O pop γιαπωνέζικος εξωτισμός του "Ikigai"

Μια πρώτη ματιά στο καινούργιο γιαπωνέζικο concept food store του Άρη Βεζενέ που μόλις άνοιξε. Pop ιδεογράμματα, ταξιδιάρικες γεύσεις, ιδιοσυγκρασιακά ποτά. Θα ξαναέρθουμε…

Ikigai © Δημήτρης Αντωνόπουλος

Στο δυτικό ημισφαίριο έχουμε τους Ιταλούς που κάνουν θαύματα στην προώθηση της γευστικής τους κουλτούρας ως καθημερινό life style. Στο ανατολικό, μετρ του είδους είναι οι Γιαπωνέζοι αν αναλογιστούμε το πόσο ευρύτατη είναι η διάδοση του sushi σε όλο τον πλανήτη. Αυτό που δεν είναι διαδεδομένο εκτός εξαιρέσεων είναι η τεράστια ποικιλία ντελικατέσεν που παράγουν στην Ιαπωνία, και που εκτός από τα μαγειρεμένα εδώδιμα επεκτείνονται σε αρτύματα, σάλτσες, ντρέσινγκ, αξεσουάρ μαγειρικής, art de la table, και φυσικά σε ποτά. Έτσι, λοιπόν, μπαίνοντας στο "Ikigai", το ολοκαίνουργιο project του Άρη Βεζενέ που μόλις άνοιξε, ένιωσα κάπως την έκπληξη που είχα αισθανθεί μπαίνοντας στον παράδεισο των depachika, τα concept food store των πολυκαταστημάτων του Τόκυο, ή για να πέσω πιο κοντά των γιαπωνέζικων deli στο Παρίσι. 

Στα τελευταία πάντως δεν έχω συναντήσει για να είμαι ειλικρινής τόση ποικιλία. Χαζεύω τα ράφια και με εξάπτει αυτό το ξύδι sakura αρωματισμένο με άνθη κερασιάς που σκέφτομαι να το στάξω σε ωμές ή σωταρισμένες γαρίδες Κοιλάδος ή ψητές καραβίδες, ή εκείνο το άλλο με πολύ ώριμα δαμάσκηνα ume που μου λέει πάνω σε παντζάρια, ψητά κυδώνια ή μια πολίτικη σαλάτα λάχανο, και το furikake -άρτυμα από τριμμένο shiso και σουσάμι - που το φαντάζομαι με χούμους, μελιτζανοσαλάτα και λουκουμάδες μπακαλιάρου... Και δεν μιλάω βέβαια για τη γκάμα από διαφορετικές soya sauce, miso, και φύκια. Στα ράφια όμως υπάρχει και μια πολύ καλή συλλογή από γιαπωνέζικα malt ουίσκι και τζιν εκτός από τα sake, για τα οποία θα πεταρίσει η καρδούλα συλλεκτών και απλών fan του είδους, συμπληρωμένα από τα ανερχόμενα φυσικά κρασιά. Στο ένα κλειστό ψυγείο βλέπω καλάθια με ωραία μανιτάρια και στο δεύτερο εντυπωσιακά κομμάτια κρέας που απ' ότι έμαθα θα ακολουθούν τη φιλοσοφία της ιαπωνικής χασαπικής τέχνης για παραδοσιακές ράτσες της Ευρώπης, διεθνή και γιαπωνέζικα wagyu, αλλά και διάφορα signature burger blend κιμά. 

Ikigai
© Δημήτρης Αντωνόπουλος

Το ωραίο είναι ότι μέσα στον ίδιο χώρο υπάρχει το ανανεωμένο "Ekiben Kitchen"και οι σεφ του ψήνουν στη robata και μαγειρεύουν στα τηγάνια. Μπορείς να πάρεις για το σπίτι ή για το δρόμο τα εξαιρετικά birdman smash burger και Katsu sando που μας κέρδισαν στο lockdown, αλλά κάθισα στο μικρούλι μπαρ από λευκό μάρμαρο με πράσινα νερά. Δίπλα μου κάποιος ρουφούσε το ramen της ημέρας με κόκκορα, εγώ τσιμπολόγησα δαντελένια gyoza μανιταριών που τα καταευχαριστήθηκα και καθισμένος στο στουλ χαλάρωσα αφήνοντας τη γιαπωνέζικη γεύση να με ηρεμήσει χαζεύοντας το χώρο με το ωραίο του μωσαϊκό και αναλογιζόμενος ότι από εδώ θα μπορούσα να ψωνίσω πρωτότυπα δώρα για foodie φίλους μου.

Ikigai
© Δημήτρης Αντωνόπουλος


Σκούφου 15, Σύνταγμα | 10:00 – 23:30 | 2103250535

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'the mushroom.': Η Madame Ginger και το pop-up της στο Athens Street Food Festival

Πιάτα με βάση το μανιτάρι που έρχονται για να καταθέσουν μία διαφορετική οπτική στο street food.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
10/05/2024

Στο 'Po'Boys' (και) για smash burger προβατίνας

Το ΒΒQ joint του Ψυρρή έχει νέους καρνιβορικούς άσους στο μανίκι του.

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024: Για μια υψηλή τοπική κουζίνα της Ελλάδας

Ποντιακά σιρόν με πασκιτάν και πράσα με δαμάσκηνα ή μόνο μουσακάς; Πώς θα βαδίσουν οι "εξωτικές" τοπικές μας σπεσιαλιτέ στην παγκόσμια πασαρέλα και πώς θα αποκτήσει πληρότητα, δυνατή ταυτότητα και διεθνές σεξαπίλ η γαστρονομία μας; Η ελληνική κουζίνα βρίσκεται σε σταυροδρόμι, λίγο πριν την απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας στο ξενοδοχείο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης (14/5).

39 καυτά νέα από την εστιατορική καλοκαιρινή Ελλάδα

Το ελληνικό καλοκαίρι που πλησιάζει θα είναι φέτος πιο πλούσιο και νόστιμο από ποτέ. Ιδού λοιπόν μια πρώτη φουρνιά νέων αφίξεων που έρχονται οσονούπω από το Αιγαίο ως το Ιόνιο και από το Βορρά μέχρι το Νότο της χαρισματικής καλοκαιρινής Ελλάδας.

Βραβεία Eλληνικής Kουζίνας 2024: Για τον guest chef Luca Piscazzi το τοπικό στοιχείο πρέπει να φωτιστεί στην ελληνική κουζίνα

Ο ταλαντούχος Ιταλός σεφ δημιουργεί και μαγειρεύει το μενού της φετινής απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας που έρχεται στις 14/5 στο ξενοδοχείο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης. Λίγο προτού αναχωρήσει για τον Βορρά, μας μιλά για τη μαγειρική του φιλοσοφία, τη σημασία που έχουν οι γαστρονομικές διακρίσεις και την αγάπη του για την ελληνική κουζίνα και τα προϊόντα της, που τον ενθουσιάζουν και τον εμπνέουν.

Το 'Boavista Social Club' στο μπαρ και τα decks του 'Birdman'

Το περίφημο σποτ της Λισαβόνας, σε ένα ξεχωριστό βράδυ στη δημοφιλή αθηναϊκή μπάρα.

Το Athens Street Food Festival επιστρέφει στο Γκάζι

Όπως κάθε Μάιο, έτσι και φέτος, το πιο λαχταριστό φεστιβάλ της πόλης επανέρχεται στο Παλιό Αμαξοστάσιο του Ο.Σ.Υ.