
NLD τη λένε οι Αμερικάνοι, National Lobster Day δηλαδή, γιορτάζεται στις 25 Σεπτεμβρίου κι εδραιώθηκε ως εθνική ημέρα αστακοφαγίας στην από ‘κει πλευρά του Ατλαντικού, χάρη στις προσπάθειες των αστακοπωλών του Maine (βασικού αστακότοπου των ΗΠΑ) να θυμίσουν στους συμπατριώτες τους ότι η οστρακόδερμη αυτή λιχουδιά είναι το φθινόπωρο στα νοστιμότερά της. Η γευστική παγκοσμιοποίηση, όμως, έχει δώσει οικουμενικές διαστάσεις στη γαστρονομική επέτειο κι αυτό το βρίσκουμε πεντανόστιμο. Διότι, μολονότι στιγματισμένος από τη βαριά κωστοπουλική ταμπέλα που του φόρεσαν τα ελληνικά 90s, ο βασιλιάς των θαλασσών έχει καταφέρει τελευταία να βρει ξανά θέση στην αθηναϊκή καλοφαγία, με εκδοχές που καλύπτουν όλο το φάσμα από την πληθωρική αστακομακαρονάδα μέχρι το elevated street food, κι απ’ τα ευθύβολα surf n turf παντρέματα με premium κοπές, μέχρι fine dining συνθέσεις υψηλής κλάσης. Προτάσεις που δικαιώνουν την πολυπρόσωπη φύση του εκλεκτού εδέσματος ως μια απενοχοποιημένη απόλαυση που, εντάξει, ίσως δεν είναι η φθηνότερη που μπορείς να απολαύσεις, αλλά στα ύψη που έχει πιάσει πλέον η τιμολογιακή πραγματικότητα της αθηναϊκής εστίασης, ε, δεν είναι πια κι ό,τι πιο… πτωχευτικό μπορεί να σου συμβεί.
Είναι δε, τόσες οι μορφές στις οποίες κυκλοφορεί, που δεν είναι απαραίτητο να είσαι μπρούκλης για να τον χαρείς – αρκεί να είσαι μερακλής. Ιδού, λοιπόν, μερικές ιδέες να δοκιμάσεις.
Lobster Roll στο "Nosh"

'Ένα φρέσκο ακόμα spot του Κολωνακίου (πρωτάναψε τα φώτα του τον περασμένο Δεκέμβριο), το "Nosh" σερβίρει elevated street food σε φωτεινό κι αγαπησιάρικο, λιλιπούτειο χώρο, με εθιστικά corn ribs, νόστιμα arancini και λιχούδικα sandwitch στη λίστα των φαβορί. Σημαία του, όμως, είναι τα αφράτα lobster rolls: βουτυρένια, φρυγανισμένα μπριοσάκια, γεμιστά με μπόλικο βραστό αστακό, αγκαλιασμένο είτε από house made μαγιονέζα και λάιμ, είτε από (επίσης δική τους) sauce hollandaise με chives. Δύσκολη η επιλογή ανάμεσα στα δύο, πήγαινε με το ταίρι σου και ζήτα ένα κι ένα κομμένα στη μέση, ενώ για μεγαλύτερη εξτραβαγκάντσα, μπορείς πάντα να προσθέσεις και χαβιάρι Imperia…
Steak & Lobster στο "MooCasa"

Το ότι στο Ηράκλειο, μια από τις πιο λαϊκές γειτονιές των Βορείων Προαστίων, άνοιξε φέτος ένα στέκι που ντύνει τον αστακό με φορεσιά fun και χαλαρή, είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση εκδημοκρατισμού της βασιλικής αυτής λιχουδιάς. Το "Moocasa", μάλιστα, συστήνεται ως το πρώτο steak & lobster εστιατόριο της Αθήνας και μολονότι δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε τον ισχυρισμό ως προς την ιστορικότητα, είναι σίγουρα το μόνο μέρος στην πόλη που επενδύει τόσο σ’ αυτόν τον συνδυασμό - και μάλιστα με αξιοπρόσεκτο εύρος επιλογών και fair τιμές, τόσο στο steak, όσο και στο lobster κομμάτι του τίτλου.
Διάβασε εδώ την πρόσφατη κριτική μας
Αστακός – γιουβέτσι στο "Art Lounge" του "New Hotel"

Design, τέχνη και θέα στα ομορφότερα στολίδια του αθηναϊκού κάλλους συνδυάζονται στην ταράτσα του "New Hotel" και ειδικότερα στη σάλα του "Art Lounge", το εστιατόριο του ξενοδοχείου, όπου ο σεφ Μπάμπης Κουντούρης, στην πιο φορμαρισμένη του περίοδο, παρουσιάζει ένα μενού ρονταρισμένο γύρω από την ελληνική γαστρονομική παράδοση, ιδωμένη από πρίσμα comfort νεοτερισμού, με μοντέρνες ιδέες και σύγχρονες τεχνικές. Σε αυτό το πλαίσιο κινείται και η αστακογιουβετσάδα του, με ψητή ντομάτα και βούτυρο αστακού με μπούκοβο - ένα πιάτο στρογγυλής νοστιμιάς, για το οποίο αξίζει να ανεβαίνεις εδώ ξανά και ξανά.
Αστακός με fettuccini και όστρακα στο "Bagatelle Athens"
Λοιπόν, αυτά που λέγαμε για τις τιμές προηγουμένως, εδώ πέρα τα ξεχνάμε: δε χρειάζεται να φτάσεις στον κατάλογο για να το καταλάβεις, από την ώρα που μπαίνεις στο χώρο αντιλαμβάνεσαι ότι αυτό εδώ το εστιατόριο έχει σχεδιαστεί για το 1% - κι όχι απαραίτητα για το 1% της Αθήνας. Ωστόσο, για το αντίτιμο που σου ζητά για ένα βράδυ στα τραπέζια της η αθηναϊκή έδρα του διεθνούς brand – ηγέτης στην έννοια του κοσμικού fine dining, σου δίνει πίσω πολλά δράμια αξιομνημόνευτης γαστρονομικής εμπειρίας, κι αυτό γιατί η κουζίνα που επιμελείται ως executive chef o Joseph Kahat, φλερταρεί πολύ περισσότερο με τη fine dining εμπειρία, απ’ όποιο άλλο brand αντίστοιχης λογικής. Έτσι, αν θέλεις να γιορτάσεις την Παγκόσμια Ημέρα Αστακού με πυροτεχνήματα, έχε υπόψιν την αστακομακαρονάδα του, που γίνεται με μπλε αστακό (τον σπανιότερο του είδους, δηλαδή), ζωμό από όστρακα και fettuccini βρασμένα στην εντέλεια.
Διάβασε εδώ την πρόσφατη κριτική μας
Μπακαλιάρος με αστακό στον ατμό στο "Tudor Hall"
Εντάξει, εδώ ο αστακός δεν είναι ακριβώς το κύριο θέμα, ή τέλος πάντων δεν είναι το μόνο θέμα: μοιράζεται τον προβολέα με έναν αέρινο μπακαλιάρο με τον οποίο έρχεται σφιχταγκαλιασμένος, σε μπαλοτίνα που πλαισιώνεται από σάλτσα βουτύρου με yuzu kosho, πιπερόριζα και λάδι τσίλι. Πρόκειται για ένα πιάτο που ενσωματώνει σε κάθε του μπουκιά όλα εκείνα τα στοιχεία που κάνουν το "Tudor Hall" ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της πόλης: ξεχωριστή φινέτσα και ζηλευτή λεπτότητα, χωρίς καμία έκπτωση στη νοστιμιά, που έρχεται εδώ γεμάτη μαυλιστική στρογγυλάδα. Ένα από τα καλύτερα πιάτα του τρέχοντος μενού στο βραβευμένο εστιατόριο, ενώ το ότι το απολαμβάνετε σε τέτοιο περιβάλλον αρχοντικής κομψότητας, με σαγηνευτική θέα στην Ακρόπολη, και μια από τις καλύτερες wine list της χώρας στη διάθεσή σας, κάνει την εμπειρία ακόμη πιο ολοκληρωμένη.