Τι μαγειρεύουν Γιάννης Κιόρογλου και Αλέξανδρος Τσιοτίνης στην Πάρο

Μία άλλη γεύση της δημοφιλούς Κυκλάδας μέσα από τα μενού των δύο σημαντικών σεφ σε "Parostia" και "Mr. E".

Πάρος εστιατόρια

Στον γευστικό ορίζοντα της κυκλαδίτικης πολυνησίας, το όνομα της Πάρου ήταν ανέκαθεν σημείο αναφοράς, με το δημοφιλές νησί να βασίζεται εν πολλοίς στη γαστρονομική του κληρονομιά. Πλέον, εμπλουτίζει το τραπέζι του με νέα υλικά και σε αυτό συναντά κανείς πια σημαντικούς σεφ όπως ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης και ο Γιάννης Κιόρογλου. 

Ξεκινώντας από την πιο πρόσφατη προσθήκη τόσο στα ξενοδοχειακά όσο και γευστικά δρώμενα της δημοφιλούς Κυκλάδας και το πολυτελές "Cosme", το επίκεντρο της γαστρονομικής προσοχής βρίσκεται μόλις λίγα μέτρα από τη χρυσή άμμο της παραλίας των Αγίων Αναργύρων.

Parostia @Cosme στην Πάρο 3

Εκεί, το beachy-chic "Parostia" βρίσκει στην επιμέλεια της κάρτας του τον σημαντικό "διεθνή" Έλληνα σεφ Γιάννη Κιόρογλου, με τη στενή συνεργάτιδά του Δανάη Βορίδου να είναι εκείνη που μεριμνεί για την day-to-day τέρψη των ουρανίσκων. Το Medite-grecian σκεπτικό της κουζίνας μεταφράζεται σε πιάτα άμεσα, με σαφείς ελληνικές ρίζες, χαλαρότητα αλλά γενναιοδωρία σε τεχνικές, πιστά στις γευστικές παραδόσεις τόσο της χώρας μας όσο και άλλων περιοχών της Μεσογείου - όπως άλλωστε υπόσχεται και ο προαναφερθέντας όρος.

Parostia @Cosme στην Πάρο 4

Το σαλατούρι που προσαρμόζεται σε σεβίτσε, με το "ολοζώντανο" φαγκρί να δημιουργεί μία ωραία αντίθεση με το τολμηρά αλμυρό τελικό αποτέλεσμα που συνθέτουν τα υπόλοιπα υλικά (φρέσκα κρεμμυδάκια, κάπαρη και σπόροι μουστάρδας, μεταξύ άλλων) είναι αδιαμφισβήτητα ένα πιάτο με το οποίο αξίζει να ασχοληθεί ο επισκέπτης εδώ, ενώ το ίδιο ισχύει και με την αξιοθαύμαστη σε υφή και γεύση ρεβιθάδα με την ελαφρώς όξινη προσωπικότητα ή την παριανή γούνα με κολιό, μυρωδικά και πεπόνι σαν twist, που δίνει ένα απροσδόκητα ενδιαφέρον αποτέλεσμα.

Parostia @Cosme στην Πάρο 2

Parostia @Cosme στην Πάρο 1

Οι περιποιημένες κοπές κρεάτων στέκονται και με το παραπάνω στο ύψος των περιστάσεων. Το ίδιο μπορώ να πω και για τη σφυρίδα με τη φινετσάτη σoς μυδιών/χαβιαριού αλλά και για τον ορθά φροντισμένο αστακό με κριθαράκι.

Αξιοσημείωτη είναι και η δουλειά του Αλέξανδρου Τσιοτίνη στο εστιατόριο "Mr. E" του all-suites ξενοδοχείου "Parīlio". Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin και Χρυσό Σκούφο σεφ προσεγγίζει την κυκλαδίτικη γαστρονομική κουλτούρα μέσα από ένα μενού που φέρει ατόφια τη μαγειρική του σφραγίδα αλλά με έναν πιο comfort χαρακτήρα, έχοντας την απαραίτητη βοήθεια του resident chef Παναγιώτη Μίχου.

Mr. E @Parilio στην Πάρο 4

Παραδοσιακές συνταγές παραλλάσσονται και αναδομούνται με φαντασία και προσοχή, σε έναν χώρο colonial αισθητικής που έχει το έξτρα προνόμιο να λούζεται από το κυκλαδίτικο φως.

Εδώ, πιάτα σαν τη "διαφορετική", εξαιρετικής συμπύκνωσης και βάθους κακαβιά από αφρόψαρα, που αγκαλιάζεται από κρέμα αγκινάρας Ιερουσαλήμ και αχινό -σερβίρεται μαζί με μία θαυμάσια προζυμένια μπρουσκέτα- ή τα ζουμερότατα κομμάτια από το ψημένο στο αλάτι λαβράκι που καταλήγουν σε ένα άψογο -ενισχυμένο από ζωμό ροφού- κριθαράκι επισφραγίζουν την επιτυχημένη αν μη τι άλλο θερινή μετάβαση του σημαντικού Έλληνα σεφ από την αυλή του "CTC" και τον Κεραμεικό στο κυκλαδίτικο γαστρονομικό τερέν.

Mr. E @Parilio στην Πάρο 3

Mr. E @Parilio στην Πάρο 2

Η θάλασσα ωστόσο πρωταγωνιστεί και στα "πρασινότερα" των επιλογών, εκεί όπου το ολόφρεσκο παριανό σαλατούρι με μυλοκόπι και αλμύρα ή τα εξόχως στοχευμένα χόρτα (βλήτα και αμπελοφάσουλα στη σχάρα) με καπνιστό χέλι, αμύγδαλο και κεράσι, καταλήγουν σε ένα νόστιμο combo. Ακριβώς το ίδιο πραγματοποιεί και ένα από τα πιο ευχάριστα desserts που σερβίρονται στο νησί: Το πάντρεμα ψητών βερίκοκων με κρέμα βανίλιας είναι κάτι περισσότερο από ιδανικό.

Για το τέλος, ένα tip. Μία επίσκεψη τόσο στο "Parostia" όσο και στο "Mr. E" μπορούν να εξελιχθούν σε μία ολοκληρωμένη εμπειρία γεύσης μαζί με τα προσεγμένα μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια cocktails που υπογράφει ο Χρήστος Χουσέας, στα δύο μπαρ των ξενοδοχείων αντίστοιχα.


Info

Parostia @Cosme
Παραλία Αγίων Αναργύρων, Νάουσα, Πάρος
Τηλ. 22844 40000

Mr. E @Parilio
Κολυμπήθρες, Πάρος
Τηλ. 22840 51000

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα νέα "Αστέρια" ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας

Με ολοκαίνουργιο πρόσωπο και δύο νέα εστιατόρια ετοιμάζεται να επιστρέψει κοντά μας η θρυλική χερσόνησος του αθηναϊκού καλοκαιριού.

'Hanky Panky': Ο Γρηγόρης Κίκης παίζει και με street food

Ο βραβευμένος σεφ παρουσιάζει τη δική του εκδοχή για high end φαγητό του δρόμου στα Άνω Πετράλωνα.

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

Ο Θάνος Φέσκος δίνει το 'Parōn' στο 'Parilio'

Ο Χρυσοσκουφάτος και διάστερος σεφ αναλαμβάνει το νέο εστιατόριο του δημοφιλούς παριανού ξενοδοχείου.

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.