Στέκια στο κύμα: Σερφάρισμα στα γευστικά hotspots της αθηναϊκής Ριβιέρας

Tα μέρη του αθηναϊκού παραλιακού μετώπου που υπόσχονται να κάνουν λίγο πιο ανέμελο το καλοκαίρι στην πόλη.

Στέκια στο κύμα © Shutterstock.com

Ας είμαστε απολύτως ειλικρινείς: η Αθήνα "δεν είναι πιο ωραία τον Αύγουστο", όπως πολλοί τείνουν να υποστηρίξουν, ίσως περισσότερο για να ξεγελάσουν τον ίδιο τους τον εαυτό, πιθανότατα καθοδηγούμενοι από το γεγονός ότι δεν άφησαν έστω και για λίγο την πρωτεύουσα κατά το δεύτερο μισό της πιο ανέμελης εποχής του χρόνου. Κοινώς, κανείς δεν θέλει να παραμείνει στην Αθήνα όταν το ημερολόγιο έχει περάσει τη 15η μέρα του Ιουλίου ή, ακόμη περισσότερο, όταν σε αυτό θα δεις τη λέξη "Αύγουστος". Από την άλλη όμως, μια αρνητική στάση στο όλο θέμα δεν βοηθά.

Matsuhisa
Διαχρονική αξία το "Matsuhisa Athens". 

Η πόλη έχει κάτι να σου πει και κυρίως να σου δώσει σε κάθε περίσταση. Ειδικά όταν η δράση μεταφερθεί σταδιακά από τις ταράτσες και τις αυλές της πόλης παρά θίν’ αλός. Σε εκείνα τα spots που στέκονται εκεί που σκάει το κύμα ή λίγο πιο πέρα από αυτό, στις μικρές ή μεγαλύτερες εστίες γεύσης, χαλάρωσης και διασκέδασης, στο παραλιακό μέτωπο της πρωτεύουσας και των πέριξ αυτής. Που είναι ακόμη εδώ, κι αυτό το καλοκαίρι.

Από το Φάληρο στη Γλυφάδα

Διονύσης Σαρακίνης
Ο Διονύσης Σαρακίνης υπογράφει το μενού του νέου "Caretta Athens". 

Δεν χωρά αμφιβολία πως το "Gajah", στη σκιά του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο viral μέρη του καλοκαιριού. Το "μυστικό νησί" του Φαλήρου τραβά αμέσως τα βλέμματα χάρη στον επιβλητικό του χώρο, με τα φίνα cocktails του Αλέξανδρου Γκικόπουλου και τις νόστιμες δημιουργίες του σεφ Μπάμπη Τσακιριανάκη να συμπληρώνουν το επιτυχημένο παζλ. Προχωρώντας από το Νέο προς το Παλαιό Φάληρο, θα συναντήσεις ένα από τα πιο under the radar rooftop μπαρ της παραλιακής: το "Skybar 360°" του "Poseidon Athens Hotel" βλέπει το Σαρωνικό από τον 8ο όροφο και φροντίζει για αλησμόνητες casual βραδιές με καλοφτιαγμένα ποτά. Σε περίπτωση πάντως που αναρωτήθηκες αν υπάρχει και κάποια άλλη πολύ αξιόλογη ταράτσα στα νότια ή στο γενικότερο παραλιακό μέτωπο της πόλης, το "ΧΗ.ΜΑ. Αλίμου" έχει την απάντηση: τα νόστιμα πιάτα του παρέχονται στον επισκέπτη και σε έναν καλαίσθητο χώρο ακριβώς κάτω από τα άστρα.

Σαρδελάκι με θέα
Μυρωδιές ιωδίου στο "Σαρδελάκι με θέα". 

Φτάνοντας πια στη Γλυφάδα, μια πρόσφατη άφιξη συζητιέται εντόνως και δεν είναι άλλη από το all day bar restaurant "Caretta Athens", το οποίο τοποθετεί τη Β’ Μαρίνα Γλυφάδας στα pins των foodies –αλλά όχι μόνο αυτών– με ένα mix από μπιτάτα vibes και party διάθεση με τον comfort κοσμοπολιτισμό του μενού που υπογράφει ο σεφ Διονύσης Σαρακίνης. Ό,τι είχε κάνει δηλαδή μερικά χρόνια πριν το "Huracan", που βρίσκεται πάντοτε σε σύνδεση με τη nikkei κουζίνα, έχοντας ως έξτρα θερινό θέλγητρο τον signature εξωτικό του κήπο. Σε αυτόν μπορεί κανείς να απολαύσει πολυεπίπεδα και πολύχρωμα πιάτα από τη γευστική κουλτούρα που δημιουργεί το πάντρεμα της Ανατολής με τη Λατινική Αμερική.

ΧΗ.ΜΑ.
© Λεωνίδας Τούμπανος
Κοκτέιλ στην ταράτσα του "ΧΗ.ΜΑ." στον Άλιμο.

Πόλος έλξης για τον γλυφαδιώτικο χάρτη παραμένει και το "Ark", που παρουσιάζει και αυτό το καλοκαίρι αναβαθμισμένες ελληνικές γεύσεις υπό το δημιουργικό βλέμμα του Γιάννη Μπαξεβάνη.

Τα ατού της Βουλιαγμένης

Skybar 360
Στο "Skybar 360°" για ρομαντισμό και θέα το Σαρωνικό. 

Το "Four Seasons Astir Palace" είναι από εκείνα τα μέρη που ντύνουν το καλοκαίρι στην πόλη με κομψότητα και ποιοτικές γεύσεις, έχοντας εξελιχθεί πια σε σημείο αναφοράς όχι μόνο της Βουλιαγμένης αλλά και ολόκληρης της Αττικής. Σε αυτό βοηθούν αρκετά κάποια από τα θελτικότερα spots του, όπως το "Beefbar Athens", που συνδυάζει τη θέα στον κόλπο του Καβουριού με την υψηλότατου επιπέδου όσο και στιλάτη κρεατοφαγία, ή το "Mercato", που προσφέρει απλόχερα τη ζωντάνια μιας upscale ιταλικής τρατορίας. Αλλά κυρίως το βραβευμένο με αστέρι Michelin "Pelagos". Εκεί, ο Luca Piscazzi παρουσιάζει φέτος ένα νέο μενού με γαστρονομικές αναφορές στις παραδόσεις της Τήνου, της Καλύμνου και της Λέσβου. Τα πιάτα του τιμούν τη θάλασσα, τους μικρούς παραγωγούς και την εποχικότητα των υλικών, την ίδια στιγμή που στέκονται στο ύψος των απαιτήσεων της υψηλής γαστρονομίας.

Το
Το "Ark" είναι σταθερό σημείο συνάντησης στη Γλυφάδα. 

Παράλληλα, το "Matsuhisa Athens" συνεχίζει να θεωρείται διαχρονική αξία της αθηναϊκής Ριβιέρας για τους ολόσωστους και γνωστούς όλα αυτά τα χρόνια λόγους: τα φημισμένα πιάτα του –βραβευμένα σταθερά από το 2009 με Χρυσό Σκούφο– με την υπογραφή των Αντώνη Βρατσάνου (executive chef) και Θωμά Κουράκου (head chef της ζεστής κουζίνας) και η high-end βεράντα εξακολουθούν να γοητεύουν. Το ίδιο ασφαλώς κάνει και το ειδυλλιακό "Umi Bar", που γαρνίρει τα signature cocktails του με μαγική θέα στον βαθυγάλανο καμβά της χερσονήσου του Αστέρα Βουλιαγμένης.

Ark
Το "Λαβράκι" σε περιμένει έπειτα από βουτιά στη Σαρωνίδα.

Αν πάλι αναζητάς ψαροταβέρνες-θεσμούς, ο "Λάμπρος" δεν μπορεί να απουσιάζει από τη λίστα σου. Η ιστορία του, βλέπεις, ξεκινά από τα τέλη του 19ου αιώνα, με την παράδοση να συνεχίζουν τα πάμπολλα ιωδιούχα καλούδια του. Ένα ακόμη ψαροφαγικό γκραν σουξέ της Βουλιαγμένης είναι το "Σαρδελάκι με θέα", που πλαισιώνει την προσεκτική αλλά χαλαρή ψαροφαγία του με θαυμάσια θέα στο Λαιμό και το Σαρωνικό. Επιπλέον, μία πάντοτε ενδιαφέρουσα επιλογή είναι το beach restaurant "Krabo", που υπό τη γευστική επιμέλεια του Παναγιώτη Γιακαλή μαγνητίζει την προσοχή στο Καβούρι.

Στη Βάρκιζα και ακόμη πιο πέρα

Κυρά Πόπη
Ο ιωδιούχος μύθος της "Κυρά Πόπης" καλά κρατεί. 

Το "Varkiza Resort" αποτελεί από μόνο του έναν πόλο έλξης για κάθε κάτοικο ή επισκέπτη της πόλης αμέσως μόλις το θερμόμετρο δείξει περισσότερους από 30°C. Σε αυτό, μεταξύ άλλων, συναντά κανείς το εξωτικό σε κάθε έκφανσή του "Coyoacan Playa", το οποίο ξεχωρίζει για τα κοσμοπολίτικα vibes, τα ταξιδιάρικα beats, την εκλεπτυσμένη πολυτέλεια και τη βεντάλια πολυσυλλεκτικών γεύσεων που υπογράφουν ο σεφ Δημήτρης Γεωργιάδης και η ομάδα του, παρουσιάζοντας προτάσεις που εκτείνονται από τη Μεσόγειο μέχρι τη Λατινική Αμερική. Λίγα μέτρα πιο ανατολικά, το "Holy Spirit Beach Bar" εγγυάται καλοφτιαγμένα cocktails και feelgood ατμόσφαιρα.

Coyoacan
Boho κοσμοπολιτισμός στο "Coyoacan Playa".

Συνεχίζοντας ακόμη πιο νοτιοανατολικά και εκεί που το GPS γράφει πλέον Λαγονήσι, ακριβώς δίπλα από την παραλιακή Αθηνών - Σουνίου, η "Κυρά Πόπη" έχει δημιουργήσει τον δικό της μύθο από το 1996. Δυνατά χαρτιά της, η δροσιά που χαρίζουν οι τεράστιες μουριές, τα ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά αλλά και οι σύγχρονες συνταγές δίχως άσκοπες φλυαρίες. Συνυφασμένο με την ψαγμένη ψαροφαγία μετά τη βουτιά στις κοντινές παραλίες είναι όμως και το "Λαβράκι"· διόλου τυχαία αγαπημένο στέκι της Σαρωνίδας. Η σχάρα και το τηγάνι εδώ έχουν τον πρώτο λόγο, σε μια γκάμα επιλογών που περιλαμβάνει από τα πιο απλά μέχρι τα ιδιαιτέρως πειραγμένα ιωδιούχα στιγμιότυπα.

Holy Spirit Beach Bar
Το "Holy Spirit Beach Bar" εγγυάται δροσιστικά, καλοφτιαγμένα κοκτέιλ. 

Διαβάζοντας όλα τα παραπάνω, δεν μπορούμε παρά να συμφωνήσουμε σε κάτι πολύ συγκεκριμένο: το mood διακοπών στην πόλη, αν δεν το βρεις, το φτιάχνεις. Ή, τέλος πάντων, το αφήνεις να σε βρει αυτό. Σίγουρα θα υπάρχει εκεί έξω και είναι μακράν πιο πιθανό να το ανακαλύψεις σε μέρη που σερβίρουν τη θάλασσα στο... πιάτο. 

Krabo
Λόγος για να πας στο Καβούρι το "Krabo".

Στο νησί της αθηναϊκής Ριβιέρας

island

Αν δεν μπορείς να πας εσύ στο νησί, έρχεται το νησί σε εσένα. Ή κάπως έτσι. Το "Island" είναι από μόνο του μια ξεχωριστή περίπτωση και από πολλούς θεωρείται εκείνο το μέρος που περικλείει στους χώρους του μπόλικα από τα πιο αντιπροσωπευτικά στοιχεία της αθηναϊκής Ριβιέρας, έχοντας ταυτόχρονα ύφος εφάμιλλο με όσα υπόσχεται το όνομά του. Για σχεδόν τρεις δεκαετίες φέρνει τις διακοπές στην Αθήνα, υπηρετώντας τις προσταγές ενός high-end club restaurant και διατηρώντας πάντοτε ψηλά τον πήχη της διασκέδασης αλλά και των γευστικών του υπηρεσιών, πάντοτε υπό την επιμέλεια του σημαντικού σεφ Νίκου Σκλήρα. 

Περισσότερες πληροφορίες

Matsuhisa Athens

Astir Απόλλωνος 40, Βουλιαγμένη
  • Ethnic κουζίνες

Κυρά Πόπη

40,5 χλμ. Αθηνών-Σουνίου, Λαγονήσι (απέναντι από το Lagonissi Resort)
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Ark

Γρ. Λαμπράκη 2, Αστέρια Γλυφάδας
  • Εστιατόρια

Σαρδελάκι... με Θέα

Λεωφ. Ποσειδώνος 18, Βουλιαγμένη
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Umi Bar Matsuhisa

(ξεν. «Four Seasons Astir Palace Athens») Απόλλωνος 40, Βουλιαγμένη
  • Bars

Mercato

Ξεν. «Four Seasons Astir Palace Hotel Athens», Απόλλωνος 40, Βουλιαγμένη
  • Ethnic κουζίνες

Pelagos

Ξεν. «Four Seasons Astir Palace Hotel Athens», Απόλλωνος 40, Βουλιαγμένη
  • Εστιατόρια

Huracan

Λεωφ. Ποσειδώνος 81, Γλυφάδα
  • Ethnic κουζίνες

Beefbar Athens

Απόλλωνος 40 (Four Seasons Astir Palace), Βουλιαγμένη
  • Εστιατόρια

ΧΗ.ΜΑ.

Βαλλιάνου & Θεοτόκη 1, Άλιμος
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Λαβράκι

Λεωφόρος Αθηνών Σουνίου 46o χιλ, Σαρωνίδα
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Το κύρος του τσίπουρου

10 ή 12 y.o.; Είναι και τα δύο υπέροχα και δίνουν στο τσίπουρο άλλο αέρα δίπλα στα μεγάλα παλαιωμένα αποστάγματα του κόσμου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΗΜΗΤΡΗς ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟς
18/04/2024

Tanpopo

Το τελευταίο εστιατόριο του Σωτήρη Κοντιζά δίνει στην καθημερινότητα μητροπολιτική αύρα.

Η χρυσοκουφάτη γεύση της Μακεδονίας

Τα εστιατόρια του βορρά που ανήκουν στην ελίτ της ελληνικής σκηνής.

Στου 'Μαραθωνίτη' για σένιο φρυγαδέλι και παϊδάκι πρόβατο

Στο υπόγειο κουτούκι του Παγκρατίου έχουν βρει την κρεάτινη συνταγή της επιτυχίας και τη σιγοντάρουν με σπιτικό κρασί.

Τα χρυσοσκουφάτα εστιατόρια της Αθήνας

Η κρεμ ντε λα κρεμ της αθηναϊκής εστίασης, όπως αυτή προκύπτει μέσα από τους Χρυσούς Σκούφους 2024.

Η χρυσοσκουφάτη γαστρονομία του Αιγαίου

Η haute cuisine του ελληνικού αρχιπελάγους όπως την ξεχώρισε για φέτος ο κορυφαίος γαστρονομικός θεσμός της χώρας.