Η Σταυριανή Ζερβακάκου… a bord de l' "Aspasia"

Έναν παραπάνω λόγο να ανυπομονούμε για το Πάσχα μας δίνει η Σταυριανή Ζερβακάκου, που προγραμματίζει για τότε την πρεμιέρα του "Aspasia", του πρώτου ολόδικού της εστιατορίου, υλοποιώντας επί τέλους ένα όνειρο που τρέφει εδώ και χρόνια.

Σταυριανή Ζερβακάκου: «Οι καλές γυναίκες σεφ είναι πολλές, αλλά δεν προβάλλονται ισότιμα…»

Με τη μοναδική της ικανότητα να εντοπίζει σπουδαία πρώτη ύλη και να αναδεικνύει τα πιο σπάνια χαρακτηριστικά της, η Σταυριανή Ζερβακάκου άφησε σημαντικό στίγμα στην αθηναϊκή εστιατορική σκηνή, έστω κι αν το πέρασμά της πίσω από τις κουζίνες της πόλης κράτησε κάτι πάνω από έναν χρόνο. Σ’ αυτόν τον έναν χρόνο, όμως, έκανε το "Annie Fine Cooking" ένα εστιατορικό place to be, παρουσιάζοντας μια κουζίνα ελληνική, φίνα και αληθινή, με προσωπικότητα τόση ώστε να διαφεύγει της κατηγοριοποίησης. Μια κουζίνα βασισμένη σε υλικά με ονοματεπώνυμο, που η Ζερβακάκου έβρισκε θαρρείς ένα-ένα από τις βόλτες της στις λαϊκές, αλλά και τις επαφές της με παραγωγούς, για να συνθέσει ένα μενού που άλλαζε καθημερινά, κάθε μέρα όμως ήταν γεμάτο εντάσεις, αντιστίξεις κι απίθανους συνδυασμούς που, με τις γεύσεις και τ’ αρώματά τους, σα να μας αποκάλυπταν μια πλευρά της παράδοσης που δεν είχαμε οσμιστεί ποτέ.

Σαλιγκάρια με σύγλινο και φραγκόσυκα πλακί (της σεφ Σταυριανής Ζερβακάκου)
Σαλιγκάρια με σύγλινο και φραγκόσυκα πλακί (της σεφ Σταυριανής Ζερβακάκου)

Αυτή τη διαισθητική μαγειρική της ιδιοσυγκρασία θα ξεδιπλώσει τώρα ακόμη πιο εμφατικά στην "Aspasia": το νέο, ολόδικό της εστιατόριο στο Σταυρί της Μάνης, δυο βήματα από το μονοπάτι προς το ξωκλήσι της Οδηγήτριας, το πανηγύρι της οποίας οργάνωνε για χρόνια η οικογένεια της σεφ, σερβίροντας περισσότερα από 200 άτομα κάθε φορά. Σηματοδοτώντας επιστροφή στις ρίζες της, λοιπόν, η "Aspasia", που θα ανοίξει τις πόρτες πέριξ της Λαμπρής, θα έχει για πρώτη ύλη ό,τι της δίνει ο τόπος και οι άνθρωποί του (ντόπιοι παραγωγοί, ψαράδες, κυνηγοί και οινοποιοί), για ένα μενού που θα ακολουθεί την εναλλαγή όχι απλώς των εποχών, αλλά της κάθε ημέρας ξεχωριστά. Οι κρεμμύδες, τα κεφαλάκια κι ένα σωρό άλλα χορταρικά της μανιάτικης γης θα πρωταγωνιστούν σε μαγειρέματα που θα αναδεικνύουν τη γεύση της περιοχής, ενώ η πετρόχτιστη ψησταριά και ο ξυλόφουρνος, που θα γεμίζουν την όμορφη αυλή της "Aspasia" με μυρωδιές αγριελιάς και χαρουπιού, θα είναι οι βασικές πηγές των θησαυρών που θα συνθέτει η σεφ, υλοποιώντας ένα όνειρο που έτρεφε για χρόνια.

Η Σταυριανή Ζερβακάκου… a bord de l' "Aspasia" - εικόνα 2

"Το όραμά μου είναι ένα εστιατόριο όπου δεν παίρνεις απλά τον κατάλογο, παραγγέλνεις και τρως", μας έλεγε άλλωστε η ίδια, σε μια μεγάλη συνέντευξη το 2021. "Θα είναι κάτι πιο βιωματικό: θα είναι στη Μάνη και θα μοσχοβολά τις υπέροχες μυρωδιές αυτής της γης. Τη γη που θα περπατάμε για να συλλέγουμε τα φοβερά της χόρτα, που δεν βρίσκεις πουθενά, σε καμία λαϊκή. Ένα εστιατόριο που δεν θα έχει πολλή ανάγκη από προϊόντα που έρχονται από μακριά, που παρακολουθεί πολύ την εποχικότητα σε όλα τα επίπεδα: το γάλα, το κρέας, τα λαχανικά, τα σαλιγκάρια… Ένα εστιατόριο που θα αλλάζει κάρτα καθημερινά, αλλά και ένα εστιατόριο που θα μου δώσει την ευκαιρία να συνεργαστώ με ανθρώπους οι οποίοι δεν είναι μάγειρες, αλλά επιστήμονες: ιστορικοί, γεωπόνοι, ανθρωπολόγοι, λαογράφοι κλπ, που θα μπορούν να ρίξουν φως στη ζωή και την καθημερινότητα των Λακώνων. Δεν θέλω να είναι ένα εστιατόριο που θα σερβίρει φαγητό, αλλά ένα εργαστήρι παρελθόντος, ένα χωνευτήρι μνήμης με προορισμό μια νέα γαστρονομική ταυτότητα που αγωνιά για το μέλλον".

Ανυπομονούμε!

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'the mushroom.': Η Madame Ginger και το pop-up της στο Athens Street Food Festival

Πιάτα με βάση το μανιτάρι που έρχονται για να καταθέσουν μία διαφορετική οπτική στο street food.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
10/05/2024

Στο 'Po'Boys' (και) για smash burger προβατίνας

Το ΒΒQ joint του Ψυρρή έχει νέους καρνιβορικούς άσους στο μανίκι του.

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024: Για μια υψηλή τοπική κουζίνα της Ελλάδας

Ποντιακά σιρόν με πασκιτάν και πράσα με δαμάσκηνα ή μόνο μουσακάς; Πώς θα βαδίσουν οι "εξωτικές" τοπικές μας σπεσιαλιτέ στην παγκόσμια πασαρέλα και πώς θα αποκτήσει πληρότητα, δυνατή ταυτότητα και διεθνές σεξαπίλ η γαστρονομία μας; Η ελληνική κουζίνα βρίσκεται σε σταυροδρόμι, λίγο πριν την απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας στο ξενοδοχείο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης (14/5).

39 καυτά νέα από την εστιατορική καλοκαιρινή Ελλάδα

Το ελληνικό καλοκαίρι που πλησιάζει θα είναι φέτος πιο πλούσιο και νόστιμο από ποτέ. Ιδού λοιπόν μια πρώτη φουρνιά νέων αφίξεων που έρχονται οσονούπω από το Αιγαίο ως το Ιόνιο και από το Βορρά μέχρι το Νότο της χαρισματικής καλοκαιρινής Ελλάδας.

Βραβεία Eλληνικής Kουζίνας 2024: Για τον guest chef Luca Piscazzi το τοπικό στοιχείο πρέπει να φωτιστεί στην ελληνική κουζίνα

Ο ταλαντούχος Ιταλός σεφ δημιουργεί και μαγειρεύει το μενού της φετινής απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας που έρχεται στις 14/5 στο ξενοδοχείο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης. Λίγο προτού αναχωρήσει για τον Βορρά, μας μιλά για τη μαγειρική του φιλοσοφία, τη σημασία που έχουν οι γαστρονομικές διακρίσεις και την αγάπη του για την ελληνική κουζίνα και τα προϊόντα της, που τον ενθουσιάζουν και τον εμπνέουν.

Το 'Boavista Social Club' στο μπαρ και τα decks του 'Birdman'

Το περίφημο σποτ της Λισαβόνας, σε ένα ξεχωριστό βράδυ στη δημοφιλή αθηναϊκή μπάρα.

Το Athens Street Food Festival επιστρέφει στο Γκάζι

Όπως κάθε Μάιο, έτσι και φέτος, το πιο λαχταριστό φεστιβάλ της πόλης επανέρχεται στο Παλιό Αμαξοστάσιο του Ο.Σ.Υ.