Βασίλης Κικίλιας: Φορολογικά και αναπτυξιακά κίνητρα για παραδοσιακά ταβερνάκια

Τα βασικά έργα υποδομής αποτελούν το μεγάλο στοίχημα για τον τουρισμό για την επόμενη τετραετία, υπογράμμισε ο Υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας από το βήμα του «Delfi Economic Forum».

Βασίλης Κικίλιας

Από το βήμα του "Delfi Economic Forum" ο κ. Κικίλιας επισήμανε ότι τα βασικά έργα υποδομής αποτελούν το μεγάλο στοίχημα για τον τουρισμό για την επόμενη τετραετία. "Για το θέμα της πολυδιάσπασης αρμοδιοτήτων που παρατηρείται στον χώρο του τουρισμού έχει προταθεί στην Προεδρία της κυβέρνησης και η Προεδρία της κυβέρνησης το επεξεργάζεται και θα υλοποιηθεί προκειμένου να πάμε σε ένα πλάνο fast track, μιας πλατφόρμας που θα μπορεί να τα ενώνει όλα αυτά, να τα ελέγχει και να τα τρέχει μπροστά στο χρόνο", σημείωσε ο Υπουργός Τουρισμού υπογραμμίζοντας ότι έχει συζητήσει με το Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να δοθούν αναπτυξιακά φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα στα παραδοσιακά ταβερνάκια σε ορεινούς ή νησιωτικούς προορισμούς, ώστε να μπορέσουν να διατηρήσουν τον χαρακτήρα τους.

Παράλληλα, τόνισε ότι αντιστοίχως πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες ώστε "οι περιοχές της χώρας μας οι οποίες έχουν χρώμα και ταυτότητα, όπως η πανέμορφες περιοχές της Αράχοβας, των Δελφών, το Γαλαξίδι, η Ιτέα, να μπορούν να διατηρηθούν". Ο Υπουργός Τουρισμού σημείωσε επίσης ότι το 2022 ήταν μία χρονιά ρεκόρ με ταξιδιωτικά έσοδα 17,6 δισ.- 2,6 δισ. πάνω από τον προϋπολογισμό - με 20% αύξηση της κρουαζιέρας και του οδικού τουρισμού και ρεκόρ απευθείας πτήσεων. "Το 2023 θα σπάσουμε τα κοντέρ όσον αφορά τη μέση δαπάνη ανά ταξιδιώτη, καθώς αναμένεται αύξηση 20% σε σχέση με πέρυσι, με σημαντικό αποτύπωμα στην πραγματική οικονομία", είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στα εργασιακά του τουρισμού, χαιρέτησε τη συμφωνία εργοδοτών-εργαζομένων για κλαδικές συμβάσεις εργασίας με αύξηση 10,5% στους μισθούς των εργαζομένων στα ξενοδοχεία και στα resort, τονίζοντας ότι "έχω συστήσει σε όλους τους επαγγελματίες του τουρισμού να δίνουν καλές ποιοτικά και οικονομικά σε απολαβές θέσεις εργασίας στον τουριστικό κλάδο. Αναφορικά με το ζήτημα των βραχυχρόνιων μισθώσεων, ο Υπουργός επεσήμανε τη "δυνατότητα της μεσαίας τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, της μέσης ελληνικής οικογένειας στα χρόνια των περιοριστικών δημοσιονομικών πολιτικών να υπενοικιάσουν μια γκαρσονιέρα ή ένα σπίτι, ένα εξοχικό και αυτό να συνεισφέρει στο εισόδημά τους". Από την άλλη, ωστόσο, διευκρίνισε ότι "αυτοί που έχουν δεκάδες κατοικίες στη Μύκονο ή οπουδήποτε αλλού και υποδύονται τη βραχυχρόνια μίσθωση ενώ προσφέρουν ξενοδοχειακές υπηρεσίες, προκειμένου να εκπίπτουν από την εφορία, τις ασφαλιστικές εισφορές κλπ., αυτό είναι ένα πρόβλημα για μας, γι’ αυτό και η Προεδρία της κυβέρνησης μαζί με το Υπουργείο Οικονομικών μετά από εισήγησή μας επεξεργάζεται αύξηση της φορολογίας, αύξηση των εισφορών γι΄ αυτούς".

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024: Η ελληνική κουζίνα με τα μάτια του αστεράτου Ιταλού Luca Piscazzi

Ο σεφ του "Pelagos" στο "Four Seasons" της Αθήνας δημιούργησε για την τελετής απονομής ένα μενού με τοπικές και εμβληματικές σπεσιαλιτέ της ελληνικής κουζίνας ιδωμένες μέσα από μια σύγχρονη ιταλική ματιά και κέρδισε θερμό χειροκρότημα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΗΜΗΤΡΗς ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟς
17/05/2024

Τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024 και ο "Κύκλος των Χαμένων Συνταγών": Δείτε τα highlights της βραδιάς απονομής

Ποια μπορεί να είναι η νέα ματιά στον πλούτο της ελληνικής κουζίνας που θα οδηγήσει στην περαιτέρω εξέλιξή της μέσω των ριζών της, στη δεύτερη "επανάστασή" της; Αυτό ήταν το μεγάλο ερώτημα που τέθηκε σχεδόν σε κάθε εκλεκτό καλεσμένο στο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης και την απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2024. Αλλά και πολύ πιο μακριά από εκεί.

Η Άννη Ηλιοπούλου για το επόμενο βήμα της ελληνικής κουζίνας

Διαβάστε αναλυτικά τον λόγο της Προέδρου του Δ.Σ. της Δέσμης Εκδοτικής Α.Ε. και Επικεφαλής του θεσμού των Χρυσών Σκούφων Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας Άννης Ηλιοπούλου στο πλαίσιο της τελετής απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2024.

Γιάννη Κιόρογλου, πώς είναι να μαγειρεύεις για το Φεστιβάλ των Καννών;

Μία κουβέντα με τον χαρισματικό Έλληνα σεφ που διαπρέπει (και) σε γαλλικό εστιατορικό έδαφος.

Paco Morales, Massimo Bottura, Andoni Aduriz, Ana Ros και Clare Smyth στο φετινό Sani Gourmet

Ο γαστρονομικός θεσμός του 'Sani Resort' επιστρέφει με ένα εντυπωσιακό διεθνές line-up αστεράτων σεφ.

Το "Αφρόψαρο" πάει Σαντορίνη

Το ψαρογαφικό στέκι – φαβορί του Νέου Ηρακλείου αποκτά καλοκαιρινή έδρα στο νησί του ηφαιστείου, με την παιχνιδιάρικη θαλασσινή κουζίνα του να αγναντεύει συγκλονιστική θέα στην καλντέρα από τη βεράντα του "Rocabella Santorini Hotel"