Χρυσοί Σκούφοι 2015: Αυτά είναι τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας

Με τη λαμπερή τελετή απονομής που έγινε τη Δευτέρα 20 Απριλίου στο Ball Room του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία», ο θεσμός των Χρυσών Σκούφων απέδειξε ότι ξέρει να συναρπάζει, αφού για πρώτη φορά στα 22 χρόνια της ιστορίας του έφερε όχι ένα, αλλά δύο εστιατόρια στην πολυπόθητη κορυφή της ελληνικής γαστρονομικής σκηνής.

Χρυσοί Σκούφοι 2015: Αυτά είναι τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας

Με τη λαμπερή τελετή απονομής που έγινε τη Δευτέρα 20 Απριλίου στο Ball Room του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία», ο θεσμός των Χρυσών Σκούφων απέδειξε ότι ξέρει να συναρπάζει, αφού για πρώτη φορά στα 22 χρόνια της ιστορίας του έφερε όχι ένα, αλλά δύο εστιατόρια στην πολυπόθητη κορυφή της ελληνικής γαστρονομικής σκηνής.

Το κερκυραϊκό «Etrusco» του Έκτορα Μποτρίνι και το αθηναϊκό «Funky Gourmet» του Νίκου Ρούσσου και της Γεωργιάννας Χιλιαδάκη αναδείχτηκαν καλύτερα εστιατόρια για το 2015 στο γκραν πρι των Χρυσών Σκούφων που διοργανώνουν το «αθηνόραμα» και ο «Alpha Guide», φέρνοντας για πρώτη φορά αέρα συγκατοίκησης στην υψηλότερη θέση των καλύτερων εστιατορίων της Ελλάδας.

Τα γαστρονομικά βραβεία της Ελλάδας απονέμονται κάθε χρόνο στα εστιατόρια τα οποία βαθμολογούνται, ανεξάρτητα από το είδος της κουζίνας τους, με βαθμό από 15/20 και πάνω. Την ευθύνη για την αξιολόγηση και την απονομή έχει η έγκυρη γευσιγνωστική ομάδα του brand «αθηνόραμα».

Παρακάτω θα δείτε αναλυτικά τα βραβευμένα εστιατόρια, ενώ μείνετε συντονισμένοι αφού θα ακολουθήσουν σύντομα περισσότερα θέματα σχετικά με τις φετινές βραβεύσεις και αναλυτικό φωτορεπορτάζ από την τελετή της απονομής.

Χρυσοί Σκούφοι

Χρυσοί Σκούφοι 2015: Αυτά είναι τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας - εικόνα 1
Etrusco

Etrusco 16,5/20 (2 σκούφοι) Κέρκυρα

Ο Έκτορας Μποτρίνι συνεχίζει να εξελίσσει την παραδοσιακή κουζίνα της Κέρκυρας, εκφράζοντας την ψυχή διάσημων και μη τοπικών πιάτων με απρόσμενη δημιουργικότητα και εκπλήσσοντάς μας με ευφάνταστους νεωτερισμούς. Χρησιμοποιεί εξαιρετικά υλικά από τον κήπο του, ντόπιους μικρούς παραγωγούς και τροφοσυλλέκτες, ενώ επιστρατεύει την τελευταία λέξη της μαγειρικής τεχνολογίας αλλά και tailored made σχάρα με κάρβουνα και προτείνει πιάτα-εικαστικές συνθέσεις που συναρπάζουν. Το εστιατόριο διακρίνεται και με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας.
Κορυφαίο πιάτο: Vento di Levante (μια σύνθεση με θράψαλα, homemade σαλάμι, χλωροφύλλη και τσιγαρέλια)

Κάτω Κορακιάνα, Κέρκυρα, 2661093342.

Χρυσοί Σκούφοι 2015: Αυτά είναι τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας - εικόνα 2
Funky Gourmet

Funky Gourmet 16,5/20 (2 σκούφοι) Αθήνα

Στη σύγχρονης αισθητικής γαστρονομική έδρα της Γεωργιάννας Χιλιαδάκη και του Νίκου Ρούσσου το δείπνο είναι ένα έντεχνα ενορχηστρωμένο τελετουργικό γεμάτο εκπλήξεις και εναλλαγές. Άλλοτε εννοιολογική (conceptual), άλλοτε αφοπλιστικά αφαιρετική, με την ατόφια γοητεία των υλικών, η μαγειρική τους καλλιτεχνία μαγνητίζει βλέμμα και γευστικούς κάλυκες με ένα σερί από καλοζυγισμένες πιρουέτες δημιουργικότητας και τεχνικής. Το εστιατόριο διακρίνεται και με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας.
Κορυφαίο πιάτο: Κακαβιά shabu shabu (σφυρίδα σαν σασίμι με φύλλο σίσο, ζεστός ζωμός και λάδι με λεμόνι)

Παραμυθιάς 13 και Σαλαμίνος, Κεραμεικός, 2105242727.

Χρυσοί Σκούφοι 2015: Αυτά είναι τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας - εικόνα 3
Botrini's

Botrini's 16/20 (ένας σκούφος) Αθήνα

Ιδιαίτερος σολίστας, ο Έκτορας Μποτρίνι ανασυνθέτει τις μνήμες της ελληνικής γεύσης με τεχνικές σε ένα ενδιαφέρον μενού γεμάτο πειραματισμούς και προσωπικές τροποποιήσεις. Πιάτα όπως μια «άλλη» πίτα γύρος, η θαλασσινή καρμπονάρα και το γλυκό τζατζίκι γίνονται στην ανοιχτή κουζίνα του λευκοντυμένου εστιατορίου του Χαλανδρίου τα συστατικά ενός απρόβλεπτου παιχνιδιού και φέρνουν στο εστιατόριο, εκτός από Χρυσό Σκούφο, ένα ακόμη Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας.
Κορυφαίο πιάτο: Fantasy Lambia, ταξίδι γύρω από το αρνί σε τρία στάδια: φινετσάτη μαγειρίτσα, σπάλα με ξινούτσικα ρεβίθια και πιτάκι

Βασ. Γεωργίου Β΄ 24Β, Χαλάνδρι, 2106857324.

Χρυσοί Σκούφοι 2015: Αυτά είναι τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας - εικόνα 4
Σπονδή

Σπονδή 16/20 (ένας σκούφος) Αθήνα

Το καλύτερο γαλλικό ρεστοράν της Ελλάδας ήταν φέτος στην καλύτερή του χρονιά από τότε που την κουζίνα ανέλαβε ο Άγγελος Λάντος. H «Σπονδή» εκφράζει το σύγχρονο γαλλικό πνεύμα, συνδυάζοντας κλασικά και μοντέρνα στοιχεία, με αρμονικές συνθέσεις όλο κομψότητα και εξαιρετικές σάλτσες. Δυνατό χαρτί τα εξαιρετικά γλυκά, τα οποία αποτελούν από μόνα τους λόγο επίσκεψης.
Κορυφαίο πιάτο: Λαβράκι στον ατμό σε φύκι nori με αγκινάρες, λάχανο, στρείδια και σάλτσα λεμονιού-yuzu

Πύρρωνος 5, Παγκράτι, 2107520658, 2107564021.

Χρυσοί Σκούφοι 2015: Αυτά είναι τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας - εικόνα 5
Λευτέρης Λαζάρου, Varoulko Seaside

Varoulko Seaside 16/20 (ένας σκούφος) Αθήνα

Στο νέο του πόστο στο Μικρολίμανο, ο Λευτέρης Λαζάρου εξελίσσει όλο και πιο γαστρονομικά την κουζίνα του. Βραβεύεται συνεχώς επί 22 χρόνια με Χρυσό Σκούφο παρουσιάζοντας μια σύγχρονη, εξελιγμένη θαλασσινή δημιουργία επιπέδου με πολυσύνθετες αλλά και απλούστερες δημιουργίες, η οποία διακρίνεται επίσης με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας.
Κορυφαίο πιάτο: Ψητό χριστόψαρο με πουρέ κουνουπιδιού, ελαιόλαδο αρωματισμένο με σοκολάτα και τσορίθο

Ακτή Κουμουνδούρου 52, Μικρολίμανο, 2105228400, 2104127900.

Χρυσοί Σκούφοι 2015: Αυτά είναι τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας - εικόνα 6
Bill & Coo

Bill & Coo 15,5/20 (ένας σκούφος) Μύκονος

Οι συνεχείς πειραματισμοί του νεαρού σεφ Αθηναγόρα Κωστάκου, με πρώτες ύλες τις γευστικές εμπειρίες από τα ταξίδια του, την απόλυτη επαφή του με τις πρωτογενείς πλευρές της ελληνικής κουζίνας και την εξαιρετική ευχέρεια στις πιο προχωρημένες διεθνείς τεχνικές, δίνουν μια κουζίνα αξιώσεων η οποία χαρακτηρίζεται από πρωτοποριακές δημιουργίες με ιδιαίτερη γεύση και φιλοπαίγμονα τολμηρή αισθητική. Το εστιατόριο διακρίνεται επίσης με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας.
Κορυφαίο πιάτο: Μελιτζάνα σασίμι του Ιάπωνα με καπνιστό σκουμπρί πάνω σε ψητή μελιτζάνα, πορτοκαλάτη σος σόγιας και παγωτό ουασάμπι

Ξεν. «Bill & Coo», Μεγάλη Άμμος, Μύκονος, 2289026292-3-4.

Χρυσοί Σκούφοι 2015: Αυτά είναι τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας - εικόνα 7
F+W by Olivier Campanha

F+W by Olivier Campanha 15,5/20 (ένας σκούφος) Αθήνα

Καλύτερο από ποτέ, το δημοφιλές εστιατόριο του Κολωνακίου εκτινάσσεται με μια πολυσύνθετη γαστρονομία σπονδυλωτών πιάτων στο club των καλύτερων εστιατορίων της Ελλάδας. Ο Olivier Campanha, ο οποίος υπήρξε δεξί χέρι του Pierre Gagnaire, ενός από τους μεγαλύτερους σεφ στον κόσμο, ανοίγει φέτος τα χαρτιά του και κεντάει μια μοντέρνα, σούπερ πρωτότυπη κουζίνα.
Κορυφαίο πιάτο: Ριζότο με παλαιωμένο ρύζι Aquerellο, μανιτάρια enoki τεμπούρα, μοσχάρι τατάκι με λάδι σοκολάτας και αβοκάντο με κάρι

Ξενοκράτους 49, Κολωνάκι, 2107211146.

Χρυσοί Σκούφοι 2015: Αυτά είναι τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας - εικόνα 8
Matsuhisa Athens

Matsuhisa Athens 15,5/20 (ένας σκούφος) Αθήνα

Με το ατού ενός ονειρεμένου σημείου της αττικής ριβιέρας στον Αστέρα Βουλιαγμένης, η αθηναϊκή πρεσβεία του Nobu Matsuhisa αντικατοπτρίζει τις λεπτές αποχρώσεις μια διάσημης παγκοσμίως fusion φιλοσοφίας με γιαπωνέζικη βάση και περουβιανές αλλά και κάποιες ευρωπαϊκές επιρροές. Και τα πάει περίφημα, τόσο όσον αφορά τα κλασικά της πιάτα όσο και τις νέες της εμπνεύσεις.
Κορυφαίο πιάτο: Ginger braised short ribs με πουρέ γλυκοπατάτας, μανιτάρια shiitake και παντζαρόφυλλα

Ξεν. «Astir Palace», Απόλλωνος 40, Βουλιαγμένη, 2108960510.

Χρυσοί Σκούφοι 2015: Αυτά είναι τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας - εικόνα 9
Matsuhisa Mykonos

Matsuhisa Mykonos 15,5/20 (ένας σκούφος) Μύκονος

Ο Nobu Matsuhisa και οι σεφ του συνεχίζουν την επιτυχημένη πορεία τους στο πιο κοσμοπολίτικο νησί της Ελλάδας. Υψηλή μαγειρική τέχνη με εμβληματικές σπεσιαλιτέ της σύγχρονης Jap fusion την οποία καθιέρωσε ο Nobu παντρεύοντας το Περού με την Ιαπωνία. Ευρηματικό ceviche με λαβράκι, κινόα, blueberry και ντομάτα, άψογα ψημένο Chilean sea bass με shiitake και τρούφα.
Κορυφαίο πιάτο: Βlack cod miso

Ξεν. «Βelvedere», Χώρα Μυκόνου, 2289025122.

Χρυσοί Σκούφοι 2015: Αυτά είναι τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας - εικόνα 10
Tudor Hall

Tudor Hall 15,5/20 (ένας σκούφος) Αθήνα

Ο Σωτήρης Ευαγγέλου ανανεώνει την ελληνική κουζίνα με θαυμαστή λεπτότητα και άρτια τεχνική. Η αρμονία της γεύσης, η συμμετρία της εμφάνισης κι η συναισθηματική φόρτιση μιας ελληνικότητας διακριτής και εκφραστικής γίνονται τα όπλα μιας σύγχρονης δημιουργικής κουζίνας, η οποία πατάει στην παραδοσιακή γευστική αρχειοθήκη επινοώντας νέες εικόνες και κοιτάζοντας κατάματα το μέλλον. Το εστιατόριο διακρίνεται επίσης με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας.
Κορυφαίο πιάτο: Γιουβαρλάκια σφυρίδας και θαλασσινών με μαραθόριζα και ρύζι αβγολέμονο

Ξεν. «King George», Βασ. Γεωργίου 3, Σύνταγμα, 2103330265.

Χρυσοί Σκούφοι 2015: Αυτά είναι τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας - εικόνα 11
Abovo

Abovo 15/20 (ένας σκούφος) Αθήνα

Υψηλή γαστρονομία με δημιουργικό πρόσημο και ταυτόχρονα κατανοητή ως προς τη σύνθεση των πιάτων σε ένα εστιατόριο που από την αρχή μπήκε γερά στην ανταγωνιστική πιάτσα των βορείων προαστίων και συνέχισε ακόμη καλύτερα. Ο Μιχάλης Νουρλόγλου εξακολουθεί να εξελίσσει την κουζίνα του παρουσιάζοντας καινούργιες ιδέες και υπόσχεται πολλά για το μέλλον.
Κορυφαίο πιάτο: Καραβίδες ψητές σε λευκό σαγανάκι με φινόκιο, γραβιέρα και μανιτάρια

Κολοκοτρώνη 37, 1ος όροφος, Κεφαλάρι, 2108015324-5.

Χρυσοί Σκούφοι 2015: Αυτά είναι τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας - εικόνα 12
Alfredo’s Grand Dining

Alfredo’s Grand Dining 15/20 (ένας σκούφος) Θεσσαλονίκη

Η μαγειρική προσωπικότητα του Απόστολου Αλτάνη αποτυπώνεται με όρους ξεχωριστής νοστιμιάς σε μια κουζίνα με έμφαση στην άριστη ποιότητα της πρώτης ύλης και την εποχικότητα και σε ένα grand restaurant με μεσογειακή γεύση αλλά κι εντυπωσιακό σέρβις που παίζει δυνατά στη γαστρονομική σκηνή της συμπρωτεύουσας.
Κορυφαίο πιάτο: Ριζότο με μπαρμπούνι και σαφράν, αέρας λεμονιού και σος αβγοτάραχου

Regency Casino Thessaloniki, Αεροδρόμιο, Θεσσαλονίκη, 2310491199.

Χρυσοί Σκούφοι 2015: Αυτά είναι τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας - εικόνα 13
Ο Δημήτρης Παμπόρης με την ομάδα του στο Apocalypsis

Apocalypsis 15/20 (ένας σκούφος) Πάτμος

Στο εστιατόριο «Apocalypsis», ο Δημήτρης Παμπόρης, executive chef του ξενοδοχείου «Patmos Aktis Suites & Spa», βρήκε πρόσφορο έδαφος για να εκφράσει, χρόνο με το χρόνο, όλη του τη δημιουργική ενέργεια, η οποία τον οδήγησε να κατακτήσει φέτος, για πρώτη φορά, εκτός από το Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας, και ένα Χρυσό Σκούφο.
Κορυφαίο πιάτο: Σιταρότο «καρμπονάρα» με μάγουλο πεσκαντρίτσας, πουρές αγκινάρας, σαλάμι Λευκάδας και νιώτικο κεφαλοτύρι

Ξεν. «Patmos Aktis Suites & Spa», Γροίκος, Πάτμος, 2247032800.

Χρυσοί Σκούφοι 2015: Αυτά είναι τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας - εικόνα 14
Botrini’s Rodi

Botrini’s Rodi 15/20 (ένας σκούφος) Ρόδος

Στη ροδίτικη γαστρονομική του έδρα στο ξενοδοχείο «Βellevue Suites» ο Έκτορας Μποτρίνι δανείζεται στοιχεία από την τοπική γευστική παράδοση και, φροντίζοντας να τα διανθίζει με διεθνείς και μεσογειακές αναφορές, παρουσιάζει πιάτα τα οποία διακρίνονται για τη δημιουργικότητά τους και το νεωτεριστικό τους χαρακτήρα.
Κορυφαίο πιάτο: Μπακαλιάρος a la plancha (αναφορά στις αγκινάρες αλά πολίτα)

Ξεν. «Bellevue Suites», Ακτή Μιαούλη και Τήλου, Ρόδος, 2241075880.

Χρυσοί Σκούφοι 2015: Αυτά είναι τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας - εικόνα 15
Hytra

Hytra 15/20 (ένας σκούφος) Αθήνα

Η κομψή κουζίνα του Τάσου Μαντή που δούλευε ως sous chef στο βελγικό­ εστιατόριο «Hof Van Cleve» (3 αστέρια Michelin) ανανεώνει το γαστρονομικό σκηνικό του βραβευμένου εστιατορίου, με μια κουζίνα που έχει πολλά ελληνικά αλλά και μεσογειακά στοιχεία. Χαρακτηριστική ιδέα το σάντουιτς μπισκότων ελιάς, με παγωτό ελαιόλαδο και σφαίρες από ζελέ lime να ηλεκτρίζουν τις γεύσεις.
Κορυφαίο πιάτο: Ο Κήπος του σεφ (εδώδιμο τοπίο από λαχανικά, μυρωδικά και πέταλα λουλουδιών, βινεγκρέτ πετιμεζιού, πανακότα κρεμμυδιού, μαγιονέζα φουντουκιού)

Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, ­Λεωφ. Συγγρού 107-109, Νέος Κόσμος, 2177071118, 2103316767.

Χρυσοί Σκούφοι 2015: Αυτά είναι τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας - εικόνα 16
Κουκούμαυλος

Κουκούμαυλος 15/20 (ένας σκούφος) Σαντορίνη

Ο Νίκος Πουλιάσης έχει κάνει τη sui generis κουζίνα του σημείο αναφοράς στην Ελλάδα κεντώντας ανάμεσα σε παράτολμους, αλλά επιτυχημένους συνδυασμούς, όπου οι διεθνείς ιδέες μιξάρονται με ελληνικές γεύσεις σε μοναδικές δημιουργίες. Στο εδώ και χρόνια καλύτερο εστιατόριο της Σαντορίνης η φάβα συνδυάζεται με αμύγδαλα, δαμάσκηνα και βύσσινα και τα σπαγκέτι με κεράσια, βανίλια, λάιμ, γάλα καρύδας και κάσιους.
Κορυφαίο πιάτο: Καραβίδες σε σάλτσα από λευκή σοκολάτα με λάιμ, τζίντζερ, χαβιάρι χρυσής ρέγκας και καρπάτσιο από πράσινο μήλο

Φηρά, Σαντορίνη, 2286023807.

Χρυσοί Σκούφοι 2015: Αυτά είναι τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας - εικόνα 17
Ντομάτα

Ντομάτα 15/20 (ένας σκούφος) Χαλκιδική

Ο σεφ Χρύσανθος Καραμολέγκος, στην πιο ώριμη εποχή του, αποδίδει με ισορροπία, φαντασία και φινέτσα την ελληνικότητα σε οτιδήποτε παρουσιάσει στο τραπέζι σου. Χωρίς ποτέ να ξεχνά το στοίχημα της εντοπιότητας ή της υψηλής ποιότητας των υλικών, εξακολουθεί να ερμηνεύει την κουζίνα της χώρας μας με το δικό του ιδιωματικό και κοσμοπολίτικο τρόπο. Το εστιατόριο διακρίνεται επίσης με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας.
Κορυφαίο πιάτο: Αχνιστά χτένια με φύκια και βινεγκρέτ με κόκκινο βασιλικό και yuzu

Συγκρότημα «Sani Resort», Σάνη, Χαλκιδική, 2374099465.

Χρυσοί Σκούφοι 2015: Αυτά είναι τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας - εικόνα 18
Old Mill

Old Mill 15/20 (ένας σκούφος) Κρήτη

Το «Old Mill» στον καταπράσινο κήπο του «Elounda Mare» είναι ένα από τα λίγα μέρη σε ολόκληρο το νησί όπου μπορείς να απολαύσεις μια από τις πιο εκλεπτυσμένες εκδοχές της σύγχρονης κρητικής κουζίνας. Όταν το σταμναγκάθι παντρεύεται με ένα καρέ από αρνάκι κι οι φημισμένοι χοχλιοί κάνουν κουμπαριά με ένα κροκάτο γαμοπίλαφο, η ένωσή τους στέφεται με Χρυσό Σκούφο και Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας.
Κορυφαίο πιάτο: Φιλετάκια κουνελιού με θυμάρι, κρεμμυδάκια καραμελωμένα με μέλι και πουρές γλυκοπατάτας Ιεράπετρας

Ξεν. «Elounda Mare», Ελούντα, Κρήτη, 2841041102-3, 2841068250.

Χρυσοί Σκούφοι 2015: Αυτά είναι τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας - εικόνα 19
Premiere

Premiere 15/20 (ένας σκούφος) Αθήνα

Στον τέταρτο χρόνο του στο εστιατόριο στην κορυφή του «Αthenaeum Intercontinental», απέναντι από την Ακρόπολη, ο Jean-Charles Metayer αποτελεί μια δυναμική παρουσία στη γαστρονομική σκηνή της πόλης. Παρουσιάζει μια κουζίνα επιπέδου, που συνδυάζει το γευστικό κύρος της κλασικής σχολής με μια σύγχρονη, φρέσκια, όμορφα συνδυαστική και γοητευτικά φινετσάτη ματιά.
Κορυφαίο πιάτο: Πανσέτα σιγοψημένη, καραμελωμένη με ψητά μήλα και black pudding σε κυβάκια

Ξεν. «Intercontinental», Λεωφ. Συγγρού 89-93, Ν. Κόσμος, 2109206000.

Χρυσοί Σκούφοι 2015: Αυτά είναι τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας - εικόνα 20
Σελήνη

Σελήνη 15/20 (ένας σκούφος) Σαντορίνη

Γιορτάζοντας τα 30ά της γενέθλια, η «Σελήνη», με την καθοδήγηση του Γιώργου Χατζηγιαννάκη και σεφ τον Θοδωρή Παπανικολάου εξελίσσει τις γεύσεις της δημιουργώντας πιάτα αναφοράς για τη νέα ελληνική κουζίνα. Πρωτότυποι συνδυασμοί σαντορινιών αλλά και πρώτης τάξεως υλικών απ’ όλη την Ελλάδα, όπως η άσπρη και μαύρη μελιτζάνα με στάχτη, καπνιστό χέλι, ξινόμηλο και αφρό καρότου-πιπερόριζας. Το εστιατόριο διακρίνεται και με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας.
Κορυφαίο πιάτο: Μπακαλιάρος ριζότο αχινού, κρέμα τρούφας

Πύργος, Σαντορίνη, 2286022249.

Χρυσοί Σκούφοι 2015: Αυτά είναι τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας - εικόνα 21
Squirrel

Squirrel 15/20 (ένας σκούφος) Χαλκιδική

Σε εμβληματικό σημείο πάνω στο κύμα, το «Squirrel» ακολουθεί τη δημιουργική λογική του απελθόντος Herve Pronzato. Ο νυν επικεφαλής της κουζίνας Βασίλης Μουρατίδης παρουσιάζει πιάτα με τολμηρούς και ενίοτε απρόσμενους συνδυασμούς που σέβονται τις επιταγές της υψηλής γαστρονομίας. Κορυφαίο πιάτο: Topinambur παναρισμένο με σουσάμι, κρέμα από porcini, μανιτάρια enoki και καλοκαιρινή τρούφα

Ξεν. «Danai Beach Resort», Νικήτη, Χαλκιδική, 2375022310.

Χρυσοί Σκούφοι 2015: Αυτά είναι τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας - εικόνα 22
Water Restaurant

Water Restaurant 15/20 (ένας σκούφος) Χαλκιδική

Σ’ αυτό το εστιατόριο σε μια από τις πιο γοητευτικές γωνιές του «Sani Asterias Suites», ο Γιάννης Παρίκος βασίζεται στην εξαιρετική ποιότητα των υλικών, τα διαχειρίζεται με φαντασία και επιτυγχάνει μια γκάμα από ευπαρουσίαστα, φινετσάτα πιάτα με εξαιρετική αρμονία στο συνδυασμό των συστατικών τους.
Κορυφαίο πιάτο: Χτένια με topinambur, μανιτάρια morilles και dashi

Συγκρότημα «Sani Resort», Σάνη, Χαλκιδική, 2374099531.

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας

Στο πλαίσιο του θεσμού των Χρυσών Σκούφων απονέμονται κάθε χρόνο τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας σε εστιατόρια και ταβέρνες, που σερβίρουν μοντέρνα και παραδοσιακή ελληνική κουζίνα και βαθμολογούνται από 14/20 και πάνω. Τη φετινή χρονιά δέκα από τα βραβευμένα με Χρυσό Σκούφο εστιατόρια διακρίνονται επίσης με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας.

Αθήνα

Χρυσοί Σκούφοι 2015: Αυτά είναι τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας - εικόνα 23
Funky Gourmet

Funky Gourmet 16,5/20

Η Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, ο Νίκος Ρούσσος και η ομάδα τους βαθαίνουν τη νοστιμιά των εξαντρίκ σπεσιαλιτέ τους. Και, δίνοντας στην κουζίνα τους αποφασιστικά ελληνικό χρώμα, απλώνουν στο τραπέζι –που στην προκειμένη δεν απέχει πολύ από μια θεατρική σκηνή– ευφάνταστους γευστικούς πρωταγωνιστές: μια χωριάτικη εν είδει σορμπέ, μια ιαπωνίζουσα κακαβιά shabu shabu, ένα επιδόρπιο «βραχιόλι»...
Κορυφαίο πιάτο: Κακαβιά shabu shabu (σφυρίδα σαν σασίμι με φύλλο σίσο, ζεστός ζωμός και λάδι με λεμόνι)

Παραμυθιάς 13 και Σαλαμίνος, Κεραμεικός, 2105242727.

Χρυσοί Σκούφοι 2015: Αυτά είναι τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας - εικόνα 24
Botrini's

Botrini's 16/20
Το δικό του χοιρινό σαν πρασοσέλινο ή ένας μπακαλιάρος που εμφανίζεται σε στιλ αγκινάρας αλά πολίτα πάνε ενάντια στη γαστρονομική ρουτίνα. Ο Έκτορας Μποτρίνι δημιουργεί μια πολύ δυναμική, νεωτεριστική κουζίνα-προσωπική σπουδή στην παραδοσιακή ελληνική μαγειρική, με εξαιρετική τεχνική και συνάμα γεύση βαθιά και εκφραστική.
Κορυφαίο πιάτο: Fantasy Lambia, ταξίδι γύρω από το αρνί σε τρία στάδια: φινετσάτη μαγειρίτσα, σπάλα με ξινούτσικα ρεβίθια και πιτάκι

Βασ. Γεωργίου Β΄ 24Β, Χαλάνδρι, 2106857324.

Χρυσοί Σκούφοι 2015: Αυτά είναι τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας - εικόνα 25
Varoulko Seaside

Varoulko Seaside 16/20
Τραγανά φιλετάκια δράκαινας με φετούλες προζυμένιου ψωμιού και πουρές αρακά με εξαιρετικά τσάτνεϊ καρότου και ντομάτας. Σούπα με μελάνι σουπιάς με γλυκιά σαλτσούλα παντζαριού και πικάντικο αφρό. Τηγανητό συκώτι πεσκανδρίτσας πάνω σε σταμναγκάθι με σάλτσα (σόγια-λεμόνι-θυμάρι) και φυσικά το περίφημο καλαμάρι-πέστο αλλά σε ανανεωμένη εκδοχή. Μια εμβληματική προσωπικότητα σαν τον Λευτέρη Λαζάρου δημιουργεί διαρκώς πιάτα της Νέας Ελληνικής Κουζίνας που βραβεύεται με Χρυσό Σκούφο.
Κορυφαίο πιάτο: Ψητό χριστόψαρο με πουρέ κουνουπιδιού, ελαιόλαδο αρωματισμένο με σοκολάτα και τσορίθο

Ακτή Κουμουνδούρου 52, Μικρολίμανο, 2105228400, 2104127900

Χρυσοί Σκούφοι 2015: Αυτά είναι τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας - εικόνα 26
Ο Σωτήρης Ευαγγέλου στο Tudor Hall

Tudor Hall 15,5/20
Στην κορυφή του ξενοδοχείο «King George», απέναντι από την Ακρόπολη, ο Σωτήρης Ευαγγέλου ραντίζει τα πιάτα του με ουσιαστική εσάνς ελληνικότητας. Φινέτσα, αρμονία, ιδιαιτερότητα, εκτελεστική αρτιότητα δίνουν το τόνο σε μία κουζίνα-σημείο αναφοράς για τη σύγχρονη αθηναϊκή γαστρονομία. Ανάλογα δυνατά τα γλυκά του εστιατορίου από τον Ευγένιο Βαρδακαστάνη.
Κορυφαίο πιάτο: Γιουβαρλάκια σφυρίδας και θαλασσινών με μαραθόριζα και ρύζι αβγολέμονο

Ξεν. «King George», Βασ. Γεωργίου 3, Σύνταγμα, 2103330265.

Χρυσοί Σκούφοι 2015: Αυτά είναι τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας - εικόνα 27
Αleria

Αleria 14,5/20
Αρμονία, μέτρο και κομψότητα είναι τα χαρακτηριστικά της γαστρονομικής πρότασης του Γκίκα Ξενάκη στο «Αleria». Η κουζίνα του είναι γεμάτη νοστιμότατες προσωπικές αποδόσεις κλασικών ελληνικών σπεσιαλιτέ όπως ο «ντολμάς» ή η «χορτόπιτα» οι οποίες προβάλλουν μια σοφιστικέ εκδοχή της ελληνικής παράδοσης.
Κορυφαίο πιάτο: Αρνάκι ψητό, πουρές από λευκό καρότο, τουρσί πιπεριάς, μαυρομάτικα φασόλια

Μεγ. Αλεξάνδρου 57, Μεταξουργείο, 2105222633.

Χρυσοί Σκούφοι 2015: Αυτά είναι τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας - εικόνα 28
Baku

Baku 14,5/20
Ο Παναγιώτης Γιακαλής εξευγενίζει τις ρουστίκ γεύσεις της ελληνικής παράδοσης με έξυπνες ιδέες και μαγειρική ακρίβεια. Ελληνικά υλικά όπως η μυζήθρα Ευρυτανίας, ο τραχανάς, το σταμναγκάθι δίνουν χρώμα στην κουζίνα του που πατάει ωστόσο γερά στη διεθνή τεχνοτροπία. Ο γαύρος τεμπούρα, λ.χ., είναι γαλανόλευκα ρουστίκ, αλλά διαθέτει αφράτη γιαπωνέζικη φινέτσα.
Κορυφαίο πιάτο: Κριθαρότο παντζαριού με καπνιστό σκουμπρί κι ελαφριά κρέμα σκόρδου

Ξεν. «The Margi», Λητούς 11, Βουλιαγμένη, 2109670924.

Χρυσοί Σκούφοι 2015: Αυτά είναι τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας - εικόνα 29
Ο Ρενάτο Μεκόλι στον Bασίλαινα

Bασίλαινας 14,5/20
Χάρη στην τολμηρή απόφαση του Θανάση Βασίλαινα να μετατρέψει την παλιά οικογενειακή ταβέρνα –στήθηκε στον Πειραιά το 1920– σε εστιατόριο-πρεσβευτής της ελληνικής κουζίνας χαιρόμαστε την ιδιαίτερα εκφραστική ματιά του νεαρού σεφ Ρενάτο Μεκόλι, ο οποίος παρουσίασε για άλλη μια χρονιά μια ενδιαφέρουσα γκάμα σύγχρονων πιάτων με ελληνικά χρώματα κι αρώματα.
Κορυφαίο πιάτο: Κατσικάκι στη γάστρα και μυρωδάτο ριζότο με μάραθο και κολοκυθάκια

Αιτωλικού 72, Πειραιάς, 2104612457.

Χρυσοί Σκούφοι 2015: Αυτά είναι τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας - εικόνα 30
Milos Estiatorio

Milos Estiatorio 14,5/20
Το διασημότερο ελληνικό εστιατόριο στον πλανήτη καλλιεργεί συστηματικά την ιδέα των εκλεκτών πρώτων υλών και της λιτότητας αλλά και την ακρίβεια στο μαγείρεμα και αποτελεί βιτρίνα της βαθύτερης ουσίας των ελληνικών γεύσεων, μ’ έναν τρόπο που τον συναντάς ευρέως στα σκανδιναβικά εστιατόρια^ μόνο που το «Milos» το ξεκίνησε εδώ και 30 χρόνια. Η καλύτερη συλλογή ψαριών στην Ελλάδα.
Κορυφαίο πιάτο: Milos special (λεπτότατα τηγανητά κολοκυθάκια και μελιτζάνες, με τζατζίκι και κεφαλογραβιέρα)

Ξεν. «Hilton Athens», Βασ. Σοφίας 46, 2107244400.

Χρυσοί Σκούφοι 2015: Αυτά είναι τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας - εικόνα 31
Παπαϊωάννου

Παπαϊωάννου 14,5/20
Οι εξαιρετικές πρώτες ύλες και η αξεπέραστη δεξιοτεχνία στο τηγάνι και στη σχάρα τον κατατάσσουν εδώ και χρόνια στην κορυφή της θαλασσινής κουζίνας σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο Αττικής. Έχοντας πίσω του μακρά ιστορία, παραμένει κορυφαία επιλογή των μυημένων ψαροφαγάδων που κάνουν χιλιόμετρα εδώ και χρόνια για τις εξαιρετικές δημιουργίες του.
Κορυφαίο πιάτο: Φιλέτο κουτσομούρας τηγανητό με κουρκούτι ή αλλιώς μια τεμπούρα αλά ελληνικά, με τη γλυκύτατη κουτσομούρα να συναγωνίζεται επάξια το κλασικό μπαρμπούνι «Παπαϊωάννου»

Ακτή Κουμουνδούρου 42, Μικρολίμανο, 2104225059.

Χρυσοί Σκούφοι 2015: Αυτά είναι τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας - εικόνα 32
Τηλέμαχος Βarbeque Club

Τηλέμαχος Βarbeque Club 14,5/20
Ο χάρτης της κρεατοφαγίας επαναπροσδιορίζεται από την υψηλή ελληνική χασαπική του Γιώργου Τσιλιγκίρη. Το εξαιρετικό σίτεμα που επιφυλάσσει σε κρέατα όπως το ζυγούρι, η προβατίνα και ο τράγος τα μετατρέπουν σε απίθανες λιχουδιές που τιμούν απρόσμενα την παράδοση. Το φιλέτο προβάτου με αρωματικούς λαχανοντολμάδες γεμιστούς με βότανα, τζίντζερ και κουκουνάρι είναι, λ.χ., καταπληκτικό.
Κορυφαίο πιάτο: Τράγος με λινγκουίνι και σάλτσα από τους χυμούς του κρέατος και πελτέ ντομάτας.

Φραγκοπούλου 22 & Μ. Μπότσαρη, Κάτω Κηφισιά, 2108076680, 6976977888.

Χρυσοί Σκούφοι 2015: Αυτά είναι τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας - εικόνα 33
Αθήρι

Αθήρι 14/20
Αναζήτηση υλικών κι ωραία σχέση με την παράδοση χαρακτηρίζουν μια κουζίνα που ανακαλεί μνήμες και ταυτόχρονα αφομοιώνει αποτελεσματικά τα κελεύσματα των καιρών. Για άλλη μια χρονιά ο Αλέξανδρος Καρδάσης στο εστιατόριο του Κεραμεικού κρατά με τον όμορφο, δικό του τρόπο την επαφή με το παλιό και προσθέτει γόνιμα το νέο.
Κορυφαίο πιάτο: Πέτουλες με βετούλι κοκκινιστό, γραβιέρα Νάουσας και πασκιτάν.

Πλαταιών 15, Κεραμεικός, 2103462983.

Χρυσοί Σκούφοι 2015: Αυτά είναι τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας - εικόνα 34
Ιώδιο

Ιώδιο 14/20
Εξαιρετική ποιότητα πρώτων πιάτων που ακροβατούν με επιτυχία ανάμεσα στο παραδοσιακό και το σύγχρονο σε ένα εστιατόριο ποιοτικής ψαροφαγίας. Μαεστρία στη διαχείριση του ψαριού και κυρίως φρεσκάδα είναι τα ατού ενός χώρου κομψού και διακριτικού, που έχει εξελιχθεί σε ένα από τα καλύτερα δείγματα του είδους στην Αθήνα.
Κορυφαίο πιάτο: Χτένια με φάβα

Λεωφ. Αχιλλέως 119Β, Π. Φάληρο, 2109884258.

Χρυσοί Σκούφοι 2015: Αυτά είναι τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας - εικόνα 35
Κρητικός

Κρητικός 14/20
Ένα από τα καλύτερα σημεία κρεατοφαγίας στην Αθήνα, με άριστη ποιότητα κρεατικών και κορυφαία τεχνική στο ψήσιμο. Άρχισε την ιστορία του πριν από μισό αιώνα κι εξελίχθηκε θεαματικά στα χέρια της νέας γενιάς. Απολαυστικά T-bone steak και σπαλομπριζόλα, πεντανόστιμος «σιδηρόδρομος» μοσχαριού, κορυφαία παϊδάκια, φανταστικά νεφράκια και μοναδικό μπιφτέκι από βοδινό, πρόβατο και μεδούλι.
Κορυφαίο πιάτο: Αρνίσια παϊδάκια

Αιόλου 49, Κάντζα (Παλλήνη), 2106659061.

Χρυσοί Σκούφοι 2015: Αυτά είναι τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας - εικόνα 36
Τηλέμαχος Art Grill

Τηλέμαχος Art Grill 14/20
Με εξαιρετικές, ψαγμένες πρώτες ύλες, σωστές κοπές και σιτέματα και μοναδική τεχνική στο ψήσιμο των κρεάτων, ο Γιώργος και ο Κώστας Τσιλιγκίρης αναβαθμίζουν την πατροπαράδοτη ψησταριά σε ένα περιποιημένο ελληνικό εστιατόριο-κρεατοφαγική εμπειρία, που με γνώση και μεράκι μεταμορφώνει το ταπεινό σε εξαιρετικό.
Κορυφαίο πιάτο: Αρνάκι σουβλάκι

Φραγκοπούλου 19, Κάτω Κηφισιά, 2108074015.

Νησιά

Χρυσοί Σκούφοι 2015: Αυτά είναι τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας - εικόνα 37
Etrusco

Etrusco 16,50/20
Το «κοκκινιστό» του είναι στην πραγματικότητα ωμός κιμάς καρυκευμένος με κανέλα και σπετσερικά και τον βουτάς σε κόκκινη σάλτσα και σε σάλτσα μπαχαράτη^ σαρδέλα λα(ρ)δορίγανη που συμπυκνώνει την παράδοση μαζί με μια οφθαλμαπάτη (λαρδί) που χαρίζει πρωτόγνωρες υφές^ σαβόρο Κέρκυρα-Βενετία σαν οδοστρωτήρας υψηλής νεο-παραδοσιακής μαγειρικής. Ο Μποτρίνι δημιουργεί εκπληκτικό νεοελληνικό ρεπερτόριο.
Κορυφαίο πιάτο: Vento di Levante (μια σύνθεση με θράψαλα, homemade σαλάμι, χλωροφύλλη και τσιγαρέλια)

Κάτω Κορακιάνα, Κέρκυρα, 2661093342.

Χρυσοί Σκούφοι 2015: Αυτά είναι τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας - εικόνα 38
Bill & Coo

Bill & Coo 15,50/20
Ο σεφ Αθηναγόρας Κωστάκος εξελίσσεται συνεχώς παρουσιάζοντας μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ελληνική κουζίνα που αποδεικνύει βαθιά γνώση γύρω από τις τοπικές γεύσεις αλλά και τις διεθνείς τεχνικές. Το αποτέλεσμα είναι μια σειρά ανατρεπτικά νόστιμων πιάτων με εξαιρετική αισθητική παρουσίαση, που διαφυλάττοντας τις γευστικές ελληνικές μνήμες, ενσωματώνουν ευρηματικά και με προσωπικό ύφος έθνικ πινελιές από ολόκληρο τον κόσμο.
Κορυφαίο πιάτο: Μελιτζάνα σασίμι του Ιάπωνα με καπνιστό σκουμπρί πάνω σε ψητή μελιτζάνα, πορτοκαλάτη σος σόγιας και παγωτό ουασάμπι

Ξεν. «Bill & Coo», Μεγάλη Άμμος, Μύκονος, 2289026292-3-4.

Χρυσοί Σκούφοι 2015: Αυτά είναι τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας - εικόνα 39
Αpocalypsis

Αpocalypsis 15/20
Στο εστιατόριο «Apocalypsis» του ξενοδοχείου «Patmos Aktis Suites & Spa», πάνω στην ακρογιαλιά του Γροίκου, ο δημιουργικός σεφ Δημήτρης Παμπόρης, ενώ αρχικά φαίνεται να αποσχίζεται από τον πυρήνα της παράδοσης, χάρη σε έξυπνους συνδυασμούς υλικών και στις σύγχρονες τεχνικές του, δίνει την πνοή που χρειάζεται η ελληνική κουζίνα για να συνεχίσει την πορεία της στο χρόνο.
Κορυφαίο πιάτο: Σιταρότο «καρμπονάρα» με μάγουλο πεσκαντρίτσας, πουρές αγκινάρας, σαλάμι Λευκάδας και νιώτικο κεφαλοτύρι

Ξεν. «Patmos Aktis Suites & Spa», Γροίκος, Πάτμος, 2247032800.

Χρυσοί Σκούφοι 2015: Αυτά είναι τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας - εικόνα 40
Σελήνη

Σελήνη 15/20
«Ωδή ντομάτας» σαν μεταμοντέρνα σαντορινιά χωριάτικη^ γαλέος με κρέμα ρεβιθιών, βούτυρο και αέρα λεμονιού ως νεολογισμό^ κοκοράκι «παστιτσάδα» σε fusion με παστίτσιο^ άσπρη και μαύρη μελιτζάνα με νόστιμη «στάχτη» από τη φλούδα τους μαζί με καπνιστό χέλι, ξινόμηλο και αφρός καρότου-πιπερόριζας. Ο σεφ Θοδωρής Παπανικολάου συντάσσεται με το γευστικό μεταμοντερνισμό.
Κορυφαίο πιάτο: Μπακαλιάρος ριζότο αχινού, κρέμα τρούφας

Γρεβενών Πύργος, Σαντορίνη, 2286022249.

Χρυσοί Σκούφοι 2015: Αυτά είναι τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας - εικόνα 41
Lady finger restaurant

Lady finger restaurant 14,5/20
Ο ανατρεπτικός σεφ Γιώργος Βενιέρης ξεχωρίζει για τη μοντέρνα, τολμηρή του κουζίνα που αλλάζει έξυπνα τα δεδομένα γνωστών αγαπημένων σπεσιαλιτέ. Δεν φαντάζεσαι πόσο πολύ δένει η σοκολάτα που αντικαθιστά την πικράδα της ελιάς στην αποδομημένη, μινιμαλιστική χωριάτικη σαλάτα, ούτε πώς ελιά και σοκολάτα παντρεύονται τόσο υπέροχα σ’ έναν τραγανό μπακλαβά! Ελληνικός γαστρονομικός μεταμοντερνισμός επιπέδου.
Κορυφαίο πιάτο: Χωριάτικη σαλάτα με σοκολάτα

Ξεν. «Andronikos», Xώρα Μυκόνου, 2289024231.

Χρυσοί Σκούφοι 2015: Αυτά είναι τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας - εικόνα 42
Μαυρίκος

Μαυρίκος 14/20
Απλός, απόλυτα καλοκαιρινός χώρος που φιλοξενεί αξιοπρόσεκτα δείγματα της δωδεκανησιακής παράδοσης αλλά και της ευρύτερης ελληνικής. Δεξιοτεχνική διαχείριση επιλεγμένων υλικών βάσης και γευστικό αποτέλεσμα που κάνουν το εστιατόριο της Λίνδου προορισμό.
Κορυφαίο πιάτο: Πλιγούρι με κιμά χταποδιού και μοσχοκάρυδο

Λίνδος, Ρόδος, 2244031232.

Χρυσοί Σκούφοι 2015: Αυτά είναι τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας - εικόνα 43
Μylos

Μylos 14/20
«5… 10… 15 σαλάτες, μυρωδικά, λουλούδια, μους από χλωρό τυρί Σαντορίνης» η αλλιώς ένα πιάτο-γευστικό τοπίο που εκφράζει τη θέληση του executive σεφ Γιάννη Κιόρογλου για «μια διανοούμενη κουζίνα απέναντι στο ηφαίστειο». Στο ατμοσφαιρικό εστιατόριο στο Φηροστεφάνι όλες οι σπεσιαλιτέ κινούνται σ’ αυτήν τη συχνότητα, με ανάλογου concept πιάτα όπως η «παραλλαγή σε ένα cheesecake με σαντορινιό ντοματάκι».
Κορυφαίο πιάτο: Αρνάκι με πατάτες, ανάμνηση από το χωριό του παππού μου Φηροστεφάνι,

Σαντορίνη, 2286025640.

Μακεδονία

Χρυσοί Σκούφοι 2015: Αυτά είναι τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας - εικόνα 44
Ντομάτα

Ντομάτα 15/20
Στην πιο χαρούμενη βεράντα της μαρίνας του «Sani Resort», όπου ο εξωτικός ταμάρινθος συναντά τον ντοματοπελτέ και χορεύουν τσιφτετέλι με το καυτερό τσίλι, τα μαγειρικά σύνορα καταργούνται. Εδώ έχει το λόγο ο σεφ Χρύσανθος Καραμολέγκος, ο οποίος εξακολουθεί εδώ και χρόνια να παραδίδει μαθήματα μαγειρικής απλότητας. Η κουζίνα του μπορεί να φλερτάρει με τα αρώματα της Ανατολής και τις τεχνικές της Δύσης, αλλά είναι φίνα και παραμένει αθεράπευτα ελληνική.
Κορυφαίο πιάτο: Αχνιστά χτένια με φύκια και βινεγκρέτ με κόκκινο βασιλικό και yuzu

Συγκρότημα «Sani Resort», Σάνη, Χαλκιδική, 2374099465.

Χρυσοί Σκούφοι 2015: Αυτά είναι τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας - εικόνα 45
Νίκος Κοντοσώρος

Κοντοσώρος 14,5/20
Ελληνική κουζίνα υψηλού επιπέδου με βασικά χαρακτηριστικά τον αρμονικό συνδυασμό τοπικών προϊόντων και παραδοσιακών συνταγών με την πιο σύγχρονη γευστική αντίληψη. Εμμονή στη λεπτομέρεια, αλχημιστική μεταμόρφωση των πρώτων υλών στην απόλυτη ουσία τους, συνεχής αναζήτηση των πιο ιδιαίτερων υλικών. Ο Νίκος Κοντοσώρος εξελίσσει χρόνο με το χρόνο την κουζίνα του, παρουσιάζοντας λιτές γαστρονομικές συνθέσεις με ουσιαστική γνώση και βαθιά νοστιμιά.
Κορυφαίο πιάτο: Φέτα Φλωρίνης ψητή, με μια λεπτότατη κρούστα σε ύφος τεμπούρας να περιβάλλει το τυρί

Ξινό Νερό Φλώρινας, 2386081256, 2386081551.

Χρυσοί Σκούφοι 2015: Αυτά είναι τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας - εικόνα 46
Γαστροδρόμιο εν Ολύμπω

Γαστροδρόμιο εν Ολύμπω 14/20
Σύγχρονη προσέγγιση της ελληνικής κουζίνας με εμφανή στοιχεία της παράδοσης. Σε συνδυασμό με τις πρώτης ποιότητας πρώτες ύλες το αποτέλεσμα χαρακτηρίζεται από γευστικό βάθος και ισορροπία που επιβάλλουν την επίσκεψη.
Κορυφαίο πιάτο: Κουνέλι τσουκαλιαστό με δεντρολίβανο και baby πατάτες Αγ. Νικολάου 36 (απέναντι από το πάρκο και το δημαρχείο),

Λιτόχωρο, 2352021300.

Χρυσοί Σκούφοι 2015: Αυτά είναι τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας - εικόνα 47
Clochard

Clochard 14/20
Η μοντέρνα κομψή σάλα του εκφράζει την αρχοντιά, τη θέρμη και την comfort γοητεία της παλιάς αστικής κουζίνας στη Βόρεια Ελλάδα, έχοντας κάτι από την αύρα του παλιού «Όλυμπος-Νάουσα». Κοτόσουπα-βάλσαμο με βαθιά γεύση, εξαιρετικά γιαπράκια, μελωμένα τζιεροσαρμαδάκια, νεοκλασικά κοκκινιστό μοσχάρι με πουρέ μελιτζάνας και αρνάκι στο φούρνο.
Κορυφαίο πιάτο: Γιαπράκια με αμπελόφυλλο, ρύζι και μυρωδικά

Προξ. Κορομηλά 4, Θεσσαλονίκη, 2310239805.

Χρυσοί Σκούφοι 2015: Αυτά είναι τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας - εικόνα 48
Θωμάς

Θωμάς 14/20
Εξαιρετική εκπροσώπηση της μακεδονίτικης κουζίνας, με έμφαση στα τοπικά προϊόντα αλλά και με τολμηρή αναζήτηση και υλοποίηση πρωτότυπων πιάτων με βασικό χαρακτηριστικό τους καλόγουστους και απροσδόκητους γευστικούς συνδυασμούς. Ο Νίκος Πασπάλης ισορροπεί αρμονικά ανάμεσα στην παράδοση και τη δημιουργική απόδοση των χαρακτηριστικών πιάτων της περιοχής, με σταθερό παρονομαστή την πλούσια και μεστή γεύση σε ολόκληρο το μενού του.
Κορυφαίο πιάτο: Βουβάλι (ελιά) με λιμοντσέλο πάνω σε πουρέ σελινόριζας

18ο χλμ. Αμυνταίου-Καστοριάς, Σκλήθρο Φλώρινας, 2386031206.

Χρυσοί Σκούφοι 2015: Αυτά είναι τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας - εικόνα 49
Μαρίνα

Μαρίνα 14/20
Το φροντισμένο αυτό εστιατόριο της Χαλκιδικής είναι ένα από τα καλύτερα της Μακεδονίας κι έχει γίνει απαραίτητος σταθμός των απαιτητικών ­ψαροφάγων. Με σταθερά εξαιρετικές πρώτες ύλες και μερακλίδικη απόδοση αγαπημένων θαλασσινών­ σπεσιαλιτέ, κι έχει δώσει περισσότερη έμφαση στο σέρβις και στη λίστα κρασιών.
Κορυφαίο πιάτο: Μυδοπίλαφο σε ζωμό ψαριού

Νέα Ποτίδαια, Χαλκιδική, 2373041570, 2373041825.

Χρυσοί Σκούφοι 2015: Αυτά είναι τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας - εικόνα 50
Πλατεία της Ανθούλας

Πλατεία της Ανθούλας 14/20
Όταν καθίσεις στην Πλατεία της Ανθούλας, στην Κρυοπηγή, νιώθεις πως η όλη οικογένεια Κρήτου, γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνει τοπική κουζίνα: χρησιμοποιεί τοπικές, πρώτες ύλες, σέβεται τους προμηθευτές της, μαγειρεύει παραδοσιακές συνταγές και το πιο βασικό νοιάζεται για την ποιότητα και κυρίως για τη γεύση των φαγητών που σερβίρει.
Κορυφαίο πιάτο: Κασσανδρινό, με φρέσκα κρεμμυδάκια, άνηθο και ξερά δαμάσκηνα

Πλατεία Κρυοπηγής, Κρυοπηγή, Χαλκιδική, 2374053001, 6942478517.

Χρυσοί Σκούφοι 2015: Αυτά είναι τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας - εικόνα 51
Tάσος

Tάσος 14/20
Τα πάντα περιστρέφονται γύρω από το τηγάνι και τη σχάρα, τα οποία διαχειρίζεται με μοναδική μαεστρία η Κυριακή Τοπτζή. Στον περίγυρο λίγα ορεκτικά και εξαιρετικές σαλάτες στήνουν ένα σκηνικό με το κρασί σε πρωταγωνιστικό ρόλο.
Κορυφαίο πιάτο: Μουσμούλι σχάρας

Φαέθωνος 6, Θεσσαλονίκη, 2310430523, 2310435023.

Κρήτη

Χρυσοί Σκούφοι 2015: Αυτά είναι τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας - εικόνα 52
Ο Αντώνης Πετρέλλης του Old Mill

Old Mill 15/20
Ο executive σεφ Αντώνης Πετρέλλης και ο σεφ του «Old Mill» Δημήτρης Βεργάκης παρουσιάζουν ένα μενού υψηλών γαστρονομικών προδιαγραφών. Έχοντας ως βάση τον καμβά που πλέκουν οι μνήμες των παραδοσιακών γεύσεων αποδίδουν το πιο σύγχρονο πρόσωπο της κρητικής κουζίνας, χρησιμοποιώντας ευφάνταστα την πλούσια παλέτα των τοπικών υλικών.
Κορυφαίο πιάτο: Φιλετάκια κουνελιού με θυμάρι, κρεμμυδάκια καραμελωμένα με μέλι και πουρές γλυκοπατάτας Ιεράπετρας

Ξεν. «Elounda Mare», Ελούντα, Κρήτη, 2841041102-3, 2841068250.

Χρυσοί Σκούφοι 2015: Αυτά είναι τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας - εικόνα 53
Ferryman

Ferryman 14/20
Δίπλα στη θάλασσα, με φόντο τον κόλπο της Ελούντας και τη Σπιναλόγκα, ο καταξιωμένος σεφ Γιάννης Μπαξεβάνης ανεβάζει ψηλά τον πήχη, δημιουργώντας μια κατά βάση κρητική κουζίνα που αντλεί από τη βαθιά τοπική παράδοση και ταυτοχρόνως ξεφεύγει από τα συνηθισμένα καθώς κάθε πιάτο μετατρέπεται σε μοναδική εμπειρία από τις προσωπικές γευστικές του πινελιές.
Κορυφαίο πιάτο: Κοκκινιστός τράγος με φρέσκα φασολάκια και πουρέ καρότου -μήλου αρωματισμένο με κύμινο

Ελούντα, 2841041230.

Χρυσοί Σκούφοι 2015: Αυτά είναι τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας - εικόνα 54
Ο Γιάννης Κουναλάκης στο Xasteria

Xasteria 14/20
Στο κρητικό εστιατόριο του ξενοδοχείου «Amirandes» η διακόσμηση αναβιώνει την ατμόσφαιρα της ταβέρνας, ενώ οι δημιουργικές παρεμβάσεις του executive chef Γιάννη Κουναλάκη σε κλασικές κρητικές και ελληνικές παραδοσιακές γεύσεις προσφέρουν μια ανανεωμένη και ενδιαφέρουσα εκδοχή της αυθεντικής κουζίνας της χώρας μας. Οι καλές πρώτες ύλες μετασχηματίζουν με έξυπνους συνδυασμούς τα κλασικά πιάτα σε γευστικές εκπλήξεις, διατηρώντας όμως τη χαρακτηριστική νοστιμιά τους.
Κορυφαίο πιάτο: Κοκκινιστό χταποδάκι με κρέμα ντομάτας, αφρό μετσοβόνε και χωριάτικη μπρουσκέτα

Ξεν. «Amirandes», Γούβες Ηρακλείου, 2897041103.

Χρυσοί Σκούφοι 2015: Αυτά είναι τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας - εικόνα 55
Χρυσόστομος

Χρυσόστομος 14/20
Πλήρης ανθολογία των πιο χαρακτηριστικών πιάτων της κρητικής κουζίνας, σε αυθεντική απόδοση και εξαιρετικές πρώτες ύλες κυρίως από τα Σφακιά, πάνω στο ενετικό λιμάνι των Χανίων. Παραδοσιακή διακόσμηση και μεγάλη ποικιλία από μαγειρευτά που τα περισσότερα μαγειρεύονται στον ξυλόφουρνο όπως και το ωραιότατο ψωμί. Άψογη σφακιανόπιτα και εξαιρετικό μπουρέκι.
Κορυφαίο πιάτο: Αρνί φρικασέ με σταμναγκάθι Δευκαλίωνα και Ικάρου, Ανατολική τάφρος,

Χανιά, 2821057035.

Θεσσαλία

Χρυσοί Σκούφοι 2015: Αυτά είναι τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας - εικόνα 56
Διονύσης Ζαχαρόπουλος, Έξι κλειδιά

Έξι κλειδιά 14/20
Το νεαρό της ηλικίας του Διονύση Ζαχαρόπουλου κάθε άλλο παρά του στερεί τη δυνατότητα να αποδείξει το ταλέντο του και την επαγγελματική του επάρκεια, πάντα υπό την καθοδήγηση του consultant Γιάννη Μπαξεβάνη. Σύγχρονες τεχνικές, εξαιρετικές πρώτες ύλες, αλλά και στοιχεία από την παράδοση, του Πηλίου και όχι μόνο, οδηγούν σε ένα αποτέλεσμα με γευστική αρτιότητα.
Κορυφαίο πιάτο: Φιλέτο μπαρμπουνιού με χειροποίητα ζυμαρικά ζυμωμένα με μάραθο και λεμόνι confit

Παραλία Καλλιφτέρη, Άφησσος, Πήλιο, 2423033720.

Υποστηρικτές της τελετής απονομής των Χρυσών Σκούφων 2015

Χρυσοί Σκούφοι 2015: Αυτά είναι τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας - εικόνα 57

Περισσότερες πληροφορίες

Premiere

(ξεν. «Athenaeum InterContinental») Λεωφ. Συγγρού 89-93, Ν. Κόσμος
  • Εστιατόρια

Matsuhisa Athens

Απόλλωνος 40, Βουλιαγμένη
  • Ethnic κουζίνες

Τηλέμαχος Art Grill

Φραγκοπούλου 19, Κάτω Κηφισιά
  • Εστιατόρια

Tudor Hall

(ξεν. «King George») Βασ. Γεωργίου 3, Σύνταγμα
  • Εστιατόρια

Aleria

Μεγ. Αλεξάνδρου 57, Μεταξουργείο
  • Εστιατόρια

Hytra

Πέτρου Κόκκαλη 1, Αμπελόκηποι
  • Εστιατόρια

Παπαϊωάννου

Ακτή Κουμουνδούρου 42, Μικρολίμανο
  • Εστιατόρια

Varoulko Seaside

Ακτή Κουμουνδούρου 54-56, Μικρολίμανο
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

To 'Kalimeres Bistro' στρέφει τα φώτα στου Ψυρρή

Όσα καθιστούν ιδανικό προορισμό το ολοήμερο σποτ που συνέβαλε στην αναγέννηση του Ψυρρή.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
22/07/2024

Η Πάρος στον αστερισμό του 'Crios'

Ένα φρέσκο Beach Bar & Restaurant στην αμμουδιά του Κριού εμπλουτίζει το θερινό fine living by the sea στη δημοφιλή Κυκλάδα.

'Ora' για μπάρμπεκιου δίπλα στο κύμα

Τα BBQ Nights του 'One&Only Aesthesis' δίνουν άλλον γευστικό αέρα στις καλοκαιρινές Πέμπτες.

Τα εστιατόρια του ζεν "Amanzoe" ανοίγουν στους εξωτερικούς επισκέπτες και πήραμε μια γεύση

Το κορυφαίο resort ανοίγεται για πρώτη φορά γενναιόδωρα στο ελληνικό κοινό και τους εξωτερικούς επισκέπτες. Μπορείς να χαρείς μια εξαιρετική εμπειρία απολαμβάνοντας συναρπαστικό τοπίο στη γαλήνη του ηλιοβασιλέματος, εξαιρετικά κοκτέιλ, και γιαπωνέζικη κουζίνα επιπέδου στο εστιατόριο "Nama".

Ξέρουμε πού θα απολαύσεις την Πανσέληνο του Ελαφιού

Εστιατόρια και μπαρ σε ταράτσες της Αθήνας για το υπέροχο φεγγάρι του Ιουλίου.

Το Βερολίνο είναι μια σπουδή στη γαστρονομική ποικιλομορφία και αυτά είναι μερικά ξεχωριστά εστιατόρια που την κάνουν πράξη

Συνυφαίνοντας κλασικά και σύγχρονα ρεύματα σε εστιατόρια που απαγορεύουν τις φωτογραφίες, με "υπερ-τοπική" και "fine-casual" γαστρονομία, φυσικά κρασιά να ρέουν σε αφθονία και βινύλια να παίζουν στα ηχεία δυνατά, η ιστορική γερμανική πρωτεύουσα είναι μια σπουδή στην ποικιλομορφία.

Τρία τίμια μεζεδοπωλεία της Αθήνας που αγνοεί ο αλγόριθμος

Τρεις τίμιες ιστορίες για τρία τίμια μεζεδοπωλεία- αναχώματα του φασεϊσμού, που μάλλον δεν τα ξέρει ούτε ο αλγόριθμος.