Στο νέο εστιατόριο του 'Metaphor Athens'

Στο creative hub της πλατείας Μαβίλη, η κουζίνα συμπρωταγωνιστεί μαζί με την τέχνη, τη μόδα και το design.

Εστιατόριο Metaphor Athens στην πλατεία Μαβίλη

Ο αριθμός 10 της Δορυλαίου, στην προέκταση της πλατείας Μαβίλη, κουβαλά τη δική του ξεχωριστή ιστορία. Βλέπεις, μεταξύ άλλων εκεί υπήρχε κάποτε το πρώτο house club της Ελλάδας, το θρυλικό 'FAz', ενώ οι foodies της αμέσως προηγούμενης γενιάς ίσως να θυμούνται το 'Ginger'. Σε κάθε περίπτωση, το εν λόγω σημείο συνεχίζει να διατηρεί τη δική του ενδιαφέρουσα πινέζα στον χάρτη της πόλης, καθώς εδώ και περίπου έναν χρόνο συναντά κανείς εκεί το 'Metaphor Athens'. 

Τέχνη, μόδα, design, γεύση

Το πρωτοποριακό creative hub αποτελεί μία πρωτοβουλία των Γιώργου Κελέφη (περιοδικό ΟΖΟΝ), Μιχάλη Αργυρού (Beton7) και Βασίλη Μπαρτζώκα και ουσιαστικά δομείται πάνω σε τρεις βασικούς πυλώνες: Την τέχνη, τη μόδα και το design, με τον εύκολα ευμετάβλητο minimal χώρο του -που σχεδιάστηκε από το πολυβραβευμένο αρχιτεκτονικό γραφείο PILA Studio- να φιλοξενεί τακτικά διαφορετικά projects, events και εκθέσεις. Παρόλα αυτά, εμείς θα κάνουμε focus στο 4ο πίλαρ, που είναι η κουζίνα του.

Τα ηνία σε αυτή κρατά ο σεφ Κωνσταντίνος Λαλαούνης (στενός συνεργάτης του βραβευμένου Άγγελου Μπακόπουλου στα πολύ αξιόλογα γευστικά projects του 'Lesante Cape', στη Ζάκυνθο), ο οποίος παρουσιάζει πιάτα βασισμένα στην ελληνική δημιουργική προσέγγιση με αρκετά fusion στοιχεία, ποντάροντας σε 'ζωντανές' πρώτες ύλες και την εποχικότητα.

Εστιατόριο Metaphor Athens στην πλατεία Μαβίλη 1

Με το "καλησπέρα" φτάνει στο τραπέζι μία συννεφένια φοκάτσια με δενδρολίβανο και αλάτι που συνοδεύεται από βούτυρο με μοσχαρίσιο μεδούλι και καπνιστή πάπρικα και ένα ευωδιαστό πέστο φρέσκων μυρωδικών, την οποία διαδέχονται τα ωμά.

Το σεβίτσε λαβράκι με γάλα τίγρης και χυμό παντζαριού έχει το όξινο ενδιαφέρον του, το οποίο ενισχύει η τραγανή προσθήκη τηγανητής κινόας ενώ το μοσχαρίσιο ταρτάρ, παρότι ζουμερό και απολύτως κρεάτινα εύγεστο, επισκιάζεται από την πίτα naan πάνω στην οποία σερβίρεται - η τελευταία δεν επιτρέπει ούτε στον παστό κρόκο αυγού, ούτε στο τριμμένο αρσενικό Νάξου να δηλώσουν την παρουσία τους.

Εστιατόριο Metaphor Athens στην πλατεία Μαβίλη 3

Από την άλλη, οι κροκέτες μοσχαρίσιου σιδηρόδρομου (που μαγειρεύεται για ώρες σε χαμηλή θερμοκρασία) με αγιολί μαύρου σκόρδου και κέτσαπ από πιπεριά Φλωρίνης είναι τόσο απολαυστικές όσο ακούγονται.

Highlght το νόστιμο αρνί με τη ρεβιθάδα, που συμπλέει στο πιάτο με αρωματικό γιαούρτι με μπαχαρικά, τζελ πιπεριάς Φλωρίνης και λάδι κόλιανδρου - ένα πιάτο που πατά τόσο στην παράδοση όσο και στο μοντέρνο γαστρονομικό γίγνεσθαι. 

Εστιατόριο Metaphor Athens στην πλατεία Μαβίλη 2

Άξια αναφοράς και η φροντισμένη vegetarian πρόταση του σεφ: Ένα πληθωρικό steak σελινόριζας με τζελ πράσινου μήλου, λάδι φουντουκιού και κέτσαπ πιπεριάς Φλωρίνης. Τέλος, οι τρεις επιλογές του τομέα των επιδορπίων (Πάβλοβα με λεμόνι, Καραμελωμένα μήλα με μπισκότο κανέλα και αμύγδαλο και Κρεμέ σοκολάτας γάλακτος με κραμπλ δημητριακών) πιστοποιούν την αξιόλογη προσπάθεια του pastry chef Αργύρη Πόπτσιου (επίσης συνεργάτης του σεφ Μπακόπουλου στα ζακυνθινά concepts).

> Διάβασε ακόμη: Εστιατόρια-προορισμοί σε κάθε γωνιά του κόσμου για το 2023

Γενικά, η αίσθηση που σου αφήνει το 'Metaphor' είναι πως πρόκειται για ένα μέρος στο οποίο θα βλέπει/παρακολουθεί/βιώνει κανείς κάτι που τον εμπνέει, θα γνωρίζει ανθρώπους με ενδιαφέρον και άποψη σε ένα χαλαρό περιβάλλον συνύπαρξης και, ακόμη κι αν πιθανότατα δεν το περίμενε, θα τρώει καλά.


Info

Ανοιχτά καθημερινά από τις 09.00 (κουζίνα από τις 18.00)
Δορυλαίου 10, Πλατεία Μαβίλη
Τηλ. 210 6451169

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα νέα "Αστέρια" ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας

Με ολοκαίνουργιο πρόσωπο και δύο νέα εστιατόρια ετοιμάζεται να επιστρέψει κοντά μας η θρυλική χερσόνησος του αθηναϊκού καλοκαιριού.

'Hanky Panky': Ο Γρηγόρης Κίκης παίζει και με street food

Ο βραβευμένος σεφ παρουσιάζει τη δική του εκδοχή για high end φαγητό του δρόμου στα Άνω Πετράλωνα.

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

Ο Θάνος Φέσκος δίνει το 'Parōn' στο 'Parilio'

Ο Χρυσοσκουφάτος και διάστερος σεφ αναλαμβάνει το νέο εστιατόριο του δημοφιλούς παριανού ξενοδοχείου.

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.