"Euphoria": Η πρωτοβουλία που αναδεικνύει τα προϊόντα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Συστηθήκαμε με την ενδιαφέρουσα δράση «Euphoria», που αναδεικνύει στοχευμένα τα προϊόντα με «Ονομασία Προέλευσης» και «Γεωγραφική Ένδειξη» που παράγονται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Euphoria

Σε μια ενδιαφέρουσα βραδιά που πραγματοποιήθηκε στο εστιατόριο "Omnivore" στο κέντρο της Αθήνας, γνωρίσαμε την πρωτοβουλία "Euphoria" που σχεδίασε και υλοποιεί η "Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας" με την συγχρηματοδότηση της ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι οργανωμένες δράσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο ενημέρωσης του καταναλωτικού κοινού για το σκοπό δημιουργίας της πρωτοβουλίας είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την τόνωση της τοπικής οικονομίας αφού φέρνουν στο προσκήνιο τα "ΠΟΠ" και "ΠΓΕ" προϊόντα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ). Η γνωριμία με τα ποιοτικά και γευστικά χαρακτηριστικά τους μέσω παρουσιάσεων και γευστικών δοκιμών είναι η βασική προτεραιότητα ενός φιλόδοξου πλάνου ανάδειξης μιας ευρείας γκάμας θησαυρών της ελληνικής γης. 

Η "Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας" είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που συστήθηκε από 19 φορείς, με ισχυρό ανθρώπινο δυναμικό για έρευνα και εφαρμογή καινοτομιών στον αγροδιατροφικό τομέα. Μεταξύ άλλων, αναδεικνύει τις προτεραιότητες στον πρωτογενή τομέα και δημιουργεί το πλαίσιο και το δίκτυο για την προώθηση των παραγομένων αγροδιατροφικών προϊόντων ενώ συνεργάζεται με φορείς (Πανεπιστήμια, Επιμελητήρια, Υπηρεσίες, Οργανισμούς, Εταιρείες, Συνεταιρισμούς, Ενώσεις) σε εθνικό και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, για την από κοινού προώθηση κοινών στόχων και προγραμμάτων και την ανταλλαγή πληροφοριών και γνώσεων. Ο κος Κωνσταντίνος Κιλτίδης, Πρόεδρος της "ΑΣΠΚΜ", περιγράφοντάς μας το σκοπό της δημιουργίας της "ΑΣΠΚΜ" και το ρόλο της πρωτοβουλίας τόνισε τη μεγάλη σημασία του αγροδιατροφικού τομέα για την ελληνική οικονομία αλλά και τη συνάφεια του τοπικού προϊόντος με τον τουρισμό και τον πολιτισμό. Κάπως έτσι εξάλλου το ελληνικό προϊόν μπορεί να γίνει ένα επιτυχημένο εξαγώγιμο αγαθό με υψηλή υπεραξία. Σημειώνουμε ότι η Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας είναι η μεγαλύτερη σε έκταση περιφέρεια της Ελλάδας στην οποία ανήκουν οι νομοί Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Κικλίς, Πέλλας, Πιερίας, Σερρών και Χαλκιδικής. 


Τη βραδιά της παρουσίασης, η δημοσιογράφος και συγγραφέας Βίκυ Χατζηβασιλείου, που έχει ασχοληθεί εκτενώς με έρευνες σχετικές με τη διατροφή, μας μίλησε για τη διατροφική αξία μιας μεγάλης γκάμας προϊόντων που παράγονται στην εύφορη περιοχή της Π.Κ.Μ., από τα ροδάκινα Νάουσας, τα ακτινίδια Πιερίας και τα κεράσια Ροδοχωρίου μέχρι γαλακτοκομικά προϊόντα (μπάντζος, μανούρι, φέτα, γιαούρτι) και κρασιά, τα περισσότερα από τα οποία αναγνωρίζονται στο πλαίσιο των συστημάτων ποιότητας της ΕΕ. Δοκιμάσαμε μάλιστα κάποια  αρωματικά λευκά και στιβαρά κόκκινα συνδυάζοντάς τα με ένα προσεγμένο μενού γευσιγνωσίας όπου τα προϊόντα της Κεντρικής Μακεδονίας είχαν τον πρώτο ρόλο. 

Η πολιτική της ΕΕ για τις "προστατευόμενες ονομασίες" αποσκοπεί στην προστασία συγκεκριμένων προϊόντων με σκοπό την προβολή των μοναδικών τους χαρακτηριστικών, που συνδέονται με τη γεωγραφική τους προέλευση καθώς και με την παραδοσιακή τεχνογνωσία. Οι ονομασίες προϊόντων μπορούν να συνοδεύονται από "γεωγραφική ένδειξη" (ΓΕ), εάν έχουν ειδικό δεσμό με τον τόπο στον οποίο παράγονται ενώ η αναγνώριση των "Γ.Ε" βοηθά τους παραγωγούς στην καλύτερη διάθεση των προϊόντων τους στην αγορά δίνοντας τη δυνατότητα στους καταναλωτές να εμπιστεύονται και να διακρίνουν τα προϊόντα ποιότητας. Οι ονομασίες προϊόντων που έχουν καταχωρηθεί ως ΠΟΠ είναι εκείνες που έχουν τους ισχυρότερους δεσμούς με την περιοχή στην οποία παρασκευάζονται από ποικιλίες που χαρακτηρίζουν αυτή την περιοχή.

Περισσότερες πληροφορίες για την πρωτοβουλία "Euphoria" και τα ΠΟΠ προϊόντα θα βρείτε στον ιστότοπο euphoriaproject.eu

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

8 απαραίτητες στάσεις στην Αρχελάου

Ο δρόμος-success story του Παγκρατίου και όλα όσα τρως και πίνεις σε αυτόν.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
29/09/2022

La Meat Maison

Ένα κορυφαίο κρεοπωλείο, ένα εξειδικευμένο στο εκλεκτό κρέας εστιατόριο και μια μπουτίκ ντελικατέσεν δημιουργούν έναν πολυχώρο κρέατος που καινοτομεί στην Αθήνα.

Ο Γιώργος Φελεμέγκας μαγειρεύει και νιώθει καλά

Ο νέος head chef της 'Hytra' μιλά για όσα τον καθορίζουν εντός και εκτός κουζίνας.

San Pellegrino: Στην υγειά της υψηλής γαστρονομίας!

Συνώνυμη με την κουλτούρα της κουζίνας υψηλών προδιαγραφών, η ελεγκάν δροσιά των γαστρονομικών νερών S.Pellegrino® & Acqua Panna® συμπληρώνει κορυφαίες στιγμές της γεύσης.

Απόστολος Δήμου: Ο νέος executive chef του Four Seasons Athens αποκλειστικά στο "αθηνόραμα"

Από τις Σεϋχέλες στην αθηναϊκή ριβιέρα, με διαλείμματα σε Σαουδική Αραβία, Πορτογαλία, Ισπανία, Σερβία και Λίβανο, ο Απόστολος Δήμου επιστρέφει στην Ελλάδα μετά από μια δεκαετία περιπλανήσεων, για να αναλάβει μια από τις μεγαλύτερες μαγειρικές ομάδες της χώρας. Ποιος είναι και τι καινούριο θα φέρει στη γεύση του πολυτελούς resort;

Για brunch στο "Beefbar Athens"

Το φημισμένο brunch επιστρέφει τα Σαββατοκύριακα στον κομψό χώρο του "Beefbar Athens" στην Αθηναϊκή Ριβιέρα.