Με αφρό ή χωρίς; Ένα δίλλημα τόσο παλιό όσο κι η μπίρα η ίδια – και δεν είναι απλά θεωρητικό! Πολλοί δεν μπορούν να ευχαριστηθούν την παγωμένη αγάπη τους, αν δεν χαϊδεύει τον ουρανίσκο τους ο παχύς αφρός της, ενώ άλλοι την απολαμβάνουν μόνο όταν γεύονται όλες τις φυσαλίδες της ατόφιες, σε κάθε τους γουλιά, χωρίς ενδιάμεσους περισπασμούς. Ποιο είναι τελικά το καλύτερο;
Οι ειδικοί του αφρού λένε ότι μόνο μία απ’ αυτές τις πρακτικές είναι σωστή: αυτή όπου το σερβίρισμα γίνεται από σχετική απόσταση και με αρκετά ζωηρό τρόπο, ώστε οι φυσαλίδες του ανθρακικού να απελευθερωθούν από το ξανθό σώμα της μπίρας και να δημιουργήσουν ένα πλούσια αφράτο αποτέλεσμα, που θα κάνει τη γουλιά μας ανάλαφρη και το ποτήρι μας μοσχομυριστό, γεμάτο από τα γλυκά αρώματα της βύνης.
Απ’ την άλλη, βέβαια, οι θιασώτες του ήρεμου σερβιρίσματος έχουν τη δική τους προσέγγιση: όταν η μπύρα χτυπά στο παγωμένο ποτήρι, γερμένο σε γωνία περίπου 45ο, με τρόπο ήπιο και χαλαρό, ο υγρός χρυσός που ξεχύνεται απ’ το μπουκάλι αναδεύεται με τρόπο τέτοιο μέσα στο ποτήρι μας, ώστε οι λεπτές γεύσεις που έχει για προίκα απ’ τα δημητριακά του, να ενσωματώνονται ακόμη πιο αρμονικά στο σώμα της μπίρας, και η λεπτή στρώση αφρού που προκύπτει, να λειτουργεί ως "καπάκι", σφραγίζοντας τα αρώματα στο ποτήρι, για να ξεδιπλωθούν σε κάθε μας γουλιά.
Η αλήθεια όμως είναι ότι στην απόλαυση δεν υπάρχει σωστό και λάθος, κι αυτό είναι κάτι που η Heineken το αποδεικνύει 150 χρόνια τώρα: είτε με πλούσιο αφρό, είτε χωρίς καθόλου σχεδόν, η αναζωογονητική δροσιά της είναι κάθε φορά ανεπανάληπτη – και κάθε φορά, ιδανική για την απόλαυση που θέλουμε τη δεδομένη στιγμή.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που, εδώ κι 150 χρόνια, μας χαρίζει αξέχαστες στιγμές, με κάθε τρόπο...