© Ekiben Kitchen
Ξεκινώντας από τα πιο φρέσκα νέα, το 'Onuki' αποτελεί το παρθενικό εστιατορικό άνοιγμα του The Ilisian. Δίπλα στην εμβληματική πισίνα του συγκροτήματος και με προνομιακή θέα σε αυτήν, το εν λόγω ιαπωνικό εστιατόριο απλώνει τα τραπέζια του σε ένα μητροπολιτικό περιβάλλον. Ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο Σταμάτης Σκριάπας παρουσιάζει μια γευστική πρόταση βασισμένη σε όλα όσα συγκέντρωσε στα πολλά ταξίδια του το τελευταίο διάστημα στην Ιαπωνία. Ο προσανατολισμός βρίσκεται σε μίνιμαλ προσεγγίσεις, σε μια καθαρή κουζίνα που ποντάρει πάρα πολύ σε κορυφαία πρώτη ύλη, με φρούτα και λαχανικά που εισάγονται κατ' αποκλειστικότητα από τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, καθώς και επιλεγμένους μικρούς Έλληνες παραγωγούς.


Η γαστρονομική ταυτότητα του εστιατορίου αντλεί έμπνευση από διαφορετικές περιοχές της Ιαπωνίας, με umami δημιουργίες που επαναπροσεγγίζουν κλασικές συνταγές και αναδεικνύουν παραδοσιακές μεθόδους. Τα υλικά επιλέγονται επίσης με βάση την εποχικότητα και αντιμετωπίζονται με σεβασμό και ακρίβεια. Έτσι, εδώ βρίσκεις πια καθημερινά περίπου 20 είδη ψαριών στο sushi bar, φρέσκια γαρίδα και εξίσου φρέσκο τόνο αλλά και wasabi, χτένια από το Χοκάιντο, fish of the day και 4 επιλογές σε κρέας.

Αρκετά ασυνήθιστο σε σχέση με όσα είχαμε συνηθίσει στα μπαρ της πόλης, το 'Ichigo Ichie' συστήνεται σαν ένα ιαπωνίζον μπαρ, αποτέλεσμα της προσπάθειας μιας ομάδας φίλων με εμπειρία στην εστίαση.
Μπαρ με 'καθαρή αισθητική', σκούρες αποχρώσεις και ταβάνι χαμηλό, γενικότερα σκοτεινό ambience που αν μη τι άλλο κάνει εντύπωση, όπως επίσης συμβαίνει και με το πανέμορφο -custom made- bar station. Ice craftings και σημασία στον πάγο που τοποθετείται στα ποτά, bar food που βλέπει προς Άπω Ανατολή και μπόλικες μικρές λεπτομέρειες ενισχύουν τη japanίλα του φρέσκου σποτ.



Εξίσου ιαπωνίζον και το νέο project του Δημήτρη Κατριβέση, που εδώ και λίγο καιρό συναντάμε στην πάλαι ποτέ δημοφιλέστερη στοά της Αθήνας, στον πεζόδρομο της Θησέως. Εκεί, ο εξαίρετος δημιουργός, μαζί με τον διάστερο Ebbe Vollmer παρουσιάζουν το 'Smoku' (και, προσεχώς, το 'Tasting Room', που θα είναι το ιαπωνικό fine comfort εστιατόριο του κόνσεπτ).



Το 'Smoku' συστήνεται ως μια γιαπωνέζικη παμπ - ένα izakaya bar που σερβίρει ποτά και cocktails, καθώς και φαγητό όπως εκείνο που θα συναντούσε κανείς σε ένα αντίστοιχο του Τόκιο: Yakitori, dumplings, ράμεν, donburi, ωμά και ωραία σνακ πλαισιώνουν τα όσα νόστιμα τοποθετεί στα ποτήρια ο Bar Manager Παναγιώτης Φράγκος, ο οποίος είναι αυτός που έχει επωμιστεί τη fine drinking εμπειρία εδώ.
Last but not least, το 'Ekiben Kitchen South'. Το γνωστό και άκρως επιτυχημένο κόνσεπτ του Άρη Βεζενέ, που απέκτησε δεύτερο σημείο αναφοράς στη Γλυφάδα και τα ΝΠ. Ένα περιβάλλον με high-end design και ουσία, με μεγαλύτερος χώρο και όλα εκείνα που εδώ και δύο χρόνια κάνουν τη διαφορά και στην οδό Σκούφου του αθηναϊκού κέντρου.


> Αν ψήθηκες για περαιτέρω ιαπωνική γεύση στην Αθήνα, ρίξε μια ματιά στον οδηγό εστιατορίων του 'α'.
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.
