Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου: Ένας και πλέον αιώνας συνεταιριστικής παράδοσης και δημιουργίας

Ο συνεταιρισμός που ιδρύθηκε στο μεγαλύτερο κεφαλοχώρι του Πηλίου, τη Ζαγορά, το 1916 από 199 κατοίκους της περιοχής, εκπροσώπους όλων των κοινωνικών τάξεων, συνεχίζει με επιτυχία την πορεία του εξυπηρετώντας πλέον συνολικά περισσότερα από 800 μέλη.

Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου

'Έναν και πλέον αιώνα συνεταιριστικής παράδοσης και δημιουργίας μετρά ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου, οργάνωση που έγινε ευρύτερα γνωστή με την εκπόνηση του εμπορικού σήματος "ZAGORIN", 70 χρόνια μετά την ίδρυσή της. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία ήταν πολύ σημαντική αφού έδωσε ταυτότητα στα προϊόντα, κάτι που λειτούργησε καταλυτικά και στην κατοχύρωση των μήλων του Συνεταιρισμού-των πρώτων στην Ευρωπαϊκή 'Ενωση- με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης το 1996. Η εξελικτική πορεία του Συνεταιρισμού συνεχίστηκε με την επικόλληση της γνωστής ωοειδούς ετικέτας με το εμπορικό σήμα, σε κάθε φρούτο ξεχωριστά, και πλέον όλα τα μήλα και τα παραγόμενα προϊόντα επιφέρουν αυτοκόλλητο γνησιότητας με το εμπορικό σήμα. Ειδικό αυτοκόλλητο με το εμπορικό σήμα επικολλάται στα βιολογικής καλλιέργειας προϊόντα.

Ο Συνεταιρισμός σήμερα, διακινεί το σύνολο των παραγόμενων προϊόντων από το 99% των καλλιεργητών της Δημοτικής Ενότητας Ζαγοράς

Το κύριο προϊόν της Οργάνωσης είναι τα μήλα, εκ των οποίων η κύρια ποικιλία είναι η starking delicious. Παράλληλα καλλιεργούνται και διακινούνται μήλα των ποικιλιών golden delicious, φιρίκια, gala, fuji, reinette du Canada, και jonagold. Ο Συνεταιρισμός σήμερα ξυπηρετεί συνολικά περισσότερα από 800 μέλη και τα Π.Ο.Π. μήλα Ζαγοράς Πηλίου με το εμπορικό σήμα ZAGORIN, χαρακτηρίζουν την περιοχή σε όλη τη χώρα και στο εξωτερικό. Διακινεί επίσης κάστανα, αχλάδια, κεράσια, ακτινίδια και άλλα προϊόντα από δενδρώδεις καλλιέργειες της περιοχής.

Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου
Παράλληλα με την ποικιλία starking delicious καλλιεργούνται και διακινούνται μήλα των ποικιλιών golden delicious, φιρίκια, gala, fuji, reinette du Canada και jonagold

Δεν είναι τυχαίο το ότι τα μήλα συστήνονται από τη συντριπτική πλειοψηφία των παιδιάτρων, ως η πρώτη στερεά τροφή που εισάγεται στο διαιτολόγιο των βρεφών αφού είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, φλαβονοειδή (πολυφαινόλες) και φυτικές ίνες και έχουν από τα υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικής δράσης, συγκριτικά με άλλα φρούτα. Μάλιστα, μια σειρά μελετών αποδεικνύει τις θετικές επιδράσεις των φλαβονοειδών στην υγεία, όπως είναι η καταπολέμηση των φλεγμονών, η προστασία της καρδιάς και η καλή λειτουργία των πνευμόνων.

Τα μήλα ως φρούτα, έχουν κατά μέσο όρο 80 θερμίδες και περίπου 84% νερό, συνεπώς η κατανάλωσή τους συμβάλλει σε μια ισορροπημένη διατροφή, απαραίτητη για ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα

Επιπλέον, η βιταμίνη C, οι βιταμίνες του συμπλέγματος B, η βιταμίνη A και το β- καροτένιο, η βιταμίνη Ε, η βιταμίνη Κ, το κάλιο που περιέχονται στο μήλο, συμβάλουν στην καλή λειτουργία του νευρικού και μυϊκού συστήματος, στη βελτίωση της αντιοξειδωτικής και αντιθρομβωτικής του ικανότητας

Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου
'Όλα τα μήλα και τα παραγόμενα προϊόντα του Συνεταιρισμού επιφέρουν αυτοκόλλητο γνησιότητας με το εμπορικό σήμα.

Η ευρεία δραστηριότητά του Συνεταιρισμού σε κοινωνικό και οργανωτικό επίπεδο όπως και τα αποτελέσματά της, επέφερε 100 χρόνια μετά την ίδρυση της Οργάνωσης, τη καταχώρηση στον εθνικό κατάλογο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς  της Ελλάδας. Σημειώνεται ότι όλα τα προϊόντα καλλιεργούνται υποχρεωτικά με τη μέθοδο της ολοκληρωμένης διαχείρισης ή εναλλακτικά  της βιολογικής διαχείρισης της παραγωγής ενώ ο Συνεταιρισμός ακολουθεί όλα τα σύγχρονα πρότυπα πιστοποίησης όπως το AGRO 2, το GLOBALGAP/G.R.A.S.P. και το ISO 22000 αλλά και ιδιωτικά πρότυπα που έχουν δημιουργήσει αλυσίδες του αγροδιατροφικού τομέα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Πίτσα ή μακαρόνια; Ανακαλύψτε τη πιτσαρία /σπαγγετερία που φτιάχνει τα καλύτερα στο Μαρούσι

Από τη μικρή του αρχή με μόλις μερικά τραπέζια και μόνο μια/δυο πίτσες στο μενού, σύντομα η φήμη του εστιατορίου μεγάλωσε και ήρθε κοντά μας στο Μαρούσι.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/05/2024

S. Pellegrino: Mας υποδέχεται στο εστιατόριο του "Κρεοπωλείου Διαμέλας"

Το κρεοφαγικό εστιατόριο στην Πυλαία Θεσσαλονίκης, του κρεοπωλείου που ταυτίζει το όνομά του με την ποιότητα από το 1962, αναδεικνύει το καλό ελληνικό κρέας σε πιάτα μοναδικής νοστιμιάς.

Wine pairing στο "Amber Cellar Bar & Restaurant"

Οι λάτρεις της γαστρονομίας και του κρασιού θα απολαύσουν ένα ταξίδι γεύσεων στην ελληνική κουζίνα, αποτέλεσμα δημιουργικής σύμπραξης των Δημήτρη Στειακάκη και Στέλιου Μάκαρη με την εταιρεία Aiolos.

Ανακαλύπτοντας την Κεφαλονίτικη γαστρονομία στο "Makedonia Palace"

Ο executive chef Σωτήρης Ευαγγέλου με την ομάδα του υποδέχονται τον Κεφαλονίτη chef Γιώργο Αντωνέλλο για ένα ταξίδι στις αυθεντικές γεύσεις και τα αρώματα του νησιού.

Ταλαντούχοι Έλληνες θαυματοποιοί στο "Ex Machina"

O Άνταμ Κοντοβάς υποδέχεται τον Πάρη Τζιμτζαλή, Senior Sous chef στο εμβληματικό "St John Bread and Wine" στο Λονδίνο, σ' ένα 4 hands pop-up με κρασιά της Ηλιάνας Καρίμαλη.