
Για 32η συνεχή χρονιά, ο κορυφαίος γαστρονομικός θεσμός της χώρας ξεχώρισε τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας και τα βράβευσε σε μια ξεχωριστή τελετή. Οι Χρυσοί Σκούφοι δόθηκαν αλλά και μαζί με αυτούς και τα βραβεία Top Notch, σε εστιατόρια που βαθμολογήθηκαν από τη γευσιγνωστική επιτροπή του "αθηνοράματος" με 14,75/20 έως 14,99/20. Εκείνα δηλαδή που βρίσκονται στα πρόθυρα –ανεβάζοντας στροφές και εξελίσσοντας τις επιδόσεις τους– να κατακτήσουν την ανώτατη γαστρονομική διάκριση, δηλαδή τον Χρυσό Σκούφο, για τον οποίο η μίνιμουμ βαθμολογία είναι 15/20.
Στη Θεσσαλονίκη, 4 μέρη κατάφεραν να φτάσουν μέχρι τη διάκριση.
Moldee / Χρυσός Σκούφος
Σ΄ ένα μοντέρνο χώρο με τολμηρό design, τον οποίο μοιράζεται με το εντυπωσιακό μπαρ, το εστιατόριο των σεφ Βασίλη Μουρατίδη και Σοφοκλή Μαραγκουδάκη συστήνει στη συμπρωτεύουσα το fine dining με μια φίνα, σύγχρονη κουζίνα με γερό κλασικό υπόβαθρο, εξαιρετικά υλικά και παρασκευές υψηλής τεχνικής.



Με ξεχωριστά ορεκτικά, όπως τα γεμιστά με κουνέλι ραβιόλι με κάστανα και σάλτσα γραβιέρας ή η γαλλική πίτα pithiviers με γέμιση κοτόπουλου, το ρεπερτόριο εκτείνεται σε ψάρι και κρεατικά με εμπνευσμένα πιάτα που συνδυάζουν βαθιά γεύση με ισορροπία, όπως το χριστόψαρο με άγρια μανιτάρια και σάλτσα μπέικον ή ο χοιρινός λαιμός με κρέμα από κυδώνι. Τα επιδόρπια κινούνται στο ίδιο υψηλό επίπεδο και μαζί με μια πολύ καλή λίστα κρασιών ολοκληρώνουν μια απολαυστική γευστική εμπειρία.
Salonika - Ξενοδοχείο Makedonia Palace / Χρυσός Σκούφος
Η λουσάτη σάλα και η βεράντα του Salonika με την πανοραμική θέα στον Θερμαϊκό αποτελούν πεδίο δράσης λαμπρό για τον εξέχοντα σεφ Σωτήρη Ευαγγέλου και την εγκάρδια, βαθιά νόστιμη μαγειρική του, που αγκαλιάζει απλόχερα την ελληνική κουζίνα με εμβληματικά υλικά και συνταγές της παράδοσης, αλλά χωράει και κλασικές αξίες χωρίς σύνορα.



Το πλούσιο μενού εκτείνεται από εξαιρετικά ωμά μέχρι αρνίσια συκωταριά στο τηγάνι και αρνάκι με πατάτες στη γάστρα, αλλά και ψάρια-θαλασσινά ημέρας όπως τα παραγγείλεις. Ξεχωριστή θέση κατέχουν τα καλοφτιαγμένα πιάτα ζυμαρικών και τα ψητά στα κάρβουνα. Ένα σύγχρονο μενού γευσιγνωσίας δέκα πιάτων τρέχει παράλληλα εμπλουτίζοντας την εμπειρία στο Salonika, ενώ η εξαιρετική κάβα, το επαγγελματικό σέρβις και η ζεστή υποδοχή ολοκληρώνουν μια ξεχωριστή γαστρονομική έξοδο.
Clochard / Βραβείο Top Notch
Ο χώρος του εστιατορίου, από τα πλέον ιστορικά της πόλης, αποπνέει κομψότητα και διακριτική μεγαλοπρέπεια, συνδυάζοντας το βιομηχανικό γκρι στο ταβάνι και το πάτωμα με τους ατμοσφαιρικούς φωτισμούς και το ζεστό ξύλο που ντύνει τους τοίχους και τα όμορφα τραπέζια.



Ο εκτενής κατάλογος που δημιουργεί ο σεφ Σωτήρης Μαντζαράκης έχει σύγχρονο ύφος και αρθρώνεται με πιάτα που εμπνέονται σε ένα μεγάλο βαθμό από τη γαλλική κουζίνα, χωρίς να λείπουν ορισμένες προτάσεις σε μοντέρνο ελληνικό μοτίβο αλλά και πολυτελείς κοπές κρέατος. Τα υλικά που έχει στη διάθεσή της η κουζίνα είναι πρώτης τάξης, η λίστα κρασιών πολυσέλιδη και με ιδιαίτερο βάθος, και το καλοντυμένο σέρβις περιποιείται με τρόπο που αρμόζει σε ένα εστιατόριο υψηλού επιπέδου.
Όλυμπος Νάουσα - Ξενοδοχείο ON Residence / Βραβείο Top Notch
Αριστοκρατική σάλα αστικού ρετρό, καλόγουστη και ζεστή, με πανύψηλα παράθυρα που καδράρουν τη θάλασσα, στο ισόγειο του ξενοδοχείου ON Residence. Στην προσεγμένη αναβίωση του ιστορικού εστιατορίου της Θεσσαλονίκης, ο Δημήτρης Τασιούλας μαγειρεύει μια σύγχρονη κουζίνα με ελληνική γεύση που έχει τις ρίζες της σε χαρακτηριστικές σπεσιαλιτέ του "Όλυμπος Νάουσα".



Aκριβώς τέτοιες είναι το πολίτικο μαντί, ο μουσακάς ή το χουνκιάρ μπεγεντί που παρουσιάζονται με νέα οπτική, αλλά και δικές του προτάσεις, με δημιουργικές αναφορές στη μακεδονική παράδοση και τα εκλεκτά τοπικά υλικά. Εξαιρετικό το γιουβαρλάκι του με ταρτάρ μοσχαριού και αυγολέμονο της στιγμής, βαθιά νόστιμο και φίνο το μπουρέκι αγκινάρας με γλάσο αρνιού και κρέμα αρακά. Σέρβις και art de la table στο ύψος του χώρου, επιμελημένη λίστα κρασιών.
Υπενθυμίζουμε πως στις 2 Απριλίου 2025, θα λάβει χώρα στη συμπρωτεύουσα και το Makedonia Palace η τελετή απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας, κλείνοντας έτσι τον φετινό κύκλο των βραβεύσεων στο πλαίσιο των Χρυσών Σκούφων και σηματοδοτώντας την έναρξη του γαστρονομικού σαφάρι της γευσιγνωστικής επιτροπής του Αθηνοράματος για την επόμενη χρονιά.
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.