Η Σταυριανή Ζερβακάκου… a bord de l' "Aspasia"

Έναν παραπάνω λόγο να ανυπομονούμε για το Πάσχα μας δίνει η Σταυριανή Ζερβακάκου, που προγραμματίζει για τότε την πρεμιέρα του "Aspasia", του πρώτου ολόδικού της εστιατορίου, υλοποιώντας επί τέλους ένα όνειρο που τρέφει εδώ και χρόνια.

Σταυριανή Ζερβακάκου: «Οι καλές γυναίκες σεφ είναι πολλές, αλλά δεν προβάλλονται ισότιμα…»

Με τη μοναδική της ικανότητα να εντοπίζει σπουδαία πρώτη ύλη και να αναδεικνύει τα πιο σπάνια χαρακτηριστικά της, η Σταυριανή Ζερβακάκου άφησε σημαντικό στίγμα στην αθηναϊκή εστιατορική σκηνή, έστω κι αν το πέρασμά της πίσω από τις κουζίνες της πόλης κράτησε κάτι πάνω από έναν χρόνο. Σ’ αυτόν τον έναν χρόνο, όμως, έκανε το "Annie Fine Cooking" ένα εστιατορικό place to be, παρουσιάζοντας μια κουζίνα ελληνική, φίνα και αληθινή, με προσωπικότητα τόση ώστε να διαφεύγει της κατηγοριοποίησης. Μια κουζίνα βασισμένη σε υλικά με ονοματεπώνυμο, που η Ζερβακάκου έβρισκε θαρρείς ένα-ένα από τις βόλτες της στις λαϊκές, αλλά και τις επαφές της με παραγωγούς, για να συνθέσει ένα μενού που άλλαζε καθημερινά, κάθε μέρα όμως ήταν γεμάτο εντάσεις, αντιστίξεις κι απίθανους συνδυασμούς που, με τις γεύσεις και τ’ αρώματά τους, σα να μας αποκάλυπταν μια πλευρά της παράδοσης που δεν είχαμε οσμιστεί ποτέ.

Σαλιγκάρια με σύγλινο και φραγκόσυκα πλακί (της σεφ Σταυριανής Ζερβακάκου)
Σαλιγκάρια με σύγλινο και φραγκόσυκα πλακί (της σεφ Σταυριανής Ζερβακάκου)

Αυτή τη διαισθητική μαγειρική της ιδιοσυγκρασία θα ξεδιπλώσει τώρα ακόμη πιο εμφατικά στην "Aspasia": το νέο, ολόδικό της εστιατόριο στο Σταυρί της Μάνης, δυο βήματα από το μονοπάτι προς το ξωκλήσι της Οδηγήτριας, το πανηγύρι της οποίας οργάνωνε για χρόνια η οικογένεια της σεφ, σερβίροντας περισσότερα από 200 άτομα κάθε φορά. Σηματοδοτώντας επιστροφή στις ρίζες της, λοιπόν, η "Aspasia", που θα ανοίξει τις πόρτες πέριξ της Λαμπρής, θα έχει για πρώτη ύλη ό,τι της δίνει ο τόπος και οι άνθρωποί του (ντόπιοι παραγωγοί, ψαράδες, κυνηγοί και οινοποιοί), για ένα μενού που θα ακολουθεί την εναλλαγή όχι απλώς των εποχών, αλλά της κάθε ημέρας ξεχωριστά. Οι κρεμμύδες, τα κεφαλάκια κι ένα σωρό άλλα χορταρικά της μανιάτικης γης θα πρωταγωνιστούν σε μαγειρέματα που θα αναδεικνύουν τη γεύση της περιοχής, ενώ η πετρόχτιστη ψησταριά και ο ξυλόφουρνος, που θα γεμίζουν την όμορφη αυλή της "Aspasia" με μυρωδιές αγριελιάς και χαρουπιού, θα είναι οι βασικές πηγές των θησαυρών που θα συνθέτει η σεφ, υλοποιώντας ένα όνειρο που έτρεφε για χρόνια.

Η Σταυριανή Ζερβακάκου… a bord de l' "Aspasia" - εικόνα 2

"Το όραμά μου είναι ένα εστιατόριο όπου δεν παίρνεις απλά τον κατάλογο, παραγγέλνεις και τρως", μας έλεγε άλλωστε η ίδια, σε μια μεγάλη συνέντευξη το 2021. "Θα είναι κάτι πιο βιωματικό: θα είναι στη Μάνη και θα μοσχοβολά τις υπέροχες μυρωδιές αυτής της γης. Τη γη που θα περπατάμε για να συλλέγουμε τα φοβερά της χόρτα, που δεν βρίσκεις πουθενά, σε καμία λαϊκή. Ένα εστιατόριο που δεν θα έχει πολλή ανάγκη από προϊόντα που έρχονται από μακριά, που παρακολουθεί πολύ την εποχικότητα σε όλα τα επίπεδα: το γάλα, το κρέας, τα λαχανικά, τα σαλιγκάρια… Ένα εστιατόριο που θα αλλάζει κάρτα καθημερινά, αλλά και ένα εστιατόριο που θα μου δώσει την ευκαιρία να συνεργαστώ με ανθρώπους οι οποίοι δεν είναι μάγειρες, αλλά επιστήμονες: ιστορικοί, γεωπόνοι, ανθρωπολόγοι, λαογράφοι κλπ, που θα μπορούν να ρίξουν φως στη ζωή και την καθημερινότητα των Λακώνων. Δεν θέλω να είναι ένα εστιατόριο που θα σερβίρει φαγητό, αλλά ένα εργαστήρι παρελθόντος, ένα χωνευτήρι μνήμης με προορισμό μια νέα γαστρονομική ταυτότητα που αγωνιά για το μέλλον".

Ανυπομονούμε!

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

"Belle Amie": Για belle vie στο Πασαλιμάνι

Ατμοσφαιρικό και ιστορικό, με τη ρετρό γοητεία του να φέρνει στο προσκήνιο την πυκνή αστική του παράδοση, το σημείο αναφοράς του Πειραιά στρέφει πλώρη για νέες κατακτήσεις, με ζωηρή ενέργεια στη βεράντα και την πλατεία του, αλλά και κουζίνα που δίνει διαφορετική γεύση στην έννοια του all day.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
24/07/2024

Σε μία νόστιμη γειτονιά της Σύρου

Δύο σποτ που αξίζουν της προσοχής σου, στην αρχοντικότερη των Κυκλάδων.

Ο Νίκος Ρούσσος δίνει γεύση στο 'InterContinental Crete'

Ο πολυβραβευμένος σεφ επιμελείται τα μενού στα δύο εστιατόρια του νέου ξενοδοχείου, την ίδια στιγμή που ο κορυφαίος bartender Ηλίας Στεργιόπουλος μεριμνά για όσα μπαίνουν στα ποτήρια.

Αφιέρωμα: Η γαστρονομία της καλοκαιρινής Ελλάδας | Εστιατόρια και ταβέρνες που δεν χάνουμε στις διακοπές

Το φαγητό είναι από τα κλειδιά των πετυχημένων διακοπών. Πριν ξεκινήσετε για τα νησιά και τις παραλίες δείτε το μεγάλο μας αφιέρωμα στα εστιατόρια και τις ταβέρνες του καλοκαιριού που δεν πρέπει να χάσετε.

Η ουσία της κρητικής κουζίνας ταξιδεύει με τη Minoan Lines

Η Νεκταρία Κοκκινάκη υπογράφει το νέο καλοκαιρινό μενού στα πλοία Festos Palace και Knossos Palace.

To 'Kalimeres Bistro' στρέφει τα φώτα στου Ψυρρή

Όσα καθιστούν ιδανικό προορισμό το ολοήμερο σποτ που συνέβαλε στην αναγέννηση του Ψυρρή.

Η Πάρος στον αστερισμό του 'Crios'

Ένα φρέσκο Beach Bar & Restaurant στην αμμουδιά του Κριού εμπλουτίζει το θερινό fine living by the sea στη δημοφιλή Κυκλάδα.