O pop γιαπωνέζικος εξωτισμός του "Ikigai"

Μια πρώτη ματιά στο καινούργιο γιαπωνέζικο concept food store του Άρη Βεζενέ που μόλις άνοιξε. Pop ιδεογράμματα, ταξιδιάρικες γεύσεις, ιδιοσυγκρασιακά ποτά. Θα ξαναέρθουμε…

Ikigai © Δημήτρης Αντωνόπουλος

Στο δυτικό ημισφαίριο έχουμε τους Ιταλούς που κάνουν θαύματα στην προώθηση της γευστικής τους κουλτούρας ως καθημερινό life style. Στο ανατολικό, μετρ του είδους είναι οι Γιαπωνέζοι αν αναλογιστούμε το πόσο ευρύτατη είναι η διάδοση του sushi σε όλο τον πλανήτη. Αυτό που δεν είναι διαδεδομένο εκτός εξαιρέσεων είναι η τεράστια ποικιλία ντελικατέσεν που παράγουν στην Ιαπωνία, και που εκτός από τα μαγειρεμένα εδώδιμα επεκτείνονται σε αρτύματα, σάλτσες, ντρέσινγκ, αξεσουάρ μαγειρικής, art de la table, και φυσικά σε ποτά. Έτσι, λοιπόν, μπαίνοντας στο "Ikigai", το ολοκαίνουργιο project του Άρη Βεζενέ που μόλις άνοιξε, ένιωσα κάπως την έκπληξη που είχα αισθανθεί μπαίνοντας στον παράδεισο των depachika, τα concept food store των πολυκαταστημάτων του Τόκυο, ή για να πέσω πιο κοντά των γιαπωνέζικων deli στο Παρίσι. 

Στα τελευταία πάντως δεν έχω συναντήσει για να είμαι ειλικρινής τόση ποικιλία. Χαζεύω τα ράφια και με εξάπτει αυτό το ξύδι sakura αρωματισμένο με άνθη κερασιάς που σκέφτομαι να το στάξω σε ωμές ή σωταρισμένες γαρίδες Κοιλάδος ή ψητές καραβίδες, ή εκείνο το άλλο με πολύ ώριμα δαμάσκηνα ume που μου λέει πάνω σε παντζάρια, ψητά κυδώνια ή μια πολίτικη σαλάτα λάχανο, και το furikake -άρτυμα από τριμμένο shiso και σουσάμι - που το φαντάζομαι με χούμους, μελιτζανοσαλάτα και λουκουμάδες μπακαλιάρου... Και δεν μιλάω βέβαια για τη γκάμα από διαφορετικές soya sauce, miso, και φύκια. Στα ράφια όμως υπάρχει και μια πολύ καλή συλλογή από γιαπωνέζικα malt ουίσκι και τζιν εκτός από τα sake, για τα οποία θα πεταρίσει η καρδούλα συλλεκτών και απλών fan του είδους, συμπληρωμένα από τα ανερχόμενα φυσικά κρασιά. Στο ένα κλειστό ψυγείο βλέπω καλάθια με ωραία μανιτάρια και στο δεύτερο εντυπωσιακά κομμάτια κρέας που απ' ότι έμαθα θα ακολουθούν τη φιλοσοφία της ιαπωνικής χασαπικής τέχνης για παραδοσιακές ράτσες της Ευρώπης, διεθνή και γιαπωνέζικα wagyu, αλλά και διάφορα signature burger blend κιμά. 

Ikigai
© Δημήτρης Αντωνόπουλος

Το ωραίο είναι ότι μέσα στον ίδιο χώρο υπάρχει το ανανεωμένο "Ekiben Kitchen"και οι σεφ του ψήνουν στη robata και μαγειρεύουν στα τηγάνια. Μπορείς να πάρεις για το σπίτι ή για το δρόμο τα εξαιρετικά birdman smash burger και Katsu sando που μας κέρδισαν στο lockdown, αλλά κάθισα στο μικρούλι μπαρ από λευκό μάρμαρο με πράσινα νερά. Δίπλα μου κάποιος ρουφούσε το ramen της ημέρας με κόκκορα, εγώ τσιμπολόγησα δαντελένια gyoza μανιταριών που τα καταευχαριστήθηκα και καθισμένος στο στουλ χαλάρωσα αφήνοντας τη γιαπωνέζικη γεύση να με ηρεμήσει χαζεύοντας το χώρο με το ωραίο του μωσαϊκό και αναλογιζόμενος ότι από εδώ θα μπορούσα να ψωνίσω πρωτότυπα δώρα για foodie φίλους μου.

Ikigai
© Δημήτρης Αντωνόπουλος


Σκούφου 15, Σύνταγμα | 10:00 – 23:30 | 2103250535

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Φαγητό μετά μουσικής: 8 στέκια για όλες τις ορέξεις

Όποιο κι αν είναι το μουσικό είδος που σας ανοίγει την όρεξη, θα το βρείτε στις παραδοσιακές ταβέρνες, στα ατμοσφαιρικά εστιατόρια και στα θεαματικά καμπαρέ της πόλης, που παντρεύουν στη σάλα τους νοστιμιά και διασκέδαση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
03/02/2023

Σύγχρονη γαστρονομία με θέα στο "The Stanley Hotel"

Οι ολοκληρωμένες γαστρονομικές προτάσεις του ιστορικού ξενοδοχείου, με την υπογραφή σεφ Κωνσταντίνου Φιλιππόπουλου, έχουν σύγχρονο πρόσημο και ατού την εντυπωσιακή θέα από την Ακρόπολη και τον Λυκαβηττό ως τον Πειραιά, τα νησιά του Αργοσαρωνικού και την Πάρνηθα.

Για το Super Bowl 2023 πάμε "Hard Rock Cafe Athens"

To "Hard Rock Cafe Athens" γιορτάζει το μεγαλύτερο αθλητικό event της Αμερικής, με ένα ειδικά διαμορφωμένο Tailgate μενού.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δίνει γευστικά μαθήματα εξωστρέφειας

Με αφορμή τη συμμετοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ως τιμώμενης Περιφέρειας, στην 9η ΕΞΠΟΤΡΟΦ, ο κ. Σωτήρης Μπάτος, Τομεάρχης Καινοτομίας και Εξωστρέφειας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, μιλά στο "α" για την ανάδειξη της τοπικής γαστρονομίας και της μακεδονικής κουζίνας.

Όλυμπος Νάουσα/ Θεσσαλονίκη

Το πιο εμβληματικό ίσως εστιατόριο της Ελλάδας, το γαστρονομικό τοπόσημο της Θεσσαλονίκης, επανέρχεται μετά το κλείσιμό του το 1994 με φινέτσα και αρχοντιά. Η μοντέρνα ελληνική κουζίνα του Δημήτρη Τασιούλα τέρπει.

Long read: Το χειμωνιάτικο Πήλιο της Ελένης Ψυχούλη | που θα φάτε παραδοσιακά στα τουριστικά και μη χωριά

Σε μια εποχή που ο τουρισμός αποζητά την επιστροφή στην αυθεντικότητα και την ανάγκη να ζήσεις σαν ντόπιος ένα μέρος που γνωρίζεις, το Πήλιο είναι ο ιδανικός προορισμός. Αν σχεδιάζετε τριήμερο για Καθαρά Δευτέρα σας ετοιμάσαμε τον ιδανικό οδηγό.

Στο "Balthazar" (και) για το "Penthouse"

Νέος χώρος στο δημοφιλές bar restaurant της Τσόχα αλλά και ένα ακόμη πολλά υποσχόμενο project για τη νεότερη γενιά της οικογένειας Πιτσιλή.