
Είναι ένα θαύμα αυτό που συντελείται στα νησιά μας το καλοκαίρι, ιδίως δε εκείνα που κρατιούνται εκτός του βαριού τουριστικού προβολέα, που φύσει, θέσει και ελέω ακτοπλοϊκών προγραμμάτων, αφορούν μόνο όσους είναι πραγματικά αποφασισμένοι να τα προσεγγίσουν. Η Κάλυμνος είναι η πιο πρόσφατη προσθήκη σε νησιά που ευτυχούν να μετρούν στα τέκνα τους ταλαντούχους σεφ που καταθέτουν τον κόπο, το χρόνο και τις αποταμιεύσεις τους ως τάματα στον ιερό σκοπό της γαστρονομικής αποκέντρωσης, μετατρέποντας τα νησιά τους σε καλοφαγικούς προορισμούς.

Όπως δηλαδή ο Μιχάλης Μάρθας, με το "Καπάδικο". Ένας από τους πιο ταλαντούχους και διαβασμένους σεφ της γενιάς του, με εμπειρίες και βιώματα από σημαντικά εστιατόρια σε Αγγλία, Σουηδία και Ολλανδία, αλλά και εμβληματικά πόστα στην Ελλάδα, ο Μάρθας "δανείστηκε" για το εστιατόριό του το όνομα του "βασιλιά των σφουγγαριών", κι αυτό είναι αρκετό για να προϊδεάσει για τη στόχευση της κουζίνας του: μια κουζίνα που τιμά όχι μόνο τη γεύση της θάλασσας, αλλά και τη βαθιά θαλασσινή παράδοση της Καλύμνου.

Με έδρα του τα Λινάρια, το παραθαλάσσιο χωριό όπου πέρασε τα παιδικά του καλοκαίρια ο σεφ ηγείται μιας μικρής ομάδας που παράγει μεγάλα πιάτα, όπως για παράδειγμα ο χταποδοκεφτές, που εδώ σερβίρεται σα surf n turf φρυγαδέλι, τυλιγμένος δηλαδή σε μπόλια (εν προκειμένω χοιρινή), ή η παραλλαγή των "φύλλλων" Καλύμνου, τα τοπικά ντολμαδάκια δηλαδή, που έρχονται εδώ σε μορφή ριζότο, με άριστο σπείρωμα και δέσιμο στο ρύζι και ατόφια τη γεύση του πρωτότυπου σε κάθε μπουκιά.
Διαβάστε τι άλλο δοκιμάσαμε και πώς μας φάνηκε στην πλήρη μας κριτική.