Πυρετός γεύσεων στο συριανό «San Michali»

Ένας παθιασμένος, νέος σεφ κάνει το όνειρό του πραγματικότητα σ’ ένα πολύ όμορφο εστιατόριο στην Ερμούπολη. Τροφοσυλλογή, ζυμώσεις, χειροποίητα τυριά κι αλλαντικά, παράδοση και fusion, βιωσιμότητα, νοστιμιά και ουσία.

Πυρετός γεύσεων στο συριανό «San Michali»

Μου αρέσει να βλέπω παθιασμένους ανθρώπους που έχουν την πετριά της δημιουργικότητας και, έχοντας ταλέντο, πειραματίζονται διαρκώς για να υλοποιήσουν τα όνειρά τους. Μια τέτοια περίπτωση είναι ο σεφ Αλέξανδρος Καρακατσάνης, που μαζί με τη σύζυγό του Φανή Παναγοπούλου άνοιξαν το 2016 το εστιατόριο «San Michali» στο ομώνυμο χωριό στην Απάνω Μεριά της Σύρου. Τον Φλεβάρη του 2020 το εστιατόριο μετακόμισε στον σημερινό του χώρο, στην περιοχή Δόξα της Ερμούπολης, κι από την άπλετη βεράντα του βλέπεις τα γύρω νησιά. Ο Αλέξανδρος είναι αεικίνητος . κάνει τροφοσυλλογή μαζεύοντας κάππαρες, κρίταμα, σύκα και φραγκόσυκα, τριαντάφυλλα, ζοχούς και ραδίκια, μάραθα και άγρια ρόκα. Πυροδοτεί ζυμώσεις, και στην κουζίνα του ωριμάζουν από μαύρο σκόρδο και γάρος μέχρι κοπανιστή, γραβιέρα, λούζα, προσούτο, σαλάμι αέρος, ακόμη και καρίκι σε φλασκί κολοκύθας – όλα δικής τους παρασκευής. Φτιάχνουν κομπούχα, υδρόμελο και γκρέιπφρουτ σόδα με άγριες μαγιές.

«Η έννοια της διατροφικής βιωσιμότητας είναι τρόπος ζωής για μας», μου λέει. «Το μενού μας συμβαδίζει με τις εποχές, και οι πρώτες ύλες είναι ως επί το πλείστον ντόπιες και όσο το δυνατόν χειροποίητες από εμάς τους ίδιους. Αντλούμε έμπνευση από τις παραδοσιακές κουζίνες των νησιών και δεν διστάζουμε να τις συνδυάσουμε με σύγχρονες τεχνικές, φροντίζοντας ώστε τα πιάτα που δημιουργούμε να έχουν ουσιαστικό περιεχόμενο».

Πυρετός γεύσεων στο συριανό «San Michali» - εικόνα 1

Ένα από τα δύο καλύτερα πιάτα του που έφαγα ήταν η προβατίνα στον ξυλόφουρνο με λεμονάτη σάλτσα Καραϊβικής. κατάφερε να συγκεράσει τη δυνατή νοστιμιά του κρέατος με μια πολυσύνθετη ξινούτσικη σάλτσα με lemongrass, καρύδα, passion fruit, λεμόνι, τζίντζερ και λάιμ, πετυχαίνοντας ένα πολύ ωραίο fusion, στο οποίο το χωριάτικο κρέας γίνεται αβίαστα εξωτικό! Το δεύτερο ήταν κοτόσουπα ημέρας, φτιαγμένη από χειροποίητο brioche, υπόδειγμα πρακτικής no food waste, αφού το ψωμί υπέστη ζύμωση με το μύκητα των γιαπωνέζων koji και κατόπιν ενώθηκε με ζωμό κότας, λεμόνι και τυρί, δίνοντας άλλη διάσταση στην κλασική σπεσιαλιτέ. Ξεχώρισα ακόμη το πεντανόστιμο ριζότο μιλανέζε με γλυκονόστιμο σιρόπι σόγιας, ιβίσκο και κόκκινο κρασί. το δυναμικό ταρτάρ από σιτεμένη μοσχαρίσια σπάλα με αρώματα χουνκιάρ μπεγεντί, πουρέ μελιτζάνας και ντομάτα σε ζύμωση . το σκληρούτσικο αλλά πολύ νόστιμο σιτεμένο μοσχαρίσιο tomahawk Μυκόνου, μαριναρισμένο σε γάρο με σάλτσα από καραμελωμένη κρέμα γάλακτος και καρίκι . αιχμηρό περουβιανό σεβίτσε και τόνο, όπου την παράσταση κλέβει μια σάλτσα μαγιάς με miso ρεβυθιού και φασολιών. Βάλτε ακόμη στα «πρέπει» σαλάμι, προσούτο, λούζα τόνου, το πλατό των τυριών με γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι, φράουλα και κολοκύθα (όλα προϊόντα ζύμωσης), και κιμτσί αγγουριού που θυμίζει πικάντικο μπριάμ. Από τα ζυμάρια τη διαφορά έκαναν η ανοιχτή κολοκυθόπιτα με γιαούρτι και η μανιταρόπιτα με τρούφα και κατσικίσιο τυρί Σύρου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

La Meat Maison

Ένα κορυφαίο κρεοπωλείο, ένα εξειδικευμένο στο εκλεκτό κρέας εστιατόριο και μια μπουτίκ ντελικατέσεν δημιουργούν έναν πολυχώρο κρέατος που καινοτομεί στην Αθήνα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΗΜΗΤΡΗς ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟς
29/09/2022

Ο Γιώργος Φελεμέγκας μαγειρεύει και νιώθει καλά

Ο νέος head chef της 'Hytra' μιλά για όσα τον καθορίζουν εντός και εκτός κουζίνας.

San Pellegrino: Στην υγειά της υψηλής γαστρονομίας!

Συνώνυμη με την κουλτούρα της κουζίνας υψηλών προδιαγραφών, η ελεγκάν δροσιά των γαστρονομικών νερών S.Pellegrino® & Acqua Panna® συμπληρώνει κορυφαίες στιγμές της γεύσης.

Απόστολος Δήμου: Ο νέος executive chef του Four Seasons Athens αποκλειστικά στο "αθηνόραμα"

Από τις Σεϋχέλες στην αθηναϊκή ριβιέρα, με διαλείμματα σε Σαουδική Αραβία, Πορτογαλία, Ισπανία, Σερβία και Λίβανο, ο Απόστολος Δήμου επιστρέφει στην Ελλάδα μετά από μια δεκαετία περιπλανήσεων, για να αναλάβει μια από τις μεγαλύτερες μαγειρικές ομάδες της χώρας. Ποιος είναι και τι καινούριο θα φέρει στη γεύση του πολυτελούς resort;

Για brunch στο "Beefbar Athens"

Το φημισμένο brunch επιστρέφει τα Σαββατοκύριακα στον κομψό χώρο του "Beefbar Athens" στην Αθηναϊκή Ριβιέρα.

"Diego": Επιστροφή στο Θησείο, για κυριακάτικο σεβίτσε

Τι νέο φέρνει η αλέγρα σεβιτσερία του "Diego", που στήνεται και πάλι στην Αδριανού κατά την πιο ανέμελη ημέρα της εβδομάδας.