Αποχαιρέτα την, την τηγανητή πατάτα που χάνεις

Μια ωδή στο νοστιμότερο των συνοδευτικών όλων των εποχών.

Πατάτα

"Tσιτσιρίζει το λάδι/ ζεσταίνοντας τη χαρά του κόσμου/ οι τηγανητές πατάτες μπαίνουν στο τηγάνι/ σαν χιονισμένα φτερά πρωινού κύκνου/ και βγαίνουν χρυσωμένες από το τσιτσιριστό κεχριμπάρι της ελιάς". Το απόσπασμα από την "Ωδή στις Τηγανητές Πατάτες" του Πάμπλο Νερούδα δε θα μπορούσε να βρει ιδανικότερη στιγμή για να μιλήσει στην ψυχούλα μας. 

Πατάτα ESQUIRE

Όπως πιθανότατα θα έχεις πληροφορηθεί, το έδεσμα που μεγάλωσε γενιές και γενιές σε ταβέρνες, εστιατόρια, ταχυφαγεία αλλά και στην οικιακή γαστρονομική ζεστασιά, θα αρχίσει να αποχαιρετά -μέχρι νεοτέρας- τα μενού (ή τουλάχιστον αρκετά εξ' αυτών) λόγω των αυξήσεων τιμών σε ηλιέλαιο και ενέργεια. Και ένα δάκρυ κυλά.

Η βεβαιότητα που γίνεται απώλεια

Το σνακ που μπήκε στη ζωή μας και την άλλαξε για πάντα. Η πρώτη μπουκιά σχεδόν σε κάθε τραπέζι. Κι ας σου καίει τη γλώσσα - σου ζεσταίνει την καρδιά. Τα πλατωνικό ιδεώδες για την Αντίδραση Μαϊγιάρ. Το ακριβές σημείο συνάντησης του ταπεινού με το απόλυτο, του junk food με το fine dining, του pairing που μπορεί να υποστηριχθεί από Coca Cola μέχρι Armand De Brignac.

Σε ένα παράλληλο γαστρονομικό σύμπαν, η τηγανητή πατάτα είναι συνώνυμο της ευτυχίας. Σε ένα άλλο, θα έπρεπε να θεωρούνται τουλάχιστον ύποπτοι εκείνοι που δεν τις τρώνε. Οι τελευταίοι θα πουν πως είναι απλά ένα combo από αλάτι, λιπαρά, άμυλο και υδατάνθρακες. Πόσο πτωχοί τω πνεύματι. 

gif

Και διάολε, ελάχιστοι είναι αυτοί που μπορούν να γυρίσουν την πλάτη σε μία καλοφτιαγμένη μερίδα (ή και περισσότερες) αυτών. Οι λόγοι, προφανείς: Χρυσαφένιο χρώμα, έξοχη -τραγανή έξω, μαλακή μέσα- υφή και γεύση. Επιπλέον, το στοιχείο του εθισμού. Είναι εύγευστες, εύκολες και ενεργοποιούν ντοπαμίνη, την feel-good ορμόνη.

πατάτα Esquire

Σου φαίνονται υπερβολικά τα παραπάνω; Απάντα στα παρακάτω. Ή τουλάχιστον προσπάθησε. Πόσοι από εμάς δεν έχουν προφυλάξει σαν κόρη οφθαλμού το μικρό ή μεγαλύτερο μπολ/χάρτινη συσκευασία/πιάτο από όλους τους άλλους γύρω μας; Πόσοι δεν έχουμε χρησιμοποιήσει ελεγχόμενη βία με τη μορφή απότομης, αστραπιαίας και πειστικής σφαλιαρίτσας -όχι σαν αυτή του Γουίλ Σμιθ- σε "αντίπαλα" χέρια που ποθούσαν τις τελευταίες από αυτές;

Και ναι, δεν τις βάλαμε ποτέ στο σουβλάκι. Γιατί; Γιατί δε θα είχε ποτέ κανένα απολύτως νόημα να είναι συμπαίκτες ο Λάιονελ Μέσι με τον Κριστιάνο Ρονάλντο στα prime τους.

πατάτα Esquire

Τηγανητή πατάτα, αιώνιε υδατάνθρακα, σταθερή απόλαυση, σε χαιρετώ. Μέχρι να τα ξαναπούμε.

Πηγή: Esquire.com.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Ο Michelin αβαντάρει Αθήνα

Μόλις ανακοίνωσε ο Κόκκινος γαστρονομικός οδηγός τα αστέρια του που κολακεύουν σίγουρα την πρωτεύουσα αλλά κρύβουν και μια ανατροπή με απώλεια αστεριού.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΗΜΗΤΡΗς ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟς
29/09/2022

Νέα αστέρια Michelin και ανατροπές στα εστιατόρια της Αθήνας

Η ελληνική πρωτεύουσα διαθέτει ένα νέο εστιατόριο με δύο αστέρια Michelin, καθώς και δύο εστιατόρια που λαμβάνουν αστέρι για πρώτη φορά, η "Σπονδή" χάνει το 2ο αστέρι της, δύο εστιατόρια ξεχωρίζουν για τη δέσμευσή τους στη βιωσιμότητα και λαμβάνουν το πράσινο αστέρι Michelin, ενώ 7 νέα εστιατόρια περιλαμβάνονται στις προτάσεις, ανεβάζοντας τον αριθμό των επιλεγμένων εστιατορίων σε 27.

8 απαραίτητες στάσεις στην Αρχελάου

Ο δρόμος-success story του Παγκρατίου και όλα όσα τρως και πίνεις σε αυτόν.

La Meat Maison

Ένα κορυφαίο κρεοπωλείο, ένα εξειδικευμένο στο εκλεκτό κρέας εστιατόριο και μια μπουτίκ ντελικατέσεν δημιουργούν έναν πολυχώρο κρέατος που καινοτομεί στην Αθήνα.

Ο Γιώργος Φελεμέγκας μαγειρεύει και νιώθει καλά

Ο νέος head chef της 'Hytra' μιλά για όσα τον καθορίζουν εντός και εκτός κουζίνας.

San Pellegrino: Στην υγειά της υψηλής γαστρονομίας!

Συνώνυμη με την κουλτούρα της κουζίνας υψηλών προδιαγραφών, η ελεγκάν δροσιά των γαστρονομικών νερών S.Pellegrino® & Acqua Panna® συμπληρώνει κορυφαίες στιγμές της γεύσης.

Απόστολος Δήμου: Ο νέος executive chef του Four Seasons Athens αποκλειστικά στο "αθηνόραμα"

Από τις Σεϋχέλες στην αθηναϊκή ριβιέρα, με διαλείμματα σε Σαουδική Αραβία, Πορτογαλία, Ισπανία, Σερβία και Λίβανο, ο Απόστολος Δήμου επιστρέφει στην Ελλάδα μετά από μια δεκαετία περιπλανήσεων, για να αναλάβει μια από τις μεγαλύτερες μαγειρικές ομάδες της χώρας. Ποιος είναι και τι καινούριο θα φέρει στη γεύση του πολυτελούς resort;