Τα αντικριστά της πλατείας

Σε μια κρητική ταβέρνα της Αγίας Παρασκευής κόβουν το αρνί σε μεγάλα κομμάτια -«γουλίδια» τα λένε στη Μεγαλόνησο- και τα σιγοψήνουν, περιμετρικά τοποθετημένα, στην ειδική αντικριστιέρα.

Τα αντικριστά της πλατείας

Λίγα βήματα από την κίνηση της Λεωφόρου Μεσογείων τα πράγματα είναι χαλαρά και… ξάστερα. Η κρητική ταβέρνα «Τα Ρωμανάκια» παίρνει τον αέρα της στη μικρή πλατεία Κοραή, ακριβώς απέναντι από την πόρτα της, και οικογένειες και παρέες κάθε ηλικίας, από πιτσιρικάδες μέχρι εβδομηντάρηδες, μοιράζονται τα τραπέζια που στήνονται στην ανοιχτωσιά.

Τα αντικριστά της πλατείας - εικόνα 1

Την ώρα που προσγειώνεται μπροστά σου το γνωστό καλαθάκι με το ζυμωτό ψωμί, στρωμένο με φασκόμηλο, οι ελίτσες και το ξύγαλο και πίνεις την τσικουδιά για το καλωσόρισμα, ακούγοντας τα τζιτζίκια και τα κρητικά που παίζουν (χαμηλόφωνα) στα ηχεία, παραδίπλα ψήνονται τα αντικριστά. Στην κρητική ταβέρνα της Αγίας Παρασκευής κάθε Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή κόβουν το αρνί σε μεγάλα κομμάτια («γουλίδια» τα λένε στην Κρήτη) και τα σιγοψήνουν, περιμετρικά τοποθετημένα, στην ειδική αντικριστιέρα στο πλάι του μαγαζιού, που έρχονται με χοντροκομμένες πατάτες και κάνουν θραύση.

Σύντομα, μάλιστα, απ’ ό,τι μάθαμε, θα επεκτείνουν το «αντικριστό» ρεπερτόριο βάζοντας στο παιχνίδι κι ελληνικά και ξένα μοσχάρια. Μέχρι να φτάσετε στο ψητό, μπορείτε κάλλιστα να ξεκινήσετε με ξιδάτη αλμύρα και ντομάτα με μανούρι περασμένο από τη σχάρα, εκείνα τα φοβερά τραγανά καλιτσούνια, νοστιμότατο απάκι και ωραίους μπουμπουριστούς χοχλιούς. Και αν πεινάτε κομμάτι παραπάνω, δοκιμάστε και το πλούσιο γαμοπίλαφο με ζυγούρι που λιώνει στο στόμα – είναι πολύ καλό. Εννοείται η σφακιανόπιτα για το τέλος.

Τα αντικριστά της πλατείας - εικόνα 2

Περισσότερες πληροφορίες

Ρωμανάκια (Τα)

Λεωφ. Μεσογείων 366 & Κοραή 1, Αγ. Παρασκευή
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα νέα "Αστέρια" ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας

Με ολοκαίνουργιο πρόσωπο και δύο νέα εστιατόρια ετοιμάζεται να επιστρέψει κοντά μας η θρυλική χερσόνησος του αθηναϊκού καλοκαιριού.

'Hanky Panky': Ο Γρηγόρης Κίκης παίζει και με street food

Ο βραβευμένος σεφ παρουσιάζει τη δική του εκδοχή για high end φαγητό του δρόμου στα Άνω Πετράλωνα.

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

Ο Θάνος Φέσκος δίνει το 'Parōn' στο 'Parilio'

Ο Χρυσοσκουφάτος και διάστερος σεφ αναλαμβάνει το νέο εστιατόριο του δημοφιλούς παριανού ξενοδοχείου.

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.