
Το πιο συναρπαστικό γαστρονομικό event της χρονιάς, οι Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας, έχει ήδη ανάψει τις φωτιές του! Από 18 Σεπτεμβρίου έως και 15 Οκτωβρίου, οι Χρυσοί Σκούφοι, τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας και η Τράπεζα Πειραιώς μάς περιμένουν σε περισσότερα από 100 κορυφαία εστιατόρια και ταβέρνες ανά την επικράτεια, που ανοίγουν τη σάλα τους για μια μεγάλη γευστική γιορτή: μια γαστρονομική εξτραβακγκάντσα που μας ταξιδεύει απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας, με πρωταγωνιστές τα εστιατόρια που βραβεύτηκαν φέτος με Χρυσό Σκούφο, Top Notch ή/και Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας. Ειδικά μενού σε ακόμη πιο ειδικές τιμές μας περιμένουν στα καλύτερα τραπέζια τις Ελλάδας, και σπουδαία γαστρονομικά δώρα να ψάχνουν τυχερούς αποδέκτες στο τέλος αυτού του μεγάλου χάπενινγκ.
Αν όμως θέλετε να απολαύσετε όχι μόνο τις δημιουργίες πάνω στο τραπέζι, αλλά και τους ανθρώπους γύρω απ’ αυτό, και δεν ξέρετε ποιο εστιατόριο να πρωτοδιαλέξετε, ιδού μερικές προτάσεις ενδεδειγμένες για παρεΐστικη απόλαυση, κομπλέ με τα μενού τους.
*Δείτε όλα τα εστιατόρια που συμμετέχουν και κλείστε το τραπέζι σας απ' ευθείας από την ιστοσελίδα του θεσμού, για να συμμετάσχετε στην κλήρωση για σπουδαία γαστρονομικά δώρα!
Ex Machina / Top Notch

Στο εστιατόριο του στο Παγκράτι, ο Άνταμ Κοντοβάς αναδεικνύει όχι μόνο το ταλέντο του αλλά και τη γαστρονομική του "τρέλα", δημιουργώντας μια κουζίνα προσωπική, ανυπότακτη και σέξι, με ιδέες, γεύσεις και εικόνες χωρίς σύνορα. Από τα πιο ενδιαφέροντα πιάτα του είναι οι γαρίδες ταρτάρ με μέντα, αμύγδαλο και παστουρμά, και το κουνουπίδι με μαύρο σκόρδο, τηγανητό ψωμί και espresso.
Μενού - €60
Ψωμί στα κάρβουνα, ρίγανη και λάδι Γαργαλιάνων • Ωμό ψάρι ημέρας, βιναιγκρέτ τσίλι, κάσιους, φρούτα εποχής • Ψητή μελιτζάνα, παλαιωμένη γραβιέρα, τραγανό Αιγυπτιακό φετίρ • Γκιόζας EXM, μούς από παλαιωμένη γραβιέρα, αλμύρα • Μπρι(τ)ζόλα χοιρινή iberico, καπνιστά μύδια, φιστίκι Αιγίνης • Baba - τιραμισού, μασκαρπόνε, παγωτό καφέ, λάιμ
Pharaoh / Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας

Η ελληνική παραδοσιακή κουζίνα και οι κρητικές καταβολές του βραβευμένου σεφ Μανώλη Παπουτσάκη, συναντούν τις ταξιδιωτικές αναφορές των συνιδιοκτητών Φώτη Βαλλάτου, Πέρυ Παναγιωτακόπουλου και Δημήτρη Πλατανιά, σε έναν μοντέρνο χώρο που συνδυάζει μητροπολιτισμό και οικειότητα. Εδώ η εξαιρετική πρώτη ύλη μαγειρεύεται αποκλειστικά με φωτιά (ξυλόφουρνος, μασίνα, σχάρα), ενώ οι εκλεκιστικές επιλογές στο soundtrack, κυρίως με βινύλια, προσθέτουν στην ιδιοσυγκρασιακή αύρα του χώρου.
Μενού - €45
Προζυμένιο ψωμί • Ντάκος, γαλομυζήθρα • Χόρτα σχάρας, μανούρι • Ντολμαδάκια, γιαούρτι • Όσπριο γάστρας • Λαδερό ημέρας ή Πετεινός, αρνί ή μοσχάρι • Επιδόρπιο ημέρας
Σεϋχέλλες / Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας (new entry)

Η γαστροταβέρνα της πλατείας Αυδή, με τον ζεστό εσωτερικό χώρο και τα μπόλικα τραπεζάκια έξω, επενδύει σε ποιοτική πρώτη ύλη, την οποία μεταχειρίζεται με παιχνιδιάρικη μπιστρονομική διάθεση, που αλλάζει συχνά πυκνά συνταγολόγιο, αποφεύγει τις πολύπλοκες συνθέσεις και δεν ξεστρατίζει από το ρεπερτόριο των κλασικών ελληνικών γεύσεων. Παρεΐστικη αύρα, αποτελεσματικό σέρβις και φιλικές τιμές, που επεκτείνονται και στη λίστα κρασιών με ετικέτες από τον ελληνικό και τον διεθνή αμπελώνα.
Μενού - €52
Ψωμί, τυρί, ελιές • Ταραμάς, nori, μάραθος • Χορτόπιτα με γιουφκά, φέτα Κοζάνης, γιαούρτι • Ρεβύθια, μαραθόριζα, λαδολέμονο Παλαμίδα, κουνουπίδι, πιπεριά Παπαρδέλες, καβουρμάς, γαλομυζήθρα • Μπακλαβά – τσιζκέικ, φύλλο Βηρυτού, παγωτό καϊμάκι, φιστίκι-καρύδι
*το μενού και η τιμή αφορά 2 άτομα, η ποσότητα θα διαμορφώνεται αναλόγως σε κρατήσεις με μονό αριθμό καλεσμένων
Travolta / Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας

Η μοντέρνα θαλασσινή ταβέρνα των Σπύρου και Βαγγέλη Λιάκου, που συγκεντρώνει στο Περιστέρι διαβασμένους θαλασσοφάγους απ’ όλη την Αττική, απέκτησε την εικόνα ενός σύγχρονου εστιατορίου ψαριού. Οι συνταγές πατούν στην παράδοση για να δώσουν ευρηματικές παραλλαγές της, βασισμένες πάντα στην εξαιρετική πρώτη ύλη, ενώ το τηγάνι είναι δυνατό και η σχάρα άψογη. Χαρακτηριστικά παραδείγματα το best seller καλαμάρι κοντοσούβλι και ο ροφός με μπάμιες.
Μενού - €60
Carpaccio τσιπούρας με αχινό • Σαλάτα Τραβόλτα • Ταραμοσαλάτα με αυγά σολωμού • Κοντοσούβλι με φρέσκο καλαμάρι • Μπάμιες με ροφό • Κοντοσούβλι με τσιπούρα • Πάβλοβα ή προφιτερόλ
Τηλέμαχος Athens / Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας
Εντυπωσιακή σάλα με τη θερμή πολυτέλεια του ξύλου, έναν πελώριο πολυέλαιο στην είσοδο και διάχυτο μητροπολιτικό αέρα στην πάλαι ποτέ Στοά Απότσου, σημείο αναφοράς στο κέντρο της πόλης, όπου ο Γιώργος Τσιλιγκίρης ξεδιπλώνει τη βαθιά γνώση και την αγάπη του για την εκλεκτή κρεατοφαγία με ως επί το πλείστον ελληνικό πρόσημο. Κεφάλαιο από μόνο του το κρέας στα κάρβουνα ή στη σούβλα.
Μενού - €40
Tartare από εκλεκτό Μοσχαρίσιο φιλέτο Piedmontese Fassona, Premium Beef • Πράσινη σαλάτα "Τηλέμαχος" • Μπιφτέκι (πρόταση ψησίματος Medium Rare) • Διάφραγμα Βοδινό (πρόταση ψησίματος Medium Rare) • Κόντρα Φιλέτο (πρόταση ψησίματος Medium Rare) • Γλυκό ημέρας
Τα μενού όλων των βραβευμένων εστιατορίων μαζί με τις τιμές τους βρίσκονται στην ιστοσελίδα του θεσμού ενώ σε ό,τι αφορά τα πρακτικά, το event θα πραγματοποιείται τέσσερις ημέρες την εβδομάδα (Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή), και οι κρατήσεις θα γίνονται τηλεφωνικά απευθείας στα εστιατόρια, με προπληρωμή του δείπνου.
Παράλληλα, όσες πληρωμές πραγματοποιηθούν ηλεκτρονικά στην ειδική ιστοσελίδα (https://www.xrysoiskoufoi.gr/vravevmeni_gastronomia/), ή επιτόπου στα εστιατόρια με κάρτες της Τράπεζας Πειραιώς, μπαίνουν σε κλήρωση για δύο μεγάλα γαστρονομικά τριήμερα για δύο άτομα, με διαμονή στο ξενοδοχείο "Grand Hyatt Athens" και δείπνα στα βραβευμένα εστιατόρια "SENSE Restaurant", "GB Roof Garden" και "Tudor Hall", αλλά και για τριάντα δείπνα των δύο ατόμων σε βραβευμένα εστιατόρια ανά την Ελλάδα.
Κάθε συναλλαγή με κάρτα της Τράπεζας Πειραιώς στα βραβευμένα εστιατόρια αντιστοιχεί σε 1 συμμετοχή στην κλήρωση, ενώ κάθε online προπληρωμή για τα βραβευμένα μενού στο https://www.xrysoiskoufoi.gr/vravevmeni_gastronomia/ (εφόσον έχει προηγηθεί τηλεφωνική κράτηση στο εστιατόριο) εξασφαλίζει 5 συμμετοχές. Ραντεβού για δείπνο λοιπόν!