Η Αθηναϊκή κάνει comeback στον έρωτά μας για την παλιά αστική Αθήνα

Το ρετρό εμπνέει τη γευστική σκηνή της πόλης και η Αθηναϊκή, γνωστή και ως ψάρι μαγιονέζα, σερβίρεται ανανεωμένη κι εκσυγχρονισμένη στα καλά εστιατόρια. Κάνουμε ένα φλας μπακ στην ιστορία της και απολαμβάνουμε τις νέες εκδοχές της.

Η Αθηναϊκή κάνει comeback στον έρωτά μας για την παλιά αστική Αθήνα

Το ιδιαίτερο food styling της Αθηναϊκής, το οποίο την έχει δοξάσει, το περιγράφει με ακρίβεια ο Τσελεμεντές στην προπολεμική έκδοση που έχω μπροστά μου, στις σελίδες 122 και 123, και ας την ονομάζει «ψάρι μαγιονέζα»: «Θέτομεν εντός μακράς πιατέλας το κεφάλι και την ουράν εις τα δύο άκρα αυτής, συνάμα δε και μίαν στρώσιν ψαριού από της κεφαλής μέχρις της ουράς, φροντίζοντες να δώσωμεν το αρχικόν σχήμα του ψαριού, την στρώσιν ταύτην μισοσκεπάζομεν με μερικές κουταλιές Μαγιονέζας και προσθέτομεν απ’ επάνω το υπόλοιπο ψάρι. Σκεπάζομεν τότε με την Μαγιονέζαν και με την λάμαν του μαχαιρίου στρώνομεν ταύτην ώστε […] να είναι λείον το όλον. Γαρνίρομεν δε γύρω το ψάρι με φούντες μαϊδανού ή με φέτας κοκκινογούλια κομμένες εις τρίγωνα και τιθέμενας συμμετρικώς».

Δεν έχω βρει ποιος και πότε τη βάφτισε «Αθηναϊκή», πάντως έδινε αίγλη και στα πάρτι της δεκαετίας του ’70 όπου ήταν δημοφιλής, ενώ στα φοιτητικά μου χρόνια θυμάμαι να την παραγγέλνουμε σαν καλό πιάτο στα εστιατόρια της Θεσσαλονίκης. Αλλά σιγά σιγά μαράζωσε, έχασε τη λάμψη της μπροστά στις γαστρονομικές αλλαγές που συντελούνταν κι έμεινε ως νόστιμο απολίθωμα μιας άλλης εποχής στη λησμονιά και τη νοσταλγία. Για να την απολαύσεις, έπρεπε να πας στο «Fatsio» στο Παγκράτι, όπου τη φτιάχνουν με φρέσκια σφυρίδα και homemade μαγιονέζα, ή στον «Βλάσση» στα Ιλίσια, που γενικά διατηρεί άρωμα εποχής αστικής Αθήνας.

Μέχρι που τα τελευταία τέσσερα χρόνια η Αθηναϊκή πήρε ξανά τα πάνω της και πλασαρίστηκε μοντέρνα και με νέα λάμψη μέσα στα μενού βραβευμένων εστιατορίων ελληνικής κουζίνας αλλά και σε φιλόδοξα σύγχρονα ρεστοράν. Είναι βεβαίως ανανεωμένη κι εκσυγχρονισμένη και στις πιο επιτυχημένες εκδοχές της διατηρεί την ευγένεια και το βελούδο της παλιάς συνταγής.

Η Αθηναϊκή κάνει comeback στον έρωτά μας για την παλιά αστική Αθήνα - εικόνα 1
Στο «Galaxy» του «Hilton» η αθηναϊκή είναι ένα πολύ επιτυχημένο ελληνο-ιαπωνικό fusion

Στο «Tudor Hall» η σφυρίδα ανακατεύεται με μια ελαφριά, σχεδόν σαν γαλάκτωμα θαλασσινή μαγιονέζα με απόηχους γλυκού ιωδίου, στη βάση μπαίνει ένα ζελέ του ίδιου ψαριού με σαφράν, αγγουράκι, κάππαρη, μαϊντανό, ζελέ λεμονιού για οξύτητα και καρδιές μαρουλιού για τραγάνισμα. «Την παίρνουν οι πελάτες μας που είναι πάνω από 50 και την ξέρουν, οι ξένοι, αλλά αρχίζουν να τη μαθαίνουν και οι μικρότεροι», μου λέει ο σεφ του εστιατορίου Αλέξανδρος Κοσκινάς.

Στο «Varoulko Seaside» διατηρούν την καρδιά της κλασικής συνταγής ανακατεύοντας πάντα μάγουλα ροφού ή σφυρίδας (ή και των δύο) με μαγιονέζα, την πειράζουν όμως με τζίντζερ, προσθέτοντάς της γλυκοπικάντικο νεύρο. Η εμφάνισή της γοητεύει το μάτι, καθώς έρχεται στο πιάτο ανάμεσα σε δύο φέτες ζελέ ντομάτας που της δίνουν φρεσκάδα.

Στη «Scorpina» ο Γιάννης Λιάκου ανακατεύει με κάππαρη και μαγιονέζα τα κομμάτια του ψαριού, ακολουθώντας την παράδοση, αλλά κατόπιν το βάζει πάνω σε ένα φαντεζί κολάζ από μοβ περουβιανές πατάτες, καρότα και κολοκυθάκια. Στο «Galaxy» του «Hilton» επιχειρούν ένα πολύ επιτυχημένο ελληνο-ιαπωνικό fusion, σερβίρoντας ροφό ποσέ με βελούδινη μαγιονέζα μυρωδικών, που τον σκεπάζουν με μια πράσινη ελεκτρίκ στρώση παιγνιώδους τραγανιστού tobiko (αβγά χελιδονόψαρου), στο πλάι βάζουν κράκερ ταπιόκας με μελάνι σουπιάς, μαύρη ταραμοσαλάτα και πολύ ταιριαστά ζελεδάκια ούζου.

Στο «Sense» η Αθηναϊκή με μαγιονέζα και σφυρίδα αναπτερώνεται από την ωραία οξύτητα που της δίνουν οι πέρλες λεμονιού, τη σοφιστικέ πικράδα του αβγοτάραχου και τα ζελεδάκια από χυμό ­αγγουριού. Η αποδόμηση γίνεται με βατό τρόπο στο «Αφρόψαρο», καθώς ο Γιάννης Στανίτσας βάζει φρέσκο μπακαλιάρο πάνω σε χειροποίητη μαγιονέζα και αγγουράκια τουρσί.

Πιο ριζοσπαστική μορφή παίρνει στο «Lagom», όπου ο Σταμάτης Μαρμαρινός τη μετατρέπει σε ένα δροσερό ταρτάρ σφυρίδας με baby λαχανικά, ξερό αβγοτάραχο και ταραμοσαλάτα. Ο ίδιος άλλωστε στο βραβευμένο «On The Verandah» στο «Poseidonion» πηγαίνει την «Αθηναϊκή στις Σπέτσες» με ένα ταρτάρ από μυλοκόπι, στο οποίο προσθέτει μαγιονέζα ελαιόλαδου, λαχανικά, αβγοτάραχο, αβγό ορτυκιού και πατάτες.

Περισσότερες πληροφορίες

Βλάσσης

Μαιάνδρου 15, Ιλίσια
  • Εστιατόρια

Sense

(ξεν. «AthensWas») Διονυσίου Αρεοπαγίτου 5, Μακρυγιάννη
  • Εστιατόρια

Αφρόψαρο

Μαρίνου Αντύπα 62-66, Νέο Ηράκλειο
  • Εστιατόρια

Scorpina

Γρ. Ξενοπούλου 2, Ν. Ψυχικό
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Το 'Maison Colette' ήρθε με τόλμη και γοητεία

Πρώτη ματιά στο νέο γευστικό σποτ που μετρά μόλις λίγα 24ωρα ζωής στο Ψυχικό και τον χώρο της ιστορικής 'Ράμπας'.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
22/04/2024

Γαστρονομικό ραντεβού στο "Jenny’s Rooftop"

Για μια one night only γευστική συνάντηση μας περιμένουν στο εστιατόριο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ο δημοφιλής σεφ Αλέξανδρος Παπανδρέου και ο σεφ του εστιατορίου Θοδωρής Υψηλός, με ένα four-hands μενού υψηλών πτήσεων.

"Λακάνη": Με "Αστικό φαγοπωλείο" επιστρέφει ο βραβευμένος σεφ Δημήτρης Κονταράτος στη Ρόδο

Η "Λακάνη", που θα σερβίρει τη ροδίτικη παράδοση υπό δημιουργικό πρίσμα σε μοντέρνο χώρο στο κέντρο της πόλης της Ρόδου, θα είναι το solo βήμα του σεφ μετά από μακρά θητεία ως executive chef των ξενοδοχείων της "Blu Collection", με σειρά βραβείων για τη δουλειά του στο εστιατόριο "Five Senses".

Το κύρος του τσίπουρου

10 ή 12 y.o.; Είναι και τα δύο υπέροχα και δίνουν στο τσίπουρο άλλο αέρα δίπλα στα μεγάλα παλαιωμένα αποστάγματα του κόσμου.

Tanpopo

Το τελευταίο εστιατόριο του Σωτήρη Κοντιζά δίνει στην καθημερινότητα μητροπολιτική αύρα.