Φωνή βοόντος για το περιβόητο τρίτο αστέρι Michelin στο «Noma»

Δε θα διαφωνήσω με το τρίτο αστέρι του «Noma» σε μια εποχή που η κρήνη-ουρητήριο του Duchamp και η κονσέρβα του Warhol θεωρούνται έργα σταθμοί που χαρακτηρίζουν την εξέλιξη της τέχνης τον 20ο αιώνα. Όμως…

Φωνή βοόντος για το περιβόητο τρίτο αστέρι Michelin στο «Noma»

Πριν μερικές μέρες, ανακοινώθηκε το τρίτο αστέρι στο «Noma» της Δανίας, το το επί τέσσερις φορές ανακηρυγμένο καλύτερο εστιατόριο του κόσμου. Φυσικά και δεν θα διαφωνήσω σε μια εποχή που η κρήνη-ουρητήριο του Duchamp και η κονσέρβα του Warhol θεωρούνται έργα σταθμοί που χαρακτηρίζουν την εξέλιξη της τέχνης (και της αισθητικής θα έλεγα) τον 20ο αιώνα. Κατά συνέπεια γιατί όχι και ο Retzepi για την εξαιρετική κουζίνα, που αξίζει ένα ξεχωριστό ταξίδι. Όμως....

Επειδή, με βάση το θόρυβο που γίνεται για τη νέα μεγάλη αποκάλυψη που ακούει στο όνομα Σκανδιναβική κουζίνα, ο Κόκκινος Οδηγός με αυτήν τη βράβευση την καθαγιάζει, θα παρατηρήσω τα εξής. Εάν κάποια γηραιά Σκανδιναβή δοκιμάσει τα εν λόγω πιάτα, η πιθανότητα να αναγνωρίσει κάτι από την όποια τοπική γευστική παράδοση είναι κάτω και από μηδενική. Άρα ουδεμία σχέση έχει το φαγητό του Retzepi με την εν λόγω παράδοση. Δε θα δυσκολευτώ, βέβαια, να συμφωνήσω ότι η δουλειά του εν λόγω σεφ είναι αξιόλογη ερευνητικά κρινόμενη και ως εξ αυτού δικαιούται αυτή ή κάποια άλλη διάκριση.

Παράλληλα όμως θα τονίσω ότι το κόκκινο βιβλιαράκι απευθύνεται σε εκατομμύρια κοινούς θνητούς, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να καταλάβουν γιατί η κρήνη του Duchamp ή οι επαναστατικές προσεγγίσεις του Adria άξιζαν ένα ξεχωριστό ταξίδι ή επίσκεψη, και επ’ αυτού έχω ίδιαν αντίληψη. Κατά συνέπεια, η βράβευση αυτή χωρίς διευκρίνιση για το τι αφορά μάλλον αποπροσανατολίζει το κοινό που αγαπά το πολύ καλό φαγητό, χωρίς όμως να έχει τις απαραίτητες γνώσεις που του επιτρέπουν να αναγνωρίζει και να αξιολογεί προσεγγίσεις αυτού του είδους. Άρα με τη βράβευση αυτή, η μεγάλη πλειοψηφία των φίλων της υψηλής γαστρονομίας εξαπατά και παράλληλα απογοητεύει τους περισσότερους που ξοδεύουν ένα σεβαστό ποσό για να ζήσουν την απόλυτη αυτή εμπειρία. Έχω ήδη αρκετά σχόλια από φίλους και επαγγελματίες που είχαν την περιέργεια και τόλμησαν.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τι γυρεύουν οι παγόδες ανάμεσα στους γαλλικούς αμπελώνες;

Το Cos d’Estournel, από το ομώνυμο εντυπωσιακό chateau του Μπορντό, είναι κρασάρα που συνδυάζει δύναμη και φινέτσα. Το ίδιο οινοποιείο έχει δε στη φαρέτρα του και άλλα διαμαντάκια.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΗΜΗΤΡΗς ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟς
25/11/2022

Σε αυτό το φεστιβάλ θα μάθεις τα πάντα για το μέλι

Γνωρίστε σπάνιες ποικιλίες ελληνικού μελιού και νέα προϊόντα στο 13ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και προϊόντων μέλισσας στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας

Αθηνόραμα Χρυσοί Σκούφοι Κύπρου 2022: Τα κορυφαία εστιατόρια

Απονεμήθηκαν τα σημαντικότερα γαστρονομικά βραβεία στα καλύτερα εστιατόρια της χώρας.

"Viva Italia" στο "Da Bruno" με ανανεωμένο μενού

Αέρας ανανέωσης φυσά στις γεύσεις του ολοφάνερα φρεσκαρισμένου ιταλιάνικου πόστου στο Παλαιό Φάληρο, που στα 35 και πλέον χρόνια λειτουργίας του, συνεχίζει να είναι σταθερή αξία για τους λάτρεις της ιταλικής κουζίνας.

Το Σymposio είναι το event που θα αλλάξει τη Βαρβάκειο

Με τενόρους να συναντούν techno DJs, ξυλοπόδαρους να προσπερνούν αρπίστριες και street food κιόσκια να αχνίζουν μυρωδιές πλάι σε εκθέσεις ζωγραφικής, η γλαφυρή μπρουταλιτέ της οδού Αριστογείτονος στη Δημοτική Αγορά της Αθήνας μεταμορφώνεται στο urban σκηνικό ενός ανατρεπτικού event, που έρχεται για να μεταμορφώσει την εικόνα που έχουμε για το στομάχι της πόλης.

"Manοuka": Οινογευσιγνωσία με την Ακρόπολη "on screen"

Σφιχτά ενοποιημένο γαστρονομικό σενάριο με μοντέρνα προσέγγιση, οινικό cast με επιλεγμένες ελληνικές ετικέτες και ενδιαφέρουσα μπάρα με φόντο την Ακρόπολη δίνουν τον τόνο στο rooftop εστιατόριο στον 7ο όροφο του ξενοδοχείου "Utopia".

Οι πιο γνωστοί μύθοι για το ποτό

Όχι, δε φταίει εκείνο το σφηνάκι στο τέλος για το hangover σου.