Φαγητό και μουσική: 8 ιδέες για κάθε διάθεση

Όποιο κι αν είναι το μουσικό είδος που σας ανοίγει την όρεξη, θα το βρείτε στις παραδοσιακές ταβέρνες, στα μοντέρνα μεζεδοπωλεία και τα ατμοσφαιρικά εστιατόρια της Αθήνας, που παντρεύουν στη σάλα τους το καλό φαγητό με τη ζωντανή μουσική.

Φαγητό και μουσική: 8 ιδέες για κάθε διάθεση

Ωραία λαϊκά στη σκιά της Ακρόπολης, ρεμπέτικες πενιές σε ιστορικά στέκια, ή μελωδικές άριες σε υποβλητικά κελάρια; Όποιο κι αν είναι το μουσικό είδος που σας ανοίγει την όρεξη, θα το βρείτε στις παραδοσιακές ταβέρνες, στα μοντέρνα μεζεδοπωλεία και τα ατμοσφαιρικά εστιατόρια της Αθήνας, που παντρεύουν στη σάλα τους το καλό φαγητό με τη ζωντανή μουσική.

«Υποβρύχιο»: Βουτιά στις γεύσεις της παράδοσης

Φαγητό και μουσική: 8 ιδέες για κάθε διάθεση - εικόνα 1

Ένα από τα παλιότερα μαγαζιά της Αθήνας, με ιστορία σχεδόν αιωνόβια, το «Υποβρύχιο» στην ήσυχη Πλατεία Κουλούρη, ακριβώς δίπλα από τη φρενήρη κίνηση του Γκαζιού, μας ταξιδεύει σε περασμένες εποχές, κρατώντας τις γεύσεις και τις μουσικές του πάντα επίκαιρες. Με ποιοτικούς μεζέδες κι εκλεκτά προϊόντα απ’ όλη την Ελλάδα και πιάτα-υπογραφή, όπως οι σπιτικές πίτες και το μπιφτέκι Θεσσαλονίκης χωρίς ψωμί, το διατηρητέο κτίριο της οδού Κουλούρη στεγάζει στα σπλάχνα του ένα στέκι που σέβεται την παράδοση μεταφέροντάς τη στο σήμερα.

Οφείλοντας το όνομά του στη μακρόστενη σάλα με τα μεγάλα παράθυρα, το «Υποβρύχιο» καταδύεται καθημερινά στις γεύσεις της ελληνικής παράδοσης, με μαγειρευτά, ψητά και μεζεδάκια να συνοδεύουν αρμονικά τις τσιπουροκατανύξεις και τις κρασοκαταστάσεις, ζωντανή μουσική με έντεχνα, λαϊκά και ρεμπέτικα ξεσηκώνει τις βραδιές Παρασκευής και Σαββάτου, ενώ τα μεσημέρια της Κυριακής το φουλ της γεύσης αναλαμβάνουν τα κρεατικά της σούβλας, που σκορπούν μυρωδιές σε όλη τη γειτονιά.

«Όμορφη Πόλη»: Μοντέρνες γεύσεις σε κλασικό φόντο

Φαγητό και μουσική: 8 ιδέες για κάθε διάθεση - εικόνα 2

Μιαν ανάσα από την Ηφαίστου και δίπλα στον κοσμοπολίτικο πεζόδρομο της Αδριανού, η «Όμορφη Πόλη» είναι ένα γευστικό καταφύγιο στη σκιά της Ακρόπολης, ανοιχτό από το πρωί, με pancakes και ψαγμένες ομελέτες για brunch, μέχρι το βράδυ, με μερακλίδικους νεοαστικούς μεζέδες που αναβαθμίζουν το ρεπερτόριο της κλασικής ελληνικής κουζίνας, φέρνοντας μοντέρνο γευστικό αέρα βασισμένο σε εκλεκτά προϊόντα. Μπρουσκέτα από φρυγανισμένο ψωμί με σπεντζοφάι και φέτα Κεφαλονιάς, κεφτεδάκια, σαγανάκι γραβιέρας σε φύλλο κανταΐφι με μαρμελάδα ντομάτας αλλά κι ευφάνταστες σαλάτες και πίτσες πλασάρονται στη σέντρα παρεΐστικων τραπεζιών, τόσο στον δροσερό πεζόδρομο όσο και στην όμορφη ψηλοτάβανη σάλα του διατηρητέου πετρόχτιστου κτιρίου, ενώ πιάτα όπως οι παπαρδέλες με γαρίδες και μυρωδικά, τα σκιουφιχτά με κατσικάκι και σος λαχανικών αλλά κι επιλογές στο grill κρατάνε ψηλά τον πήχη της κουζίνας.

Τα βράδια της Παρασκευής και του Σαββάτου η ζωντανή μουσική, με τους Δήμητρα Κωστάκη (τραγούδι), Βασίλη Μασσαλά (κιθάρα, τραγούδι) και Γιώργο Λεφάκη (μπουζούκι, τραγούδι), κινείται σε ρυθμούς ελληνικούς, ενώ τα μεσημέρια της Κυριακής μετατρέπονται σε λαϊκό γλέντι χάρη σε έμπειρες ορχήστρες.

«Piedra Opera Restaurant»: Λυρικό δείπνο στο φως των κεριών

Φαγητό και μουσική: 8 ιδέες για κάθε διάθεση - εικόνα 3

Με το φως των κεριών να υπογραμμίζει τη μυσταγωγική αύρα που αποπνέουν οι πέτρινοι τοίχοι αυτού του μεσαιωνικού κελαριού και με τη Μεσόγειο να δίνει τις γεύσεις και τα αρώματά της στα πιάτα, τα κρασιά του αλλά και τους ήχους του, το «Piedra Opera Restaurant» επιβεβαιώνει σταθερά και με αξιώσεις τη θέση του ανάμεσα στα πιο ατμοσφαιρικά εστιατόρια της Αθήνας, αγκαλιάζοντας τους θαμώνες του με μια μοναδική εμπειρία: αυτήν του να απολαμβάνεις το προσεγμένο, γευστικό δείπνο σου συνοδεία κορυφαίων τενόρων και σοπράνο, θαυμάζοντάς τους όχι από την απόσταση μιας λυρικής σκηνής, αλλά με την οικειότητα του διπλανού τραπεζιού.

Fados, άριες, καντσονέτες και οπερέτες διεγείρουν τις αισθήσεις κάθε Παρασκευή και Σάββατο, ενώ ειδικά εορταστικά μενού επτά πιά­των, με δημιουργίες όπως η βελουτέ σελινόριζας με καβουρδισμένο φουντούκι και τραγανή πανσέτα ή το καρπάτσιο παντζαριού με καπνιστό χέλι και κρέμα καπνιστής μελιτζάνας, έρχονται να προσφέρουν μια γευστική πανδαισία στα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

«Πλακιώτισσα»: Γιορτινές γεύσεις στη σκιά της Ακρόπολης

Φαγητό και μουσική: 8 ιδέες για κάθε διάθεση - εικόνα 4

Παραδοσιακή ταβέρνα με δύο δεκαετίες ιστορίας στη σκιά της Ακρόπολης, η «Πλακιώτισσα» έγινε και παραμένει σημείο αναφοράς στη δια­σκέδαση της Αθήνας, παντρεύοντας το ατόφιο κέφι με τις αγνές γεύσεις, βασισμένες στις διαχρονικές συνταγές της ελληνικής γαστρονομικής κληρονομιάς. Με τα φρέσκα υλικά και το αληθινό μεράκι να αποτελούν τα βασικά συστατικά της κουζίνας της, η «Πλακιώτισσα» συνοδεύει τις ζωντανές μουσικές βραδιές της με παραδοσιακά πιάτα και μερακλίδικους μεζέδες, ενώ η σχάρα καψαλίζει λαχταριστά κρεατικά και θαλασσινά, που σερβίρονται μυρωδάτα στα τραπέζια, ανάμεσα σε δημοφιλή αποστάγματα κι επιλεγμένες ετικέτες κρασιού.

Οι νότες του ρεμπέτικου και του λαϊκού αναλαμβάνουν να απογειώσουν το κέφι κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, ενώ το παλλαϊκό γλέντι που στήνεται τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς αποκτά ακόμη περισσότερη γιορτινή γεύση χάρη στο πλούσιο μενού, που περιλαμβάνει σειρά ορεκτικών, π.χ. σπιτικούς κολοκυθοκεφτέδες και τυροκροκέτες, παραδοσιακά πιάτα, όπως αρνάκι ή χοιρινό στο φούρνο, αλλά και άφθονο κρασί, μόλις από € 20 το άτομο.

«Μουσικές διαδρομές»: Μεζέδες κεφιού στο ιστορικό νεοκλασικό της Κυψέλης

Φαγητό και μουσική: 8 ιδέες για κάθε διάθεση - εικόνα 5

Σε χώρο απλωτό και ψηλοτάβανο, όμορφο και προσεγμένο, που αντανακλά το μεράκι και την επιμέλεια με την οποία οι άνθρωποί του υπηρετούν διαχρονικά την οικογενειακή διασκέδαση και το καλό ελληνικό τραγούδι, το ιστορικό στέκι της Κυψέλης με τη μεγάλη πίστα και την ακόμη μεγαλύτερη ποικιλία σε προσεγμένους μεζέδες και λαχταριστά κρεατικά της ώρας μάς έχει ετοιμάσει για άλλη μία χρονιά ένα απολαυστικό ταξίδι στις καλύτερες στιγμές του λαϊκού και του ρεμπέτικου.

Ο Γεράσιμος Ανδρεάτος ηγείται του φετινού προγράμματος, με στάσεις στις μεγάλες του επιτυχίες αλλά και σε διαχρονικές στιγμές του ελληνικού ρεπερτορίου, ενώ δίπλα του οι δροσερές Αγνή Καλουμένου και Σταυρούλα Εσαμπαλίδη ξεδιπλώνουν την εμπειρία τους στο λαϊκό τραγούδι, που υπηρετούν από την αρχή της καριέρας τους. Παράλληλα ο δεξιοτέχνης του μπουζουκιού Βασίλης Παπαδόπουλος ηγείται της πλούσιας ορχήστρας εξαιρετικών μουσικών, που υπογράφουν το απολαυστικό μουσικό πρόγραμμα, σε επιμέλεια του κιθαρίστα Βαγγέλη Κονταράτου, προσφέροντας άλλη μία σεζόν αξέχαστων στιγμών στο νεοκλασικό της Κυψέλης, κάθε Παρασκευή και Σάββατο βράδυ.

«Αλκυόνες»: Πολίτικες γεύσεις κι ελληνικές νότες

Φαγητό και μουσική: 8 ιδέες για κάθε διάθεση - εικόνα 6

Η ελληνική παράδοση και η πολίτικη κουλτούρα συναντιούνται στη σάλα με την οικογενειακή ατμόσφαιρα. Φρέσκα ψάρια και θαλασσινά αλλά και μαμαδίστικα μαγειρευτά στρώνουν τραπέζι τα μεσημέρια, ενώ το βράδυ οι σχάρες παίρνουν φωτιά και η κουζίνα σερβίρει μερακλίδικους πολίτικους μεζέδες. Tα βράδια της Παρασκευής και του Σαββάτου και τα μεσημέρια της Κυριακής η Μαρία Σταυριανουδάκη (κιθάρα, τραγούδι) και ο Γκαραμπέτ Ατζέμογλου (πιάνο, τραγούδι) μαζί με τον δεξιοτέχνη του μπουζουκιού Μιχάλη Καραχάλιο (μπουζούκι, τραγούδι) στήνουν ένα κεφάτο πρόγραμμα με λαϊκά, ρεμπέτικα και παραδοσιακά τραγούδια.

«Αστροφεγγιά»: Η γεύση του ρεμπέτικου

Φαγητό και μουσική: 8 ιδέες για κάθε διάθεση - εικόνα 7

Ρεμπετάδικο με παράδοση και ιστορία, η «Αστροφεγγιά» των Πατησίων κρατάει ανόθευτο το αγνό λαϊκό γλέντι με το οποίο εδραιώθηκε στις συνήθειες της πόλης, αποτελώντας κομμάτι της μουσικής ταυτότητάς της για πάνω από 30 χρόνια. Ένα από τα λίγα εναπομείναντα μαγαζιά της Αθήνας που στηρίζουν με συνέπεια το λαϊκό και ρεμπέτικο τραγούδι, η «Αστροφεγγιά» φέτος λειτουργεί ως σημείο συνάντησης του παλιού και του καινούργιου, που δίνει την ευκαιρία στους παλιότερους θαμώνες του να θυμηθούν σπουδαία τραγούδια και στους νεότερους να γλεντήσουν με τις καλύτερες στιγμές του ελληνικού λαϊκού, ρεμπέτικου και παραδοσιακού.

Εκεί, με την κουζίνα να σερβίρει λαχταριστά μεζεκλίκια της στιγμής αλλά και πλούσιες ποικιλίες κρεατικών, παρέα με εκλεκτό κρασί και αποστάγματα, κάθε Παρασκευή και Σάββατο ο τραγουδοποιός με την πολυετή εμπειρία και την εφηβική διάθεση, ο Γιάννης Λεμπέσης, συναντά τους πολλά υποσχόμενους Μαρία Σταφυλοπάτη και Κωνσταντίνο Καραγεωργίου σε ένα μουσικό σεργιάνι στα πιο όμορφα ελληνικά τραγούδια, με συνοδοιπόρο την ορχήστρα Λαϊκή Στράτα.

«Πλάτανος»: Γλέντι από καρδιάς με κυψελιώτικη παράδοση

Φαγητό και μουσική: 8 ιδέες για κάθε διάθεση - εικόνα 8

Μια καλή φωνή, κιθάρα και μπουζούκι είναι όσα χρειάζεσαι για να δέσει η γιορτινή συνταγή, όταν το καραφάκι είναι γεμάτο και κάθε λογής χειροποίητοι μεζέδες, μαγειρευτά και τρυφερά κρέατα σχάρας αχνίζουν στο τραπέζι, μέσα στα παραδοσιακά τεντζέρια του «Πλάτανου» στην Κυψέλη. Στη νέα εποχή του το ιστορικό στέκι, που ξυπνά μνήμες από το παλιό ελληνικό σινεμά, είναι ένα ζεστό, παρεΐστικο μεζεδοπωλείο με έμφαση στα αγνά υλικά, στα μερακλίδικα παντρέματα και στις οικονομικές τιμές (οι μεζέδες ξεκινούν από μόλις € 3), συνδυασμός που έχει κερδίσει κάτοικους αλλά κι επισκέπτες της περιοχής.

Αυτές τις ημέρες έχει, κάθε Σάββατο, ζωντανή μουσική με τους Νίκη Ασμάνη, Θανάση Βαλάσκα και Βασίλη Κουτρώνα, ενώ έξτρα εμφανίσεις προγραμματίζονται για παραμονή Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, οπότε και, πέρα από το κεφάτο πρόγραμμα, επιπλέον δύο γιορτινά πιάτα μπαίνουν στο παιχνίδι και φτάνουν τη νοστιμιά στο ζενίθ: παραδοσιακό γουρουνόπουλο σούβλας και χοιρινό ρολό με δαμάσκηνα και κυδώνια, σιγοβρασμένο, ζουμερό και απολαυστικό σε κάθε του μπουκιά.


Περισσότερες πληροφορίες

Πλακιώτισσα

Δ. Αρεοπαγίτου 7, Πλάκα
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Piedra Opera Restaurant

Αγαθημέρου 3 & Πειραιώς 134 (δίπλα στο Μουσείο Μπενάκη), Ρουφ
  • Εστιατόρια

Πλάτανος

Αγ. Ζώνης 43, Κυψέλη
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
23/04/2024

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.

Το 'Maison Colette' ήρθε με τόλμη και γοητεία

Πρώτη ματιά στο νέο γευστικό σποτ που μετρά μόλις λίγα 24ωρα ζωής στο Ψυχικό και τον χώρο της ιστορικής 'Ράμπας'.

Νηστεία "αλά ιταλικά" στο "Da Bruno"

Το πρώτο -με επίσημη πιστοποίηση- αυθεντικό ιταλικό στην Αθήνα είναι ξεχωριστή επιλογή και για την περίοδο της νηστείας.

Γαστρονομικό ραντεβού στο "Jenny’s Rooftop"

Για μια one night only γευστική συνάντηση μας περιμένουν στο εστιατόριο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ο δημοφιλής σεφ Αλέξανδρος Παπανδρέου και ο σεφ του εστιατορίου Θοδωρής Υψηλός, με ένα four-hands μενού υψηλών πτήσεων.

"Λακάνη": Με "Αστικό φαγοπωλείο" επιστρέφει ο βραβευμένος σεφ Δημήτρης Κονταράτος στη Ρόδο

Η "Λακάνη", που θα σερβίρει τη ροδίτικη παράδοση υπό δημιουργικό πρίσμα σε μοντέρνο χώρο στο κέντρο της πόλης της Ρόδου, θα είναι το solo βήμα του σεφ μετά από μακρά θητεία ως executive chef των ξενοδοχείων της "Blu Collection", με σειρά βραβείων για τη δουλειά του στο εστιατόριο "Five Senses".