Αποχαιρέτα την, την τηγανητή πατάτα που χάνεις

Μια ωδή στο νοστιμότερο των συνοδευτικών όλων των εποχών.

Πατάτα

"Tσιτσιρίζει το λάδι/ ζεσταίνοντας τη χαρά του κόσμου/ οι τηγανητές πατάτες μπαίνουν στο τηγάνι/ σαν χιονισμένα φτερά πρωινού κύκνου/ και βγαίνουν χρυσωμένες από το τσιτσιριστό κεχριμπάρι της ελιάς". Το απόσπασμα από την "Ωδή στις Τηγανητές Πατάτες" του Πάμπλο Νερούδα δε θα μπορούσε να βρει ιδανικότερη στιγμή για να μιλήσει στην ψυχούλα μας. 

Πατάτα ESQUIRE

Όπως πιθανότατα θα έχεις πληροφορηθεί, το έδεσμα που μεγάλωσε γενιές και γενιές σε ταβέρνες, εστιατόρια, ταχυφαγεία αλλά και στην οικιακή γαστρονομική ζεστασιά, θα αρχίσει να αποχαιρετά -μέχρι νεοτέρας- τα μενού (ή τουλάχιστον αρκετά εξ' αυτών) λόγω των αυξήσεων τιμών σε ηλιέλαιο και ενέργεια. Και ένα δάκρυ κυλά.

Η βεβαιότητα που γίνεται απώλεια

Το σνακ που μπήκε στη ζωή μας και την άλλαξε για πάντα. Η πρώτη μπουκιά σχεδόν σε κάθε τραπέζι. Κι ας σου καίει τη γλώσσα - σου ζεσταίνει την καρδιά. Τα πλατωνικό ιδεώδες για την Αντίδραση Μαϊγιάρ. Το ακριβές σημείο συνάντησης του ταπεινού με το απόλυτο, του junk food με το fine dining, του pairing που μπορεί να υποστηριχθεί από Coca Cola μέχρι Armand De Brignac.

Σε ένα παράλληλο γαστρονομικό σύμπαν, η τηγανητή πατάτα είναι συνώνυμο της ευτυχίας. Σε ένα άλλο, θα έπρεπε να θεωρούνται τουλάχιστον ύποπτοι εκείνοι που δεν τις τρώνε. Οι τελευταίοι θα πουν πως είναι απλά ένα combo από αλάτι, λιπαρά, άμυλο και υδατάνθρακες. Πόσο πτωχοί τω πνεύματι. 

gif

Και διάολε, ελάχιστοι είναι αυτοί που μπορούν να γυρίσουν την πλάτη σε μία καλοφτιαγμένη μερίδα (ή και περισσότερες) αυτών. Οι λόγοι, προφανείς: Χρυσαφένιο χρώμα, έξοχη -τραγανή έξω, μαλακή μέσα- υφή και γεύση. Επιπλέον, το στοιχείο του εθισμού. Είναι εύγευστες, εύκολες και ενεργοποιούν ντοπαμίνη, την feel-good ορμόνη.

πατάτα Esquire

Σου φαίνονται υπερβολικά τα παραπάνω; Απάντα στα παρακάτω. Ή τουλάχιστον προσπάθησε. Πόσοι από εμάς δεν έχουν προφυλάξει σαν κόρη οφθαλμού το μικρό ή μεγαλύτερο μπολ/χάρτινη συσκευασία/πιάτο από όλους τους άλλους γύρω μας; Πόσοι δεν έχουμε χρησιμοποιήσει ελεγχόμενη βία με τη μορφή απότομης, αστραπιαίας και πειστικής σφαλιαρίτσας -όχι σαν αυτή του Γουίλ Σμιθ- σε "αντίπαλα" χέρια που ποθούσαν τις τελευταίες από αυτές;

Και ναι, δεν τις βάλαμε ποτέ στο σουβλάκι. Γιατί; Γιατί δε θα είχε ποτέ κανένα απολύτως νόημα να είναι συμπαίκτες ο Λάιονελ Μέσι με τον Κριστιάνο Ρονάλντο στα prime τους.

πατάτα Esquire

Τηγανητή πατάτα, αιώνιε υδατάνθρακα, σταθερή απόλαυση, σε χαιρετώ. Μέχρι να τα ξαναπούμε.

Πηγή: Esquire.com.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
23/04/2024

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.

Το 'Maison Colette' ήρθε με τόλμη και γοητεία

Πρώτη ματιά στο νέο γευστικό σποτ που μετρά μόλις λίγα 24ωρα ζωής στο Ψυχικό και τον χώρο της ιστορικής 'Ράμπας'.

Νηστεία "αλά ιταλικά" στο "Da Bruno"

Το πρώτο -με επίσημη πιστοποίηση- αυθεντικό ιταλικό στην Αθήνα είναι ξεχωριστή επιλογή και για την περίοδο της νηστείας.

Γαστρονομικό ραντεβού στο "Jenny’s Rooftop"

Για μια one night only γευστική συνάντηση μας περιμένουν στο εστιατόριο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ο δημοφιλής σεφ Αλέξανδρος Παπανδρέου και ο σεφ του εστιατορίου Θοδωρής Υψηλός, με ένα four-hands μενού υψηλών πτήσεων.

"Λακάνη": Με "Αστικό φαγοπωλείο" επιστρέφει ο βραβευμένος σεφ Δημήτρης Κονταράτος στη Ρόδο

Η "Λακάνη", που θα σερβίρει τη ροδίτικη παράδοση υπό δημιουργικό πρίσμα σε μοντέρνο χώρο στο κέντρο της πόλης της Ρόδου, θα είναι το solo βήμα του σεφ μετά από μακρά θητεία ως executive chef των ξενοδοχείων της "Blu Collection", με σειρά βραβείων για τη δουλειά του στο εστιατόριο "Five Senses".