Yπερωκεάνειον

Οικονομικό αγκυροβόλι αυτό το απλό πειραιώτικο ταβερνάκι με την υπερατλαντική θεματική και τους θαλασσινούς μεζέδες.

Yπερωκεάνειον

Οικονομικό αγκυροβόλι αυτό το απλό πειραιώτικο ταβερνάκι με την υπερατλαντική θεματική και τους θαλασσινούς μεζέδες.

Yπερωκεάνειον - εικόνα 1

Παρά τον όγκο του ονόματος, το «Υπερωκεάνειον» κινείται σε λίγα τετραγωνικά. Χωράει μερικές οικογένειες και κάποιες παρέες. σε άμεση, σχεδόν συμπλεγματική γειτνίαση ταβέρνας. Χωράει επίσης μια υδρόγειο κι έναν πολιτικό παγκόσμιο χάρτη, μια κολεξιόν πολυκαιρισμένων κουτιών που ψαρεύτηκαν σε παλαιοπωλεία κι ένα «ιπτάμενο» σκαρί που κρέμεται πάνω από το κεφάλι σου. Μεσημέρι με ψιλό ψαράκι περιτριγυρισμένο από γίγαντες ανοικτού πελάγους: στους τοίχους αρμενίζουν υπερωκεάνια. «Η ταχυτέρα εξ Ελλάδος και ευθεία δι’ Αμερικήν γραμμή», διαβάζω και μου ’ρχονται στο νου σκηνές αποχαιρετισμού ελληνικής ταινίας, αχθοφόροι που ανεβάζουν μπαούλα, φουγάρα, μαντίλια και κλάματα. Και κάτι κεφτέδες της Βουγιουκλάκη να τρέχουν στις σκάλες. Μμμ… λάθος παραπομπή. Γιατί: α) εκείνη σχεδίαζε να πάει στην Αυστραλία και β) ο κατάλογος εδώ είναι θαλασσοκεντρικός.

Yπερωκεάνειον - εικόνα 2

Καθισμένες πλάι στο ψυγείο, κάτω από μια αποκαλυπτική ρεκλάμα του πάλαι ποτέ κονιάκ Καμπά (προχώ παρελθόν), μοιραζόμαστε μια μικρή, λιτή σαλάτα με μαριναρισμένο κολοκύθι, ψιλοκομμένο καρότο, πράσινες και κόκκινες πιπεριές και άνηθο, φάβα με κάππαρη και μπόλικο κρεμμύδι και ζουμερά ψητά μανιτάρια που ήρθαν με ταχύτητα αστραπής. Ακολουθούν σαρδέλες πάνω σε ψωμί με ντομάτα –ουζομεζές κλασικότατος– με τη γευστική ένταση της σχάρας και κριτσανιστός, αν και κρατάει λίγο παραπάνω λάδι από το τηγάνι, γόνος καλαμαριού.

Yπερωκεάνειον - εικόνα 3

Ο γόνος επανέρχεται σε ένα συμπαθητικό θαλασσινό κριθαράκι, μαζί με μύδια, μαγειρεμένο με ούζο και πασπαλισμένο με λίγο μαϊντανό. Μετά τα τηγανητά μπαρμπούνια, το φινάλε γράφει ένα εκμέκ, το οποίο σπουδαίο δεν το λες, έχει όμως πλούσιο, γευστικό παγωτό καϊμάκι που μια χαρά θα στεκόταν και σκέτο. Πληρώνουμε το λογαριασμό, βγαίνουμε κι ο χειμωνιάτικος ήλιος έχει βάλει τα δυνατά του – ό,τι πρέπει για παράλιο καφεδάκι.

(+) Η έξυπνη νεο-νοσταλγική θεματική, σε έναν Πειραιά που έχει αποχαιρετήσει πολλά βαπόρια.

(-) Τα μπαρμπούνια –φτωχά σε γεύση και άρωμα– δεν ήταν στο φόρτε τους κατά την επίσκεψή μας.

Περισσότερες πληροφορίες

Υπερωκεάνειον (το)

Μ. Χατζηκυριακού 48, Πειραιάς
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Η Ναταλία Δραγούμη μαθαίνει πώς γλεντάει η Θεσσαλονίκη στο "Mamalouka"

Το εστιατόριο που έγραψε τον ορισμό του πολυπρόσωπου dining στη Θεσσαλονίκη, σερβίρει ελληνικό food for the soul σε κεφάτη, φιλική ατμόσφαιρα, που μπορεί να φιλοξενήσει οικογενειακά, παρεΐστικα, αλλά κι επαγγελματικά γεύματα, με την ίδια ευκολία που μπορεί και να σε ανεβάσει στο τραπέζι από τη μια στιγμή στην άλλη.

26/04/2024

Τα νέα "Αστέρια" ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας

Με ολοκαίνουργιο πρόσωπο και δύο νέα εστιατόρια ετοιμάζεται να επιστρέψει κοντά μας η θρυλική χερσόνησος του αθηναϊκού καλοκαιριού.

'Hanky Panky': Ο Γρηγόρης Κίκης παίζει και με street food

Ο βραβευμένος σεφ παρουσιάζει τη δική του εκδοχή για high end φαγητό του δρόμου στα Άνω Πετράλωνα.

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

Ο Θάνος Φέσκος δίνει το 'Parōn' στο 'Parilio'

Ο Χρυσοσκουφάτος και διάστερος σεφ αναλαμβάνει το νέο εστιατόριο του δημοφιλούς παριανού ξενοδοχείου.

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.