"Κουκούμαβλος" ξανά στη Σαντορίνη!

Το cult εστιατόριο του Νίκου Πουλιάση επιστρέφει ξανά στην ενεργό δράση, στο "Katikies Chromata" στο Ημεροβίγλι.

Νίκος Πουλιάσης

Ναι, ναι, το θρυλικό εστιατόριο του Νίκου Πουλιάση που έχοντας γράψει ιστορία στη Σαντορίνη έκλεισε το 2019, ανοίγει και πάλι την 1η Μαΐου 2023 στο ξενοδοχείο "Chromata" του Ομίλου Katikies στο Ημεροβίγλι. Μετά την ιστορική "Σελήνη" οι δυναμικές Katikies βάζουν κάτω απ την ομπρέλα τους ένα cult εστιατόριο του νησιού. Ο Νίκος Πουλιάσης μου δήλωσε "Είμαι συγκινημένος που με την επάνοδο του "Κουκούμαβλου" στην ενεργό δράση μετά την 30ετή πορεία του από τον Οκτώβριο του 1989 μέχρι το 2019. Είναι μια πρόκληση για δημιουργικό επαναπροσδιορισμό στο σημερινό γαστρονομικό τοπίο του ηφαιστείου, και θα τον κάνω μαζί με τον κολλητό μου φίλο Έκτωρα Μποτρίνι. Έχω πολύ κέφι, είμαι της δράσης, και είναι τιμή μου να στέκεται ξανά ο "Κουκούμαβλος" δίπλα στη "Σελήνη". 

Μας έλειψε αυτή τη γαστρονομία γεμάτη απρόβλεπτους μπαρόκ συνδυασμούς, που ο μινιμαλισμός δεν συγκαταλέγεται στις μεγάλες της αγάπες. Ο αυτοδίδακτος sui generis καλλιτέχνης Νίκος Πουλιάσης έχει αναπτύξει το δικό του γευστικό ιδίωμα γεμάτο παράτολμους συνδυασμούς. Ανθολογώ το πιο χαρακτηριστικό signature dish, τις καραβίδες του με σάλτσα λευκής σοκολάτας με λάιμ, τζίντζερ και καρπάτσιο πράσινου μήλου και σκέφτομαι τον πλούτο των νεολογισμών του στην ελληνική κουζίνα με σπεσιαλιτέ σαν το ριζότο με μπάμιες, ντοματάκια Σαντορίνης, μάραθο, πιπεράτο καρπάτσιο μοσχαριού και μους από καπνιστή φέτα, ή μια φανταστική πολυεπίπεδη φάβα - βελούδο συνδυασμένη μοναδικά με μους ξινών δαμάσκηνων, φρουτώδη πικράδα βύσινων και καβουρντισμένα αμύγδαλα. Το δικό του, προσωπικό fusion δεν γνώριζε εύκολα φραγμούς και τα εκπληκτικά σπαγγέτι μ' ένα απίστευτο ακόρντο από κεράσια, γάλα καρύδας, λάιμ, βανίλια Μαδαγασκάρης και ψητά κάσιους είναι η απόδειξη.

Στον "Κουκούμαβλο" οι σούπες ήταν λατρεμένες και θα θελα να ξαναχαρώ μια από τις πιο αγαπημένες, την παγωμένη με καρπούζι, λάιμ και κρουτόν από καπνιστή φέτα . Με δεδομένο το πάθος του σεφ για το φουαγκρά κεντούσε μη διστάζοντας να το σερβίρει με cup cake μαστίχας ή κουφέτα ή σιρόπι σαντορινιάς μπύρας ή με σιμιγδαλένιο χαλβά και σάλτσα από μαύρα μούρα! Όσο για τα γλυκά… καταπληκτικά με ιδέες απίθανες σαν το τιραμισού με ψητή μελιτζάνα, σε σάλτσα λευκής σοκολάτας και λάδι δεντρολίβανου (!), και το παγωτό από κατσικίσιο γάλα, σιρόπι ξυδιού-κόκκινου κρασιού με τζίντζερ και καυτερό μπούκοβο που έκαιγε καρδιές). Ευχόμαστε καλή επιστροφή στον "Κουκούμαβλο" και χειροκροτάμε θερμά την επιστροφή του.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Ποιος θα είναι ο Καλύτερος Έλληνας Οινοχόος του 2023;

Mια από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις στον κλάδο της φιλοξενίας και του fine dining θα αναδείξει τον Έλληνα Οινοχόο που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Sommelier.

Οι κυρίαρχες τάσεις στη γαστρονομία και τον τουρισμό στην 9η ΕΞΠΟΤΡΟΦ

Ένα πλούσιο τριήμερο με πλήθος παραγωγών, εκπρόσωπους επιχειρήσεων από τον κλάδο της λιανικής, της εστίασης, του τουρισμού και των ξενοδοχείων, σεμινάρια μαγειρικής και συζητήσεις που εστιάζουν στις κυρίαρχες γαστρονομικές τάσεις.

Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου: Ένας και πλέον αιώνας συνεταιριστικής παράδοσης και δημιουργίας

Ο συνεταιρισμός που ιδρύθηκε στο μεγαλύτερο κεφαλοχώρι του Πηλίου, τη Ζαγορά, το 1916 από 199 κατοίκους της περιοχής, εκπροσώπους όλων των κοινωνικών τάξεων, συνεχίζει με επιτυχία την πορεία του εξυπηρετώντας πλέον συνολικά περισσότερα από 800 μέλη.

Napul’è

Το ιταλιάνικο εστιατόριο της Μάγκυς Ταμπακάκη και του Francesco Ciccio έχει αυθεντικότητα στηριγμένη σε εξαιρετικά ιταλικά προϊόντα και είναι αγαπημένο στέκι των σεφ της Αθήνας, με αστεράτες πίτσες, ριζότο, μακαρονάδες και άλλα ωραία.

Ο Κώστας Κούφαλης είναι ο νέος chef de cuisine της "Σπονδής"

Εσωτερική μεταγραφή στην κουζίνα του βραβευμένου εστιατορίου.

Η Άννα Διαμαντοπούλου στο Μουσείο Οίνου Γεροβασιλείου

H κα Διαμαντοπούλου θα πραγματοποιήσει διάλεξη που θα εστιάζει στην εκπαίδευση μπροστά στις προκλήσεις του 21ου αιώνα.