Το «Feyrouz» γεμίζει με άρωμα γλυκιάς Ανατολής το κέντρο

Μετά το επιτυχημένο ανατολίτικο street food της «Feyrouz», σειρά έχει, ακριβώς απέναντι, ο λιτός χώρος που φιλοξενεί γλυκές γεύσεις ίδιας φιλοσοφίας και καλό καφέ.

Το «Feyrouz» γεμίζει με άρωμα γλυκιάς Ανατολής το κέντρο

Μίνιμαλ, ανοιχτόχρωμο και χαρούμενο, το γλυκό «Feyrouz» έχει μελετημένα στηθεί χωρίς τραπέζια, για περαστικούς, που θα λαχταρήσουν μια ή και δυο γλυκιές μπουκιές, μαζί με έναν μυρωδάτο καφέ στο μπρίκι, επί τόπου ή σε πακέτο για τον δρόμο. Όπως μου εξηγεί ο Ανδρέας Κιλτσικσής, εμπνευστής και ψυχή του μαγαζιού, το «Feyrouz» ανήκει στην ίδια φιλοσοφία με τα μουχαλεμπιτζίδικα (για κρεμώδη γλυκά με βάση το γάλα) ή τα κιουνεφιτζίδικα (ειδικευμένα στα σιροπιαστά), της παλιάς οθωμανικής παράδοσης και αποτελεί συνδυασμό και των δύο.

Σ΄ ένα σκαμπό, μπροστά στη μεγάλη τζαμαρία, απολαμβάνω έναν «φευγάτο» καφέ με καρδάμωμο και αφήνω στο στόμα μου να απλωθεί το άρωμα και η γεύση ενός ιδιαίτερου σεκέρ παρέ, που στολίζεται με μια ροζέτα από τσαλαφούτι και μανούρι. Όλα τα γλυκά, παρά την παραδοσιακή τους βάση, έχουν ένα προσωπικό «Feyrouz» άγγιγμα.

Το «Feyrouz» γεμίζει με άρωμα γλυκιάς Ανατολής το κέντρο - εικόνα 1
Ο υιός Ανδρέας με τη μητέρα Ελένη-Φεϋρούζ

Στη βιτρίνα, τα γλυκά στα ταψιά είναι χωρισμένα σε μικρά κομμάτια, για να μπορείς να πάρεις μαζί ή να δοκιμάσεις περισσότερα, κάτι σαν finger food: μπακλαβάς από δικά τους φύλλα yufka με φυστίκι Αιγίνης, κιουνεφέ με κρητική μυζήθρα και σιρόπι μελιού από ρείκι και κουμαριά, καζάν ντιπί με κρούστα από ζαχαροκάλαμο, ραβανί με γέμιση από χοσάφι.

Στην κατηγορία «κρέμες Ανατολής» βλέπω μουχαλεμπί με σταφίδες και τριμμένη καρύδα, αυθεντικό ασουρέ, ρυζόγαλο με μπασμάτι, κανέλα Κεϋλάνης και πορτοκάλι… Υπάρχουν και οι «τρούφες»: healthy μπάρα καμπάκα (κολοκύθα, σταφίδες, κρασί και μέλι), το αγαπημένο τζεζεριέ με καρότο, ξηρούς καρπούς, πετιμέζι από μούρα, οι αϊβάδες με κυδώνι, χουρμάδες, ξηρούς καρπούς, κανελογαρύφαλα.

Το «Feyrouz» γεμίζει με άρωμα γλυκιάς Ανατολής το κέντρο - εικόνα 2
Το σεκέρ παρέ, παρέα με καφέ στο μπρίκι

Μια άλλη γοητευτική κατηγορία είναι τα σερμπέτια: κουρκουμάδα με σουμάκ, τσάι του βουνού και λουίζα, χαλκόνα με γλυκόριζα, ασμάρα με ιβίσκο, μοσχοκάρυδο και μαστίχα. Στα ζεστά ροφήματα με φρούτα, μπαχαρικά και ελληνικά βότανα, θα ζητήσετε τσάι αλά τούρκα με περγαμόντο, βερμπένα λεβάντε με λουίζα, τσάι του βουνού και χαμομήλι, χουρμαδόσουπα με γάλα αμυγδάλου και μπαχάρι από τζίτζιφα. Όλα έχουν κάτι, που σε ταξιδεύει.

Και βέβαια, ταιριάζουν γάντι με τον καφέ στο μπρίκι (ibrik), που αλέθεται επί τόπου, με ειδικό καβούρδισμα για μπρίκι. Το ειδικό χαρμάνι «Feyrouz», o arabien με καρδάμωμο κι ένας μονοποικιλιακός colombiana single estate. Το «Feyrouz», όμως, δεν θα σταθεί εδώ. Ήδη ετοιμάζεται το επόμενο, πολύ ενδιαφέρον βήμα…

i Feyrouz | Καρόρη 23 & Aγάθωνος, Aθήνα | Τηλ: 2130318060

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Το 'Maison Colette' ήρθε με τόλμη και γοητεία

Πρώτη ματιά στο νέο γευστικό σποτ που μετρά μόλις λίγα 24ωρα ζωής στο Ψυχικό και τον χώρο της ιστορικής 'Ράμπας'.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
22/04/2024

Γαστρονομικό ραντεβού στο "Jenny’s Rooftop"

Για μια one night only γευστική συνάντηση μας περιμένουν στο εστιατόριο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ο δημοφιλής σεφ Αλέξανδρος Παπανδρέου και ο σεφ του εστιατορίου Θοδωρής Υψηλός, με ένα four-hands μενού υψηλών πτήσεων.

"Λακάνη": Με "Αστικό φαγοπωλείο" επιστρέφει ο βραβευμένος σεφ Δημήτρης Κονταράτος στη Ρόδο

Η "Λακάνη", που θα σερβίρει τη ροδίτικη παράδοση υπό δημιουργικό πρίσμα σε μοντέρνο χώρο στο κέντρο της πόλης της Ρόδου, θα είναι το solo βήμα του σεφ μετά από μακρά θητεία ως executive chef των ξενοδοχείων της "Blu Collection", με σειρά βραβείων για τη δουλειά του στο εστιατόριο "Five Senses".

Το κύρος του τσίπουρου

10 ή 12 y.o.; Είναι και τα δύο υπέροχα και δίνουν στο τσίπουρο άλλο αέρα δίπλα στα μεγάλα παλαιωμένα αποστάγματα του κόσμου.

Tanpopo

Το τελευταίο εστιατόριο του Σωτήρη Κοντιζά δίνει στην καθημερινότητα μητροπολιτική αύρα.