Μπαλκόνι στις Κυκλάδες, θέα και γεύσεις φτιαγμένες από θάλασσα

Ανανεωμένο βρήκαμε το θαλασσινό ρεστοράν της οικογένειας Κωβαίου στα ψηλά του Βύρωνα.

Μπαλκόνι στις Κυκλάδες, θέα και γεύσεις φτιαγμένες από θάλασσα

Τώρα που, όπως φαίνεται, τα ωράρια της ζωής μας οδεύουν προς την πολυπόθητη χαλάρωση, μια συνήθεια που καλό θα ήταν να μας μείνει από την προηγούμενη περίοδο είναι το να βγαίνουμε για φαγητό νωρίς. Στο «Μπαλκόνι στις Κυκλάδες» υπάρχει βέβαια ένας επιπλέον λόγος να κάνετε την κράτησή σας γύρω στις 8.30. Είναι εκείνη η ώρα που το μαγικό τοπίο που ανοίγεται μπροστά στις βεράντες του εστιατορίου της οικογένειας Κωβαίου στα ψηλά του Καρέα αρχίζει να βάφεται στα χρώματα του ηλιοβασιλέματος και, καθώς η πόλη ανάβει τα φώτα της, το μάτι ταξιδεύει απρόσκοπτα από τους λόφους του Φιλοπάππου και του Βύρωνα προς τη θάλασσα του Αργοσαρωνικού.

Μπαλκόνι στις Κυκλάδες, θέα και γεύσεις φτιαγμένες από θάλασσα - εικόνα 1

Στα της γεύσης, τώρα, συναντήσαμε έναν ευπρόσδεκτο αέρα ανανέωσης. Αντλώντας έμπνευση από τη μαθητεία της στο παρισινό «Septime» (σταθερά στα 50 καλύτερα του κόσμου), η επικεφαλής της κουζίνας τα τελευταία χρόνια, Φιλίτσα Καραμανλή, έχει εμπλουτίσει τον κατάλογο με μια σειρά από πιάτα σε πιο σύγχρονο ύφος, τα οποία μένουν φυσικά πιστά στη θαλασσινή πλεύση του εστιατορίου, αλλά έχουν και αυτό το κάτι που τα κάνει να διαφέρουν. Τα θαυμάσια ωμά της αρχής, για παράδειγμα, όπως το καρπάτσιο από λαβράκι μαρινέ σε λάιμ και ραπανάκι, ή το εξαιρετικό σασίμι δράκαινας με φράουλα σε ζύμωση και καπνιστό πιπέρι που πετύχαμε στα πιάτα ημέρας, και ήρθε με το ψάρι ολοζώντανο και τη φρεσκάδα της θάλασσας σε ωραία παντρειά με τη γλυκιά δροσιά της φράουλας. Πλάι τους, αξίζει να βάλετε ακόμα ένα πιάτο. Είναι η ζυμωτή μπρουσκέτα με πέστο μαϊντανού, πίκλα πράσινου μήλου, ντομάτα κονφί και φιλεταρισμένη σαρδέλα στα κάρβουνα, μια πολύ ωραία ιδέα που θυμίζει βάσκικο τάπας αλά ελληνικά, όλο γεύση, υφές και umami.

Μπαλκόνι στις Κυκλάδες, θέα και γεύσεις φτιαγμένες από θάλασσα - εικόνα 2

Περνώντας στα κυρίως, μπορείτε να ακολουθήσετε είτε τη μαγειρική οδό της κουζίνας, τιμώντας για παράδειγμα το ελαφρύ και κομψό κριθαρότο με γαρίδες και κολοκύθι σε μπισκ καραβίδας, είτε να επιμείνετε στη λιτή απόλαυση ενός ψαριού στη σχάρα ή στο τηγάνι, που αποτελεί ακόμα ένα διαχρονικό ατού του μαγαζιού χάρη στη σταθερή συνεργασία με επιλεγμένους ψαρότοπους των κοντινών Κυκλάδων. Εμείς χαρήκαμε ένα άψογα τηγανισμένο σκαθάρι με ωραίους χυμούς, αλλά και ροφό μαγειρεμένο με τρεις διαφορετικούς τρόπους: το κεφάλι έγινε μια πολύ ορεκτική ψαρόσουπα με al dente λαχανικά, τα μάγουλα ένα αρωματικό και ξινούτσικο φρικασέ με αρμύρα, πράσο και λεμόνι, ενώ το φιλέτο δέχτηκε τα μαστόρικα χάδια της σχάρας.

Στα επιδόρπια, η τάρτα αμυγδάλου με κρέμα λεμονιού και σαντιγί λεβάντας μάς δρόσισε ευχάριστα, αλλά απολαύσαμε ιδιαιτέρως και τον αποδομημένο μπακλαβά με αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς και δικό τους, χειροποίητο παγωτό.

Παύλου Μελά 13, Βύρωνας, 2107640240. Τιμή: € 25-30.

Περισσότερες πληροφορίες

Μπαλκόνι στις Κυκλάδες

Παύλου Μελά 13, Βύρωνας
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Το 'Αναψυκτήριο' φέρνει διαφορετική γεύση στη Γλυφάδα

Το νέο εστιατόριο των ΝΠ έχει νοσταλγική εσάνς, πανέμορφο χώρο και πιάτα γεμάτα οικεία νοστιμιά.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
22/12/2025

Rick's

Το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της Κηφισιάς αντλεί έμπνευση από τα νεοϋορκέζικα steakhouses και τα μπολιάζει με πληθωρικές εκδοχές κλασικών της γαλλικής μπιστρό παράδοσης, σε ένα καλοφαγικό μιξ που γοητεύει με την θέρμη και την ατμόσφαιρά του.

Η ορδή των micro-bakeries …και το τέλος της μπαγκέτας;

Νεο-αρτοποιοί γεμίζουν τα ράφια με ζυμάρια μακράς ωρίμανσης και οργανικά αλεύρια, αφήνοντας τη μπαγκέτα εκτός παιχνιδιού, οι νέοι δεν αγοράζουν ψωμί καθημερινά, και το προκάτ sliced bread κερδίζει έδαφος.

Το Πιάτο της Εβδομάδας: Χταπόδι alla Luciana στο Mercato

Κάθε εβδομάδα, ένα μέλος της γευσιγνωστικής ομάδας του 'α', ξεχωρίζει ένα από τα πιάτα που δοκίμασε στα εστιατόρια της πόλης.

Η Ιρλανδία του σεφ Angelo Vagiotis

Ο μεγαλωμένος στη Λιβαδειά αλλά ξενιτεμένος στην Ιρλανδία σεφ του "The Pullman Restaurant", που στεγάζεται σε δύο βαγόνια του Orient Express στο "Glenlo Abbey Hotel & Estate" του Galway, μας ξεναγεί στη θετή πατρίδα του.

La Pasteria & Make-A-Wish: Η ιταλική γεύση συναντά τη δύναμη της ευχής

Μια από τις πιο δημοφιλείς αλυσίδες ιταλικής κουζίνας στην Ελλάδα συνεχίζει τη συνεργασία της με το Make-A-Wish (Κάνε Μια Ευχή Ελλάδος) συνδυάζοντας την απόλαυση μιας απλής εξόδου για φαγητό με την προσφορά.

"Ydoron": τι γεύση έχει το μοναδικό steak house ψαριού της Αθήνας;

Μια διαφορετική πρόταση κάνει ο ταλαντούχος σεφ Νίκος Αποστολάκης, στεγάζοντας την κουλτούρα της ωρίμανσης των ψαριών σε ένα ατμοσφαιρικό οίκημα επί της Ερμού στο Μοναστηράκι.