Η γειτονιά στα πέριξ του The Ilisian είναι στα φόρτε της το τελευταίο διάστημα, με ολοένα και περισσότερα μέρη να εμφανίζονται στους δρόμους της. Ένας από τους πιο 'ήσυχους' αυτών όμως είναι η οδός Διοχάρους, που ξεκινά από την τομή με την Ευφρονίου, στα χαμηλά των Ιλισίων και καταλήγει ακριβώς πίσω από το φιλόδοξο ξενοδοχειακό πρότζεκτ που παίρνει τη θέση του Χίλτον, στη Μιχαλακοπούλου. Εκεί, βρίσκεις λοιπόν και τρία πολύ ενδιαφέροντα -εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους- γευστικά κόνσεπτ. Τα παρακάτω.
5Φ
Η ιστορία του εν λόγω μαγειρείου στη γειτονιά στη σκιά του (πρώην) Χίλτον τρέχει πίσω στο 1967 αλλά λειτουργεί από τις αρχές του Μιλένιουμ υπό νέα διεύθυνση. Οι άνθρωποί του έχουν καταφέρει κάτι αξιοσημείωτο στις εποχές των παχιών -και ακριβών- αγελάδων που διανύουμε στα της εστίασης δρώμενα, καθώς καθημερινά παρουσιάζουν στις προθήκες τους, ακριβώς μπροστά από τη σχάρα, πάνω από 20 διαφορετικές προτάσεις σε μαγειρευτά και πιάτα της ώρας.


Εδώ λοιπόν βρίσκει κανείς από μακαρόνια με κιμά, τηγανητά κεφτεδάκια, παστίτσιο, γεμιστά και μουσακά μέχρι μαγιάτικο και ξιφία στα κάρβουνα, σμυρνέικα σουτζουκάκια, κοτόσουπα αυγολέμονο και αγκινάρες α λα πολίτα.
Προφανώς, σε ένα τέτοιο μέρος -αγαπημένο φοιτητών, εργαζόμενων στις γύρω περιοχές αλλά και οικογενειών, μεταξύ άλλων- το μενού διαφοροποιείται ελαφρώς κάθε μέρα. Η ποιότητα και η αίσθηση του φαγητού στο 5Φ θα σου θυμίσει την οικιακή κουζίνα και τη μαμαδίστικη οικειότητα, σε μερίδες που αβίαστα θα ονομάτιζες ως γενναιόδωρες. Όλα τα παραπάνω σε ένα περιβάλλον ανεπιτήδευτο και χαλαρό, ακομπλεξάριστο και με φιλικό όσο και γρήγορο σέρβις.


Όσο για τις τιμές; Τα πιάτα εδώ με το ζόρι ξεπερνούν τα €6 έκαστο, κάτι που στα ραντάρ μας, το κατατάσσει στα πιο value for money εστιατόρια της πόλης. Διόλου τυχαία, έχει εξελιχθεί σε αγαπημένο ντόπιων αλλά και τουριστών που θέλουν να δοκιμάζουν μια αντιπροσωπευτική κουζίνα ενός ελληνικού σπιτιού.
Goldie
H Χρύσα Γερακοπούλου (Λινού Σουμπάσης & Σία, Annie Fine Cooking, LOT 51) έχει φτιάξει ένα από τα πιο κουλ φαγάδικα της πόλης, κάνοντας πράξη ένα από τα όνειρά της και βρίσκοντας μαγειρική έδρα για τις συνταγές που κάποτε φιγούραραν αποκλειστικά στην ψηφιακή γκαλερί της στο Instagram. Ο χώρος έχει διαμορφωθεί έτσι, ώστε να σε βοηθά να μοιραστείς εύκολα την εμπειρία ενός γεύματος ενώ στο επίκεντρο τοποθετούνται τρία με τέσσερα πιάτα που αλλάζουν καθημερινά. Η ίδια η σεφ επιτελεί κάθε ρόλο εδώ, από την εξυπηρέτηση μέχρι το μαγείρεμα.



Για τη Χρύσα, τα πιάτα που υπάρχουν στο μενού του Goldie είναι τα φαγητά με τα οποία πειραματίζεται και η ίδια στο σπίτι της, συνταγές που ξεκινούν απλά και με σχολαστική επιμέλεια γίνονται κάτι καινούριο. Η κουζίνα της είναι αυστηρά συνυφασμένη με τις 'εμμονές' της, αγκαλιάζοντας τις επιρροές απ’ όπου κι αν προέρχονται.
Seeds
Μοντέρνα σάλα με κυρίαρχο στοιχείο το ξύλο, το λευκό σε εναλλαγή με το καφέ, ένα πατάρι με μοναστηριακό τραπέζι για την υποδοχή του επισκέπτη αλλά και για σπέσιαλ περιπτώσεις. Στα παραπάνω προσθέτεις μια χαλαρή ατμόσφαιρα, την quiet luxury αισθητική και το ευγενικό σέρβις και παίρνεις μία μεγάλη εικόνα για το τι ακριβώς συμβαίνει στα ενδότερα του Seeds.


Ο σεφ-πατρόν Δήμος Σαμουράκης στρώνει μαζί με την καλοκουρδισμένη ομάδα της ανοιχτής κουζίνας του ένα πολύ ενδιαφέρον μοντέρνο fine dining τραπέζι, με αρκετές cool ιδέες που μετουσιώνονται σε πιάτα με φινέτσα και σύγχρονη νοστιμιά.


Ακριβώς τέτοια είναι η signature κολοκύθα με σάλτσα μελάσας, τρούφα και ψημένους σπόρους κολοκύθας, το (μισό ψημένο, μισό ωμό) καλαμάρι με λάχανο savoy, φύλλα άγριου σκόρδου και σάλτσα αμυγδάλου ή η φραγκόκοτα με σάλτσα ψητής μαγιάς, ψητό σέσκουλο και σάλτσα Perigueux. Πολύ καλή λίστα κρασιών που δεν περιορίζεται σε σύνορα.
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook, Tik Tok και το Instagram.

