Στο "Thomas 1971 Tavern" για την κουζίνα μίας άλλης εποχής

Θεατράλε χώρος με χαλαρή διάθεση, βγαλμένος από μία εντελώς διαφορετική Αθήνα, και παραδοσιακή ελληνική γεύση συνθέτουν ένα ενδιαφέρον δίπολο στο Κουκάκι.

Το εστιατόριο Thomas 1971 Tavern στο Κουκάκι

Η αλήθεια είναι πως στη διαρκώς εξελισσόμενη και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εστιατορική σκηνή της πρωτεύουσας είναι λίγα, πολύ λίγα, εκείνα τα μέρη που προσεγγίζουν αποκλειστικά την παραδοσιακή έκφανση της εθνικής μας κουζίνας με σωστό τρόπο και δημιουργική ματιά. Το "Thomas 1971 Tavern" είναι μία από τις σχετικά πιο πρόσφατες αφίξεις που το τολμά - όπως τόλμησε να ανοίξει τις πόρτες του για πρώτη φορά την Κυριακή του περασμένου Πάσχα. Μαγαζί-γωνία εκεί όπου η Δημητρακοπούλου σμίγει με το μικρό πέρασμα που την ενώνει με την Βεϊκού, στη σκιά της εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη Γαργαρέττα και σε ένα από τα πιο προνομιακά σημεία στο Κουκάκι.

Το πρώτο που ιντριγκάρει είναι ο προσεκτικά φτιαγμένος χώρος-καθρέφτης του όλου κόνσεπτ: Η ιστορία εδώ ξεκινά τη δεκαετία του 1950, όταν άρχισαν να καταφθάνουν από διάφορα μέρη της χώρας στη μεταπολεμική Αθήνα, βασικές πρώτες ύλες. Το αλεύρι και το προζύμι, οι ελιές και το λάδι, οι πατάτες και τα κρεμμύδια, οι μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια, τα κρέατα και τα πουλερικά, άρχισαν να γίνονται οικεία στους εντός των  τειχών παροικούντες. Την ίδια στιγμή η εξευγενισμένη παραδοσιακή αστική ταβέρνα έχει πραγματοποιήσει τα πρώτα της βήματα στα της τότε εστίασης μονοπάτια.

Το εστιατόριο Thomas 1971 Tavern στο Κουκάκι 2

Το εστιατόριο Thomas 1971 Tavern στο Κουκάκι 1

Το τελευταίο, επιτυγχάνεται χάρη στη σχολαστικά γοητευτική δουλειά του γνωστού σκηνογράφου Αντώνη Χαλκιά (με αντίστοιχα δείγματα γραφής σε δημοφιλείς τηλεοπτικές παραγωγές όπως "Το Νησί", οι "Άγριες Μέλισσες" και" Ο Παράδεισος των Κυριών") που αποτύπωσε στο απόλυτο την αισθητική της προαναφερθείσας εποχής: Υφάσματα στους τοίχους, ξύλινες κατασκευές με τις ατέλειες του χειροποίητου, θόλοι στα ταβάνια, φουρούσια για τα εξωτερικά φώτα και μαρμάρινες επιφάνειες αποτελούν -μεταξύ άλλων- βασικά στοιχεία της διακόσμησης.

Το εστιατόριο Thomas 1971 Tavern στο Κουκάκι 14

Το εστιατόριο Thomas 1971 Tavern στο Κουκάκι 6

Το εστιατόριο Thomas 1971 Tavern στο Κουκάκι 5

Το εστιατόριο Thomas 1971 Tavern στο Κουκάκι 7

Στα επί του πιάτου δρώμενα, ο  σεφ Χρήστος Παπαθεοδώρου, στενός συνεργάτης του Αλέξανδρου Χαραλαμπόπουλου στο βραβευμένο "Sense" του "Athens Was", είναι εκείνος που επιμελείται το μενού και ο Δημήτρης Παναγιώτου αυτός που το εκτελεί εντός της ανοιχτής κουζίνας του "Thomas 1971 Tavern". Η zero waste λογική έρχεται να συναντήσει την καλή πρώτη ύλη και τις εποχικές προσαρμογές, σε προτάσεις που φροντίζουν να ενεργοποιούν το γευστικό μνημονικό των Ελλήνων επισκεπτών αλλά και να δημιουργούν τέτοιο σε όσους προέρχονται από διαφορετικά σημεία του πλανήτη.

Διαβάστε Επίσης

Ναι, αυτό κάνουν τα μερακλίδικα σουτζουκάκια σε κόκκινη σάλτσα με τον πουρέ με ξινόγαλο, το μελωμένα λαδερό ιμάμ με μπαχάρια και ένταση, σωστές τσακώνικες μελιτζάνες και ωραία καραμελωμένα κρεμμύδια ή το αεράτο παστίτσιο. Ενδιαφέρουσα η περιεκτική λίστα κρασιών με ετικέτες του ελληνικού αμπελώνα αλλά και ευχάριστα δημιουργική η κάρτα cocktails, με twists από ντόπια spirits.

Το εστιατόριο Thomas 1971 Tavern στο Κουκάκι 8

Το εστιατόριο Thomas 1971 Tavern στο Κουκάκι 9

+ Έχει γίνει πολύ σημαντική δουλειά στο χειροποίητο κομμάτι (οι πίκλες μπάμιας στην αρχή είναι εθιστικές).

- Κάποιες άλλες μικρές αλλά σημαντικές λεπτομέρειες δεν επιτρέπουν σε μερικά πιάτα/παρασκευές να αλλάξουν επίπεδο: Για παράδειγμα, στον ταραμά έλειπε το λεμόνι, στον πουρέ πατάτας το λίγο παραπάνω βούτυρο και στη (κατά τα άλλα αρκετά αξιόλογη) σαλάτα "μποστάνι", το λάδι ήταν ελάχιστο.


Info

Δημητρακοπούλου 18-22, Κουκάκι

Τηλ. 210 9249466

Καθημερινά από τις 08.00 για πρωινό (κουζίνα έως τις 22.30) - 01.00

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Lolita's

Το νέο στέκι - σουξέ του Ψυχικού έχει κοσμοπολίτικο στιλ, κινηματογραφική αύρα, κεφάτη διάθεση και ωραίες ιδέες στην κουζίνα. Αν προσέξει ώστε η ευρηματική γαστρονομική του πρόταση να κερδίζει και στα σημεία, μπορεί εύκολα να γίνει ένας απ’ τους πιο άχαστους καλοφαγικούς προορισμούς της πόλης.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
02/05/2024

Γιουβετσάκια

Υποδειγματική εντελώς off Broadway ταβέρνα, που μαγειρεύει 30 χρόνια τώρα ντελικάτη ελληνική κουζίνα, βασισμένη σε εξαιρετικές πρώτες ύλες.

Δύο αφορμές για "Zillers"

Σπέσιαλ γεύσεις σερβίρει το βράδυ της Ανάστασης το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της οδού Μητροπόλεως, ενώ λίγες ημέρες αργότερο το αδερφό "The Zillers Pastry Bar" υποδέχεται τον εξαιρετικό pastry chef Gilles Marchal.

'Ronin', το νέο ιαπωνικό του Κολωνακίου

O Μανώλης Κωνιωτάκης στήνει ένα εστιατόριο μίνιμουμ αισθητικής και μάξιμουμ γεύσης από τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Οι "Ψαράδες" γοητεύουν το ούζο "Πλωμαρίου"

Όταν κλασσικοί ψαρομεζέδες και τολμηρές θαλασσινές σπεσιαλιτέ του Γιάννη Λιάκου συντονίζονται με εκλεκτό γλυκανισάτο απόσταγμα.

Νέο 'Barbounaki by Papaioannou' στον Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης

Στον κόλπο του ΝΟΒ, εγκαινιάζεται το φρέσκο 'Barbounaki' δια χειρός Γιώργου Παπαϊωάννου, με ψάρια και θαλασσινά στις καλύτερες εκδοχές τους.

Στο φιλότεχνο "Amber Cellar" του MITSIS

Στο καινούργιο ξενοδοχείο του Ομίλου MITSIS στον Πειραιά, η τέχνη δίνει τον τόνο και στο ελληνικό εστιατόριο του συναντώνται νόστιμα η παράδοση και οι νεωτερισμοί.