10 στάσεις στο γιορτινό Χαλάνδρι

Ολοζώντανη αγορά, ατελείωτη γκάμα γευστικών προτάσεων, δίνουν στο Χαλάνδρι μεγάλη δυναμική. Ας κάνουμε λοιπόν μια γιορτινή γευστική περιήγηση σε μια από τις ζωντανότερες πιάτσες της πόλης.

10 στάσεις στο γιορτινό Χαλάνδρι

Ολοζώντανη αγορά, ατελείωτη γκάμα γευστικών προτάσεων, από υψηλή γαστρονομία μέχρι μεζεδοπωλεία και ταβέρνες, δίνουν στο Χαλάνδρι μεγάλη δυναμική και το έχουν εξελίξει σε πόλο έλξης για πολλούς Αθηναίους. Ας κάνουμε λοιπόν μια γιορτινή γευστική περιήγηση σε μια από τις ζωντανότερες πιάτσες της πόλης.

10 στάσεις στο γιορτινό Χαλάνδρι - εικόνα 1
Έκτορας Μποτρίνι

Κορυφαίο εστιατόριο της περιοχής, που βάζει το Χαλάνδρι στη διεθνή γαστρονομική σκηνή με αστέρι Michelin, είναι το Botrini’s. Η υπερτοπική του έλξη οφείλεται στο celebrity status του δημιουργού του Έκτορα Μποτρίνι, αλλά και στη φανταστική προχώ κουζίνα του. Το μενού της ανακάλυψης, πάντως, στα € 40, είναι αληθινό κελεπούρι. περιλαμβάνει amuse bouche, ξιφία καρπάτσιο, αναφορά στην κερκυραϊκή νερατζοσαλάτα, παιχνιδιάρικη γλώσσα μοσχαριού σαν vitello tonnato, μαύρο ριζότο «Η σκοτεινή πλευρά της Σελήνης», bio κοτόπουλο ψημένο στον πηλό με αρωματικά και λεμονόφυλλα και καρυδόπιτα με παγωτό από βουβαλίσιο καϊμάκι.

10 στάσεις στο γιορτινό Χαλάνδρι - εικόνα 2
«Chefi The Restaurant»

Ξύλινα δοκάρια στην οροφή, κομψά έπιπλα, μινιμαλιστικός περίγυρος με φιλόξενο πνεύμα. το Chefi The Restaurant είναι οικείο ως χώρος, αλλά στην κουζίνα του επικρατεί μετρημένη πρωτοτυπία. Τρυφερό το μοσχάρι τεριγιάκι, με σαλάτα και τζίντζερ ντρέσινγκ. Σχαρισμένο χταπόδι, σε μελάνι σουπιάς, με σάλτσα παντζαριού, ζελεδάκια ούζου, σούσι λαχανικών και πιρουνάτη, καπνιστή μελιτζάνα. Η χωριάτικη σαλάτα γίνεται ντοματένιο ριζότο, με κρέμα δυό­σμου. Η πλούσια μους σοκολάτας με εσπρέσο, καραμέλα και παγωτό βανίλια δυνατό φινάλε.

Ο Δημήτρης Αγοραστός δεν είναι τυχαίος σεφ. Τα κεμπάπια είναι ζουμερά και ραφιναρισμένα με δημοφιλείς ιδέες: μελιτζανάτο πατλιτζάν, πικάντικο Άδανα, πληθωρικό γιαουρτλού, πρωτότυπο φιστικλί Αιγίνης με κασέρι. Στο Kebab Αγοραστός όμως, εκτός αυτών, υπάρχουν και μαγειρευτά ημέρας, όπως το τσιγαριαστό βετούλι ή το χουνκιάρ μπεγεντί. Στα «πρέπει» συγκαταλέγεται και η homemade μπουγάτσα.

10 στάσεις στο γιορτινό Χαλάνδρι - εικόνα 3
«Μονοκατοικία»

Η τολμηρή διακοσμητική πρόταση της Μονοκατοικίας με το εμφανές τούβλο και τα φωτιστικά από χαλκοσωλήνες ομορφαίνει τον χώρο και πλαισιώνει πολύ ταιριαστά το μενού, όπου παίζουν T-bone με γκρεμολάτα-βραχάκια πατάτας και ρόκα με πέστο καρυδιού και αγιολί, ντοματένιο παστιτσάδο με οσομπούκο, χοντρό μακαρόνι και ξερή μυζήθρα, τάρτα με μανιτάρια του δάσους, παρμεζάνα και λάδι τρούφας ή κότσι χοιρινό μαγειρεμένο με μοναστηριακή μπίρα και πικάντικη μουστάρδα.

Το Βραστό είναι μαγαζί με 40χρονη ιστορία, που έχει εξελιχθεί σ’ ένα γοητευτικό εστιατόριο με παραδοσιακή κουζίνα και κομψό ντεκόρ αστικού σπιτιού. Εκτός από τη σούπα μοσχαριού, που δίνει το όνομά της στο μαγαζί, εδώ έχω φάει ένα από τα καλύτερα μπιφτέκια στην Αθήνα. Θα βρείτε επίσης πολύ μερακλίδικα πιάτα ημέρας, όπως μοσχαροκεφαλή σιγοψημένη για έξι ώρες σε λαδόκολλα, πατσά από ποδαράκι και αρνάκι φρικασέ. Από το άψογο τηγάνι του βγαίνουν νόστιμα, τραγανά κεφτεδάκια και homemade τυροπιτάκια με τουλουμοτύρι Καρύστου, ανθότυρο και φέτα.

10 στάσεις στο γιορτινό Χαλάνδρι - εικόνα 4
«Βραστό»

Το cult μαγέρικο Κίτσουλας κλείνει 70 χρόνια λειτουργίας. Εδώ, ανάμεσα σε white collars και μοναχικά ζευγάρια, απολαμβάνεις τον παράδεισο του μαγειρευτού. Οι λαχανοντολμάδες με αβγολέμονο απίθανοι, ο τηγανητός μπακαλιάρος με σούπερ τραγανή κρούστα, οι πίτες με homemade φύλλο εξαιρετικές, ο μουσακάς εκ των ων ουκ άνευ, η ωραία κρεατόσουπα και το φρικασέ χαϊδεύουν τα εσώψυχά σου.

10 στάσεις στο γιορτινό Χαλάνδρι - εικόνα 5
«Μπεμπέκα»

Είναι τόσο γοητευτική η ποπ νοσταλγία των παλιών μονοκατοικιών που στεγάζουν την Μπεμπέκα, που ο κόσμος γεμίζει σταθερά τις σάλες της. Τα τηγανητά της κολοκυθάκια είναι δικαίως ονομαστά (πεντατράγανα και γλυκά), υπάρχει όμως μια σκορδάτη σπλήνα που είναι εξαιρετική. Ο κόκορας με σάλτσα από Μαυροδάφνη, δαμάσκηνα και βερίκοκα και η κρεμμυδόσουπα με χειροποίητα κρουτόν και μυζήθρα Ρούμελης είναι δημοφιλείς επιλογές σε μια κουζίνα που εκσυγχρονίζεται με πιάτα όπως αβγά ματιά πάνω σε πατάτες με λάδι λευκής τρούφας.

10 στάσεις στο γιορτινό Χαλάνδρι - εικόνα 6
«Ψαράκια και Θαλασσινά»

Μπαρμπούνια, κουτσομούρες, μύδια, γαριδομακαρονάδες, Ψαράκια και Θαλασσινά δηλαδή, που στο Χαλάνδρι κολυμπάνε σε ένα όμορφο νεοκλασικό με ξανθή ξύλινη στέγη και ωραία πλακάκια εποχής. Το μενού είναι τεράστιο, αλλά τα μικρά μπακαλιαράκια, τα προσφυγάκια, βγαίνουν τραγανά και ζουμερά απ’ το τηγάνι. η ψαρόσουπα ζεσταίνει και νοστιμίζει. η ταραμοσαλάτα και τα ντολμαδάκια της γιαγιάς λένε. οι φρέσκες κυδωνάτες, πατάτες και η γάμπαρη βγαίνουν απ’ το τηγάνι σκέτος πειρασμός.

10 στάσεις στο γιορτινό Χαλάνδρι - εικόνα 7
«Ψωμί & Αλάτι»

Στο Ψωμί & Αλάτι του δημοφιλούς master chef Γιάννη Λουκάκου, η σάλα μαγαζιού, πολύ όμορφη, θυμίζει το στιλ του Ralph Lauren με λίγη εγγλέζικη αύρα και εκπέμπει φιλόξενη ηρεμία. Κάθεσαι σε στιβαρές American chairs, στο χρώμα του ξύλου ή σε ανοιχτό πετρόλ, και χαίρεσαι τα καλούδια μιας προχωρημένης γαστροταβέρνας. Και πρώτα απ’ όλα, το εμβληματικό γιουβέτσι με βαθύτατα νόστιμο κριθαράκι, σιγομαγειρεμένα μοσχαρίσια μάγουλα, ψητές ντομάτες και θυμάρι. Έπειτα είναι κι αυτά τα κεφτεδάκια τηγανισμένα μαεστρικά, με κρούστα τραγανή και αέρινη και σάρκα ζουμερή και μυρωδάτη, ενώ οι φακές, παντρεμένες με γλυκοπατάτα, πλιγούρι, ξινομυζήθρα και βινεγκρέτ με μέλι και μουστάρδα, γίνονται μια πρωτότυπη σαλάτα.

Το Ουζερί του Μήτσου στην Πλατεία Ελευθερωτών είναι πλέον cult στέκι. Ο Γιάννης Λουκάκος, λ.χ., το τιμάει συχνά: «Πάω για να πιω τσίπουρο και ούζο με την παρέα μου, με τηγανητό μπακαλιαράκι σκορδαλιά, καλαμάρι και καμιά σουπιά». Οι πάντες έχουν να λένε για το ανάλαφρο τηγάνι του χωρίς ίχνος λαδίλας και θεωρούν το ωραίο αυτό ταβερνάκι… διατηρητέο.

Extra γιορτινό tip

10 στάσεις στο γιορτινό Χαλάνδρι - εικόνα 8

Από τις 22 μέχρι τις 24/12 στο χώρο του πρώην «Butcher’s Βite» (Κολοκοτρώνη 13 ) στο Χαλάνδρι στήνεται ένα flea (& food ) market. Σ’ αυτή τη μεγάλη αγορά-γιορτή που θα είναι ανοικτή για τις τρεις αυτές ημέρες 11 π.μ. με 10 μ.μ. τριάντα ανεξάρτητοι δημιουργοί θα παρουσιάζουν πολλές διαφορετικές ιδέες για δώρα –ρούχα, κοσμήματα, είδη σπιτιού, καλλυντικά, προϊόντα διατροφής κ.α. και το «Etnico», το αδερφάκι του «Altamira», θα βάλει το πολυεθνικό street food, όπερ σημαίνει τσιμιτσάνγκας, κεσαδίγιας, ινδικά σαμόσας, φαλάφελ και μπουρίτος.

Το ζεστό κρασί που θα κυκλοφορεί θα είναι αρωματισμένο με κανέλα, τριαντάφυλλο, πορτοκάλι και την… πινελιά των μπάρμεν του «White Monkey», το juice bar «Βαζάκι» θα σερβίρει σούπες με καλό σκοπό (τα χρήματα θα δοθούν στην ΜΚΟ Αγκαλιά ) κι οι specialty καφέδες της Coffee Republic θα σε πιάνουν από τη μύτη.

Περισσότερες πληροφορίες

Βραστό (το)

Ρόδων 3, Χαλάνδρι
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Κίτσουλας

Φιλικής Εταιρείας 25, Χαλάνδρι
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Ψωμί & Αλάτι

Πλ. Ελευθερωτών 8, Χαλάνδρι
  • Εστιατόρια

Ουζερί του Μήτσου

Πλ. Ελευθερωτών 8, Χαλάνδρι
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Botrini’s

Βασ. Γεωργίου Β΄ 24Β, Χαλάνδρι
  • Εστιατόρια

Μπεμπέκα

Διονύσου 16, Χαλάνδρι
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Μονοκατοικία

Φιλικής Εταιρείας 39, Κάτω Χαλάνδρι
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Ψαράκια & Θαλασσινά

Κώστα Βάρναλη 5, Χαλάνδρι
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Tanpopo

Το τελευταίο εστιατόριο του Σωτήρη Κοντιζά δίνει στην καθημερινότητα μητροπολιτική αύρα.

Η χρυσοκουφάτη γεύση της Μακεδονίας

Τα εστιατόρια του βορρά που ανήκουν στην ελίτ της ελληνικής σκηνής.

Στου 'Μαραθωνίτη' για σένιο φρυγαδέλι και παϊδάκι πρόβατο

Στο υπόγειο κουτούκι του Παγκρατίου έχουν βρει την κρεάτινη συνταγή της επιτυχίας και τη σιγοντάρουν με σπιτικό κρασί.

Τα χρυσοσκουφάτα εστιατόρια της Αθήνας

Η κρεμ ντε λα κρεμ της αθηναϊκής εστίασης, όπως αυτή προκύπτει μέσα από τους Χρυσούς Σκούφους 2024.

Η χρυσοσκουφάτη γαστρονομία του Αιγαίου

Η haute cuisine του ελληνικού αρχιπελάγους όπως την ξεχώρισε για φέτος ο κορυφαίος γαστρονομικός θεσμός της χώρας.

Texturas: όταν η γαστρονομία πασπαλίζεται με μαγεία!

Η avant guard της γαστρονομίας δηλώνει ξανά ισχυρό παρόν οδηγώντας τα γευστικά πράγματα προς τα μπρος. Τα κόλπα των σεφ που ζηλεύουν οι ερασιτέχνες της μαγειρικής και φέρνουν τη μαγεία και τη φαντασία στη ρεαλιστική μαγειρική. Η σεφ Natalie Jewell μας εξηγεί πως και γιατί.