Στο multi culti Νέο Ψυχικό

Τη γειτονιά μου την έχω πει πολλά πράγματα, και θετικά και αρνητικά, multi-culti δεν θα μου περνούσε από το μυαλό ποτέ. Φαίνεται όμως πως το Νέο Ψυχικό δεν έχει πει ακόμα την τελευταία του λέξη…

Multi Culti Νεο Ψυχικό Hero

Ένας "δρόμος ήπιας κυκλοφορίας" ένα παρτέρι – συνήθως όχι φρεσκοβαμμένο – στη μέση σχεδόν του δρόμου, και ένα καρότσι με ένα μωρό. Εάν αποσυνθέσεις το Νέο Ψυχικό στο τέλος θα δεις να σου απομένουν αυτά. Που σημαίνει με άλλα τόσα το ξαναφτιάχνεις.

Έτσι πίστευα, τουλάχιστον,  για χρόνια. Φυσικά υπήρχαν, πέρα από τους πεζόδρομους και το εμβληματικό super market στο Φάρο, και άλλα σημεία ενδιαφέροντος κατά καιρούς, τέτοια που το Αθηνόραμα ίσως χαρακτήριζε από "αξιόλογα" έως "πολυσυζητημένα" με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα της πρόσφατης ιστορίας το περίφημο Gaspar -το οποίο παραλίγο να αλλάξει την ανθρωπογεωγραφία της περιοχής, καθώς εκείνη την περίοδο είχαμε επισκέψεις από κάθε καρτιέ της Αθήνας και είδαμε πράγματα και καταστάσεις που δεν είχαμε ξαναδεί στην οδό Δημητρίου Βασιλείου.  

Αυτό που συμβαίνει όμως εδώ και λίγο καιρό στον συγκεκριμένο δρόμο χρήζει σχολιασμού, είναι αξιοσημείωτο και πραγματικά πολύ, πολύ ενδιαφέρον καθώς προσδίδει έναν multi culti χαρακτήρα στην περιοχή – τουλάχιστον σε γαστρονομικό επίπεδο. Εντάξει, δεν λέω ότι έχει γίνει το Νέο Ψυχικό "χωνευτήρι πολιτισμών", ωστόσο βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε σχεδόν "μεσοτοιχία" τρεις μεγάλες κουζίνες: Έχουμε ιταλική κουζίνα, με το Nolita, δίπλα έχουμε γαλλική κουζίνα, με το Maison Colette, και 10 μέτρα πιο κάτω μεξικάνικη κουζίνα με το Casa Mexicana. Όλα στην ίδια ευθεία, ούτε πεζοδρόμιο δεν χρειάζεται να αλλάξεις.

Maison Colette

Οπότε ναι μεν δεν μιλάμε για "χωνευτήρι πολιτισμών", μπορούμε όμως να μιλήσουμε για "χωνευτήρι κουζινών". Φυσικά αυτή η νέα, diverse, πολύχρωμη πραγματικότητα συμβαίνει με όρους Νέου Ψυχικού που σημαίνει ότι τα λευκά μας τραπεζομάντιλα και τα Riedel μας είναι στη θέση τους – το Casa Mexicana ίσως τα χαλάει λίγο εδώ, αλλά δικαιολογημένα λόγω της πιο décontracté φύσης της συγκεκριμένης κουζίνας. Έχω πάει και έχω ξαναπάει και στα τρια, και πλέον έχω συγκεκριμένους λόγους προτίμησης για το καθένα. Στο Nolita θα πάω για το ριζότο με τις γαρίδες, για την total black πίτσα με τα flakes μαύρης τρούφας, και γιατί Κυριακή μεσημέρι δεν υπάρχει πιο φωτεινή και αισιόδοξη σάλα σε ολόκληρη την περιοχή. Ειδικά τώρα μετά την τελευταία ανακαίνιση του που έχει φρεσκαριστεί και έχει γίνει πιο όμορφο. Στο Maison Colette θα πάω για να δω κάθε φορά και μια άλλη λεπτομέρεια του χώρου που μιλάει άπταιστα τη γλώσσα ενός high-end bistro, για την άψογη sole meunière που κάνει τρομερό pairing με τον Joe Dassin και για να δω ποιον θα συναντήσω τυχαία αυτή τη φορά – όλοι περνάνε από εδώ. Πρόκειται για ένα εστιατόριο που καταφέρνει να ισορροπεί αριστοτεχνικά ανάμεσα στο κλασικό και το σημερινό, σε όλα τα επίπεδα, στην κουζίνα, στο interior, ακόμα και στο κοινό του. Μ’ αρέσει περισσότερο το βράδυ. Στο Casa Mexicana θα πάω κάθε φορά που έχω όρεξη για μαργαρίτες – όχι μία, πολλές. Είναι φασαριόζικο, έχει "vibe", είναι πιο "παρεϊστικο".

Nolita Ριζότο

Οι πιο παλιοί το Nolita θα το θυμούνται ως Deals (ή και αργότερα ως Patron), το Maison Colette ως Ράμπα και το Casa Mexicana κυρίως ως Διόσκουροι. Τρία all-day café εστιατόρια που χαρακτήριζαν τότε το Νέο Ψυχικό. Το Deals ήταν το σημείο συνάντησης "για μετά το γραφείο", ένιωθες τη φιλοδοξία στο χώρο του, η Ράμπα είχε πάντα έναν ρετρό αέρα, τη γοητεία του φθαρμένου, ήταν σταθερά "της μόδας" για εκείνους που δεν έκαναν τα πράγματα "της μόδας", οι Διόσκουροι ήταν κλασικοί και comfort με τη σημασία που είχαν οι όροι αυτοί στα 90s.

Casa Mexicana

Τώρα είναι εντυπωσιακό το πώς η αύρα των παλιών έχει περάσει στα καινούρια και έχει γίνει η αφετηρία της νέας multi culti ταυτότητας τους. Και σήμερα στο Nolita όλο και κάποιο business τραπέζι θα δεις – κληρονομιά του κοινού του Deals, το Maison Colette εννοείται πως έχει μια "γαλλίζουσα" προσέγγιση των πραγμάτων, σε συνέχεια της Ράμπας, και βέβαια το Casa Mexicana είναι πάντα το πιο cool και comfort σημείο από τα τρία. Τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ, όμως και πάλι το Nolita, το Maison Colette και το Casa Mexicana είναι καθρέφτης της εποχής τους. Δεν του το είχα, το λέω, τελικά όμως το Νέο Ψυχικό δείχνει πολύ καλά αντανακλαστικά προσαρμογής στην αλλαγή.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

9 έθνικ εστιατόρια για γευστικά ταξίδια χωρίς σύνορα

Μπορεί να έχει μείνει μόνο ένας μήνας έως το τέλος του 2024, αλλά προλαβαίνετε να πάτε μέχρι το Χονγκ Κονγκ, το Περού, την Πολυνησία και το Μεξικό, με οδηγό τα εστιατόρια της πόλης που σερβίρουν πεντανόστιμα multi culti πιάτα, spicy κοκτέιλ και απρόσμενα επιδόρπια.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/12/2024

Πού τρώει και πίνει τώρα η Αθήνα

Μία updated λίστα με τα πιο φρέσκα projects της πόλης, που δείχνουν να κερδίζουν την προτίμηση του κοινού λίγο πριν τις γιορτές.

Η ταβέρνα (δεν) πέθανε, ζήτω η νέα ταβέρνα!

Είναι ιδέα μας ή μήπως το φαγητό που δοκιμάζουμε στα καινούργια μαγαζιά της πόλης μένει εντελώς πιστό στο παραδοσιακό συνταγολόγιο, αναδεικνύοντας την κλασική ταβέρνα στο απόλυτο τρεντ της εποχής;

Βασίλης Μουρατίδης και Γιάννης Παναγιωτίδης στο Ark και το "Ημερολόγιο των Σεφ"

Mία βραδιά γεμάτη από μακεδονική γαστρονομία στην Αθηναϊκή Ριβιέρα.

Το καλύτερο εστιατόριο της Λατινικής Αμερικής είναι, φυσικά, ένα μπριζολάδικο

Πώς το Don Julio από το Μπουένος 'Άιρες βρέθηκε στην κορυφή των Latin America’s 50 Best Restaurants για το 2024.

Άλεξ Βασιλάτου, πώς έμαθες την Αθήνα να τρώει φρέσκια pasta;

Το νεαρό κορίτσι πίσω από το αθηναϊκό φαινόμενο του "Άλ3ξ: The Fresh Pasta Bar", που έκανε τους μακαρονάδες να αγαπήσουν το Κολωνάκι με ζυμαρικά στιγμής σε απίθανες συνταγές, αφηγείται σε πρώτο πρόσωπο τη διαδρομή που την οδήγησε από λονδρέζικα εστιατόρια και τα private dinners των αστικών σαλονιών της πόλης, στο πιο πετυχημένο street στέκι της Αθήνας, κι από εκεί στη λίστα των 30 Under 30 του ελληνικού Forbes.

Σε μία παμπ του Ψυρρή φτιάχνουν φίνο σουβλάκι με συκώτι

Το Ringo εμπνέεται από τον ντράμερ των Beatles και φέρνει σχαρίσια νοστιμιά και πρωτότυπα ήθη στην Πρωτογένους.