Μπαλκόνι στις Κυκλάδες, θέα και γεύσεις φτιαγμένες από θάλασσα

Ανανεωμένο βρήκαμε το θαλασσινό ρεστοράν της οικογένειας Κωβαίου στα ψηλά του Βύρωνα.

Μπαλκόνι στις Κυκλάδες, θέα και γεύσεις φτιαγμένες από θάλασσα

Τώρα που, όπως φαίνεται, τα ωράρια της ζωής μας οδεύουν προς την πολυπόθητη χαλάρωση, μια συνήθεια που καλό θα ήταν να μας μείνει από την προηγούμενη περίοδο είναι το να βγαίνουμε για φαγητό νωρίς. Στο «Μπαλκόνι στις Κυκλάδες» υπάρχει βέβαια ένας επιπλέον λόγος να κάνετε την κράτησή σας γύρω στις 8.30. Είναι εκείνη η ώρα που το μαγικό τοπίο που ανοίγεται μπροστά στις βεράντες του εστιατορίου της οικογένειας Κωβαίου στα ψηλά του Καρέα αρχίζει να βάφεται στα χρώματα του ηλιοβασιλέματος και, καθώς η πόλη ανάβει τα φώτα της, το μάτι ταξιδεύει απρόσκοπτα από τους λόφους του Φιλοπάππου και του Βύρωνα προς τη θάλασσα του Αργοσαρωνικού.

Μπαλκόνι στις Κυκλάδες, θέα και γεύσεις φτιαγμένες από θάλασσα - εικόνα 1

Στα της γεύσης, τώρα, συναντήσαμε έναν ευπρόσδεκτο αέρα ανανέωσης. Αντλώντας έμπνευση από τη μαθητεία της στο παρισινό «Septime» (σταθερά στα 50 καλύτερα του κόσμου), η επικεφαλής της κουζίνας τα τελευταία χρόνια, Φιλίτσα Καραμανλή, έχει εμπλουτίσει τον κατάλογο με μια σειρά από πιάτα σε πιο σύγχρονο ύφος, τα οποία μένουν φυσικά πιστά στη θαλασσινή πλεύση του εστιατορίου, αλλά έχουν και αυτό το κάτι που τα κάνει να διαφέρουν. Τα θαυμάσια ωμά της αρχής, για παράδειγμα, όπως το καρπάτσιο από λαβράκι μαρινέ σε λάιμ και ραπανάκι, ή το εξαιρετικό σασίμι δράκαινας με φράουλα σε ζύμωση και καπνιστό πιπέρι που πετύχαμε στα πιάτα ημέρας, και ήρθε με το ψάρι ολοζώντανο και τη φρεσκάδα της θάλασσας σε ωραία παντρειά με τη γλυκιά δροσιά της φράουλας. Πλάι τους, αξίζει να βάλετε ακόμα ένα πιάτο. Είναι η ζυμωτή μπρουσκέτα με πέστο μαϊντανού, πίκλα πράσινου μήλου, ντομάτα κονφί και φιλεταρισμένη σαρδέλα στα κάρβουνα, μια πολύ ωραία ιδέα που θυμίζει βάσκικο τάπας αλά ελληνικά, όλο γεύση, υφές και umami.

Μπαλκόνι στις Κυκλάδες, θέα και γεύσεις φτιαγμένες από θάλασσα - εικόνα 2

Περνώντας στα κυρίως, μπορείτε να ακολουθήσετε είτε τη μαγειρική οδό της κουζίνας, τιμώντας για παράδειγμα το ελαφρύ και κομψό κριθαρότο με γαρίδες και κολοκύθι σε μπισκ καραβίδας, είτε να επιμείνετε στη λιτή απόλαυση ενός ψαριού στη σχάρα ή στο τηγάνι, που αποτελεί ακόμα ένα διαχρονικό ατού του μαγαζιού χάρη στη σταθερή συνεργασία με επιλεγμένους ψαρότοπους των κοντινών Κυκλάδων. Εμείς χαρήκαμε ένα άψογα τηγανισμένο σκαθάρι με ωραίους χυμούς, αλλά και ροφό μαγειρεμένο με τρεις διαφορετικούς τρόπους: το κεφάλι έγινε μια πολύ ορεκτική ψαρόσουπα με al dente λαχανικά, τα μάγουλα ένα αρωματικό και ξινούτσικο φρικασέ με αρμύρα, πράσο και λεμόνι, ενώ το φιλέτο δέχτηκε τα μαστόρικα χάδια της σχάρας.

Στα επιδόρπια, η τάρτα αμυγδάλου με κρέμα λεμονιού και σαντιγί λεβάντας μάς δρόσισε ευχάριστα, αλλά απολαύσαμε ιδιαιτέρως και τον αποδομημένο μπακλαβά με αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς και δικό τους, χειροποίητο παγωτό.

Παύλου Μελά 13, Βύρωνας, 2107640240. Τιμή: € 25-30.

Περισσότερες πληροφορίες

Μπαλκόνι στις Κυκλάδες

Παύλου Μελά 13, Βύρωνας
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

"Strada": Comfort νοστιμιά στην καρδιά της πόλης της Κοζάνης

Σε προνομιακό σημείο πάνω στον πεζόδρομο, το "Strada" στην Κοζάνη αποτελεί σταθερό σημείο αναφοράς από το 2007.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
11/12/2025

"Πεσκέσι": Η οικειότητα του τσίπουρου και των μεζέδων στην Κοζάνη

Ζεστό, τίμιο και αθεράπευτα μερακλίδικο, το "Πεσκέσι", στο κέντρο της Κοζάνης, είναι από εκείνα τα μεζεδοπωλεία που μυρίζουν τσίπουρο πριν καν σερβιριστεί.

Somm’s Table | La Cave: Ένα νέο, νόστιμο project στο Jerár

Το off-Broadway εστιατόριο της Δάφνης και ο Χάρης Νικολούζος φιλοξενούν εκλεκτά κελάρια και φιάλες που έχουν "κάτι να πουν".

Η "Κληματαριά" είναι η ταβέρνα-σύμβολο της Ορεινής Αρκαδίας

Από το 1931 έως σήμερα, η "Κληματαριά" της οικογένειας Τζίφα συνεχίζει αδιάκοπα να γράφει ιστορία στη Βυτίνα.

Στην πλατεία Προσκόπων, η κρητική κουζίνα συναντά την αγιορείτικη

Σε ένα σταθερό σημείο νοστιμιάς, εκεί όπου αντηχούσαν κάποτε οι φωνές του Μάνου Χατζιδάκι και της Φλέρυς Νταντωνάκη, το φαγητό εξακολουθεί να είναι αφορμή συνάντησης.

Μια βραδιά, μια συνεργασία, ένα μενού που δεν επαναλαμβάνεται "Side by Side" στο zohós

O Executive Chef του zohós Σάκης Βενέτης υποδέχεται τον guest chef Τάσο Στεφάτο σε μια κοινή δημιουργική στιγμή.

Το "Οινοπαντοπωλείο Χρυσομάλλης" προτείνει μοντέρνα μπιστρονομία στην καρδιά της Μεσσηνίας

Δέκα χρόνια μετά την αναγέννησή του από τον Παναγιώτη Χρυσομάλλη, το ιστορικό οινοπαντοπωλείο που ίδρυσε ο πατέρας του το 1958 παραμένει ένα από τα πιο ξεχωριστά γευστικά σημεία της Καλαμάτας.