Πήγαμε στα «Καραμανλίδικα του Φάνη»: Εδώ τον λένε «παστιρμά»!

Σουτζούκια κρεμάμενα, τηγανιές και ούζα σε ένα καινούργιο­ μερακλίδικο χαρμάνι αλλαντοπωλείου και μεζεδοπωλείου ­Ευριπίδου και Σωκράτους γωνία.

Πήγαμε στα «Καραμανλίδικα του Φάνη»: Εδώ τον λένε «παστιρμά»!

Σουτζούκια κρεμάμενα, τηγανιές και ούζα σε ένα καινούργιο­ μερακλίδικο χαρμάνι αλλαντοπωλείου και μεζεδοπωλείου ­Ευριπίδου και Σωκράτους γωνία.

Πήγαμε στα «Καραμανλίδικα του Φάνη»: Εδώ τον λένε «παστιρμά»! - εικόνα 1

«Goat cheese from Naoussa, northern Greece»: ο… μάστερ τυριών και αλλαντικών Φάνης Θεο­δωρόπουλος (Αραπιάν) τρατάρει ένα ζευγάρι Αμερικάνων, το οποίο μόλις έχει περάσει τη βαβούρα και την πολύχρωμη πραμάτεια της Ευριπίδου, ένα παλαιωμένο, καπνιστό κατσικίσιο τυρί. Τους βγάζει στο μπακαλόχαρτο και λίγο από το δραμινό παστράμι του Παρασκευά Σαρήμπογια (αλλαντοποιία Sary), μαζί με τον οποίο έφτιαξαν τα «Καραμανλίδικα του Φάνη». Είναι ωραία εδώ.Το νεοκλασικό με τα ζωγραφιστά ταβάνια και τους πέτρινους τοίχους είναι σκέτο μπιζουδάκι και η βιτρίνα με τη νοικοκυρεμένη συσσώρευση καραμανλίδικων λουκάνικων, το προσούτο, τους καβουρμάδες, τις μορταδέλες, τις γραβιέρες, τα κασέρια και τα αλμυροτύρια το θρέφει το μάτι.
Με τα ράφια να σιγοντάρουν με θρακιώτικα ιφκάδια, παξιμαδάκια και βαζάκια με πιπεριές, έχεις όλες τις προδιαγραφές για σπιτικό τσιμπούσι. αλλά το ζήτημα είναι ότι στο «μεζετζίδικο» –δική τους η ταμπέλα– στις παρυφές της Βαρβάκειου μπορείς και να καθίσεις. Η κουζίνα βγάζει ντολμαδάκια γιαλαντζί, παστουρμά, που εδώ τον λένε και τον γράφουν παστιρμά, με πλιγούρι και ντομάτα, μια σειρά από σαγανάκια (δοκιμάστε οπωσδήπoτε αυτό με το νιώτικο κεφαλοτύρι), βοδινό λουκάνικο σε πίτα και άλλα απλά πράγματα, που εστιάζουν χωρίς μεγαλοστομίες στην πρώτη ύλη.
Ο ρυθμός με τον οποίο έρχονταν οι μεζέδες τις πρώτες ημέρες ήθελε ακόμη λίγη βελτίωση, αλλά με τη Μαρίκα Νίνου να τραγουδάει «Τι σήμερα, τι αύριο, τι τώρα» και άλλα λαϊκά εποχής, ούζα, τσίπουρα κι ελληνικές μπίρες, τα παρεάκια που είδα να στήνονται τριγύρω από τα μαρμάρινα τραπέζια αλλά και στην πίσω αυλή, η οποία μοιάζει με σοκάκι παλιάς­ Αθήνας, ήταν αρκετά ανέμελα για να παραπονεθούν...

Μεζετζίδικο καρέ καρέ

Πήγαμε στα «Καραμανλίδικα του Φάνη»: Εδώ τον λένε «παστιρμά»! - εικόνα 2

Πράσινη σαλάτα
Μόνο vegan δεν είναι, πράγμα αναμενόμενο σε αυτό το περιβάλλον. Πρασινάδες, ντοματίνια, λάδι και καλό ξίδι, που «βγαίνει» όμορφα, συναντούν το νιώτικο ξινοτύρι και το πικάντικο σαλάμι Δράμας σε αυτό το πιάτο-γεύμα από μόνο του.

Πήγαμε στα «Καραμανλίδικα του Φάνη»: Εδώ τον λένε «παστιρμά»! - εικόνα 3

Καραμανλίδικα παστουρμαδοπιτάκια
Τον ωραιότατο παστουρμά τον τυλίγουν σε φύλλο γιουφκά και να σου μια σειρά από μακρόστενα πιτάκια με αφράτο, τραγανό περίβλημα, καλο-τηγανισμένα, που τα τρως άνετα και με το χέρι – σνακ Ανατολής.

Πήγαμε στα «Καραμανλίδικα του Φάνη»: Εδώ τον λένε «παστιρμά»! - εικόνα 4

Σουτζούκι Αδάνων τηγανιά
Με σήμανση hot, hot, hot! Δεν το λένε τυχαία «πύραυλο» αυτό το πιάτο, είναι. Το σουτζούκι είναι διαολεμένα καυτερό κι έρχεται με αβγά μάτια, ντομάτα και γιαούρτι, για να το σβήσεις λίγο. Αν αντέχετε…

Περισσότερες πληροφορίες

Καραμανλίδικα του Φάνη (Τα)

Σωκράτους 1 & Ευριπίδου 52, Ψυρρή
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Lolita's

Το νέο στέκι - σουξέ του Ψυχικού έχει κοσμοπολίτικο στιλ, κινηματογραφική αύρα, κεφάτη διάθεση και ωραίες ιδέες στην κουζίνα. Αν προσέξει ώστε η ευρηματική γαστρονομική του πρόταση να κερδίζει και στα σημεία, μπορεί εύκολα να γίνει ένας απ’ τους πιο άχαστους καλοφαγικούς προορισμούς της πόλης.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
02/05/2024

Γιουβετσάκια

Υποδειγματική εντελώς off Broadway ταβέρνα, που μαγειρεύει 30 χρόνια τώρα ντελικάτη ελληνική κουζίνα, βασισμένη σε εξαιρετικές πρώτες ύλες.

Δύο αφορμές για "Zillers"

Σπέσιαλ γεύσεις σερβίρει το βράδυ της Ανάστασης το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της οδού Μητροπόλεως, ενώ λίγες ημέρες αργότερο το αδερφό "The Zillers Pastry Bar" υποδέχεται τον εξαιρετικό pastry chef Gilles Marchal.

'Ronin', το νέο ιαπωνικό του Κολωνακίου

O Μανώλης Κωνιωτάκης στήνει ένα εστιατόριο μίνιμουμ αισθητικής και μάξιμουμ γεύσης από τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Οι "Ψαράδες" γοητεύουν το ούζο "Πλωμαρίου"

Όταν κλασσικοί ψαρομεζέδες και τολμηρές θαλασσινές σπεσιαλιτέ του Γιάννη Λιάκου συντονίζονται με εκλεκτό γλυκανισάτο απόσταγμα.

Νέο 'Barbounaki by Papaioannou' στον Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης

Στον κόλπο του ΝΟΒ, εγκαινιάζεται το φρέσκο 'Barbounaki' δια χειρός Γιώργου Παπαϊωάννου, με ψάρια και θαλασσινά στις καλύτερες εκδοχές τους.

Στο φιλότεχνο "Amber Cellar" του MITSIS

Στο καινούργιο ξενοδοχείο του Ομίλου MITSIS στον Πειραιά, η τέχνη δίνει τον τόνο και στο ελληνικό εστιατόριο του συναντώνται νόστιμα η παράδοση και οι νεωτερισμοί.