Η Greek chic "Elia" της Χαλκιδικής

Κάθετοι κήποι, γιγαντιαίοι αμφορείς και boho ξύλινα φωτιστικά οροφής περιβάλλουν μια κουζίνα σύγχρονου ελληνικού προφίλ στην πρόσφατη εστιατορική άφιξη του «Sani Resort» στο «Porto Sani» στη Χαλκιδική.

Elia © Ελευθερία Βασιλειάδη

Η κάστα των εστιατορίων του "Sani Resort" μετρά από φέτος ένα νέο μέλος, απροσποίητα σικάτο αλλά και μποέμ. Στις πρώτες μέρες λειτουργίας του που το επισκέφτηκα, τις μεσημεριανές ώρες, παραθεριστές όλων των ηλικιών, οικογένειες και παρέες έδιναν ηχηρό "παρών" στον εξωτερικό χώρο, δίπλα στην πισίνα. Εκτός ήταν γεμάτο, οπότε έπιασα πόστο εντός, κοντά στους τεράστιους αμφορείς με θέα τον κάθετο κήπο, κάτω από τα vintage ξύλινα κρεμαστά φωτιστικά. Δεν ήταν και άσχημα... Σημείο προσιτό στη ζωντανή αύρα, με τη μουσική σε καλή ένταση και τους ανθρώπους του σέρβις να γυροφέρνουν με ταχείς ρυθμούς τους δίσκους από την κουζίνα στη σάλα και τούμπαλιν στην καθιερωμένη φρενήρη ημερήσια ρουτίνα. 

Μια πρώτη ματιά στο μενού είναι σχεδόν διαφωτιστική για το γευστικό προφίλ του "Elia": Ξεκάθαρες περιγραφές, χωρίς φλύαρο περιεχόμενο και πιάτα οικεία, κάποια με εισαγωγικά να υποδηλώνουν τις μαγειρικές παραλλαγές. Οι προτάσεις δίνουν έμφαση στην τοπικότητα παρουσιάζοντας γνώριμες (στο ελληνικό κοινό) συνταγές αλλά με φρέσκια ματιά που ανταποκρίνεται στις αξιώσεις μιας κουζίνας σύγχρονου ελληνικού προφίλ. Υπό την μπαγκέτα του Executive Chef Νίκου Παπαστεργίου, ο head chef Πάνος Τόγιας και ο Executive Sous Chef του "Sani Porto", Νίκος Χατζόπουλος, διασκευάζουν το ελληνικό συνταγολόγιο ποντάροντας στη γεύση της απλότητας και η πρώτη δοκιμή δείχνει ότι έχουν ρέντα. 

Το γεύμα προλόγισε ποικιλία από φρεσκοζυμωμένα ψωμιά δια χειρός του αρτοποιού-ζαχαροπλάστη Σενιόλ Γιετέρ, σερβιρισμένα σε βάση από ξύλο οξιάς, με μαριναρισμένες ελιές και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο για το ξεκίνημα. Η μινιμαλιστική προσέγγιση στις γαρίδες Κοιλάδος σαγανάκι, που αριβάρουν ως "carpaccio" με dressing από ούζο, τριμμένη γρανίτα φέτα και κονσομέ αρωματισμένο με αστεροειδή γλυκάνισο, διέψευσε τις πρώτες επιφυλάξεις μου αφού η αφοπλιστική τους γλύκα πρωταγωνιστεί σε ένα πιάτο που δεν στερείται νοστιμιάς. Η καπνιστή απόχρωση του ημίπαστου φιλέτου σκουμπρί που μαρινάρουν σε τσίπουρο και καπνίζουν οι ίδιοι, δένει με την απαλή οξύτητα της cherry ντομάτας και τα σταφύλια, κοντράρει όμως με το ραπανάκι πίκλα που καλύπτει την ντελικάτη γεύση του πρωταγωνιστή.

Η εκμοντερνισμένη εκδοχή του μουσακά με γλασαρισμένη μελιτζάνα, σιγομαγειρεμένη μοσχαρίσια ουρά, σιφόν από μπεσαμέλ κατσικίσιου τυριού και τσιπς πατάτας θυμίζει όντως κλασικό και μάλιστα πολύ νόστιμο μουσακά. Θα παρέλειπα όμως τις τραγανές λωρίδες πατάτας, η ελαιώδης, πικρή γεύση τους κατέστρεφε ένα τόσο καλοφτιαγμένο πιάτο. Η σφυρίδα είναι μια επίσης ενδιαφέρουσα πρόταση με ελαφρά ξηροκαρπάτο άρωμα, τρυφερή σάρκα και λυμπιστικό συνδυασμό στη σάλτσα από αντζούγιες, ψητό σκόρδο και beure noissette. Όπως μάλιστα μου επισήμαναν οι σεφ, είναι πιάτο βαθιά ιδιοσυγκρασιακό με γεύσεις που καθένας τους ξεχωρίζει.

Τα επιδόρπια, κινούνται στην ίδια λογική και ανάμεσά τους θα βρείτε μους σοκολάτας με ελαιόλαδο, τιραμισού με χαρούπι και ελληνικό καφέ αλλά και χαλβά με δύο τρόπους –του μπακάλη και σιμιγδαλένιο- που αρωματίζουν με μπαχαρικά και συνδυάζουν με ζελέ κεράσι και παγωτό από κατσικίσιο γιαούρτι. 

Σοβαρή δουλειά γίνεται και στην μπάρα που επιμελείται ο bar manager Μάριος Μπεσύρης προτείνοντας κοκτέιλ με ελληνικά αποστάγματα, βότανα και μυριστικά που δένουν με το γευστικό προφίλ του εστιατορίου. Δοκιμάστε το γλυκό και φρουτώδες "Queen Bee", μια παραλλαγή του "Zombie" αλλά με ρακόμελο, πουρέ από passion fruit, λάιμ και βανίλια, σε Tiki παρουσίαση. 

(+) Το οικείο περιβάλλον "κουμπώνει" άψογα με τη διάθεση των θερινών διακοπών με ξεκούραστες στο μάτι διακοσμητικές λεπτομέρειες.
(-) Ο μουσακάς, αν και νόστιμος, είναι ακόμα καλύτερος χωρίς την προσθήκη των allumettes (πολύ λεπτοκομμένων) τσιπς πατάτας, που έδιναν στο πιάτο ελαφρά πικρή γεύση. 

"Porto Sani", Τηλ. 2374110700, sani-resort.com/gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
23/04/2024

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.

Το 'Maison Colette' ήρθε με τόλμη και γοητεία

Πρώτη ματιά στο νέο γευστικό σποτ που μετρά μόλις λίγα 24ωρα ζωής στο Ψυχικό και τον χώρο της ιστορικής 'Ράμπας'.

Νηστεία "αλά ιταλικά" στο "Da Bruno"

Το πρώτο -με επίσημη πιστοποίηση- αυθεντικό ιταλικό στην Αθήνα είναι ξεχωριστή επιλογή και για την περίοδο της νηστείας.

Γαστρονομικό ραντεβού στο "Jenny’s Rooftop"

Για μια one night only γευστική συνάντηση μας περιμένουν στο εστιατόριο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ο δημοφιλής σεφ Αλέξανδρος Παπανδρέου και ο σεφ του εστιατορίου Θοδωρής Υψηλός, με ένα four-hands μενού υψηλών πτήσεων.

"Λακάνη": Με "Αστικό φαγοπωλείο" επιστρέφει ο βραβευμένος σεφ Δημήτρης Κονταράτος στη Ρόδο

Η "Λακάνη", που θα σερβίρει τη ροδίτικη παράδοση υπό δημιουργικό πρίσμα σε μοντέρνο χώρο στο κέντρο της πόλης της Ρόδου, θα είναι το solo βήμα του σεφ μετά από μακρά θητεία ως executive chef των ξενοδοχείων της "Blu Collection", με σειρά βραβείων για τη δουλειά του στο εστιατόριο "Five Senses".