Πώς το Napul’e κατάφερε να γίνει μικρή πρεσβεία της γνήσιας ιταλικής κουζίνας

Napul’è © Λεωνίδας Τούμπανος

Η τρατορία της Μάγκυ Ταμπακάκη και του Francesco Ciccio στη Βάρη προέκυψε από ένα θυμό. Ένα θυμό προς αυτό το αφήγημα που πλασάρεται ως ιταλική κουζίνα στην σημερινή εστιατορική σκηνή. Και συχνά, εν θερμώ παίρνονται οι σοφότερες αποφάσεις, ειδικά αν έχεις ναπολιτάνικο ταπεραμέντο. Με ανάλογη θέρμη για το γευστικό καλειδοσκόπιο της Μπότας, η Μάγκυ μας εξιστορεί την ιδέα πίσω από το Napul’e "Θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα χώρο που οι άνθρωποι θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάζουν αυθεντική ιταλική παράδοση, γιατί δυστυχώς το μεγαλύτερο μέρος των ιταλικών εστιατορίων που βλέπουμε είναι ψευδοιταλικά με παραποιημένες συνταγές όπως pasta με καφεδάκια και καρμπονάρα με κρέμα γάλακτος. Πράγματα που δεν έχουν καμία σχέση με τη διατροφή του μέσου Ιταλού".  

Maggie


Αν η γεύση είναι μια τράπεζα αυθεντικότητας, τότε το Napul’e έχει στις "καταθέσεις" του τρία βαριά χαρτιά στα οποία επενδύει. "Αρχικά βασιζόμαστε στην απλότητα των γεύσεων καθώς επιδιώκουμε να περνάνε στον καθένα που δοκιμάζει κάτι, με αμεσότητα. Δεύτερη αρχή μας είναι η εποχικότητα γιατί χωρίς αυτή, ένα πιάτο δεν θα είναι τόσο νόστιμο όσο οφείλει. Και ασφαλώς η γνησιότητα της εμπειρίας, αφού το ζητούμενο μας είναι όταν κάποιος περνάει την πόρτα του Napul’e να νιώθει ότι βρίσκεται στην Ιταλία". 

Οδηγώντας στην δημιουργικά καλοφαγική πλευρά της ιταλικής γεύσης, άραγε ποιο όχημα επιλέγει; Η Μάγκυ είναι ξεκάθαρη "Η φιλοσοφία της κουζίνας είναι fine comfort. Υπάρχουν διάφορα πιάτα που έχουν αφήσει -ας το πούμε- εποχή, όπως το burrata fritta η τηγανητή burrata καθώς και η καρμπονάρα μας, που βρίσκονται από την αρχή στο μενού μας. Ωστόσο αναζητώντας τη νοστιμιά μιας νέας αυθεντικότητας προσθέτουμε και άλλα πιάτα που ο κόσμο αγκαλιάζει με πρωταγωνιστή τα arancini μας όπου και το ψωμί με το οποίο τα πανάρουμε είναι δικό μας χειροποίητο. Ακόμη και οι άνθρωποι με τις πιο κλασικές γεύσεις που έρχονται να πάρουν πίτσα, τα arancini μας τα αναζητούν".

Aqua Carpatica

 Αφού,  λοιπόν, έχει φροντίσει να δώσει μία feelgood νόστιμη νότα, πάντοτε πλαισιωμένη με την σωστά υπολογισμένη απλότητα αλλά και με γενναιοδωρία τι, τι άλλο να περιμένουμε από τη ξεχωριστή τρατορία στη Βάρη; "Στα σχέδια μας είναι η ανάπλαση της ταράτσα του Napul’e, όπου θα συστήσουμε ένα menu degustation στα πλαίσια του fine comfort χωρίς να είναι κάτι εξεζητημένο. Μικρότερες ποσότητες από τα πιο εμβληματικά πιάτα μας όπου ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει και κατανοήσει την ουσιαστική απλότητα της κουζίνας μας, παρά τις τεχνικές που κρύβονται από πίσω".     

Σε ένα αισιόδοξο μέλλον ντυμένο με γερές δόσεις νοστιμιάς και αυθεντικότητας, η ομάδα του Napul’e παραμένει ανήσυχη παρακολουθώντας τις τάσεις στο χώρο της εστιατορικής σκηνής. Για παράδειγμα το νερό το οποίο σύμφωνα με την Μάγκυ, αρχίζει και ισχυροποιεί την θέση του σε ένα γεύμα, ειδικά όταν κάποιος από τους συνδαιτημόνες δεν πίνει αλκοόλ όπως και η ίδια. "Σίγουρα το pairing του νερού με το φαγητό είναι μια καινούργια πολλά υποσχόμενη τάση, αλλά ακόμη δεν είναι διαδεδομένη στην Ελλάδα. Ωστόσο είμαι σίγουρη πως αν ενημερωθούν οι επισκέπτες ενός εστιατορίου για τις επιλογές τους, θα δείξουν ενδιαφέρον. Οι διαφορές μεταξύ των εμφιαλωμένων νερών είναι αρκετές, όσο και αν αυτό φαντάζει παράξενο σε πολλούς". 

Aqua Carpatica

Και πως μπορούμε να μυηθούμε στη γευσιγνωσία του νερού; Μας απαντάει "Το AQUA Carpatica είναι από τις περιπτώσεις μεταλλικού νερού που αντιλαμβάνεται και κάποιος που δεν είναι γνώστης, το πόσο ανάλαφρο είναι. Ειδικά με τις πληθωρικές γεύσεις της ιταλικής κουζίνας που εκπροσωπούμε, καταφέρνει να συνυπάρχει αρμονικά. Ένα τόσο φίνο φυσικό μεταλλικό νερό όπως το AQUA Carpatica καταφέρνει να σε περάσει από το πιο ελαφρύ antipasti σε μια comfort παρασκευή με απόλυτη ισορροπία. Και για αυτό αξίζει να ψαχτούμε περισσότερο σε ότι αφορά την συμβολή του σωστού νερού στην γευστική απόλαυση".  

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα νέα "Αστέρια" ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας

Με ολοκαίνουργιο πρόσωπο και δύο νέα εστιατόρια ετοιμάζεται να επιστρέψει κοντά μας η θρυλική χερσόνησος του αθηναϊκού καλοκαιριού.

'Hanky Panky': Ο Γρηγόρης Κίκης παίζει και με street food

Ο βραβευμένος σεφ παρουσιάζει τη δική του εκδοχή για high end φαγητό του δρόμου στα Άνω Πετράλωνα.

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

Ο Θάνος Φέσκος δίνει το 'Parōn' στο 'Parilio'

Ο Χρυσοσκουφάτος και διάστερος σεφ αναλαμβάνει το νέο εστιατόριο του δημοφιλούς παριανού ξενοδοχείου.

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.