Μπαλκόνι στις Κυκλάδες, θέα και γεύσεις φτιαγμένες από θάλασσα

Ανανεωμένο βρήκαμε το θαλασσινό ρεστοράν της οικογένειας Κωβαίου στα ψηλά του Βύρωνα.

Μπαλκόνι στις Κυκλάδες, θέα και γεύσεις φτιαγμένες από θάλασσα

Τώρα που, όπως φαίνεται, τα ωράρια της ζωής μας οδεύουν προς την πολυπόθητη χαλάρωση, μια συνήθεια που καλό θα ήταν να μας μείνει από την προηγούμενη περίοδο είναι το να βγαίνουμε για φαγητό νωρίς. Στο «Μπαλκόνι στις Κυκλάδες» υπάρχει βέβαια ένας επιπλέον λόγος να κάνετε την κράτησή σας γύρω στις 8.30. Είναι εκείνη η ώρα που το μαγικό τοπίο που ανοίγεται μπροστά στις βεράντες του εστιατορίου της οικογένειας Κωβαίου στα ψηλά του Καρέα αρχίζει να βάφεται στα χρώματα του ηλιοβασιλέματος και, καθώς η πόλη ανάβει τα φώτα της, το μάτι ταξιδεύει απρόσκοπτα από τους λόφους του Φιλοπάππου και του Βύρωνα προς τη θάλασσα του Αργοσαρωνικού.

Μπαλκόνι στις Κυκλάδες, θέα και γεύσεις φτιαγμένες από θάλασσα - εικόνα 1

Στα της γεύσης, τώρα, συναντήσαμε έναν ευπρόσδεκτο αέρα ανανέωσης. Αντλώντας έμπνευση από τη μαθητεία της στο παρισινό «Septime» (σταθερά στα 50 καλύτερα του κόσμου), η επικεφαλής της κουζίνας τα τελευταία χρόνια, Φιλίτσα Καραμανλή, έχει εμπλουτίσει τον κατάλογο με μια σειρά από πιάτα σε πιο σύγχρονο ύφος, τα οποία μένουν φυσικά πιστά στη θαλασσινή πλεύση του εστιατορίου, αλλά έχουν και αυτό το κάτι που τα κάνει να διαφέρουν. Τα θαυμάσια ωμά της αρχής, για παράδειγμα, όπως το καρπάτσιο από λαβράκι μαρινέ σε λάιμ και ραπανάκι, ή το εξαιρετικό σασίμι δράκαινας με φράουλα σε ζύμωση και καπνιστό πιπέρι που πετύχαμε στα πιάτα ημέρας, και ήρθε με το ψάρι ολοζώντανο και τη φρεσκάδα της θάλασσας σε ωραία παντρειά με τη γλυκιά δροσιά της φράουλας. Πλάι τους, αξίζει να βάλετε ακόμα ένα πιάτο. Είναι η ζυμωτή μπρουσκέτα με πέστο μαϊντανού, πίκλα πράσινου μήλου, ντομάτα κονφί και φιλεταρισμένη σαρδέλα στα κάρβουνα, μια πολύ ωραία ιδέα που θυμίζει βάσκικο τάπας αλά ελληνικά, όλο γεύση, υφές και umami.

Μπαλκόνι στις Κυκλάδες, θέα και γεύσεις φτιαγμένες από θάλασσα - εικόνα 2

Περνώντας στα κυρίως, μπορείτε να ακολουθήσετε είτε τη μαγειρική οδό της κουζίνας, τιμώντας για παράδειγμα το ελαφρύ και κομψό κριθαρότο με γαρίδες και κολοκύθι σε μπισκ καραβίδας, είτε να επιμείνετε στη λιτή απόλαυση ενός ψαριού στη σχάρα ή στο τηγάνι, που αποτελεί ακόμα ένα διαχρονικό ατού του μαγαζιού χάρη στη σταθερή συνεργασία με επιλεγμένους ψαρότοπους των κοντινών Κυκλάδων. Εμείς χαρήκαμε ένα άψογα τηγανισμένο σκαθάρι με ωραίους χυμούς, αλλά και ροφό μαγειρεμένο με τρεις διαφορετικούς τρόπους: το κεφάλι έγινε μια πολύ ορεκτική ψαρόσουπα με al dente λαχανικά, τα μάγουλα ένα αρωματικό και ξινούτσικο φρικασέ με αρμύρα, πράσο και λεμόνι, ενώ το φιλέτο δέχτηκε τα μαστόρικα χάδια της σχάρας.

Στα επιδόρπια, η τάρτα αμυγδάλου με κρέμα λεμονιού και σαντιγί λεβάντας μάς δρόσισε ευχάριστα, αλλά απολαύσαμε ιδιαιτέρως και τον αποδομημένο μπακλαβά με αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς και δικό τους, χειροποίητο παγωτό.

Παύλου Μελά 13, Βύρωνας, 2107640240. Τιμή: € 25-30.

Περισσότερες πληροφορίες

Μπαλκόνι στις Κυκλάδες

Παύλου Μελά 13, Βύρωνας
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Νέα εστιατόρια στην Αθήνα: Όλες οι αφίξεις πριν τις γιορτές

Όλα τα νέα και σημαντικά εστιατόρια που ανοίγουν από μέρα σε μέρα και όλα όσα μόλις άνοιξαν και ήδη αγαπήσαμε σε ένα χορταστικό οδοιπορικό στη στολισμένη Αθήνα για όσους αγαπούν τις γιορτινές εξόδους με την αύρα του καινούργιου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΛΣΑΜΗς ΔΟΥΚΑΚΗς
18/12/2025

Ξυνό Νερό: Μια νέα εποχή για το θρυλικό ανθρακούχο της Φλώρινας

Ο αιρετός πρόεδρος της δημοτικής εταιρείας πίσω από το αγαπημένο των Έλλήνων "Ξυνό Νερό", Χρήστος Θωμαΐδης, οικονομολόγος-κάτοχος ΜΒΑ και ελεύθερος επαγγελματίας, μιλά για την ιστορία και το μέλλον του ανθρακούχου φυσικού μεταλλικού νερού με τα ιδιαίτερα ευεργετικά χαρακτηριστικά, σήμα κατατεθέν για την Έλλάδα στην κατηγορία του, αλλά και για το σημαντικό αποτύπωμα μιας επιχείρησης που επιστρέφει τα κέρδη της στην τοπική κοινωνία.

Η πιο under the radar γαστροταβέρνα της Αθήνας σερβίρει στα Πετράλωνα

Με όνομα που εμπνέεται από τον Ελύτη και γενναιόδωρες μερίδες που τιμούν τα ελληνικά προϊόντα και αναβλύζουν οικειότητα.

Στο Smash ‘n Bun, για δύο εξόχως premium burgers

Από σήμερα, 18 Δεκεμβρίου, έως και τις 3 Ιανουαρίου, οι λάτρεις του μπιφτεκόψωμου θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν δυο ξεχωριστά limited burger στο δημοφιλές σποτ του Κολωνακίου.

Ρεβεγιόν Χριστουγέννων 2025 και Πρωτοχρονιάς: Πού θα βγούμε και τι μενού θα δοκιμάσουμε στα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία της Αθήνας

Για κάθε γούστο και budget, ετοιμάσαμε ένα αφιέρωμα στα προσεγμένα μενού που ετοιμάζουν τα εστιατόρια της Αθήνας για τα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Ο οδηγός Michelin πάει Θεσσαλονίκη και Σαντορίνη

Για το 2026, η Ελλάδα ενισχύει την παρουσία της στον Michelin Guide με την εκ νέου επιλογή εστιατορίων για την Αθήνα, την ένταξη για πρώτη φορά της συμπρωτεύουσας με πλήρη αξιολόγηση όλων των πιθανών διακρίσεων αλλά και της Σαντορίνης.

Η κατευναστική νοστιμιά του ΄Καφενείου'

Το σημαντικό σποτ του Κολωνακίου επέστρεψε για τα καλά με καθημερινό, καλομαγειρεμένο ελληνικό φαγητό αλλά και τον ρόλο του σημείου συνάντησης στη δημοφιλή γειτονιά της πόλης.