Τι πίνουμε την Σαρακοστή & κυρίως…με τι συνοδεύουμε;

3 επιλογές κρασιού και ποιοτικών αποσταγμάτων που πρέπει να ανακαλύψεις & να εντάξεις στο τραπέζι της Σαρακοστής.

Σαρακοστή Shutterstock

Η Σαρακοστή είναι μία περίοδος όπου οι συνήθειες αλλάζουν, η διατροφή μπαίνει σε νέα μονοπάτια και η κουζίνα αλλάζει χρώμα, γεύση, υφές συνεπώς και τοπικά προιόντα.  Ξεκινάει επίσημα με την Καθαρά Δευτέρα και ξετυλλίγεται μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα. Μέχρι τότε το κρέας, τα τυροκομικά και τα γαλακτομικά προιόντα δεν είναι στην ατζέντα μας αλλά αντικαθίστανται από άλλες συνταγές και καλούδια που δεν έχουν προηγούμενο.

Στους καθιερωμένους σαρακοστιανούς μεζέδες αλλά και σε μία σειρά από άλλα πιάτα που είθισται αυτή την περίοδο να έχουν την τιμητική τους στα τραπέζια υπάρχουν και κάποιες "συντροφιές” που είναι αλησμόνητες και που έχουν πάντα θέση σε καρδιά και ουρανίσκο. Γιατί είναι δυνατόν να υπάρχει σκηνικό Σαρακοστής χωρίς κρασί, ούζο και τσίπουρο? Φυσικά και όχι! Για αυτό έχουμε 3 επιλογές που πρέπει να ανακαλύψεις και να εντάξεις στα γαστρονομικά σουαρέ σε σπίτι, γαστροταβέρνα, πικ νικ και ότι άλλο φανταστείς ώστε να φέρεις τα πάνω-κάτω στη Σαρακοστή που καταφθάνει.Αν είσαι έτοιμος πάρε ποτήρι για κρασί και ποιοτικά αποστάγματα και πάμε για τις πρώτες δοκιμές!

"Salto Wild Yeast" από Κτήμα Σκούρα: Με μία ποικιλία που θα σου "ψιθυρίσει” ότι δεν ήξερες!

Σάλτο λοιπόν σε ένα κρασί εκφραστικό, πηγαίο που μιλάει απευθείας στις μεγάλες παρέες, φιλικό, ξεχωριστό για να είναι ο πρωταγωνιστής μαζί με σένα σε ένα σκηνικό που η φύση "ρέει” άφθονα. Όπως άφθονα θα ρέει και η συγκεκριμένη ετικέτα η οποία θα συνοδεύσει είτε μεγάλα τσιμπολογήματα είτε αγαπημένα γεύματα της Σαρακοστής δίπλα στη θάλασσα ή στα ορεινά.

Salto Κτήμα Σκούρας

Από 100% Μαυροφίλερο, μία ιδιαίτερη γηγενής ποικιλία της Πελοποννήσου η οποία προέρχεται από τους πιο αρωματικούς κλώνους του Μοσχοφίλερου που αξίζει να γνωρίσεις. Το "Salto Wild Yeast" από Κτήμα Σκούρα είναι ένα κρασί νευρώδες και ταυτόχρονα φίνο με πλούσιο ανθικό πλούτο, πολυπλοκότητα και ωραίες οξύτητες. Με τα πλούσια αρώματα από τριαντάφυλλο, γιασεμί, γλυκολέμονου, lime, γκρέιπφρουτ αλλά και λουίζας να προσφέρουν μία δυνατή μύτη αλλά και ένα στόμα καθαρό με φρεσκάδα και δροσιά που αποζητάς σε κάθε γουλιά και μπουκιά σου.

Διάβασε περισσότερα για το Salto Wild Yeast εδώ

Τσίπουρο από την Καρδάση Αποστάγματα: Φιλόξενα, αυθεντικά & ποιοτικά φαγοπότια

Η πιο ξακουστή και φημισμένη περιοχή της Ελλάδας για την παραγωγή τσίπουρου, η οποία δεν είναι άλλη από τον Τύρναβο, καταφθάνει για την Σαρακοστή και υπογράφει το τραπέζι σου αρωματικά, φιλόξενα και πάντα γαστρονομικά.

Η πρωταγωνίστρια ποικιλία η οποία και "γεννά” τα εξαιρετικά προϊόντα της Καρδάση Αποστάγματα είναι το "μαύρο μοσχάτο” Τυρνάβου, μία μοναδική ποικιλία από την οποία και αναδύονται το ιδιαίτερο προφίλ του μικροκλίματος της περιοχής, τα πλούσια χαρακτηριστικά αλλά και τα "γεμάτα” και ξεχωριστά αρώματα.

Τσίπουρο Καρδάση Αποστάγματα

Με 4 διαφορετικούς τύπους τσίπουρου, η Σαρακοστή αποκτά το νόημα που τις αξίζει. Από το Τσίπουρο Τυρνάβου Καρδάση Χωρίς και Με Γλυκάνισο μέχρι το παλαιωμένο και το Distiller’s Choice 2021 η σαρακοστιανή παλέτα αποσταγμάτων είναι έτοιμη για να απογειώσει τους περιβόητους μεζέδες και να δημιουργήσει την μνήμη εκείνη που αποζητάς στο αγαπημένο σου απόσταγμα. 

Διάβασε περισσότερα για την Καρδάση Αποστάγματα εδώ

Ούζο Σαμαρά: Δώσε το πιο grande ραντεβού στο τραπέζι

Άλλωστε το ούζο αποτελεί μία classic πτυχή της ζωής μας όλο το χρόνο αλλά κυρίως από την περίοδο που ξεκινάει η Σαρακοστή και για τους θερινούς μήνες που επακολουθούν είναι το σήμα κατατεθέν του ελληνικού τραπεζιού ή αλλιώς ο απόλυτος πρωταγωνιστής!

Και όταν μιλάμε και για Ούζο Σαμαρά η υπόθεση γίνεται ακόμα πιο σοβαρή. Από το 1896 μέχρι σήμερα η Ποτοποιία Σαμαρά προσφέρει προιόντα υψηλής ποιότητας στους καταναλωτές δημιουργώντας έναν  "πυρήνα” στη Μυτιλήνη αλλά και σε όλη την χώρα όπου το Ούζο Σαμαρά αποτελεί μία πραγματική αξία.

Ούζο Σαμαρά

Από το Ούζο Μυτιλήνης Σαμαρά, Κόκκινο με μία κρυμμένη συνταγή που ξεχωρίσει και θα σας ξεχωρίσει στο Μπλε κλασικό και αγαπημένο μέχρι το Ούζο "ΧΩΡΙΣ” προσθήκη ζάχαρης που αποτελεί το 1ο ούζο στην Ελλάδα που διαθέτει διατροφικό πίνακα το οποίο έχει όλους τους λόγους και τα χαρακτηριστικά για να το επιλέξετε και να απογειώσετε αγαπημένα πιάτα.

Διάβασε περισσότερα για το Ούζο Σαμαρά εδώ 

Pairing Tips που θα δώσουν αυτή την γαστρονομική νότα που αποζητάς!

Οι σαρακοστιανές γεύσεις ιδιαίτερες, απλές και φίνες είναι ιδιαίτερες και βασίζονται κυρίως στα όσπρια, στα λαχανικά και οπωσδήποτε στα θαλασσινά. Όλα αυτά βγαίνουν μπροστά και  δημιουργούν πιάτα πεντανόστιμα και αυθεντικά.

Ξεκινώντας τώρα από τα ορεκτικά οι τραγανές μπρουσκέτες αλείφονται με την παραδοσιακή ταραμοσαλάτα και μας ανοίγουν την όρεξη. Μαζί με λίγο γαύρο μαρινάτο έχεις τον τέλειο μεζέ για να πιούμε το αγαπημένο μας ούζο ή τσίπουρο τα οποία του πάνε γάντι. Κολοκυθοκεφτέδες και ρεθυθοκεφτέδες συγκαταλέγονται στα must όπου μαζί με μία πράσινη δροσερή σαλάτα μπορούν να γίνουν ένα νόστιμο γεύμα.

Φυσικά από κανένα τραπέζι δεν μπορούν να λείπουν όστρακα, κυδώνια και γυαλιστερές, στρείδια και χτένια, μύδια με lime & chilly για extra νοστιμιά και γευστικό παιχνίδισμα. Οι πιο ωραίοι φίλοι μπορούν να σταθούν εδώ, το "Salto Wild Yeast" από Κτήμα Σκούρα όπως επίσης το Τσίπουρο Καρδάση με Γλυκάνισο και το Ούζο Σαμαρά "Χωρίς”.

Στην κυρίως υπόθεση τώρα, τα πιάτα κινούνται πάλι στο ίδιο μοτίβο γεύσεων και πρώτων υλών. Η μεσογειακή κουζίνα είναι τόσο πλούσια και πολυδιάστατη με προτάσεις που παρασύρουν και τον πιο απαιτητικό. Με τη φάβα να στέκει από τους καλύτερους  συντρόφους για το παγωμένο μας ουζάκι. Χυλωμένη και γαρνιρισμένη με κρεμμύδι και ελαιόλαδο, απευθύνεται σε μερακλήδες. Είτε επιλέξεις φάβα από τοπικό παραγωγό νησιού ή ηπειρωτικής Ελλάδας, το αποτέλεσμα θα είναι κάτι περισσότερο από τίμιο. Τα ντολμαδάκια και οι λαχανοντολμάδες με παχύρρευστο αυγολέμονο θα έχουν σίγουρα μια γεύση νοσταλγίας.

Στο τηγάνι τα φρέσκα καλαμάρια προκαλούν κάθε ουρανίσκο αλλά φυσικά και το ψητό χταπόδι ή οι σουπιές. Τα αρωματικά ούζα και τσίπουρα στη περίπτωση αυτή λειτουργούν άψογα ενώ ένα κρασί με δροσιστική οξύτητα είναι σαφέστατα ταιριαστός συνδυασμός.Με όλες αυτές τις προτάσεις να έρχονται να δένουν και να γίνονται ένα είτε με το Τσίπουρο Καρδάση Χωρίς Γλυκάνισο και με το Ούζο Σαμαρά Μπλε.

Για επιδόρπιο δεν θα μπορούσες να απολαύσεις άλλο γλυκό από τον επιβλητικό σαρακοστιανό σιμιγδαλένιο χαλβά. Αμύγδαλα, κουκουνάρι και σταφίδες ομορφαίνουν κάθε μπουκιά. Και εδώ είναι η περίπτωση που το Παλαιωμένο Τσίπουρο Καρδάση  ξεφεύγει από τα συνηθισμένα και αγκαλιάζει αρμονικά το παραδοσιακό σπιτικό γλυκό εκτοξεύοντας την εμπειρία. 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα νέα "Αστέρια" ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας

Με ολοκαίνουργιο πρόσωπο και δύο νέα εστιατόρια ετοιμάζεται να επιστρέψει κοντά μας η θρυλική χερσόνησος του αθηναϊκού καλοκαιριού.

'Hanky Panky': Ο Γρηγόρης Κίκης παίζει και με street food

Ο βραβευμένος σεφ παρουσιάζει τη δική του εκδοχή για high end φαγητό του δρόμου στα Άνω Πετράλωνα.

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

Ο Θάνος Φέσκος δίνει το 'Parōn' στο 'Parilio'

Ο Χρυσοσκουφάτος και διάστερος σεφ αναλαμβάνει το νέο εστιατόριο του δημοφιλούς παριανού ξενοδοχείου.

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.