Μπαλκόνι στις Κυκλάδες, θέα και γεύσεις φτιαγμένες από θάλασσα

Ανανεωμένο βρήκαμε το θαλασσινό ρεστοράν της οικογένειας Κωβαίου στα ψηλά του Βύρωνα.

Μπαλκόνι στις Κυκλάδες, θέα και γεύσεις φτιαγμένες από θάλασσα

Τώρα που, όπως φαίνεται, τα ωράρια της ζωής μας οδεύουν προς την πολυπόθητη χαλάρωση, μια συνήθεια που καλό θα ήταν να μας μείνει από την προηγούμενη περίοδο είναι το να βγαίνουμε για φαγητό νωρίς. Στο «Μπαλκόνι στις Κυκλάδες» υπάρχει βέβαια ένας επιπλέον λόγος να κάνετε την κράτησή σας γύρω στις 8.30. Είναι εκείνη η ώρα που το μαγικό τοπίο που ανοίγεται μπροστά στις βεράντες του εστιατορίου της οικογένειας Κωβαίου στα ψηλά του Καρέα αρχίζει να βάφεται στα χρώματα του ηλιοβασιλέματος και, καθώς η πόλη ανάβει τα φώτα της, το μάτι ταξιδεύει απρόσκοπτα από τους λόφους του Φιλοπάππου και του Βύρωνα προς τη θάλασσα του Αργοσαρωνικού.

Μπαλκόνι στις Κυκλάδες, θέα και γεύσεις φτιαγμένες από θάλασσα - εικόνα 1

Στα της γεύσης, τώρα, συναντήσαμε έναν ευπρόσδεκτο αέρα ανανέωσης. Αντλώντας έμπνευση από τη μαθητεία της στο παρισινό «Septime» (σταθερά στα 50 καλύτερα του κόσμου), η επικεφαλής της κουζίνας τα τελευταία χρόνια, Φιλίτσα Καραμανλή, έχει εμπλουτίσει τον κατάλογο με μια σειρά από πιάτα σε πιο σύγχρονο ύφος, τα οποία μένουν φυσικά πιστά στη θαλασσινή πλεύση του εστιατορίου, αλλά έχουν και αυτό το κάτι που τα κάνει να διαφέρουν. Τα θαυμάσια ωμά της αρχής, για παράδειγμα, όπως το καρπάτσιο από λαβράκι μαρινέ σε λάιμ και ραπανάκι, ή το εξαιρετικό σασίμι δράκαινας με φράουλα σε ζύμωση και καπνιστό πιπέρι που πετύχαμε στα πιάτα ημέρας, και ήρθε με το ψάρι ολοζώντανο και τη φρεσκάδα της θάλασσας σε ωραία παντρειά με τη γλυκιά δροσιά της φράουλας. Πλάι τους, αξίζει να βάλετε ακόμα ένα πιάτο. Είναι η ζυμωτή μπρουσκέτα με πέστο μαϊντανού, πίκλα πράσινου μήλου, ντομάτα κονφί και φιλεταρισμένη σαρδέλα στα κάρβουνα, μια πολύ ωραία ιδέα που θυμίζει βάσκικο τάπας αλά ελληνικά, όλο γεύση, υφές και umami.

Μπαλκόνι στις Κυκλάδες, θέα και γεύσεις φτιαγμένες από θάλασσα - εικόνα 2

Περνώντας στα κυρίως, μπορείτε να ακολουθήσετε είτε τη μαγειρική οδό της κουζίνας, τιμώντας για παράδειγμα το ελαφρύ και κομψό κριθαρότο με γαρίδες και κολοκύθι σε μπισκ καραβίδας, είτε να επιμείνετε στη λιτή απόλαυση ενός ψαριού στη σχάρα ή στο τηγάνι, που αποτελεί ακόμα ένα διαχρονικό ατού του μαγαζιού χάρη στη σταθερή συνεργασία με επιλεγμένους ψαρότοπους των κοντινών Κυκλάδων. Εμείς χαρήκαμε ένα άψογα τηγανισμένο σκαθάρι με ωραίους χυμούς, αλλά και ροφό μαγειρεμένο με τρεις διαφορετικούς τρόπους: το κεφάλι έγινε μια πολύ ορεκτική ψαρόσουπα με al dente λαχανικά, τα μάγουλα ένα αρωματικό και ξινούτσικο φρικασέ με αρμύρα, πράσο και λεμόνι, ενώ το φιλέτο δέχτηκε τα μαστόρικα χάδια της σχάρας.

Στα επιδόρπια, η τάρτα αμυγδάλου με κρέμα λεμονιού και σαντιγί λεβάντας μάς δρόσισε ευχάριστα, αλλά απολαύσαμε ιδιαιτέρως και τον αποδομημένο μπακλαβά με αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς και δικό τους, χειροποίητο παγωτό.

Παύλου Μελά 13, Βύρωνας, 2107640240. Τιμή: € 25-30.

Περισσότερες πληροφορίες

Μπαλκόνι στις Κυκλάδες

Παύλου Μελά 13, Βύρωνας
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Χρυσοί Σκούφοι Κύπρου 2025 από το αθηνόραμα: Τα κορυφαία εστιατόρια του νησιού

Απονεμήθηκαν τα σημαντικότερα γαστρονομικά βραβεία στα καλύτερα εστιατόρια της χώρας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΛΣΑΜΗς ΔΟΥΚΑΚΗς
27/11/2025

Το 'Ekiben' του Άρη Βεζενέ μόλις άνοιξε και στη Γλυφάδα

Το 'Ekiben Kitchen South' φέρνει στα ΝΠ όλα τα assets του πολύ επιτυχημένου κόνσεπτ της οδού Σκούφου.

Στους πρόποδες της Πάρνηθας, θα δοκιμάσεις ρουστίκ και στιλάτη κουζίνα

Εδώ και μισό αιώνα, αυτή η ταβέρνα στους Θρακομακεδόνες κουμπώνει το κλασικό με το μοντέρνο σε ένα μαγαζί με βαθιά ρουστικάνικη καρδιά.

Το 'GiO' γυρνά στο χειμερινό του "σπίτι"

Δεύτερη σεζόν για το αξιόλογο ιταλικό εστιατόριο στο The Margi.

Το Sunday Roast σερβίρεται ξανά στο Vezené

Στο τραπέζι μπαίνουν κλασικά κυριακάτικα, κάποια νέα entries, νόστιμες παρασπονδίες και ωραίες υπερβολές που αξίζουν.

Γευστική απόδραση στα Δωδεκάνησα μέσω Γλυφάδας, με το εξαιρετικό 'Hellas'

Ο Κυριάκος Ιακωβίδης και η Ειρήνη Γεωργουδιού έφεραν γεύσεις και αρώματα από το βραβευμένο εστιατορίο τους "Hellas" της Ρόδου στη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα του Ark, δημιουργώντας μια γευστική απόδραση στα Δωδεκάνησα.

Για φίνα μοσχίδα, φιλέτο προβατίνας και κόκορα παστιτσάδα στον Νέο Κόσμο

Μία από τις πιο ξεχωριστές γαστροταβέρνες της πόλης, τιμά με το δικό της τρόπο την ελληνική και μεσογειακή γευστική παράδοση.