Rice bowls με έθνικ χρώμα

Ένα μεξικάνικο, ένα κολομβιανό, ένα κινέζικο και ένα χαβανέζικο, όλα σε τέμπο φαγητού του δρόμου. Δες πού θα βρεις τι.  

Rice bowls με έθνικ χρώμα

Το ρύζι είναι χορταστικό, μπολιάζεται εύκολα με κάθε λογής υλικά και χωράει πολλές διασκευές. Ιδού 4 περιπτώσεις όπου έρχεται είτε σε μπολ είτε σε κουτάκι, με διαφορετικές αποχρώσεις και... σύστημα.

Η μεξικάνικη εκδοχή

Rice bowls με έθνικ χρώμα - εικόνα 1

Στο «Αncho Μexican Grill», είτε στο Χαλάνδρι είτε στην Κηφισιά, μπορείς να φτιάξεις ένα burrito bowl ακριβώς όπως το θέλεις, έχοντας ως βάση ρύζι με φασόλια, κρέας –ή λαχανικά–, salsa, τυρί και sour cream. Στο δεύτερο στάδιο θα προσθέσεις barbacoa (μοσχάρι σιγομαγειρεμένο στη γάστρα), chili con carne, κοτόπουλο σχάρας, πικάντικό τόφου ή ψητά λαχανικά και στο τρίτο μια σάλτσα που μπορεί να είναι λιγότερο ή περισσότερο πικάντικη – αν αντέχεις την bhut jolokia, που φιγουράρει στην πρώτη δεκάδα των καυτερών πιπεριών του κόσμου, σου βγάζουμε το καπέλο.

Η χαβανέζικη εκδοχή

Rice bowls με έθνικ χρώμα - εικόνα 2
photo: Alex Grymanis

Στο «Poké», ένα μαγαζάκι σε συσκευασία τσέπης, που βρίσκεται στην επίσης λιλιπούτεια οδό Πετράκη, φτιάχνουν μια χαβανέζικη εκδοχή του sushi (poké κυριολεκτικά σημαίνει «κόβω σε κομμάτια»), όπου το ρύζι στρώνεται σε ένα μπολ και το ωμό ψάρι κομμένο σε κυβάκια τοποθετείται από πάνω του μαζί με τη σάλτσα και τα ποικίλα άλλα –ανάλογα με τη συνταγή– γευστικά αξεσουάρ. Παράδειγμα ένας συνδυασμός ψαριού ημέρας (αλλάζει με βάση το τι βρίσκουν κάθε φορά στην αγορά) με καρότα και γλυκό τσίλι, μανιτάρια shiitake και soy-sesame sauce ή ένας άλλος, επίσης πολύχρωμος, με γαρίδες, μάνγκο, τσίλι, κάσιους, κόλιαντρο και σάλτσα καρύδας-κάρι.

Η βενεζουελο-κολομβιανή εκδοχή

Rice bowls με έθνικ χρώμα - εικόνα 3

Οι καλαμποκένιες πιτούλες arepas κάνουν θραύση στο μικρούλι «Los Loros», αλλά όλες οι γεμίσεις που προτείνει ο Μarko Rossi, περνώντας το streetfood της Βενεζουέλας και της Κολομβίας από το δικό του φίλτρο, συνδυάζονται και με ρύζι. Έτσι μπορείς να δοκιμάσεις το chicharron (σιγοψημένη πανσέτα), το κοτόπουλο με σε πάστα achiote με ανανά, αγγούρι και κόλιαντρο και το γλυκίζον pabellon, ένα παραδοσιακό φαγητό της Κολομβίας (μοσχάρι μαγειρεμένο με ακατέργαστη ζάχαρη με μαύρα φασόλια, κόλιαντρο και μπανάνα, που εδώ αντί για queso palmita έχει μυζήθρα) και σε μπολάκι. Είτε κάθεσαι σε έναν από τους δύο πάγκους στο πεζοδρόμιο είτε το παίρνεις μαζί σου.

Η κινέζικη εκδοχή

Rice bowls με έθνικ χρώμα - εικόνα 4

Και στο «Street Wok», που έχει έδρα σε τέσσερα διαφορετικά σημεία της Αθήνας, το τηγανητό ρύζι σου... το χτίζεις. Αρχικά διαλέγεις μεταξύ ολικής άλεσης ή λευκού ρυζιού­, αμφότερα με φρέσκα λαχανικά και αβγό, προσθέτεις τα υλικά της επιλογής σου (μοσχάρι, κοτόπουλο, γαρίδες, μπρόκολο, πιπεριές, φύτρες μπαμπού κ.ά.) και στη συνέχεια τη σάλτσα –τεριγιάκι, γλυκό τσίλι, σετσουάν, κάρι και γάλα καρύδας–, κι έχεις ένα street styled σε χάρτινο κουτάκι, κομμένο και ραμμένο στα γούστα και στο budget σου.

Περισσότερες πληροφορίες

Ancho Mexican Grill

Γυφτοπούλου Γρηγορίου 9 & Κολοκοτρώνη, Χαλάνδρι
  • Ethnic κουζίνες

Street Wok

Χαρ. Τρικούπη 144, Νέα Ερυθραία
  • Εστιατόρια

Street Wok

Πανόρμου 115Ζ, Αμπελόκηποι
  • Εστιατόρια

Street Wok

Αιόλου 21, Μοναστηράκι
  • Εστιατόρια

Ancho Mexican Grill

Κασσαβέτη 9, Κηφισιά
  • Ethnic κουζίνες

Poke Hawaiian Sushi

Πετράκη 7, Σύνταγμα
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
23/04/2024

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.

Το 'Maison Colette' ήρθε με τόλμη και γοητεία

Πρώτη ματιά στο νέο γευστικό σποτ που μετρά μόλις λίγα 24ωρα ζωής στο Ψυχικό και τον χώρο της ιστορικής 'Ράμπας'.

Νηστεία "αλά ιταλικά" στο "Da Bruno"

Το πρώτο -με επίσημη πιστοποίηση- αυθεντικό ιταλικό στην Αθήνα είναι ξεχωριστή επιλογή και για την περίοδο της νηστείας.

Γαστρονομικό ραντεβού στο "Jenny’s Rooftop"

Για μια one night only γευστική συνάντηση μας περιμένουν στο εστιατόριο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ο δημοφιλής σεφ Αλέξανδρος Παπανδρέου και ο σεφ του εστιατορίου Θοδωρής Υψηλός, με ένα four-hands μενού υψηλών πτήσεων.

"Λακάνη": Με "Αστικό φαγοπωλείο" επιστρέφει ο βραβευμένος σεφ Δημήτρης Κονταράτος στη Ρόδο

Η "Λακάνη", που θα σερβίρει τη ροδίτικη παράδοση υπό δημιουργικό πρίσμα σε μοντέρνο χώρο στο κέντρο της πόλης της Ρόδου, θα είναι το solo βήμα του σεφ μετά από μακρά θητεία ως executive chef των ξενοδοχείων της "Blu Collection", με σειρά βραβείων για τη δουλειά του στο εστιατόριο "Five Senses".