Εστιατόρια ελληνικής κουζίνας, ταβέρνες και μεζεδοπωλεία που πρέπει να δοκιμάσεις στην Αθήνα αλλά και σε όλη την Ελλάδα

Επιλέξαμε τα εστιατόρια ελληνικής κουζίνας, τις ταβέρνες με γαλανόλευκη συνείδηση και τα μεζεδοπωλεία με μοντέρνο ή παραδοσιακό εθνικό προφίλ που υπερασπίζονται και εξελίσσουν την εθνική μας γεύση, από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Αίγινα, την Καλαμάτα και τις πλαγιές των Τζουμέρκων.

Ελληνική κουζίνα

Είναι σαφές τα τελευταία χρόνια πως η εθνική μας γαστρονομία γνωρίζει μια πρωτόγνωρη άνθηση αλλά και πως τα εστιατόρια ελληνικής κουζίνας, οι ταβέρνες και τα μεζεδοπωλεία αυξάνονται και πληθύνονται. Από τα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, και τις γειτονιές τους, ως τους λαμπρούς τουριστικούς προορισμούς μας σαν την Μύκονο, τη Σαντορίνη, τη Χαλκιδική και την Κρήτη, αλλά και από τις ζεστές γωνιές της Πελοποννήσου μέχρι τις πιο κρύες αλλά όχι λιγότερο γοητευτικές της βόρειας Ελλάδας, οι ταβέρνες και τα εστιατόρια ελληνικής κουζίνας μας συναρπάζουν με τις γεύσεις τους και μας κάνουν να φουσκώνουμε από εθνική υπερηφάνεια.

Εστιατόρια ελληνικής κουζίνας και ταβέρνες, Χαρούπι

Το bing bang της ελληνικής κουζίνας

Επιχειρώντας βέβαια μια μικρή ιστορική αναδρομή θα δούμε πως δεν ήταν πάντα έτσι. Σε παλαιότερες δεκαετίες οι γευστικοί μας κάλυκες αγαπούσαν περισσότερο τις συνταγές του εξωτερικού και τα ξενόφερτα υλικά, τα δικά μας προϊόντα θεωρούνταν παλιομοδίτικα και ξεπερασμένα, και τα εστιατόρια, οι ταβέρνες και τα μεζεδοπωλεία ελληνικής κουζίνας ήταν πραγματικά είδος προς εξαφάνιση. Χρειάστηκε να συμβούν σημαντικά γεγονότα όπως η ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 αλλά και να δημιουργηθεί μια μαγιά ταλαντούχων Ελλήνων σεφ που αποφάσισαν να ασχοληθούν συστηματικά με την γαλανόλευκη γεύση έως ότου οδηγηθούμε σε αυτό το big bang με εστιατόρια ελληνικής κουζίνας που ξεχωρίζουν και συχνά βραβεύονται.

Εστιατόρια ελληνικής κουζίνας και ταβέρνες, Thomas 1971 Tavern

Εστιατόρια ελληνικής κουζίνας, ταβέρνες και μεζεδοπωλεία που κινητοποιούν συναισθήματα

Σήμερα συναντάμε ουκ ολίγα εστιατόρια ελληνικής κουζίνας που δοξάζουν την παράδοση μας και επιμένουν στη ζεστασιά της, αλλά και εκείνα που δημιουργούν με όρεξη, ταλέντο και φαντασία τη σύγχρονη ελληνική γεύση. Επειδή βέβαια ο κίνδυνος της ξενομανίας και των μοντέρνων τάσεων που πλέον επιβάλλονται με ταχύτατους ρυθμούς ελλοχεύει πάντα, ίσως είναι χρήσιμο να ανατρέξουμε σε αυτό το σημείο στο μανιφέστο του αθηνοράματος για τη σύγχρονη ελληνική κουζίνα, όπου αναφέρεται πως "οφείλει να ενσωματώνει στις δημιουργίες της τη συλλογική γευστική μνήμη των Ελλήνων, να δημιουργεί συνείδηση της ελληνικής ταυτότητας, να μην κόβει τον ομφάλιο λώρο μεταξύ παρόντος και παρελθόντος, σύγχρονης τάσης και παράδοσης".

Αυτό σημαίνει με λίγα λόγια πως τα πιάτα που σερβίρουν οι ταβέρνες και τα εστιατόρια ελληνικής κουζίνας πρέπει πριν και πάνω απ’ όλα να "διαβάζονται" ελληνικά. Να κινητοποιούν αναμνήσεις και συναίσθημα, να τα αντιλαμβανόμαστε όλοι με τον ίδιο τρόπο, σαν να βρισκόμαστε καθισμένοι γύρω από το ίδιο τραπέζι όποιο εστιατόριο ελληνικής κουζίνας και να έχουμε επιλέξει για την έξοδο μας. Το αγαπημένο μεζεδοπωλείο της γειτονιάς μας, τη ζεστή ταβέρνα που θα ανακαλύψουμε σε κάποιο ορεινό χωριό τώρα που χειμωνιάζει, το λαμπερό και πολυτελές ρεστοράν που παρουσιάζει την ελληνική κουζίνα σε fine dining εκδοχή.

Εστιατόρια για ελληνική κουζίνα, ταβέρνες και μεζεδοπωλεία, καφενείοΓάκιας

Είναι πραγματικά συναρπαστικό αυτό το νήμα που ξεδιπλώνουν τα εστιατόρια ελληνικής κουζίνας σε ολόκληρη την επικράτεια, γι’ αυτό και συγκεντρώσαμε ορισμένες από τις ενδιαφέρουσες πτυχές του για διαφορετικά στιλ σε ένα απολαυστικό αφιέρωμα. Ξεφυλλίζοντας το, σίγουρα θα βρείτε εκείνο ή καλύτερα εκείνα τα εστιατόρια, τις ταβέρνες και τα μεζεδοπωλεία ελληνικής κουζίνας και ταβέρνες που ταιριάζουν στις διαθέσεις σας και θα γίνουν το επόμενο γαλανόλευκο στέκι σας.

Δείτε το αφιέρωμά μας στα εστιατόρια ελληνικής κουζίνας, τις ταβέρνες και τα μεζεδοπωλεία που πρέπει να δοκιμάσετε εδώ

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Ο "Βασίλαινας Blue" της Αντιπάρου μετακομίζει

Ανταλλάσσει τη φελινική αυλή του στη Χώρα με τη βεράντα του "Kouros Village Hotel" κι αποκτά τη θαλασσινή θέα που του αξίζει, ενώ ενδιαφέροντα σχέδια υπάρχουν και για το χώρο που αφήνει πίσω του.

Μεγάλη Εβδομάδα και Πάσχα στην Αθήνα: Ένας οδηγός της τελευταίας στιγμής

Σε περίπτωση που δεν επιλέξεις Πάσχα στο χωριό (ή στο νησί), οι παρακάτω γραμμές σε ενδιαφέρουν.

Το 'Albion' παραμένει σουξέ του Ψυχικού

Ένα από τα πιο ατμοσφαιρικά bar restaurants της πόλης διατηρεί ατόφια τα ατού του και επενδύει περαιτέρω σε αυτά.

Η Ναταλία Δραγούμη μαθαίνει πώς γλεντάει η Θεσσαλονίκη στο "Mamalouka"

Το εστιατόριο που έγραψε τον ορισμό του πολυπρόσωπου dining στη Θεσσαλονίκη, σερβίρει ελληνικό food for the soul σε κεφάτη, φιλική ατμόσφαιρα, που μπορεί να φιλοξενήσει οικογενειακά, παρεΐστικα, αλλά κι επαγγελματικά γεύματα, με την ίδια ευκολία που μπορεί και να σε ανεβάσει στο τραπέζι από τη μια στιγμή στην άλλη.

Τα νέα "Αστέρια" ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας

Με ολοκαίνουργιο πρόσωπο και δύο νέα εστιατόρια ετοιμάζεται να επιστρέψει κοντά μας η θρυλική χερσόνησος του αθηναϊκού καλοκαιριού.