Η αντιμετώπιση της σπατάλης τροφίμων στο επίκεντρο του "Retaste"

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το πολυθεματικό συνέδριο δίνει βήμα στην παρουσίαση καινοτόμων λύσεων στο πρόβλημα της σπατάλης τροφίμων.

Κώδωνα κινδύνου κρούει η WWF για το food waste

Η σωστή διαχείριση και επαναχρησιμοποίηση των οργανικών υπολειμμάτων στο πλαίσιο της ευρεσης βιώσιμων λύσεων για την αντιμετώπιση της αλόγιστης σπατάλης τροφίμων βρίσκεται και φέτος στο επίκεντρο του "Retaste" που διοργανώνεται στις 20-21 Οκτωβρίου στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, στο Ηράκλειο της Κρήτης. 

Η φιλοσοφία και η πρακτική του No Food Waste στοχεύει στη βιωσιμότητα του πλανήτη, στο σεβασμό των οικοσυστημάτων, στην αποτελεσματική διαχείριση των φυσικών πόρων, στην εφαρμογή των πρακτικών αξιοποίησης των απορριμμάτων και των υπολειμμάτων της τροφής, στη μείωση τοξικών αποβλήτων, στην προστασία της βιοποικιλότητας. Με την σπατάλη τροφίμων να αποτελεί βασική πηγή εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου, υποβάθμισης της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων, καθώς και ρύπανσης των υδάτων, το "Retaste" εστιάζει τις προσπάθειές του στην παρουσίαση σύγχρονων επιστημονικών και τεχνολογικών επιτευγμάτων που αφορούν στη διαχείριση των υπολειμμάτων τροφίμων, στον διάλογο για καινοτόμους τρόπους μείωσης της σπατάλης τροφίμων, αξιοποίησης των οργανικών υπολειμμάτων, ανακύκλωσης των μη αποτρέψιμων αποβλήτων τροφίμων (π.χ. μέσω κομποστοποίησης ή παραγωγής βιοπλαστικού) και υποστήριξης της κυκλικής οικονομίας στην πράξη. Το κόστος, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, η αναπτυξιακή δυναμική, η συμμετοχή των πολιτών, η ενδυνάμωση της κυκλικής οικονομίας, αλλά και η συμβολή στην προσπάθεια για την καταπολέμηση της φτώχειας και του υποσιτισμού, αποτελούν κρίσιμες παραμέτρους που θα καθορίσουν τις πρακτικές διαχείρισης στο άμεσο μέλλον, θέτοντας τις βάσεις για μια πιο ολιστική και μεσομακροπρόθεσμα βιώσιμη προσέγγιση. 

Το συνέδριο διοργανώνεται από το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, σε συνεργασία με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο με την υποστήριξη του Πράσινου Ταμείου. 

retaste.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

"Ami gastrotheque", γαλλικό μπιστρό με αθηναϊκό twist

Το concept που θα συναντούσες σε κάποια παριζιάνικη γειτονιά, προσαρμόζεται στην αστική γευστική πραγματικότητα της πρωτεύουσας και αφήνει υποσχέσεις.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
02/12/2022

Νέα πλάνα για τον Θάνο Στασινό

Η τρέχουσα σεζόν βρίσκει τον σεφ σε νέα πόστα, ρόλο συμβουλευτικό αλλά και ενεργό στην κουζίνα, αλλά και με δικό του χώρο στα σκαριά.

"Τρεις λαλούν": Vegan κουζίνα με ουσία

Ένα ακόμα πόστο, στο Γκάζι, που προσφέρει μια αξιόλογη γκάμα προτάσεων για κάθε ώρα της ημέρας, αποδεικνύει ότι η αυστηρά χορτοφαγική κουζίνα πέρα από ιδεολογικό έχει και γευστικό ενδιαφέρον.

Sushimou

Για να απολαύσεις τη χάρη εξαιρετικών ψαριών, ο Αντώνης Δρακουλαράκος κεντάει sashimi και nigiri σε ένα αμίμητο one man show.

Ρέθυμνο: Μια ιστορία οίνου και γαστρονομικού πλούτου

Με αγροτικά project που προσεγγίζουν την ταξιδιωτική εμπειρία, αλλά και διαμαντάκια της κρητικής γης που διεκδικούν θέση στις καρδιές και τα πιάτα μας, το τοπίο του Ρεθύμνου γίνεται ολοένα πιο ελκυστικό.

Αν ο foodie δεν πάει στον σεφ, πάει o σεφ στον foodie…

Γιατί οι σεφ "ξεσπιτώνονται" μαγειρεύοντας ως φιλοξενούμενοι σε κανονικές ή αυτοσχέδιες ενίοτε κουζίνες; Βρεθήκαμε σε μια σειρά γαστρονομικά happening στο εξωτερικό και καταθέτουμε κάποιες σκέψεις για την αμεσότητα κουζίνας-σάλας που θέλει τους μάγειρες να βγαίνουν από το "καβούκι" τους.

Casserole

Ένα χαριτωμένο ελληνικό μπιστρό στην ευρύτερη διοίκηση πρωτευούσης, που θα έλεγαν κι οι παλιότεροι, είναι από τις καλύτερες προτάσεις στην πέρα ανατολική πλευρά των Αθηνών.