Τι μαγειρεύουν Γιάννης Κιόρογλου και Αλέξανδρος Τσιοτίνης στην Πάρο

Πάρος εστιατόρια

Στον γευστικό ορίζοντα της κυκλαδίτικης πολυνησίας, το όνομα της Πάρου ήταν ανέκαθεν σημείο αναφοράς, με το δημοφιλές νησί να βασίζεται εν πολλοίς στη γαστρονομική του κληρονομιά. Πλέον, εμπλουτίζει το τραπέζι του με νέα υλικά και σε αυτό συναντά κανείς πια σημαντικούς σεφ όπως ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης και ο Γιάννης Κιόρογλου. 

Ξεκινώντας από την πιο πρόσφατη προσθήκη τόσο στα ξενοδοχειακά όσο και γευστικά δρώμενα της δημοφιλούς Κυκλάδας και το πολυτελές "Cosme", το επίκεντρο της γαστρονομικής προσοχής βρίσκεται μόλις λίγα μέτρα από τη χρυσή άμμο της παραλίας των Αγίων Αναργύρων.

Parostia @Cosme στην Πάρο 3

Εκεί, το beachy-chic "Parostia" βρίσκει στην επιμέλεια της κάρτας του τον σημαντικό "διεθνή" Έλληνα σεφ Γιάννη Κιόρογλου, με τη στενή συνεργάτιδά του Δανάη Βορίδου να είναι εκείνη που μεριμνεί για την day-to-day τέρψη των ουρανίσκων. Το Medite-grecian σκεπτικό της κουζίνας μεταφράζεται σε πιάτα άμεσα, με σαφείς ελληνικές ρίζες, χαλαρότητα αλλά γενναιοδωρία σε τεχνικές, πιστά στις γευστικές παραδόσεις τόσο της χώρας μας όσο και άλλων περιοχών της Μεσογείου - όπως άλλωστε υπόσχεται και ο προαναφερθέντας όρος.

Parostia @Cosme στην Πάρο 4

Το σαλατούρι που προσαρμόζεται σε σεβίτσε, με το "ολοζώντανο" φαγκρί να δημιουργεί μία ωραία αντίθεση με το τολμηρά αλμυρό τελικό αποτέλεσμα που συνθέτουν τα υπόλοιπα υλικά (φρέσκα κρεμμυδάκια, κάπαρη και σπόροι μουστάρδας, μεταξύ άλλων) είναι αδιαμφισβήτητα ένα πιάτο με το οποίο αξίζει να ασχοληθεί ο επισκέπτης εδώ, ενώ το ίδιο ισχύει και με την αξιοθαύμαστη σε υφή και γεύση ρεβιθάδα με την ελαφρώς όξινη προσωπικότητα ή την παριανή γούνα με κολιό, μυρωδικά και πεπόνι σαν twist, που δίνει ένα απροσδόκητα ενδιαφέρον αποτέλεσμα.

Parostia @Cosme στην Πάρο 2

Parostia @Cosme στην Πάρο 1

Οι περιποιημένες κοπές κρεάτων στέκονται και με το παραπάνω στο ύψος των περιστάσεων. Το ίδιο μπορώ να πω και για τη σφυρίδα με τη φινετσάτη σoς μυδιών/χαβιαριού αλλά και για τον ορθά φροντισμένο αστακό με κριθαράκι.

Αξιοσημείωτη είναι και η δουλειά του Αλέξανδρου Τσιοτίνη στο εστιατόριο "Mr. E" του all-suites ξενοδοχείου "Parīlio". Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin και Χρυσό Σκούφο σεφ προσεγγίζει την κυκλαδίτικη γαστρονομική κουλτούρα μέσα από ένα μενού που φέρει ατόφια τη μαγειρική του σφραγίδα αλλά με έναν πιο comfort χαρακτήρα, έχοντας την απαραίτητη βοήθεια του resident chef Παναγιώτη Μίχου.

Mr. E @Parilio στην Πάρο 4

Παραδοσιακές συνταγές παραλλάσσονται και αναδομούνται με φαντασία και προσοχή, σε έναν χώρο colonial αισθητικής που έχει το έξτρα προνόμιο να λούζεται από το κυκλαδίτικο φως.

Εδώ, πιάτα σαν τη "διαφορετική", εξαιρετικής συμπύκνωσης και βάθους κακαβιά από αφρόψαρα, που αγκαλιάζεται από κρέμα αγκινάρας Ιερουσαλήμ και αχινό -σερβίρεται μαζί με μία θαυμάσια προζυμένια μπρουσκέτα- ή τα ζουμερότατα κομμάτια από το ψημένο στο αλάτι λαβράκι που καταλήγουν σε ένα άψογο -ενισχυμένο από ζωμό ροφού- κριθαράκι επισφραγίζουν την επιτυχημένη αν μη τι άλλο θερινή μετάβαση του σημαντικού Έλληνα σεφ από την αυλή του "CTC" και τον Κεραμεικό στο κυκλαδίτικο γαστρονομικό τερέν.

Mr. E @Parilio στην Πάρο 3

Mr. E @Parilio στην Πάρο 2

Η θάλασσα ωστόσο πρωταγωνιστεί και στα "πρασινότερα" των επιλογών, εκεί όπου το ολόφρεσκο παριανό σαλατούρι με μυλοκόπι και αλμύρα ή τα εξόχως στοχευμένα χόρτα (βλήτα και αμπελοφάσουλα στη σχάρα) με καπνιστό χέλι, αμύγδαλο και κεράσι, καταλήγουν σε ένα νόστιμο combo. Ακριβώς το ίδιο πραγματοποιεί και ένα από τα πιο ευχάριστα desserts που σερβίρονται στο νησί: Το πάντρεμα ψητών βερίκοκων με κρέμα βανίλιας είναι κάτι περισσότερο από ιδανικό.

Για το τέλος, ένα tip. Μία επίσκεψη τόσο στο "Parostia" όσο και στο "Mr. E" μπορούν να εξελιχθούν σε μία ολοκληρωμένη εμπειρία γεύσης μαζί με τα προσεγμένα μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια cocktails που υπογράφει ο Χρήστος Χουσέας, στα δύο μπαρ των ξενοδοχείων αντίστοιχα.


Info

Parostia @Cosme
Παραλία Αγίων Αναργύρων, Νάουσα, Πάρος
Τηλ. 22844 40000

Mr. E @Parilio
Κολυμπήθρες, Πάρος
Τηλ. 22840 51000

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Ο Σαντορινιός αμπελώνας επιστρέφει στη "Vedema"

Το ετήσιο ραντεβού των οινόφιλων με τη νέα εσοδεία του Σαντορινιού αμπελώνα επιστρέφει στην έδρα του τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, την εμβληματική "Σελήνη", και την κουζίνα του ιστορικού εστιατορίου να υποδέχεται τους παλιούς της σεφ Θοδωρή Παπανικολάου και Πάνο Τσίκα για ένα six hands dinner με τον νέο επικεφαλής, Έκτορα Μποτρίνι.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
04/08/2022

Psaropoula

Μια ιστορική ψαροταβέρνα περνά σε νέα εποχή χάρη στον Σπύρο Κερκύρα και τους συνεργάτες του, με επιμέλεια της κουζίνας από τον Γιάννη Λιόκα.

"Σαρδελάκι με θέα": Με πλώρη για τα νότια

Ανόθευτες γεύσεις και casual θαλασσογραφία με μαέστρο το κύμα δίνουν τον τόνο στο δημοφιλές στέκι στη Βουλιαγμένη.

Όλη η Λίνδος σε 5 πιάτα

Γαστρονομική πρωτεύουσα της Ρόδου, με καλοφαγική σκηνή που καλύπτει όλη τη γκάμα από ιστορικές ταβέρνες μέχρι εστιατόρια υψηλού επιπέδου, η ατμοσφαιρική πόλη στα νότια του νησιού των Ιπποτών είναι ένας αυτόνομος γαστοπροορισμός κι αυτά τα πιάτα ο καλύτερος τρόπος να γνωρίσετε όχι μόνο τη γεύση, αλλά και την ιστορία της.

Το χειροποίητο iced tea "Feeju" φέρνει τη βιωσιμότητα στο ποτήρι σας!

Μια αναζωογονητική δόση δροσιάς και ευεξίας με το πιο χορταστικό παγωμένο τσάι που μπορούμε να απολαμβάνουμε καθημερινά, χωρίς τύψεις.

''Libertine drinkery'': Στη Νέα Φιλαδέλφεια για cocktails και streetfood

Μία από τις πιο ιδιαίτερες και νόστιμες επιλογές για καλοφτιαγμένα κοκτέιλ και εξαιρετικό streetfood στη γειτονιά της Νέας Φιλαδέλφειας.