'Okra': New age ελληνική μπιστρονομία, με γαρνιτούρα Ακρόπολη

Το φρέσκο εστιατόριο στο Μοναστηράκι θα σου κεντρίσει το ενδιαφέρον με τη θέα των αθηναϊκών φαβορί, πριν σε κερδίσει με την κουζίνα του.

Το εστιατόριο Okra στο Μοναστηράκι @okra.athens

Άνοιξε τις πόρτες τον περασμένο Ιούλιο αλλά ουσιαστικά τώρα ξεκινά να συστήνεται στο αθηναϊκό κοινό, σαν ένα new age μπιστρό με ελληνική βάση στις γεύσεις του και μία μαγική θέα στην Ακρόπολη και την Πλάκα. Ok, το τελευταίο μπορεί να το έχεις διαβάσει/ διαπιστώσει/ επιβεβαιώσει και για αρκετά ακόμη σποτ αλλά στο 'Okra' σε κερδίζει, ήδη από τα πρώτα δευτερόλεπτα στο "έμπα" του αβίαστα άνετου χώρου και τη σύγχρονα ζεστή σάλα.

Εστιατόριο Okra στο Μοναστηράκι_4

Αφού οι μπόλικες καρτποσταλικές εικόνες από τη μεγάλη τζαμαρία (που όταν ο καιρός το επιτρέπει, ανοίγει εντελώς) λειτουργήσουν σαν μία σειρά από απολαυστικά amuse bouche, θα διαπιστώσεις τη φιλοσοφία του 'Okra' να αποτυπώνεται πλήρως στην περιεκτική κάρτα του, η οποία φροντίζει να ελίσσεται εποχικά, να υπηρετεί μία zero waste τακτική, να παίζει με πιάτα στη λογική του μοιράσματος και να εμπιστεύεται για τις πρώτες ύλες της μικρούς Έλληνες παραγωγούς.

Εστιατόριο Okra στο Μοναστηράκι_Ο σεφ Γιώργος Ζαχείλας
Μπάμπης Δούκας/ @its_the_duke_dude

Στα του τρώγειν λοιπόν, ο σεφ Γιώργος Ζαχείλας δείχνει να συνεχίζει από εκεί που κάποτε -εντελώς προσωπικό αυτό- τον είχα αφήσει, δηλαδή στην πολύ καλή δουλειά που πριν μερικά χρόνια είχε παρουσιάσει στο δημοφιλέστατο "Lost Athens". Και να προχωρά παράλληλα και αρκετά βήματα πιο πέρα, έχοντας το νου του σε προσφιλείς γεύσεις της ελληνικής comfortιάς αλλά και με πιο σύγχρονες ιδέες να λαμβάνουν χώρα παράλληλα εντός και πάνω σε αυτές. Τι τρώς εδώ; 

Εστιατόριο Okra στο Μοναστηράκι_5

Ήδη από το καλωσόρισμα -ένα κριτσίνι με βύνη ζυθοποίησης, χώμα ελιάς και πουρέ ντομάτας- καταλαβαίνεις τι περίπου θα συμβεί, κάτι που επιβεβαιώνει και το σαν-μπριός-πατατόψωμο που σκεπάζεται από ένα πληθωρικό λαρδί χοιρινού. 

Εστιατόριο Okra στο Μοναστηράκι_Φασολάκια τεμπούρα
Μπάμπης Δούκας/ @its_the_duke_dude

Τα πλατιά φασολάκια tempura μπαίνουν απευθείας στα viral σνακ των αθηναϊκών εστιατορίων, ειδικά μετά τις βούτες στην προσεγμένη μαγιονέζα βασιλικού που καταφθάνει στο πλάι τους. Όσο για τον καλό ταραμά με κονφί λεμόνι που είχε προηγηθεί, θα τον προτιμούσα λίγο πιο ρουστίκ. 

Εστιατόριο Okra στο Μοναστηράκι_Ανθοί με κατσίκι
Μπάμπης Δούκας/ @its_the_duke_dude

Εστιατόριο Okra στο Μοναστηράκι_Καλαμάρι κοντοσούβλι
Μπάμπης Δούκας/ @its_the_duke_dude

Οι ανθοί με τα κολοκύθια τους, κατσίκι, σιτάρι και αυγολέμονο, το ελληνικό Iberico με μήλο, σιναπόσπορο και γλυκό κρασί και το καλαμάρι κοντοσούβλι με κεφίρ και λαρδί είναι προτάσεις που δείχνουν να εκπροσωπούν με άμεσο και ικανοποιητικά νόστιμο τρόπο τη φιλοσοφία της κουζίνας του 'Okra', ωστόσο την πραγματική διαφορά την κάνει ο τυλιγμένος σε αμπελόφυλλα και ψημένος στα κάρβουνα μπακαλιάρος, με μία έξοχη μπερ μπλαν. 

Εστιατόριο Okra στο Μοναστηράκι_Μπακαλιάρος
Μπάμπης Δούκας/ @its_the_duke_dude

Όπου υπάρχει φαγητό, είθισται πια να υπάρχει και κρασί, με τον Γιώργο Καραμπίνη να είναι εκείνος που επιμελείται την γκάμα, με ποικιλίες και ετικέτες (κυρίως) ελληνικής παραγωγής - το αυτό ισχύει και για τις μπύρες και τα λοιπά αποστάγματα. Κερασάκι στην τούρτα, τα σένια γλυκά του Αλέξανδρου Κόνιαρη και το πραγματικά καλό σέρβις.


Info

Μητροπόλεως 82, Μοναστηράκι
Τηλ. 210 3217700
Ανοιχτά καθημερινά από τις 18.00, Σαβ., Κυρ. από 13.00

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Η Ελένη Πετρουλάκη μας κάνει το τραπέζι στο "Blends" στη Γλυφάδα με το healthy & weight loss menu της

Πιάτα με λίγες θερμίδες, υψηλή διατροφική αξία και την υπογραφή της Ελένης Πετρουλάκη σ' ένα καλοκαιρινό σκηνικό.

ΓΡΑΦΕΙ: ΠΩΛΙΝΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ
02/05/2024

Ο Αλέξανδρος Καρακατσάνης είναι έτοιμος για το επόμενο βήμα

Μία κουβέντα με τον ταλαντούχο σεφ, με αφορμή το 'Ami gastrotheque' αλλά και ένα νέο, φιλόδοξο και ταρατσάτο εστιατορικό project που καταφθάνει πολύ σύντομα.

Lolita's

Το νέο στέκι - σουξέ του Ψυχικού έχει κοσμοπολίτικο στιλ, κινηματογραφική αύρα, κεφάτη διάθεση και ωραίες ιδέες στην κουζίνα. Αν προσέξει ώστε η ευρηματική γαστρονομική του πρόταση να κερδίζει και στα σημεία, μπορεί εύκολα να γίνει ένας απ’ τους πιο άχαστους καλοφαγικούς προορισμούς της πόλης.

Γιουβετσάκια

Υποδειγματική εντελώς off Broadway ταβέρνα, που μαγειρεύει 30 χρόνια τώρα ντελικάτη ελληνική κουζίνα, βασισμένη σε εξαιρετικές πρώτες ύλες.

Δύο αφορμές για "Zillers"

Σπέσιαλ γεύσεις σερβίρει το βράδυ της Ανάστασης το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της οδού Μητροπόλεως, ενώ λίγες ημέρες αργότερο το αδερφό "The Zillers Pastry Bar" υποδέχεται τον εξαιρετικό pastry chef Gilles Marchal.

'Ronin', το νέο ιαπωνικό του Κολωνακίου

O Μανώλης Κωνιωτάκης στήνει ένα εστιατόριο μίνιμουμ αισθητικής και μάξιμουμ γεύσης από τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Οι "Ψαράδες" γοητεύουν το ούζο "Πλωμαρίου"

Όταν κλασσικοί ψαρομεζέδες και τολμηρές θαλασσινές σπεσιαλιτέ του Γιάννη Λιάκου συντονίζονται με εκλεκτό γλυκανισάτο απόσταγμα.