World Pasta Day: Οι καλύτερες μακαρονάδες που δοκιμάσαμε τελευταία

Οι δημοσιογράφοι γεύσης του 'α' είναι (και) μακαρονάδες, τι να κάνουν;

World Pasta Day 2024 με αυτές τις επικές μακαρονάδες σε ελληνικά εστιατόρια

Κάθε 25η του Οκτωβρίου, άνθρωποι -συνήθως καλοφαγάδες- σε κάθε γωνιά του κόσμου γιορτάζουν μία από τις ομολογουμένως πιο απολαυστικές ημέρες του έτους. Ναι, ακριβώς τέτοια είναι η (σημερινή) World Pasta Day. Ακολουθούν κάποιες από τις μακαρονάδες που έχουν δοκιμάσει σε ελληνικά εστιατόρια οι δημοσιογράφοι γεύσης του 'α' κατά τις πρόσφατες επισκέψεις τους και τις συστήνουν ανεπιφύλακτα.

Λαζανάκι με τράγο σε τερίνα στα "Άκρα"

Λαζανάκι με τράγο σε τερίνα στα
© Ντίνα Γκρουμούτη

Λαζανάκι με τερίνα τράγου, πασπαλισμένο με μελίχλωρο Σαμοθράκης, από τον Γιάννη Λουκάκη στα 'Ακρα. Ενα πιάτο με ακαταμάχητη νοστιμιά και βαθιά ελληνικότητα, με τη γοητεία της ρουστίκ γεύσης αυτού του κρέατος να έχει ποτίσει το μελωμένο ζυμαρικό και το ψήσιμο στα ξύλα να το έχει ντύσει με έξτρα αρώματα και να το έχει απογειώσει. Η ελληνική κουζίνα της παράδοσης στα καλύτερά της. Ντ.Γκρ.

Λινγκουίνι με λαβράκι στο "Taverna 37"

Λινγκουίνι με λαβράκι στο
© Βαλσάμης Δουκάκης / @valsdou

Τη δοκιμάσαμε πρόσφατα και την αγαπήσαμε αμέσως αυτήν τη "μπολονέζ ψαριού" που προτείνει ο Αλέξανδρος Κοσκινάς στο ελληνικό εστιατόριο του "Four Seasons". Tέλεια βρασμένο ζυμαρικό, χοντροκομμένο λαβράκι που ψήνεται κρυμμένο από κάτω του και μια σος λεμονιού με τυρί και αυγοτάραχο να αγκαλιάζει το σύνολο με γενναίες δόσεις φινέτσας. Β.Δ.

Διαβάστε Επίσης

Φλογερά ziti στο "Botrini’s"

Φλογερά ziti στο Botrini's
© Δημήτρης Αντωνόπουλος

Σε παίρνει από το μάτι αυτή η μοναδική μακαρονάδα έτσι όπως τα χοντρουλά ziti γυαλίζουν σ ένα πολύ φλογερό κόκκινο. Μαγειρεμένα μέσα σ' ένα πυκνό σιρόπι ψητών πιπεριών Φλωρίνης ενισχυμένο με καυτερή πάπρικα, μαζί με ξύδι Jerez και γλυκό κρασί Σάμου, γεμίζουν με εκρηκτικά φρουτώδη γεύση το στόμα. Μαζί τους, σε ταιριαστή αντίθεση, αρνίσια γλυκάδια ψημένα με δεντρολίβανο και μια δυνατή σάλτσα παρμεζάνας. Κορυφαία, ίσως η καλύτερη εν Ελλάδι μακαρονάδα. Δ.Α.

Candele με γαρίδα, αστακό και γαλάκτωμα οστράκων στο "GB Roof Garden"

Candele με γαρίδα, αστακό και γαλάκτωμα οστράκων στο
© Ιωσήφ Πρωιμάκης / @o_proimakis

Ακούγεται πολύ πιο posh απ’ ότι είναι αυτό το πιάτο, κι αυτό είναι κομμάτι της γοητείας του: ότι ενώ είναι τόσο φίνο ως άκουσμα κι εικόνα, όταν δοκιμάζεις την πρώτη μπουκιά σε χτυπάει ακριβώς στο κέντρο της comfort καρδούλας σου. Best seller κι όχι άδικα στο μενού του εντελώς ανανεωμένου εστιατορίου της "Μεγάλης Βρεταννίας", τα γκρατιναρισμένα candele, γεμιστά με αστακό και γαρίδα και γαρνιρισμένα με γαλάκτωμα οστράκων, είναι πιάτο ζημιάρικο, με την πληθωρική λιπαρότητα και τη θαλασσινή φινέτσα να πηγαίνουν χέρι – χέρι, αφήνοντας τη μαεστρία του σεφ Νίκου Λιόκα στη διαχείριση ευαίσθητων υλικών να λάμψει. Σα mac n cheese θαλασσινών λέει ο σεφ ότι το εμπνεύστηκε και μακάρι να υπήρχαν κι άλλα τέτοια mac n cheese εκεί έξω, τόσο πλήρη λιχούδικης νοστιμιάς και συναρπαστικής φινέτσας. Ι.Π.

No Man's Pasta στο "Ex Machina"

Η ορφανή μακαρονάδα με σάλτσα κακαβιάς στο εστιατόριο Ex Machina του Άνταμ Κοντοβά στο Παγκράτι
© Μπάμπης Δούκας / @its_the_duke_dude

Η ορφανή μακαρονάδα με σάλτσα κακαβιάς και ΧΟ sauce του 'Ανταμ Κοντοβά στο Ex Machina είναι ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά πιάτα της αθηναϊκής αναβαθμισμένης comfortιάς: Το χοντρό μακαρόνι (κάπου ανάμεσα στο pici και αυτό του παστίτσιου, δίχως την τρύπα) θυμίζει tsukemen ramen και σκεπάζεται με μία απίθανη σάλτσα κακαβιάς από leftovers ψαριών (κυρίως κόκαλα) και κουμ κουάτ. Ένα πιάτο που αποπνέει κατευναστική τελειότητα εντός της φαινομενικής απλότητάς του - αυτό ακριβώς δηλαδή που χρειάζεται κάθε pasta. Μ.Δ.

> Ένα instant hit

Μακαρονάδα στο ζωμό του κρέατος στο "Μανάρι"

Μακαρονάδα στο ζωμό του κρέατος στο
© Μπάμπης Δούκας / @its_the_duke_dude

Είμαστε βέβαιοι πως το έψαχνες, αν όχι και να το περίμενες κιόλας σε μια τέτοια λίστα. Δε θα σου χαλάσουμε χατήρι, καθώς όσοι από εμάς έχουν προλάβει να βρουν έστω και μία καρέκλα στο Μανάρι, έχουμε δοκιμάσει και ένα από τα σουξέ του. Η απέριττη νοστιμιά της 'ορφανής' λιγκουινάδας, που βράζει στο ζωμό του κρέατος, δικαιολογεί απόλυτα το virality της. 

> Και τρία εκτός έδρας

Fagottini γεμιστά με παρμεζάνα, αστακό και σάλτσα μινεστρόνε στο "Andromeda"

Fagottini γεμιστά με παρμεζάνα, αστακό και σάλτσα μινεστρόνε στο

'Ένα πιάτο που πηγαινοέρχεται ανάμεσα στη λογική του fine dining και του comfort, που έχει αφετηρία ένα εξαιρετικό ζυμαρικό, τα fagottini, αυτά τα μικρά "πακετάκια" που είναι γεμισμένα – στη συγκεκριμένη περίπτωση – με παρμεζάνα. 'Ίσως ακούγεται περίεργο αλλά εδώ ο αστακός πλαισιώνει, δεν πρωταγωνιστεί, ενώ το σύνολο δένεται από μια βελούδινη μινεστρόνε και δροσίζεται από τον αφρό δυόσμου και βασιλικού. Ένα "fine comfort" πιάτο θα έλεγα, με την υπογραφή του αριστοτέχνη του είδους, chef Βασίλη Μουρατίδη που δοκίμασα πριν λίγο καιρό στο Andromeda του Danai Resort στη Χαλκιδική. Ν.Κ.

Το παστίτσιο του Νίκου Ισπυρούδη στο "Melia" της Ζακύνθου

Το παστίτσιο του Νίκου Ισπυρούδη στο
© Ντίνα Γκρουμούτη

Ζυμαρικά calamarata γεμισμένα με ψιλοκομμένο κουνέλι και κρέμα από ντόπια νεροκρέμμυδα, πασπαλισμένα με τρούφα. Στέκονται όρθια επάνω σε κρέμα από ζακυνθινό λαδοτύρι 12μηνης ωρίμανσης, με σάλτσα στιφάδου στο πλάι. Ο Νίκος Ισπυρούδης έχει φτιάξει ένα έξοχα δομημένο "αποδομημένο” παστίτσιο, που κλείνει μέσα του πολλή Ζάκυνθο, βάζοντας στο πιάτο εμβληματικά ζακυνθινά υλικά και κλείνοντας το μάτι στο παραδοσιακό κουνέλι που μαγειρεύεται με λαδοτύρι. Ντ.Γκρ.

Το χοντρομενούδελο στο "dex.Silo.01" του "Dexamenes"

Το χοντρομενούδελο στο
© Μπάμπης Δούκας / @its_the_duke_dude

Μία από τις πιο sui generis εστιατορικές εμπειρίες στην Ελλάδα βιώνει κανείς στο open air dining room του ξενοδοχείου "Dexamenes", στην Κουρούτα. Το "Dex.Silo.01" στήνει τραπέζια μέσα στην πρώην δεξαμενή κρασιού και συνδυαστικά με τις multi media προβολές, τον φωτισμό και το συγκλονιστικό sound track δομεί μία μοναδική ατμόσφαιρα. Έπειτα, έρχεται η μοντέρνα ελληνική κουζίνα που επιμελείται ο βραβευμένος Γκίκας Ξενάκης και εκτελεί με ακρίβεια και νοστιμιά ο Σταύρος Κούσης. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα του μενού εδώ το χονδρομενούδολο - η μοντέρνα ερμηνεία του κρύου τοπικού πιάτου με ψιλό φιδέ, γαρίδα Κοιλάδος, 'ιωδιούχο' αφρό, καπνιστό χέλι, νερό ντομάτας σε ζύμωση και βασιλικό, είναι από εκείνες που θυμάσαι για καιρό. Μ.Δ. 

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

My Cookie Dough: Γλυκιά άφιξη με αέρα Λονδίνου στο αθηναϊκό κέντρο

Η ζύμη μπισκότου γίνεται το νέο viral γλύκισμα της πόλης και να πού πρέπει να πας για να την γευτείς.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΡΙΣΤΥ ΠΕΡΡΗ
05/09/2025

Σε αυτό το μεζεδοπωλείο των Άνω Πετραλώνων, το κλασικό είναι το καλύτερο

Παίρνει το όνομά του από ποίημα του Ελύτη, βγάζει τραπεζάκια έξω και σερβίρει γεύση μερακλίδικη.

Μια κατακόκκινη βραδιά γαστρονομίας και οίνου στη Μεγάλη Βρεταννία

Τι συμβαίνει όταν η ελληνική τομάτα συναντά το εκλεκτό Ξινόμαυρο σε ένα γευστικό δείπνο;

Στο 'Neropistolo' κάνουν πάρτι με pastries για να μπει σωστά η νέα σεζόν

Το new age bakery του κέντρου επιστρέφει με ένα ολοήμερο πάρτι, γεμάτο ζύμες και μουσικές.

Γιατί τα vegan εστιατόρια κλείνουν ή πλέον βάζουν και κρέας στο μενού τους

Μερικές σκέψεις πάνω στο φαινόμενο, με αφορμή την πρόσφατη στροφή του φημισμένου 'Eleven Madison Park' στη Νέα Υόρκη.

To 'Emiliano Zapata' είναι μια μεξικάνικη έκπληξη στον Κορυδαλλό

Γεύσεις γεμάτες ένταση και ένας πανέμορφος χώρος συνθέτουν ένα ενδιαφέρον δίπτυχο.

Λένε πως στη Νέα Ερυθραία υπάρχει μία από τις ομορφότερες αυλές των ΒΠ

Το all-day στέκι με κοσμοπολίτικο αέρα και ανεμελιά έχει καταφέρει να ξεχωρίσει και συνεχίζει να το κάνει και το φθινόπωρο.