Τα καλύτερα σουβλάκια της Αττικής!

Ιδού ο καλύτερος γύρος, το καλύτερο κεμπάπ και το καλύτερο καλαμάκι, όπως τα ανέδειξαν με μαζική ψηφοφορία οι αναγνώστες του «α» .Οι νικητές και το Τοπ-5 κάθε κατηγορίας μαζί με τιπ, περιγραφές και σπέσιαλ επισημάνσεις.

Τα καλύτερα σουβλάκια της Αττικής!

Ιδού ο καλύτερος γύρος, το καλύτερο κεμπάπ και το καλύτερο καλαμάκι, όπως τα ανέδειξαν με μαζική ψηφοφορία οι αναγνώστες του «α» .Οι νικητές και το Τοπ-5 κάθε κατηγορίας μαζί με τιπ, περιγραφές και σπέσιαλ επισημάνσεις.

Τα καλύτερα σουβλάκια της Αττικής! - εικόνα 1

Δεκατέσσερα ολόκληρα χρόνια μετά τον ιστορικό πρώτο διαγωνισμό του «α» για το καλύτερο σουβλάκι, λανσάραμε στην αρχή του καλοκαιριού ένα νέο μεγάλο διαγωνισμό με τη θερμή υποστήριξη της ελληνικής αλυσίδας METRO Cash & Carry, και σας καλέσαμε να ψηφίσετε τα καλύτερα. Εσείς ανταποκριθήκατε με ζέση και ψηφίσατε μαζικά και συνειδητοποιημένα για το ηρωικό έδεσμα της street pop κουλτούρας μας, αναδεικνύοντας τον καλύτερο γύρο, το καλύτερο κεμπάπ και το καλύτερο καλαμάκι της Αττικής.

Η συντριπτική πλειοψηφία προτίμησε βέβαια μαγαζιά εντός του Λεκανοπεδίου, το οποίο ήταν και το ζητούμενο (πάνω από 97%), αλλά κάποιοι δεν δίστασαν να ψηφίσουν τα αγαπημένα τους σουβλατζίδικα σε Βόλο, Χάνια, Θεσσαλονίκη, Ικαρία, Άνδρο και Πάτρα! Ψηφίσατε για γύρους χοιρινούς, κοτόπουλου ή και ντονέρ ακόμη, τραγανούς, κοκορετσάτους, ζουμερούς και νόστιμους, για χυμώδη καλαμάκια και αφράτα κεμπάπ με μαστόρικο καρύκευμα.

Ανάμεσα στους νικητές ξεχωρίζουν καταξιωμένα ονόματα που έχουν ταυτιστεί με την ιστορία του σουβλακιού στην Αθήνα, αλλά και καινούργια που ανέδειξε η άνοιξη του εδέσματος τα τελευταία χρόνια. Είναι οι δικοί σας καλύτεροι. Τιμήστε λοιπόν την προσπάθειά τους και μη σταματάτε το ψάξιμο για να βρούμε καινούργια αστέρια του είδους.

Καλαμάκι

1) Elvis στον Κεραμεικό

Τα καλύτερα σουβλάκια της Αττικής! - εικόνα 2

O Σπύρος Αθανασίου και ο Βαγγέλης Πετρίδης μετέτρεψαν το κρεοπωλείο της Πλαταιών στον Κεραμεικό που είδαμε και στη σειρά «Μίλα μου βρόμικα» σε hit σουβλατζίδικο. Μπαίνοντας, δυο πράγματα σου τραβάνε την προσοχή: οι φωτογραφίες του Elvis και η μεγάλη ψησταριά με τα παραταγμένα καλαμάκια. Το χοιρινό καλαμάκι, πρώτο στην κατηγορία του στο διαγωνισμό μας, είναι καλοψημένο και πολύ γευστικό, το κοτόπουλο είναι αρωματικό και ζουμερό, το λουκάνικο έχει ωραία ένταση. Το κεμπάπ που φτιάχνουν οι ίδιοι κάθε πρωί είναι ακόμα καλύτερο. Δεν είναι τυχαίο ότι έχουν γίνει talk of the town. Ένας βασικός λόγος είναι η εμμονή στην ποιότητα. Όλα είναι προσεγμένα, από τα κάρβουνα και τα κρέατα μέχρι το ζυμωτό ψωμί, που δεν συναντάς αλλού, την ποικιλία σε πίτες (ολικής, καλαμπόκι και σταρένιες) και τις τραγανές τηγανητές πατάτες, που συνοδεύουν τα νόστιμα καλαμάκια.

Πλαταιών 29 και Λεωνιδίου, Κεραμεικός, 2103455836.

2) Κώστας στο Σύνταγμα

Τα καλύτερα σουβλάκια της Αττικής! - εικόνα 3

Το ιστορικό σουβλατζίδικο ξεκίνησε το 1950 από τον μπαρμπα-Κώστα στην Αδριανού στην Πλάκα με το σύνθημα «Όχι άγχος». Από το 2003 το έχει αναλάβει ο εγγονός του Κώστας, που το λειτουργεί στο ίδιο στιλ και από το 2009 το μετέφερε στο Σύνταγμα. Λειτουργεί το πολύ μέχρι τις 3.30 μ.μ. αλλά είναι πολλοί οι πελάτες που το έχουν κάνει στέκι τους – κάπως σαν καφενείο. Το τυλιχτό του με καλαμάκι που φιγουράρει στη δεύτερη θέση του διαγωνισμού είναι ζουμερό, ελαφρύ και μεστό μαζί, με ωραία αλάδωτη πίτα, αρκούντως καυτερό, αλλά με πρόβειο γιαούρτι να το δροσίζει, και η γεύση του έχει ωραία κλασική ισορροπία χωρίς περιττές φιοριτούρες.

Πεντέλης 5, Σύνταγμα, 2103228502.

3) Κυρ-Αρίστος στο Παλαιό Φάληρο

Τα καλύτερα σουβλάκια της Αττικής! - εικόνα 4

Τραπέζι δεν κλείνουν και τις μέρες αιχμής δεν αποκλείεται να πετύχεις ουρά απ’ έξω. Από το 2013 που άνοιξε, το κεμπαμπτζίδικο του Παναγιώτη Γιαννακόπουλου και του Νίκου Καλιακάτσου κάνει μεγάλο σουξέ και ήταν ανάμεσα στους φιναλίστ σε δύο κατηγορίες (2ο στο κεμπάπ, 3ο στο καλαμάκι). Στον «Κυρ-Αρίστο», που παραπέμπει σε άλλες εποχές, πάνω από την ανοιχτή κουζίνα δεσπόζει ο Αριστοτέλης Ωνάσης, τη μέσα σάλα τυλίγει σαν γιρλάντα ένα… faux κοτέτσι, ενώ έξω τα τραπέζια στήνονται κάτω από μια «κληματαριά» με ανεμιστήρες και λευκά φανάρια. Το κεμπάπ είναι πολύ νόστιμο, με ευγενική λιπαρή αίσθηση, χωρίς να το παρακάνει στα καρυκεύματα –κλασικό, κοτόπουλο και κασερλί είναι όλα δυνατά–, τα σουβλάκια και τα σις (κοτόπουλο, μοσχάρι, χοιρινό) έρχονται ωραία ψημένα, ενώ δεν λείπει και το αρμένικο σουτζούκι, περασμένο σε καλαμάκι, όπως και ο παστουρμάς, που τον φέρνουν από την Ξάνθη. Συνταγματάρχη

Ζησιμοπούλου 96, Παλαιό Φάληρο, 2109822320.

4) Ο Λευτέρης Νέα Σμύρνη

Τα καλύτερα σουβλάκια της Αττικής! - εικόνα 5

Από τότε που ο Λευτέρης έψηνε σουβλάκια στο δρόμο πάνω στο παιδικό καρότσι του γιου του και, λίγο αργότερα, στο μαγαζί της Ομήρου, όπου είχε πελάτες όπως ο Μάνος Κατράκης, που έπαιρνε καθημερινά δύο πίτες με διπλό κρέας αρτυμένο μόνο με αλάτι και πιπέρι για να απολαμβάνει τη γεύση του κρέατος, ελάχιστα έχουν αλλάξει σ’ αυτή την οικογενειακή επιχείρηση. Στο νέο του πόστο, στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, στους τοίχους φιγουράρουν paraphernalia του Πανιωνίου (μέχρι και αυτόγραφο στα σέρβικα του Μίλινκο Πάντιτς με τη φανέλα της Ατλέτικο Μαδρίτης) και ιδιόχειρα σημειώματα πελατών του μαγαζιού, ενώ στην ψησταριά ετοιμάζονται χειροποίητα καλαμάκια χοιρινού, μπιφτέκια με την απαράλλαχτη συνταγή του ιδρυτή και κοτόπουλο που θα μπει σε (αυστηρά) αλάδωτη πίτα με μπέικον, πιπεριές και ντομάτα.

Ειρήνης 2, Νέα Σμύρνη, 2109310341.

5) Το σουβλάκι της Χαροκόπου στην Καλλιθέα

Τα καλύτερα σουβλάκια της Αττικής! - εικόνα 6

Από το 1987 που ξεκίνησε το μαγαζί, ο πατέρας της οικογένειας, χασάπης από κούνια, δίδαξε σε ολόκληρη την οικογένεια την τέχνη και σήμερα, ανίψια, γαμπροί, ξαδέλφια, δουλεύουν με αφοσίωση στο μαγαζί. Τα τραπέζια στρώνονται στη μικρή αυλή ενός παλιού σπιτιού στην Καλλιθέα, με το πηγάδι ακόμα στη θέση του και ναΐφ τοιχογραφίες τριγύρω. Τα πάντα είναι χειροποίητα από φρέσκα κρεατικά: εξοχικό, κοντοσούβλι, φρυγαδέλια, ακόμα και ο γύρος. Το τεράστιο καλαμάκι (180 γραμ. ψημένο κρέας), νοστιμότατο, θαυμάσια ψημένο και ήπια καρυκευμένο, αφού το μότο τους είναι «να βγαίνει πάνω απ’ όλα η σωστή γεύση του καλού κρέατος», κατέκτησε δικαίως την προτίμηση των αναγνωστών που το έφεραν 5ο στην κατηγορία του.

Χαροκόπου 42, Καλλιθέα, 2109596569.

Γύρος

1) Διόνυσος στην Κυψέλη

Τα καλύτερα σουβλάκια της Αττικής! - εικόνα 7

Νικητής στην κατηγορία του γύρου, ο «Διόνυσος» παραμένει από το 1969 που άνοιξε ένα από τα πιο δημοφιλή σουβλατζίδικα της πρωτεύουσας χωρίς ωστόσο να σταματήσει να εξελίσσεται. Έχει φιλοξενήσει στα τραπέζια του όλα τα μεγάλα ονόματα του καλλιτεχνικού και πολιτικού κόσμου. Ο Ανδρέας Ανδριανάκης που παρέλαβε τη σκυτάλη από τον πατέρα του τον μετέφερε το 2014 στην απέναντι γωνία, όπου συνεχίζει να φτιάχνει κάθε πρωί τρεις 36κιλους χοιρινούς γύρους από παντσέτα, μπούτι και σπάλα κι άλλους τόσους 18κιλους από κοτόπουλο, κυρίως μπούτι. Και οι δύο είναι εξαιρετικοί, αλλά ομολογούμε ότι εντυπωσιαστήκαμε από το γύρο κοτόπουλου που τον βρίσκουμε αδιάφορο στα περισσότερα μαγαζιά. Κρέας πεντανόστιμο, κοκορετσάτο, χυμώδες, μεστό αλλά και ελαφρύ μαζί.

Ιθάκης 9-12, Κυψέλη, 2108211369.

2) Best στα Πετράλωνα

Τα καλύτερα σουβλάκια της Αττικής! - εικόνα 8

Από το 1996 το «Best» στα Κάτω Πετράλωνα σερβίρει γύρο με την ίδια ακριβώς πληθωρική γεύση. Αυτό είναι το μυστικό της επιτυχίας μάς λέει ο ιδιοκτήτης Φώτης Κουρεμένος. Το «Best» έχει φανατικούς οπαδούς από όλη την Αθήνα, που ξέρουν ότι όποτε επιστρέψουν θα απολαύσουν τα ίδια αρώματα, γεύση και ποιότητα, όπως την πρώτη φορά που δοκίμασαν. Ο γύρος, 2ος στην κατηγορία του σύμφωνα με τους αναγνώστες του «α», είναι χειροποίητος. Τον ετοιμάζει κάθε μέρα η έμπειρη και συντονισμένη ομάδα παραγωγής. Κάποιος είναι υπεύθυνος για να κόβει, άλλος έχει αναλάβει το τύλιγμα, που γίνεται με ειδικό τρόπο πάνω από τη φωτιά, και μετά αναλαμβάνουν οι ειδικοί ψήστες, που είναι πάντα ετοιμοπόλεμοι. Ο χοιρινός γύρος είναι μαλακός και πολύ νόστιμος και ο γύρος κοτόπουλο εξαιρετικά μαριναρισμένος. Η μερίδα είναι ιδιαίτερα γενναιόδωρη και μπορείτε να επιλέξετε την κλασική με τα κομμάτια πάνω από την πίτα ή τη σκεπαστή με το γύρο να μπαίνει ανάμεσα σε δύο πίτες.

Αθηνοδώρου 23, Πετράλωνα, 2103410005.

3) Γυροπιτούλης στον Κολωνό

Τα καλύτερα σουβλάκια της Αττικής! - εικόνα 9

Στον τεράστιο χώρο του, που προέκυψε από μια σοβαρή επένδυση και επέκταση πριν από ένα χρόνο, συνδυάζεται το industrial στοιχείο (σιδερένια πλέγματα, ανοιχτή θέα στην κουζίνα, οθόνες για τις αθλητικές μεταδόσεις) με το παλιομοδίτικο (τραπεζοκαθίσματα ταβέρνας, εμφανές τούβλο, επιφάνειες με πλακάκι σε ρετρό μοτίβο). Εδώ δίνει ραντεβού η νεολαία της ευρύτερης περιοχής για να χορτάσει με πλουσιοπάροχες μερίδες και συνταγές (όπως τα γεμιστά μπιφτέκια με γκούντα ή τυρί Philadelphia), καθώς και με νέες προτάσεις που προστίθενται διαρκώς στο μενού – τελευταίες προσθήκες τα burgers από 100% μοσχαρίσιο κιμά και «η μεγαλύτερη χοιρινή μπριζόλα που έχεις φάει ποτέ», όπως αναγράφεται στον κατάλογο. Στα κλασικά, χοιρινός γύρος και κεμπάπ (3ο και 5ο στις σχετικές κατηγορίες, σύμφωνα με τους αναγνώστες του «α»), από μεγάλους προμηθευτές, είναι καθαρά, ελαφριά και χωρίς περιττά μπαχάρια.

Τηλεφάνους 13, Κολωνός, 2105150329.

4) Ο Καλύβας στο Κουκάκι

Τα καλύτερα σουβλάκια της Αττικής! - εικόνα 10

Ο Γιώργος και η Ιωάννα Καλύβα έβαλαν τα θεμέλια αυτού του ψητοπωλείου που παραμένει άκρως οικογενειακή υπόθεση το 1993, πολλά χρόνια προτού το Κουκάκι γίνει πιάτσα. Οι τρεις τους γιοι, ο Ευθύμης, ο Δημήτρης και ο Κώστας, πήραν τη σκυτάλη το 2003. Ο «Καλύβας» ξεκίνησε μινιατούρα, δίνοντας έμφαση στο delivery^ τώρα έχει και τη σάλα του, και περισσότερα τραπέζια στον πεζόδρομο. Εκτός από το δημοφιλέστατο γύρο (4ος στην κατηγορία του), κοτόπουλο και χοιρινό, που τελειώνουν πολλές φορές από νωρίς, και το σουβλάκι (κοτόπουλο, χοιρινό αλλά και μοσχάρι), καμαρώνει για τα μπιφτέκια του, που τα ζυμώνει πάντα η κυρία Ιωάννα, και κάτι ακόμη που, αν είσαι φαν του είδους, θα το εκτιμήσεις ιδιαίτερα, για το φρυγαδέλι, το κοκορέτσι ή το κοντοσούβλι τυλιγμένα σε πίτα! Δεν λείπουν τα παϊδάκια, αρνίσια και προβατίνας, ενώ τις Κυριακές θα βρεις επίσης γουρουνόπουλο και αρνί σούβλας.

Γεωργίου Ολυμπίου 12, Κουκάκι, 2109231257.

5) Οι Μερακλήδες στην Κυψέλη

Τα καλύτερα σουβλάκια της Αττικής! - εικόνα 11

Πολύ μοντέρνος χώρος, με λιτές γραμμές, έντονες κόκκινες επιφάνειες και φωτισμένη βιτρίνα με τις φωτογραφίες των πιάτων, καθόλου δεν θυμίζει κλασικό ψητοπωλείο, αν και το μαγαζί είναι ακριβώς αυτό, από το 1986 που ξεκίνησε την πορεία του. Ο γύρος τους, από κοτόπουλο ή χοιρινό, που οι αναγνώστες τον ψήφισαν 5ο καλύτερο στην Αθήνα, είναι χειροποίητος και φτιάχνεται καθημερινά από ολόφρεσκο κρέας. Το μυστικό του; Δεν υπάρχει, μας λένε από το κατάστημα. Μόνο λίγο αλάτι, λίγο πιπέρι και λίγη πάπρικα έτσι ώστε να αναδεικνύεται η φυσική νοστιμιά του κρέατος που δεν συγκρίνεται με τίποτα αν ψηθεί σωστά και με τη μαστοριά που του ταιριάζει…

Αγίας Ζώνης 60, Κυψέλη, 2108628425.

Κεμπάπ

1) Θανάσης στο Μοναστηράκι

Τα καλύτερα σουβλάκια της Αττικής! - εικόνα 12

Την πρωτιά στις προτιμήσεις του κοινού στο τερέν του κεμπάπ απέσπασε ένας βετεράνος. Ποιος δεν ξέρει τον «Θανάση»; Ο Θανάσης Γκόλας και ο Χρήστος Ράμπος, αφού δούλεψαν για μια δεκαετία στο κεμπαμπτζίδικο του Αρμένη Ισαάκ Μερακλίδη, έφτιαξαν στο ίδιο σημείο το 1966 αυτό το ιστορικό μαγαζί. Κι έκαναν, αναμφίβολα, θραύση. Το παραδοσιακό, παλιό του κομμάτι κρατά τη συνταγή αναλλοίωτη – κεμπάπ και μόνο, πάντοτε νόστιμο και ζουμερό πάνω σε πίτα, αγκαζέ με ψητή ντομάτα και κρεμμύδι. Το νέο «τέκνο», που άνοιξε πριν από τρία χρόνια απέναντι, στο νούμερο 82, σπέρνοντας ακόμη περισσότερα τραπέζια στο πεζοδρομημένο κομμάτι της Μητροπόλεως, σερβίρει και γύρο και καλαμάκια.

Μητροπόλεως 67-69, 2103244705 & Μητροπόλεως 82, Μοναστηράκι, 2103243905.

2) Κυρ Αρίστος στο Παλαιό Φάληρο

Τα καλύτερα σουβλάκια της Αττικής! - εικόνα 13

Αναλυτικό κείμενο παραπάνω.

3) Σάββας Κεμπάπ στο Μοναστηράκι

Τα καλύτερα σουβλάκια της Αττικής! - εικόνα 14

Σ’ ένα από τα βαριά ονόματα του κεμπάπ στην Αθήνα, η νεότερη γενιά της οικογένειας του μπαρμπα-Ισαάκ, εκπροσωπούμενη από τον Σάββα τον νεότερο και την αδελφή του Μαρί (παιδιά του Ανέστη, γιου του Σάββα), εκσυγχρόνισε την παράδοση μ’ ένα μεγάλο μοντέρνο μαγαζί στο Μοναστηράκι και εξαπλώνει τη γνωστή φίρμα με τη μέθοδο του franchise. Μέσα στο μεγάλο πλέον μενού με ανατολίτικες και όχι μόνο σπεσιαλιτέ, το κλασικό κεμπάπ έχει περίοπτη θέση (3ο στην κατηγορία σύμφωνα με τους αναγνώστες του «α»).

Ερμού 91, Μοναστηράκι, 2103211167.

4) Μπαρμπαδήμος στο Περιστέρι

Τα καλύτερα σουβλάκια της Αττικής! - εικόνα 15

Ο παππούς της οικογένειας ήρθε από τη Σμύρνη και η ρετρό, ανοιχτόκαρδη αύρα του όμορφου μαγαζιού στο Περιστέρι όπως και οι συνταγές του μιλούν για τις μικρασιάτικες καταβολές. Τα πάντα εδώ είναι προσεγμένα και χειροποίητα, ακόμα και το ντονέρ και το σουτζούκι, και όλα φτιάχνονται με φρέσκα κρεατικά. Ιδιαίτερα η ετοιμασία του κεμπάπ, που οι αναγνώστες το έφεραν στην 4η θέση με τις ψήφους τους, κρύβει πολλά μυστικά. Πάντως η σύνθεσή του από 80% χοιρινό και 20% αρνίσιο κρέας του δίνει χαρακτηριστική νοστιμιά, είναι ζουμερό και με μεστή υφή και, όπως διαπιστώσαμε με τη γενναία δοκιμή, καλοφάγωτο και ελαφρύ στο στομάχι.

Παρασκευοπούλου 51, Πλ. Μπουρναζίου, Περιστέρι, 2105757800.

5) Γυροπιτούλης στον Κολωνό

Τα καλύτερα σουβλάκια της Αττικής! - εικόνα 16

Αναλυτικό κείμενο παραπάνω.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα νέα "Αστέρια" ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας

Με ολοκαίνουργιο πρόσωπο και δύο νέα εστιατόρια ετοιμάζεται να επιστρέψει κοντά μας η θρυλική χερσόνησος του αθηναϊκού καλοκαιριού.

'Hanky Panky': Ο Γρηγόρης Κίκης παίζει και με street food

Ο βραβευμένος σεφ παρουσιάζει τη δική του εκδοχή για high end φαγητό του δρόμου στα Άνω Πετράλωνα.

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

Ο Θάνος Φέσκος δίνει το 'Parōn' στο 'Parilio'

Ο Χρυσοσκουφάτος και διάστερος σεφ αναλαμβάνει το νέο εστιατόριο του δημοφιλούς παριανού ξενοδοχείου.

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.