Εστιατόρια και Μπαρ: Οι πιο ενδιαφέρουσες αφίξεις του 2022

Γευστικά spots και απολαυστικά concepts της Αθήνας που είχαν κάτι να πουν και κέντρισαν την προσοχή μας, το έτος που μας χαιρετά.

Νέα εστιατόρια και Μπαρ στην Αθήνα 2022

Από τη μία, τα μπαρ, που έγιναν ο κανόνας, ξανά, με τις νέες προσθήκες της Αθήνας να μας υποδέχονται κανονικά στις μπάρες του. Από την άλλη, τα εστιατόρια, που είδαν πολλές αφίξεις να προστίθενται στη λίστα: Από φρέσκα fine dining μέρη και ιδιαίτερες προτάσεις μέχρι πρωτότυπα concepts αλλά και σπιρτόζικα street food σημεία έκαναν νοστιμότερη την πόλη. Εστιατόρια και μπαρ λοιπόν, που άνοιξαν εντός του ημερολογιακού έτους που μας αφήνει, τράβηξαν την προσοχή μας και θα εξακολουθούν να το κάνουν και τη νέα χρονιά. 

Τα Μπαρ και τα All Day Spots

"Line Athens"

Πίσω στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου, το 'Line Athens' γινόταν πραγματικότητα, μετά από αρκετό καιρό φημολογίας και προσμονής. Βλέπεις, οι δυνατές υπογραφές (Νίκος Μπάκουλης, Βασίλης Κυρίτσης, Δημήτρης Νταφόπουλος) και το φιλόδοξο concept είχαν τραβήξει το ενδιαφέρον τόσο του κοινού όσο και σημαντικών θεσμών της ευρύτερης κοινότητας, όπως των World's 50 Best. Πλέον, ακολουθεί πιστά τις βασικές του αρχές, υπηρετώντας παράλληλα και άκρως ικανοποιητικά το ρόλο ενός feelgood all day spot, σε έναν όμορφο χώρο, όπου σερβίρονται νόστιμα πράγματα.

Η μπάρα του Line Athens
© Λεωνίδας Τούμπανος

Το Line Athens στα Κάτω Πετράλωνα 19
© Λεωνίδας Τούμπανος

Ταυτόχρονα όμως και με μία πιο βαθιά ματιά, μπορεί κανείς να διακρίνει πως οι σπόροι που φυτεύτηκαν καιρό πριν, αρχίζουν να φυτρώνουν. Τι ακριβώς εννοώ; Η φιλοσοφία του -και πρακτικά πια- αρχίζει να ωριμάζει ενώ το zero food waste παίζει όλο και πιο σημαντικό ρόλο. Το concept παραμένει πάντοτε ζωντανό δυναμικό, με έξυπνες προσθαφαιρέσεις, επηρεάζεται από την εποχικότητα αλλά χτίζει ταυτόχρονα πάνω σε αυτήν. Γι αυτό άλλωστε και το συναντά πια κανείς στο νο.31 των πενήντα καλύτερων μπαρ του κόσμου για το 2022.

Info: Αγαθοδαίμονος 37, Kάτω Πετράλωνα, τηλ. 210 3421311

"Knave"

KNAVE ΜΠΑΡ ΕΞΑΡΧΕΙΑ 7

O Λέλος Γεωργόπουλος και οι Βαγγέλης Θανάσης και Δημήτρης Μπούκουρης (που έχουν συνεργαστεί μαζί με τον πρώτο στα "Theory", "The Clumsies" και "Frater & Soror") έστησαν ένα πολύ ιδιαίτερο μπαρ στην Ασκληπιού, τον περασμένο Ιούλιο. Με αλέγκρο χώρο όπου δεσπόζει μία χαρακτηριστική τοιχογραφία από τον Dreyk the Pirate και ένας πολύχρωμος πίνακας-μενού, φροντισμένη λίστα ποτών με κλασικά + ένα extra spirit στο καθένα εξ' αυτών, αβίαστα urban χαρακτήρα και μουσικό χαλί με RnB, soul και old school house ακούσματα, συζητήθηκε από την πρώτη στιγμή, για όλους τους σωστούς λόγους.

Info: Ασκληπιού 22, Εξάρχεια, τηλ. 6983 601870

"Έπρεπε"

ΕΠΡΕΠΕ ΜΠΑΡ ΣΤΗΝ ΚΥΨΕΛΗ - EPREPE BAR 3

Εκεί όπου η Αγίας Ζώνης συναντά τη Μηθύμνης, μόλις μία ανάσα -κυριολεκτικά- από τη Φωκίωνος Νέγρη, ένα νέο μπαρ έκανε την εμφάνισή του στα μέσα του περασμένου Μαρτίου και έστρεψε το ενδιαφέρον προς μία αν μη τι άλλο απροσδόκητη για το εν λόγω κομμάτι περιοχή. Στην Κυψέλη λοιπόν κάποιοι πίστευαν πως έπρεπε να γίνει ένα μπαρ του σήμερα, που ακολουθεί (σωστές) τάσεις, σερβίρει νόστιμα ποτά και (πολύ) προσεγμένο bar food. Γενικά, ένα μαγαζί που έχει κάτι να πει και, εν δυνάμει, να αποτελέσει από μόνο του λόγο για να βρεθείς σε μία από τις πιο αυθεντικά "αθηναϊκές" γειτονιές. Αυτοί οι "κάποιοι" για τους οποίους διάβασες ακριβώς πιο πριν είναι η ομάδα από τις -ξακουστές πια- "Σεϋχέλλες" του Κεραμεικού. Και έτσι δημιουργήθηκε το "Έπρεπε".

Info: Αγίας Ζώνης 1 και Μηθύμνης, Κυψέλη, τηλ. 210 8644910

"Abstract Athens"

Abstract

Ένα νέο, πολύ ιδιαίτερο street bar κατέφθασε τον περασμένο Αύγουστο στην ενδιαφέρουσα γειτονιά ανάμεσα από την Ερατοσθένους και την πλατεία Προσκόπων. Επηρεασμένο από το κίνημα της μεταμοντέρνας τέχνης σε κάθε έκφανσή του, έχει την υπογραφή των Χρήστου Αξαρλή και Κωνσταντίνου Βασιλακόπουλου και vibes που φέρνουν κάτι από Βερολίνο και Παρίσι. 

Info: Αρκτίνου 10, Παγκράτι, τηλ. 6941 611619

"Apoteka"

ΤΟ APOTEKA ΜΠΑΡ ΣΤΗΝ ΒΙΚΤΩΡΙΑ
Λεωνίδας Τούμπανος

Το 'Apoteka' εμφανίστηκε στις αρχές του καλοκαιριού και έβαλε μία πινέζα σε μία απροσδόκητη περιοχή για το σπορ -την Βικτώρια- φιλοδοξώντας να δημιουργήσει μία νέα πιάτσα και ίσως να αποτελέσει το "σκαλοπάτι" σύνδεσης για τις μπάρες του ιστορικού κέντρου με εκείνες της όλο και πιο δυναμικά ανερχόμενης Κυψέλης. Η ιδέα της δημιουργίας του άνηκε στον Στέφανο Κονιδάρη (που πιθανότατα θυμάστε από το "Use Bar" της Πλατείας Καρύτση), η οποία έγινε πράξη ύστερα από αρκετό καιρό σκέψης και σχεδίων, με τον ίδιο να αναγνωρίζει τις προοπτικές της περιοχής και να ποντάρει σε αυτό. Γι’ αυτό, άλλωστε, έβαλε και μπόλικη προσωπική δουλειά σε ένα spot που μοιάζει να έχει ξεπηδήσει από τα 80s και, δίχως υπερβολή, δεν έχουμε δει στην πρωτεύουσα όμοιό του τα τελευταία χρόνια.

Info: Δεριγνύ 31, Βικτώρια, τηλ. 211 7505347

"Grasshoppers" 

Ένα ακόμη spot που στρέφει -από την περασμένη άνοιξη- το ενδιαφέρον στα πέριξ της Στέγης και στην πολυσυζητημένη εσχάτως γειτονιά του Νέου Κόσμου, από την ομάδα του κοντινού "Naif". Το "Grasshoppers" είναι ένα αυστηρά after office μαγαζί. Μπαίνοντας στο εσωτερικό του, το μάτι πέφτει πρώτα απ’ όλα σε μια σωστά τοποθετημένη μπάρα, ενώ "βυθίζεται" στο σκούρο μπλε που έχει καταλάβει το χώρο ως το βασικό χρώμα.

Μπαρ Grasshoppers στο Νέο Κόσμο 1

Εδώ θα βρεις μια έξυπνα διαμορφωμένη μπουτίκ κάβα με επιλογές για όλα τα γούστα, ιδιαίτερα signature cocktails καθώς και προτάσεις σε κλασικά ποτά. Όσον αφορά το bar food, το ψωμί έχει την τιμητική του, με top επιλογή να αναδεικνύεται το Italian Club, μια εκδοχή του club sandwich με μοτσαρέλα, μορταδέλα, salami pepita και πέστο βασιλικού. Μείνετε συντονισμένοι, γιατί προς τα τέλη Ιουνίου το "Grasshoppers" θα παρουσιάσει και τη σχεδόν speakeasy αυλή του.

Info: Ευρυδάμαντος 6, Νέος Κόσμος, τηλ. 210 9340708

"Naked Ath."

NAKED ATH. ΜΠΑΡ 6

Το Naked Ath. -που εμφανίστηκε στο φινάλε του 2021 αλλά ξεχώρισε μέσα στο 2022- κάθε άλλο παρά γυμνό είναι, με τη φιλοσοφία του να μπορεί να ερμηνευτεί διαφορετικά κάθε φορά, αναλόγως διάθεσης και ώρας. Από "καθαρό" ως προς την προσέγγιση της πρώτης ύλης μέχρι πολύ σέξι, με την έννοια που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο τελευταίος όρος για ένα μπαρ. Η επιλογή του συγκεκριμένου τίτλου ίσως έγινε περισσότερο για να καταδείξει πως εδώ δεν υπάρχουν πολλά περιτυλίγματα ή, πιο ορθά, πράγματα που σκεπάζουν τη φυσική ομορφιά του. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που είχαν στο μυαλό τους η Χριστίνα Φωκά, ο Θάνος Κριμπούρας και ο Αντώνης Δημητρής βγαίνει προς τα έξω και είναι ελκυστικό.

Info: Πλ. Αγίας Ειρήνης 2, Αθήνα, τηλ. 210 3219310

"Το Μπαρ"

Το Μπαρ στην Μαυρομιχάλη 6
© Λεωνίδας Τούμπανος

Ένα ό,τι-λέει-το-όνομά-του μέρος από την ομάδα του "Three Dots & a Dash" (σ.σ. εταιρεία που ειδικεύεται σε cocktail catering, tailor made υπηρεσίες για μπαρ κλπ). Ένα urban chic μπαρ ή, όπως διαδικτυακά συστήθηκε και το ίδιο το σποτ, "ένα σπίτι που σερβίρει το αγαπημένο σου cocktail, ποτό και κρασί". Στα του μενού, υπάρχει μία γκάμα από 13 signature cocktails που φέρει την υπογραφή του Αντώνη Μπούκα, με τα ρουμένια 'Maimou' και 'V Zombie' να είναι εκείνα που μοιάζουν να προηγούνται στην αρχική κούρσα της δημοφιλίας. Αξίζει να αναφερθεί πως οι περισσότερες από τις επιλογές της εν λόγω λίστας είναι διαθέσιμες και σε mocktail.

Info: Μαυρομιχάλη 111, Εξάρχεια, τηλ. 210 3600222

"Babushka"

Το Μπαρ Babushka στο Κουκάκι 2
Λεωνίδας Τούμπανος

Τον περασμένο Ιούλιο, στο σημείο που μέχρι πρότινος συναντούσες το "Meerkat", η Φιλιώ Κορολόγου -εμβληματική φιγούρα της αθηναϊκής μπαρ σκηνής, που σίγουρα κάποιο βράδυ θα έχεις πετύχει (κυρίως) στο "7 Jokers"- και ο Ιωακείμ Σιδηρόπουλος έφτιαξαν ένα pop μπαρ που δημιουργεί καλοφτιαγμένα drinks και ακόμη πιο καλοφτιαγμένα βράδια. 

Info: Χρήστου Βυζαντίου 7, Κουκάκι, τηλ. 213 0453390

"Πλάι"

Η ομάδα του "Morning Bar" αποφάσισε να φτιάξει μια "ρομαντική μπάρα" στο Κουκάκι. Και την έφτιαξε με επίκεντρο το πώς θα ήθελε να είναι ένα μέρος που θα μπορούσαν να κάνουν στέκι. Το μπαρ με το μικρό, πάλλευκο και μίνιμαλ εσωτερικό, σερβίρει αποκλειστικά straight ποτά μέσα από μια χαλαρή άλλα προσεκτικά φτιαγμένη κάβα, τιμά τον ελληνικό αμπελώνα με ετικέτες κρασιών που ανανεώνονται τακτικά και φροντίζει να προσφέρει το απαραίτητο τσιμπολόγημα με 4 επιλογές σε φαγητό (τοστ με πατατόψωμο, τυλιχτό-πίτα με ψάρι, μαγιονέζα και φινόκιο, combo φρούτου και τυριού και μία vegan πρόταση).

Info: Ζαν Μωρεάς 15, Κουκάκι

"Lit Athens"

Ένα έξοχα διαμορφωμένο all-day bar που επενδύει πέρα από το ξεχωριστό design, το οποίο φέρει την υπογραφή του Studiomateriality, και τη feelgood ατμόσφαιρα με όσο το δυνατόν εντονότερα αθηναϊκά vibes, τόσο στον specialty coffee και τα νόστιμα cocktails όσο και στο φαγητό, σε ένα μενού που επιμελείται ο Μάνος Σαρρής. Η λίστα των ποτών του είναι μαζεμένη, με λίγες επιλογές σε signatures (ξεχωρίζει για ευνόητους λόγους το Tzatziki Spritz), ενώ το φαγητό του θα ξυπνήσει μνήμες, ιδωμένες όμως μέσα από μια πιο σύγχρονη ματιά.

Info: Θησείου 15, Θησείο, τηλ. 210 3317457

"Gajah"

Gajah Πειραιάς 3

Αγάλματα-τοτέμ που εύκολα θα χαρακτήριζες επιβλητικά και τρεχούμενα νερά δίνουν αρχικά το wow factor. Έπειτα, boho –υψηλή– αισθητική και έξτρα εξωτικές πινελιές όπως οι μπόλικοι φοίνικες, μαζί με τραπέζια-καμπάνες, φροντίζουν για το feelgood αίσθημα οικειότητας παράλληλα και συμπληρωματικά με εκείνη την αίσθηση πως ανά πάσα στιγμή μπορεί να εμφανιστούν μπροστά σου τύποι όπως ο 007 του Σον Κόνερι ή η Λάρα Κροφτ. Το "Gajah", παρότι μέτρησε μόνο λίγους μήνες ζωής -καθώς σχεδιάστηκε για τη θερινή σεζόν- συζητήθηκε πάρα πολύ, για όλα τα παραπάνω καθώς και για τα tiki ποτά του Αλέξανδρου Γκικόπουλου και τα πιάτα του Μπάμπη Τσακιριανάκη.

Info: Εθνάρχου Μακαρίου 1, Νέο Φάληρο, τηλ. 210 4836335

"Απεριτίφ"

Απεριτίφ Παγκράτι

Ήταν αρχές Ιουλίου όταν σέρβιρε τα πρώτα του aperitivi η spritzeria "Απεριτίφ" στο Παγκράτι, σε ένα σημείο αρκετά πιο ασυνήθιστο από τις γνωστές πιάτσες της δημοφιλούς γειτονιάς, στις εσχατιές της Υμητού. Υπό τη σκιά ενός μεγάλου πλατάνου -εκεί ακριβώς διασκορπίζονται τα τραπέζια του- τιμά το όνομά του και υπηρετεί πιστά την ιταλική συνήθεια του απεριτίβο, επενδύοντας σε προσεγμένα spritzes αλλά και πιο στιβαρά ποτά, με τη συνοδεία νόστιμων cicchetti.

Info: Δικαιάρχου 57Α, Παγκράτι, τηλ. 210 7525398

"The Architects of Time"

Δεν είναι ένα όνομα που θα περίμενε κανείς για ένα all day spot στο κέντρο της Αθήνας αλλά αυτό ακριβώς φέρει το bar restaurant, στην πλατεία Αγίων Θεοδώρων. Τα φώτα στο Μέγαρο Παπαθανασίου και μία από τις πιο ιδιαίτερες στοές άναψαν ανεπίσημα από τα μέσα του περασμένου Αυγούστου, όταν πέντε διαφορετικά, μικρά μαγαζιά ενώθηκαν σε ένα ολοήμερο καταφύγιο που εύκολα μπορεί να υποστηρίξει τους χαρακτηρισμούς "bar" και "restaurant", ενώ σε περίπτωση που ακόμη απορείς για την προέλευση του ονόματός του, μάθε πως ανήκε σε ένα παλιό κατάστημα ρολογιών που φιλοξενούνταν εκεί.

Info: Πλατεία Αγίων Θεοδώρων 3, Αθήνα, τηλ. 6980 279538

"Τιτάνας"

Ένα γνήσιο καφενείο για Millennials, με την υπογραφή των Λεωνίδα Δεληγιάννη ("Κάιν", "Kobra", "Ρεσιτάλ") και Μίλτου Κοντογιάννη ("Studiomateriality"), που ήθελαν να δημιουργήσουν ένα τέτοιο μέρος με την παραδοσιακή έννοια, δηλαδή αλληλένδετο με την προσωπικότητα του καφετζή, παράλληλα και συμπληρωματικά με ένα χαλαρό σποτ όπου θα μπορούν να αράζουν με τους φίλους τους.

Καφενείο Τιτάνας στο Νέο Κόσμο
©Λεωνίδας Τουμπάνος

Μία μπύρα, αναψυκτικά, λίγα ποτά ροής, Negroni και Ντόπερμαν από cocktails και ψωμί με γαλοπούλα και τυρί ή με μαρμελάδα και φιστικοβούτυρο, γάλα με δημητριακά και, εν συνεχεία, μεζέ που περιλαμβάνει από αλλαντικά και παστέλι με γραβιέρα μέχρι πίκλες, ελιές, αντζούγιες και ντολμαδάκια με γιαούρτι, στο μενού του φαγητού.

Info: Σισμάνη 18, Νέος Κόσμος

"Angelo et Manolo"

Wine bar Angelo et Manolo στην Μητροπόλεως 2
©Βαγγέλης Οικονόμου

Στον αριθμό 38 της Μητροπόλεως, το μικροσκοπικό wine bar βάζει μία ακόμη οινική σφραγίδα στην πόλη, με την υπογραφή της Φωτεινής Παντζιά (που γνωρίζουμε από το "By The Glass"), του 9χρονου γιου της Άγγελου (το ένα από τα δύο ονόματα της μαρκίζας) και του κορυφαίου Έλληνα αθλητή στο άλμα επί κοντώ και Ολυμπιονίκη, Εμμανουήλ Καραλή (έτερος στην ονομασία του μαγαζιού).

Info: Μητροπόλεως 38Α, Αθήνα, τηλ. 210 3248115 

"Ρεσιτάλ"

Το καφέ-ζαχαροπλαστείο Ρεσιτάλ στην Αναπαύσεως

Το σποτ στην Αναπαύσεως φέρνει στο προσκήνιο τα ελληνικά γλυκά με όρους υψηλής ζαχαροπλαστικής, νοσταλγικό τόνο και fun ύφος. Και όχι, το "Ρεσιτάλ" δεν είναι ένα ακόμη cafe-ζαχαροπλαστείο στο κέντρο αλλά ένα εστιατόριο γλυκών που επιθυμεί να εξελιχθεί σε σημείο συνάντησης, όπως κάποτε γινόταν με αντιστοίχου ύφους μαγαζιά. 

Info: Αναπαύσεως 15, Μετς

"Tyson Comfort Pub"

Η φήμη αυτής της comfort pub στη Γλυφάδα έχει γρήγορα επεκταθεί από τα νότια σε σχεδόν κάθε σημείο της Αθήνας, για όλους τους σωστούς λόγους και αυτό από μόνο του λέει πολλά για την "Tyson Comfort Pub". Ενδιαφέρουσα γκάμα από μπύρες σε φιάλη και βαρέλι που εκτείνεται σε όλες τις ζυθόφιλες γωνιές του πλανήτη (και όχι μόνο σε αυτές), προσεγμένη λίστα από cocktails αλλά και καλοφτιαγμένο φαγητό που μοιράζεται ανάμεσα σε πληθωρικά πιάτα με κρέας και διαβολεμένα νόστιμο finger food.

Info: Κύπρου 18, Γλυφάδα, τηλ. 213 0463292

"Ντισκομπάλα"

Ντισκομπάλα Κολωνάκι 1

Ολόφρεσκο disco bar, που βασίζεται στη νοσταλγία, αναπολεί τα 70s, τα 80s και τα 90s -τιμώντας τα και με το παραπάνω μουσικά- και φιλοδοξεί να αναβιώσει το πνεύμα της ντισκοτέκ σε ένα μπαρ του σήμερα, όπου όλοι θα είναι ευπρόσδεκτοι και, κυρίως, όλοι θα μπορούν να χορέψουν και να διασκεδάσουν με την ψυχή τους. Στον pop και πολύχρωμο χώρο της "Ντισκομπάλας", τα βράδια σου θα γεμίσουν μ’ εκείνες τις επιτυχίες που έπαιζαν non stop σε ραδιόφωνα, πικάπ, walkman και MTV.

Info: Δελφών 4, Κολωνάκι, 210 3637752

"Agape" 

Αυτό το όμορφο wine bar ήρθε από τα τέλη Ιουλίου να δώσει μία κάποια πνοή στον πεζόδρομο της Ηρακλειδών και το Θησείο, όντας ένα πολύ προσεγμένο spot με ωραίο και στοχευμένο concept. Πάνω από 100 ετικέτες του ελληνικού και διεθνή αμπελώνα καθώς και μία ενδιαφέρουσα comfort κουζίνα ενισχύουν το γευστικό του προφίλ.

Info: Ηρακλειδών 21-23, Θησείο, τηλ. 211 7505418

"Lost Athens"

Νέο Lost Athens Παγκράτι 5

Το δημοφιλές σποτ της Αρχελάου επέστρεψε στη δράση από τις αρχές Δεκεμβρίου με ένα ολόφρεσκο all day concept: Ξεκινά από το πρωί με μπουφέ πρωινού, χειροποίητες πίτες και γλυκά, συνεχίζει με πιάτα της Ελένης Σαράντη το μεσημέρι και το βράδυ και τα πλαισιώνει με natural οινικές επιλογές από μικρούς παραγωγούς και καλοφτιαγμένα ποτά. Τα τελευταία λειτουργούν άψογα όταν πια τα φώτα χαμηλώσουν και το μέρος αποκτά χαρακτήρα ατμοσφαιρικού μπαρ.

Info: Αρχελάου 7, Παγκράτι, τηλ. 210 7230832

Τα εστιατόρια

"See/ds"

Η γωνία Ουμπλιανής και Διοχάρους, στους πρόποδες των Ιλισίων και στη σκιά του -πρώην πια- Χίλτον κουβαλά σημαντική γαστρονομική κληρονομιά, καθώς από αυτό ακριβώς το σημείο συστήθηκε στο κοινό το βραβευμένο πια με αστέρι Michelin "CTC" του Αλέξανδρου Τσιοτίνη. Το συγκεκριμένο σποτ έμεινε ανενεργό για ένα διάστημα αλλά απέκτησε και πάλι μαγειρική ζωή πριν μερικές εβδομάδες, με "See/ds". Ο Δήμος Σαμουράκης άνοιξε το δικό του cool fine dining εστιατόριο, παρουσιάζοντας μια μοντέρνα κουζίνα με απρόσμενους δημιουργικούς συνδυασμούς, που απλώνεται σε τρία μενού γευσιγνωσίας και ένα vegan.

Info: Ουμπλιανής 14 & Διοχάρους 27, Ιλίσια, τηλ. 210 7235116

"Jerár"

Jerar
© Λεωνίδας Τούμπανος

Ο γνωστός σεφ Χάρης Νικολούζος μαζί με τους Γιώργο Καβακλή και Κώστα Καρατζόγλου ("Spoiled", "Barro Negro") έφτιαξαν ένα από τα κορυφαία μπιστρό της πόλης, στη Δάφνη, και το παρουσίασαν στο κοινό τον περασμένο Απρίλιο. Off Broadway περιβάλλον, χαλαρή διάθεση αλλά και μια μπιστρονομία με μοντέρνο ελληνικό πρόσημο είναι τα συστατικά της επιτυχίας.

Info: Aγίας Βαρβάρας 55, Δάφνη, τηλ. 210 9755764

"Tsiftis"

Tsiftis
© Λεωνίδας Τούμπανος

Το αθηναϊκό εστιατόριο του Σήφη Μανουσέλη (ο οποίος εδώ συνεργάζεται με τους Μπάμπη Καζάνα και Βάιο Κορομηλά) άπλωσε από τον περασμένο Ιούλιο τραπέζια στο σκιερό, πεζοδρομημένο κομμάτι της οδού Σεβαστείας, στα Ιλίσια, διαθέτοντας το χαλαρό ύφος μιας γαστροταβέρνας και, κυρίως, γεύσεις που έχουν κάτι να πουν. Το concept της μοντέρνας ελληνικής κουζίνας με δημιουργικά twists υπηρετείται πιστά, πατώντας αρκετά στο τερέν της εποχικότητας και θέτοντας στο επίκεντρο την εντοπιότητα. Το μενού είναι μικρό και ευέλικτο, με τάση να αλλάζει τακτικά. Τα πιάτα του "Tsiftis" παίζουν πάντοτε στη σέντρα και συντίθενται από καλές πρώτες ύλες, προσερχόμενες από μικρούς παραγωγούς και προμηθευτές. Απώτερος σκοπός –πέρα από τα προφανή– είναι καθετί να προσφέρεται στη νοστιμότερη και πιο αντιπροσωπευτική εκδοχή του. 

Info: Μιχαλακοπούλου & Σεβαστείας, Ιλίσια, τηλ. 210 7754246

"Ikigai"

Το νέο project του Άρη Βεζενέ δεν είναι ακριβώς εστιατόριο αλλά θυμίζει κάτι από τα concept food stores των πολυκαταστημάτων του Τόκιο και τα ιαπωνικά deli του Παρισιού, έχοντας μία τεράστια γκάμα προϊόντων και, κατ' επέκταση, γευστικών εμπειριών. Εκεί ακριβώς φιλοξενείται πια και το "Ekiben Kitchen", για να προμηθεύεσαι ευκολότερα hits όπως το Birdman smash burger, το Katsu sando και τις δαντελένιες gyozas μανιταριών.

Info: Σκούφου 15, Σύνταγμα, τηλ. 210 3250535

"Lucinda"

Lucinda πίτσα Χολαργός

Από τις αρχές του καλοκαιριού, η "Lucinda" κέντρισε το ενδιαφέρον καθώς φέρει την υπογραφή τριών σημαντικών εκπροσώπων της αθηναϊκής εστιατορικής σκηνής: Ο Αντώνης Δρακουλαράκος του "Sushimou", ο Κυριάκος Λιοδάκης του "Granello" και o Δημοσθένης Κουβαράκης του "Juicy Grill", διαθέτοντας εντελώς διαφορετικό γευστικό προφίλ ο καθένας, ένωσαν τις δυνάμεις τους ώστε να παρουσιάσουν στο κοινό του Χολαργού -και σίγουρα όχι μόνο σε αυτό- μία φρέσκια και διαφορετική εκδοχή του πιθανότατα δημοφιλέστερου comfort food, της πίτσας.

Info: Κεραμεικού 2, Χολαργός, τηλ. 210 6564035

"Ami gastrotheque"

Ami gastrotheque 8

Αν αναρωτήθηκες ποτέ πώς θα ήταν ένα new age γαλλικό μπιστρό, προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις και τις ιδιαιτερότητες του κέντρου της Αθήνας, τότε πιθανότατα πολλές από τις απαντήσεις να τις βρεις στο αρτι αφιχθέν "Ami gastrotheque", που "υπογράφουν" οι Γιώργος Μελισσάρης, Γιώργος Κανελλόπουλος και Δημήτρης Μπαμπούρης. Ο φορμαρισμένος σεφ Παναγιώτης Ζώκος (κρίνοντας από τα νέα πιάτα του "Brasserie Lorraine" αλλά και τη σταθερότητα του "SpitJack") έχει δημιουργήσει μία κάρτα που εύκολα θα σχημάτιζε μειδίαμα στα χείλη τόσο ενός Έλληνα, όσο και ενός Γάλλου.

Info: Βουλής & Απόλλωνος, Αθήνα, τηλ. 213 0302290

"Blue Oyster"

Blue Oyster Athens
Λεωνίδας Τούμπανος

Οινικές φυσαλίδες και θαλασσινοί θησαυροί συναντιούνται στο κέντρο της Αθήνας, με το άγγιγμα του "ΦΙΤΑ" στις γεύσεις και την ούγια του "Noel" στην αύρα. Όχι ακριβώς ψαρομάγαζο, ούτε ακριβώς wine bar, αλλά μάλλον η σκηνή που έρχονται οι ντίβες των δυο προηγούμενων για να ξεφαντώσουν, το "Blue Oyster" είναι ένα oyster/champagne bar κοσμοπολίτικης πατίνας, όπου nigiri, σεβίτσε, ταρτάρ και πλατώ από όστρακα βρίσκουν έκφραση ελληνική, χάρη στα ανορθόδοξα mediterrasian παντρέματα που επιμελούνται οι Γιάννης Αμπελιώτης και Αντώνης Λίτινας πίσω απ’ τη μπάρα. 

Info: Κολοκοτρώνη 62, Αθήνα, τηλ. 210 3221448

"Saitama"

Ο κεντρικός ήρωας του anime "One Punch Man" δίνει το όνομά του στο σποτ του Κεραμεικού, που φέρει την υπογραφή των Άνταμ Κοντοβά και Σταμάτη Σταματιάδη. Παντρεύει ασιατικές με ανατολίτικες γεύσεις και τις πλαισιώνει με tap cocktails.

Info: Κεραμεικού 101, Κεραμεικός, τηλ. 210 3471850

"Λobby"

Lobby Burger Lounge Electra Metropolis

Καλοφτιαγμένα sliders, φροντισμένα cocktails, χαλαρό mood και αυθεντικό αθηναϊκό vibe. Στη γωνία όπου η Απόλλωνος συναντά την Βουλής και σε μία από τις πιο foodie-friendly γειτονιές της πόλης, το 'Lobby' -ή 'Λobby' αν προτιμάς, όπως αναγράφεται στο λογότυπό του- θα μπορούσε να περιγραφεί συντόμως με τους ακριβώς παραπάνω χαρακτηρισμούς. Αποτελεί τη νέα προσθήκη στα εστιατόρια του ξενοδοχείου 'Electra Metropolis Athens'. Πρόκειται για μία ιδέα που υπήρχε στο μυαλό του (executive chef του 'Electra Metropolis Athens') Χάρη Ζευγούλη, του (executive chef του ομίλου) Σάκη Βενέτη και των ανθρώπων του ξενοδοχείου, με επίκεντρο τα burgers και έγινε πραγματικότητα τον περασμένο Απρίλιο.

Info: Μητροπόλεως 15, Αθήνα, τηλ. 214 1006200

"Trattoria Italia d'Onofrio"

Trattoria Italia d'Onofrio
© Λεωνίδας Τούμπανος

Από τον πεζόδρομο της Ηρώνδα, η τρατορία του Ονούφριου Ιωακειμίδη μετακόμισε στα σύνορα των Πετραλώνων με το Κουκάκι και σε ένα νέο χώρο. Εξακολουθεί να πατά στην παραδοσιακή ιταλική κουζίνα, κρατώντας σχεδόν απείραχτο το μενού, με εποχικές προσθήκες ανά διαστήματα.

Info: Βαρνούντος 6, Κουκάκι, τηλ. 210 7252003

"Dirty Sanchez"

Το "Dirty Sanchez" αφίχθη στο Ψυχικό το καλοκαίρι και έχει σαφώς αλέγρα διάθεση, με γνωστά ονόματα του αθηναϊκού γίγνεσθαι της εστίασης να το υπογράφουν (Δημήτρης Μπαλλιάν από τα "Monzù" και "Barolo", Πέτρος Απαλάκης, Βασίλης Ζώης, Νίκος Κοσκινάς, Ηλίας Μπόγδανος, Γιάννης Μωράκης και Δημήτρης Παππάς). Την επιμέλεια της κουζίνας έχει ο Σπύρος Μαυροειδής, παρουσιάζοντας μία πιο upper εκδοχή των πιο δημοφιλών μεξικάνικων πιάτων, επενδύοντας πάντοτε στις καλύτερες δυνατές πρώτες ύλες ενώ στην μπάρα ο Μανώλης Λυκιαρδόπουλος είναι εκείνος που επιμελείται τη λίστα των ποτών.

Info: Ολυμπιονικών 30, Νέο Ψυχικό, τηλ. 210 6755345

"Στοά Κεραμεικός"

Στοά Κεραμεικός

Το "Στοά Φιξ" έγινε "Στοά Κεραμεικός" μετακομίζοντας από την Ομόνοια στον Κεραμεικό και η Γωγώ Δελογιάννη πάνω από τις κατσαρόλες μαγειρεύει αγαπησιάρικα πιάτα με οικεία νοστιμιά. Το μενού πατά σε στέρεες ελληνικές βάσεις, είναι σύντομο, χωρίς φλύαρες λεπτομέρειες, με 10-15 πιάτα που σερβίρονται στη λογική του μοιράσματος και οι μερίδες έρχονται στο τραπέζι σωστά μετρημένες, ούτε μικροσκοπικές, ούτε super πληθωρικές, όμως είναι χορταστικές. 

Info: Μεγ. Αλεξάνδρου 114, Κεραμεικός, τηλ. 216 2020065

"Forget About it"

Forget About It Athens

Το σκαμπρόζικο pizza bar προστέθηκε στον Μάρτιο στο χάρτη των Βριλησσίων. Συνδυάζει τις ναπολετάνικες ζύμες του Αλμπέρτο Σιμιλίδη με τις δουλεμένες μίξεις του Μανώλη Λυκιαρδόπουλου και είναι ένα στέκι που φέρνει άρωμα από "The Clumsies" στα Βόρεια.

Info: Θέτιδος 1, Βριλήσσια, τηλ. 210 8103364

"Al3x the Fresh Pasta Bar"

Μετακόμιση για το λαχταριστό σποτ της Άλεξ Βασιλάτουαπό την πλατεία Δεξαμενής στη Μασσαλίας, χωρίς αυτό ωστόσο να επηρεάζει καθόλου το concept: Τα χειροποίητα ζυμαρικά και οι καλοφτιαγμένες συνταγές του "Al3x the Fresh Pasta Bar" εξακολουθούν να βρίσκονται στα top της γευστικής Αθήνας και μάλιστα σε εξαιρετικές τιμές.

Info: Μασσαλίας 16, Κολωνάκι, τηλ. 210 3644142

"Κοκέτα"

'Greek Cuisine & Opa!' υπόσχεται το νέο εγχείρημα των αδερφών Αλεξόπουλων, Σπύρου Κερκύρα και Έφης Κωστάκη, που -μετά το "Monzu" και το "Hide & Seek"- συστήνουν μία fun γαστρο-ταβέρνα στο σημείο που στέγαζε κάποτε το "Mandaloun". Προσεγμένη ελληνική κουζίνα και υψηλά ντεσιμπέλ εγγυούνται πως θα φας καλά και θα περάσεις καλύτερα.

Info: Λ. Κηφισίας 226, Ψυχικό, τηλ. 210 6744618

"Sole Giaguaro Athens"

Τα Άνω Πετράλωνα είναι μία διαχρονικά (τουλάχιστον) συμπαθής γειτονιά για τους foodies της πόλης. Σε αυτήν προστέθηκε -από τις 17 Δεκεμβρίου- μία πολύ ενδιαφέρουσα άφιξη που φέρει την υπογραφή του σεφ/restaurateur Giovanni Scaraggi. To "Sole Giaguaro Athens" είναι ένα εστιατόριο που αγκαλιάζει την ιταλική και μεσογειακή γευστική κουλτούρα με μία πιο σύγχρονη προσέγγιση.

Sole Giaguaro εστιατόριο Άνω Πετράλωνα 1

Must taste το χταπόδι με guanciale, μαυρομάτικα φασόλια, σος τζίντζερ και ταραμοσαλάτα, οι χειροποίητες παπαρδέλες με μοσχαρίσια μάγουλα, πορτσίνι, κρέμα παρμεζάνας και πράσινο λάδι, και η πορκέτα με σταμναγκάθι και σάλτσα pico de gallo, που συμπληρώνονται από μία οινική λίστα που μιλά απταίστως ιταλικά και προσεγμένα cocktails που επιμελείται ο Δημήτρης Κιάκος ("Λοκάλι").

Info: Τρώων 66, Άνω Πετράλωνα, τηλ. 210 3478008

"Comal"

Comal

Tο "Comal" του Γιάννη Λουκάκου άνοιξε τον Ιούλιο δίπλα στο "Ψωμί και Αλάτι". Σερβίρει πιάτα εμπνευσμένα από τη χώρα των αντιθέσεων στην παρεΐστικη λογική του μοιράσματος με πιο ελεύθερη ματιά εστιάζοντας στη φρεσκάδα, τη φινέτσα και την καθαρή νοστιμιά. Στα plus τα καλοφτιαγμένα ποτά από την ομάδα του "The Bar in Front of the Bar".

Info: Πλ. Ελευθερωτών 8, τηλ. 211 7508216

"Il Capitano"

Ο Αρτέμης Παπαδόπουλος δημιούργησε αυτό το μέρος προς τιμήν του πατέρα του, Τάκη, που ασφαλώς γνωρίζεις από τον ομώνυμο φούρνο και ο οποίος απεικονίζεται και στην ταμπέλα του μαγαζιού. Στο "Il Capitano" το κουτούκι συναντά την οστερία και οι ελληνικές γεύσεις τα νόστιμα assets της Ιταλίας, σε ένα ενδιαφέρον πάντρεμα.

Info: Βεΐκου 10, Κουκάκι, τηλ. 210 9245645

"Marbella Gastro Bar"

marbella
"Marbella"

Η νέα πρόταση των ανθρώπων του "Amici Miei", που από τα βόρεια προάστια αποφάσισαν να κατηφορίσουν και πιο κεντρικά δημιουργώντας αυτό το ατμοσφαιρικό all day μαγαζί με τις vintage πινελιές στη διακόσμηση, είναι το "Marbella Gastro Bar". Τις γεύσεις επιμελείται η ταλαντούχα νεαρή σεφ Ερασμία Μπαλάσκα, βάζοντας στη μέση του τραπεζιού μια σειρά από πιάτα σε μοντέρνο ελληνικό ύφος: κεφτεδάκια με μασκαρπόνε και μαρμελάδα ντομάτας, ντολμαδάκια με αυγολέμονο και ψάρι ημέρας, γιουβέτσι με μοσχαρίσια μάγουλα και άλλα. 

Info: Ιβύκου 8, Παγκράτι, τηλ. 212 1072157

"Λόντζα της Γειτονιάς"

Μπορεί να υπάρξει "γιαγιαδίστικο fast food"; Αν κρίνουμε από τη νόστιμη προσπάθεια των ανθρώπων στο νέο φαγάδικο των Εξαρχείων, μάλλον ναι. Στο "ταχυφαγείον" της Χαριλάου Τρικούπη αγνά και ποιοτικά υλικά από κάθε γωνιά της χώρας μετατρέπονται σε ιδιαίτερα comfort πιάτα, βγαλμένα από το παρελθόν αλλά με το βλέμμα στο σήμερα. Χυλοπίτες και κεφτεδάκια με τηγανητές πατάτες, γίδα βραστή και κακαβιά με πετρόψαρα, σπιτικό ρυζόγαλο και λουκουμάδες, καθώς και μερικές ακόμη επιλογές εναλλάσσονται σε ένα έξυπνα διαμορφωμένο μενού.

Info: Χαριλάου Τρικούπη 76, Εξάρχεια, τηλ. 210 3612334

"Innamorata"

Μία νέα χαλανδριώτικη τρατορία με την υπογραφή του σεφ Γιάννη Κοσμαδάκη (που πιθανότατα γνωρίζεις από το "Malconi's"). Αγαπά -προφανώς- την πίτσα και την πάστα. 

Info: Λυκούργου 5Α, Χαλάνδρι, τηλ. 210 6756733

"Psaropoula Fish Meze"

Η ιστορική "Ψαροπούλα" της Καλλιθέας, περνά σε νέα εποχή υπό τους Σπύρο Κερκύρα, Ηλία Ανθίδη, Ερμή Τριανταφύλλου και Ειρήνη Πυρπυρή, με τον Αλέξανδρο Μηλιαράκη στο τιμόνι της κουζίνας της και με τη φροντισμένη επιμέλεια του Γιάννη Λιόκα. Ο χώρος έχει ανανεωθεί και διαμορφωθεί όμορφα από το αρχιτεκτονικό γραφείο του Γιώργου Παντελούκα. Κουζίνα με ξεκάθαρο θαλασσινό πρόσημο και must taste τον ντάκο θαλασσινών, τον μπακαλιάρο ρεβιθάδα και το μαγιάτικο μαρινέ. Στα plus η έξοχη λίστα κρασιών.

Info: Σωκράτους 37, Καλλιθέα, τηλ. 210 9431209

"La Ricotta"

La Ricotta Νέα Σμύρνη

Στις απόμερες παρυφές της πλατείας της Νέας Σμύρνης, ήδη από τον περασμένο Μάρτιο, ο Μάρκο Τζεναμπόνι εμπλουτίζει την best seller ναπολετάνικη πίτσα του "Bella Napoli" με pasta fresca και συνεχώς εναλλασσόμενα πιάτα ημέρας, που φέρνουν στο τραπέζι την εμπειρία μιας trattoria originale.

Info: Λ. Ελευθ. Βενιζέλου 23, Νέα Σμύρνη, τηλ. 210 9346070

"Kiku"

Το εστιατόριο Kiku στο Κολωνάκι

Το δημοφιλές ιαπωνικό εστιατόριο συναντάται πια -από τα μέσα Οκτωβρίου- σε νέο σημείο του Κολωνακίου. Μετά από τρεις δεκαετίες παρουσίας στον αριθμό 12 της Δημοκρίτου ανέβηκε λίγο πιο ψηλά, στο "21" της Ξενοκράτους. Στον ανανεωμένο χώρο (ανακαινισμένο από το γραφείο 'Sissy Feida Interiors') έχουν διατηρηθεί όλα τα νεοκλασικά δομικά στοιχεία του διατηρητέου κτιρίου και σε αυτά έχει προσαρμοστεί το ιαπωνικό εκλεπτυσμένο στυλ του "Kiku". Στα της κουζίνας, ο επικεφαλής Σεργκέι Οσίποφ παίζει σωστά με τα νιγκίρι και τα υπόλοιπα ατού της εν λόγω γαστρονομικής κουλτούρας.

Info: Ξενοκράτους 21, Κολωνάκι, τηλ. 210 3647033

"Pharaoh"

Pharaoh Εξάρχεια
© Μπάμπης Δούκας / @its_the_duke_dude

Το "Pharaoh" είναι το ολοκαίνουριο wine-bar restaurant των Φώτη Βαλλάτου, Πέρι Παναγιωτακόπουλου, Δημήτρη Πλατανιά και του σεφ Μανώλη Παπουτσάκη, και έκανε την εμφάνισή του μόλις 3 ημέρες πριν μας αποχαιρετήσει το 2022, στα σύνορα των Εξαρχείων με την Ομόνοια. Όπως αναμενόταν εξελίχθηκε στο γαστρονομικό θέμα των ημερών. Σε έναν industrial σέξι χώρο με ιδιαίτερα μεμοραμπίλια, θα δοκιμάσεις παραδοσιακή ελληνική (και σπιτική) κουζίνα, θα ακούσεις δυνατές πολυσυλλεκτικές μουσικές από βινύλια και θα πιεις κάτι από μία τεράστια γκάμα (αποκλειστικά) φυσικών κρασιών.

Info: Σολωμού 54, Εξάρχεια

Φαγητό στο χέρι

"Overoll"

Overoll

Το σποτ που δημιούργησαν τον Νοέμβριο του 2020 οι Άλκης Ζέρβας, Γιάννης Κίκιρας και Σπύρος Παππάς έγινε γρήγορα viral, για όλους τους σωστούς λόγους. Δύο χρόνια μετά, το "Overoll" κουβαλά τα πολυσυζητημένα κρουασάν του και τα υπόλοιπα εδέσματα στο Χαλάνδρι και το νούμερο 10 της οδού Κατσουλιέρη. 

Info: Κατσουλιέρη 10, Χαλάνδρι, τηλ. 211 0010588

"Guerilla Chef Burgers"

Guerilla Chef Burgers Εξάρχεια
Λεωνίδας Τούμπανος

Ένα hole-in-the-wall στέκι στα απόμερα των κάτω Εξαρχείων, σερβίρει από τον περασμένο Μάιο ένα και μόνο burger σε δυο παραλλαγές και βάζει ξανά στο μπιφτεκόψωμο ένα βασικό συστατικό που είχε τελευταία εκλείψει: την απλότητα.

Info: Σολωμού 33, Εξάρχεια, τηλ. 213 0287944

"Hoocut"

Hoocut 1

Το success story με τη σφραγίδα των αδελφών Λιάκου που ξεκίνησε από την πλατεία Αγίας Ειρήνης συνεχίζει να γράφεται σε Νέα Σμύρνη και Περιστέρι. Τα πάντα παρασκευάζονται τη στιγμή που τα ζητήσει ο πελάτης. Οι χειροποίητες πίτες (Hoocut Specials) φουρνίζονται επιτόπου και είναι ανάλαφρες, τραγανές αλλά και αφράτες, οι ολόφρεσκες σαλάτες και τα λοιπά παρελκόμενα κόβονται a la minute, το κρέας επεξεργάζεται, κόβεται και ψήνεται επιτόπου.

Info: Kαραθεοδωρή 1 & Σοφοκλέους, Περιστέρι, τηλ. 210 5714860 / Λ. Ελευθ. Βενιζέλου 71, Νέα Σμύρνη, τηλ. 210 9344457 

"Borghese"

Σάντουιτς στο Borghese, στο Παγκράτι
©Λεωνίδας Τούμπανος

Μεσοτοιχία με το επιτυχημένο και "συγγενικό" 'Tre Sorelle', κάπου ανάμεσα σε deli σαντουιτσάδικο και spritzeria τσέπης όσον αφορά την ταυτότητά του, μια σταλιά μαγαζάκι, το 'Borghese' έκανε σουξέ άμα τη εμφανίσει του, στις εσχατιές του περασμένου καλοκαιριού. Το βασικό εκ των συστατικών του εδέσματος καταφθάνει καθημερινά εδώ -σίτου και σίκαλης- από τον πάλαι ποτέ viral αλλά πάντοτε αξιόπιστο φούρνο 'Kora', φρυγανίζεται/επεξεργάζεται ολόσωστα και γεμίζεται με πληθώρα ιταλικών -κυρίως- αλλαντικών και τυριών, σάλτσες και ρέλις, λαχανικά και αρκετά ακόμη υλικά.

Info: Αρχελάου 19, Παγκράτι, τηλ. 210 7250511

"Ancho"

Ancho

Συμπληρώνουν δέκα χρόνια στο αθηναϊκό γευστικό στερέωμα τα μεξικάνικα εστιατόρια "Ancho" που βρίσκουμε στο Χαλάνδρι, την Κηφισιά, τη Γλυφάδα και εδώ και λίγους μήνες στην πλατεία Αγίας Ειρήνης. Το πιο φρέσκο μέλος της fast casual οικογένειας άνοιξε τις πόρτες του σε ένα διώροφο κτίριο επί της Αιόλου, βάζοντας τη δική του πινελιά στο όλο και πιο πλούσιο γευστικό μωσαϊκό στην καρδιά της πόλης, αλλά και ακολουθώντας την DIY φιλοσοφία που έχουν και τα αδερφάκια του.

Info: Αιόλου 25, Πλατεία Αγίας Ειρήνης, Αθήνα, τηλ. 6980 436301

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Το κύρος του τσίπουρου

10 ή 12 y.o.; Είναι και τα δύο υπέροχα και δίνουν στο τσίπουρο άλλο αέρα δίπλα στα μεγάλα παλαιωμένα αποστάγματα του κόσμου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΗΜΗΤΡΗς ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟς
18/04/2024

Tanpopo

Το τελευταίο εστιατόριο του Σωτήρη Κοντιζά δίνει στην καθημερινότητα μητροπολιτική αύρα.

Η χρυσοκουφάτη γεύση της Μακεδονίας

Τα εστιατόρια του βορρά που ανήκουν στην ελίτ της ελληνικής σκηνής.

Στου 'Μαραθωνίτη' για σένιο φρυγαδέλι και παϊδάκι πρόβατο

Στο υπόγειο κουτούκι του Παγκρατίου έχουν βρει την κρεάτινη συνταγή της επιτυχίας και τη σιγοντάρουν με σπιτικό κρασί.

Τα χρυσοσκουφάτα εστιατόρια της Αθήνας

Η κρεμ ντε λα κρεμ της αθηναϊκής εστίασης, όπως αυτή προκύπτει μέσα από τους Χρυσούς Σκούφους 2024.

Η χρυσοσκουφάτη γαστρονομία του Αιγαίου

Η haute cuisine του ελληνικού αρχιπελάγους όπως την ξεχώρισε για φέτος ο κορυφαίος γαστρονομικός θεσμός της χώρας.