
Γνώριζες, αλήθεια, ποιος είναι ο Κυριάκος Πιττάκης; Υπήρξε ένας από τους θεμελιωτές της ελληνικής αρχαιολογίας και η πρώτη καθοριστική μορφή του κλάδου στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος, συμβάλλοντας μάλιστα καθοριστικά στην ίδρυση του πρώτου Μουσείου της Ακρόπολης. 'Άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στη διαμόρφωση της αρχαιολογικής επιστήμης στην Αθήνα και στην εθνική ταυτότητα του νεότερου ελληνικού κράτους. Γιατί στα γράφω όλα αυτά; Μα για να αντιληφθείς τι ακριβώς συμβαίνει στον χώρο που κάποτε στέγαζε το σπίτι του ιστορικού αρχαιολόγου, ο οποίος με το πάθος του ανέδειξε την ιστορία της πόλης και της χώρας.

Με παρόμοιο πάθος, οι άνθρωποι του Liystor, στο ίδιο ακριβώς σημείο, στα χαμηλά της Ερμού, προσπαθούν να αναδείξουν μια εξαιρετικά γευστική πτυχή της Αθήνας, σε ένα πολύ ιδιαίτερο και ξεχωριστό σποτ στο κέντρο της, το οποίο μετρά μόλις λίγες εβδομάδες παρουσίας.

Μπαίνεις στον χώρο και σε κερδίζει αμέσως η αύρα χαλαρότητας, σε εντυπωσιάζει η όμορφη μπάρα εκ δεξιών και σου γλυκαίνει το μάτι η αυλή στο βάθος – εκεί υπάρχουν και τοιχογραφίες που συνδέουν το ολοήμερο πια σημείο με τον πάλαι ποτέ κάτοικό του, με την υπογραφή του εξαίρετου Cacao Rocks.
Αφού ρίξεις μια ματιά στο υπέροχα διαμορφωμένο υπόγειο (με το κελάρι, την αίθουσα γευσιγνωσίας και το private dining, συν μερικές εκπλήξεις), προορισμός σου είναι ο τρίτος όροφος και η ταράτσα του Liystor.

Απλώνοντας τραπέζια στα "ορεινά" της Ερμού, το rooftop bar-resto σου σερβίρει, ως ιδανικό ορεκτικό, τον Ιερό Βράχο, την Πλάκα και το Μοναστηράκι, τον ναό του Ηφαίστου και το Αστεροσκοπείο, πετυχαίνοντας το wow factor άμα τη εμφανίσει σου. Εν συνεχεία, αφήνεσαι στο έξυπνα δομημένο μενού του ταλαντούχου σεφ Νίκου Αποστολάκη (με εμπειρία σε σημαντικά γευστικά ινστιτούτα της Ελλάδας και του εξωτερικού).

Κινηθήκαμε προς τη θαλασσινή πλευρά της κάρτας (υπάρχει, ασφαλώς, και κρέας), ξεκινώντας με τα ωμά. Ξεχωρίζει αμέσως ένα από τα signatures του σεφ, το ψάρι ημέρας crudo (στην περίπτωσή μας, κρανιός) με μια ευχάριστη βινεγκρέτ εσπεριδοειδών, πιπέρι shichimi περιμετρικά του ωραία κομμένου ψαριού και φρέσκο κρεμμύδι, συν τα περασμένα από τη σχάρα "φιλέτα" εσπεριδοειδών. Αρκετά συμπαθητική και η περίπτωση του ωμού ημέρας: ταρτάρ ντάσκας με ντομάτα, αγγούρι, κρίταμο και προζυμένιο ψωμί.


Στα "βαριά χαρτιά" του μενού, μας κέρδισε η τσιπούρα που "ντύνεται" με μια πεντανόστιμη γκρεμολάτα, προσγειώνεται σε ολόσωστα βρασμένα σέσκουλα και μία πληθωρική σάλτσα από το ψάρι, σε ένα πιάτο που αναδεικνύει το εύρος των ικανοτήτων του σεφ μέσα στην απλότητά του – μιλάμε, άλλωστε, για ψάρι με χόρτα.


Πολύ καλό τηγάνι στην κατά Liystor πρόταση για fish n' chips, με άψογο κουρκούτι μπύρας και εθιστική σάλτσα γιαουρτιού, που, με λίγο πιο σωστά τηγανισμένες πατάτες, θα ανέβαζε ακόμη περισσότερο το πιάτο. Το θαλασσινό papillote (όστρακα, γαρίδες, ψάρι, άγριο μάραθο που μαζεύουν οι ίδιοι και μελωμένα λαχανικά) από την πλευρά του είναι δεδομένο πως θα δημιουργήσει πιστό κοινό στο άμεσο μέλλον.
Μιλώντας για το μέλλον, το Liystor θα αποκτήσει και συγκάτοικο εντός του θαυμάσιου νεοκλασικού, καθώς το φθινόπωρο θα κάνει πρεμιέρα και το Ydoron, στον δεύτερο όροφο. Εκεί ο σεφ Αποστολάκης θα ξεδιπλώσει πλήρως τη φιλοσοφία του, σε ένα steak house ψαριού με dry-aged κοπές.
Ναι, ξέρω, ακούγεται πολλά υποσχόμενο. Και πίστεψέ με: έχοντας μια μικρή πρώτη γεύση από όσα ετοιμάζει ο σεφ Αποστολάκης, θα είναι.
Αυτό τουλάχιστον μας "υπονόησαν" ένας βλάχος ωρίμανσης 21 ημερών, που ήρθε άψογα ψημένος, καθώς και ένα αλλαντικό από ντάσκα που παλαιώνεται σχεδόν τρεις μήνες, κόβεται σαν προσούτο μπροστά σου και σερβίρεται πάνω σε flatbread, παρέα με πέστο από φιστίκι Αιγίνης, δυόσμο και κολοκυθάκια.



Δε θα μπορούσαμε επίσης να μην αναφέρουμε το φιλικό σέρβις. Τέλος, ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί εδώ και στο πεδίο του κρασιού, που λειτουργεί ως αναπόσπαστο κομμάτι της όλης εμπειρίας. Ο Κωνσταντίνος Κοσμαδάκης υπογράφει μια ενδιαφέρουσα οινική λίστα ενώ το Liystorε ετοιμάζει αρκετά πράγματα γύρω από το σύμπαν του αμπελιού για το επόμενο διάστημα.

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.