Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου: Ένας και πλέον αιώνας συνεταιριστικής παράδοσης και δημιουργίας

Ο συνεταιρισμός που ιδρύθηκε στο μεγαλύτερο κεφαλοχώρι του Πηλίου, τη Ζαγορά, το 1916 από 199 κατοίκους της περιοχής, εκπροσώπους όλων των κοινωνικών τάξεων, συνεχίζει με επιτυχία την πορεία του εξυπηρετώντας πλέον συνολικά περισσότερα από 800 μέλη.

Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου

'Έναν και πλέον αιώνα συνεταιριστικής παράδοσης και δημιουργίας μετρά ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου, οργάνωση που έγινε ευρύτερα γνωστή με την εκπόνηση του εμπορικού σήματος "ZAGORIN", 70 χρόνια μετά την ίδρυσή της. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία ήταν πολύ σημαντική αφού έδωσε ταυτότητα στα προϊόντα, κάτι που λειτούργησε καταλυτικά και στην κατοχύρωση των μήλων του Συνεταιρισμού-των πρώτων στην Ευρωπαϊκή 'Ενωση- με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης το 1996. Η εξελικτική πορεία του Συνεταιρισμού συνεχίστηκε με την επικόλληση της γνωστής ωοειδούς ετικέτας με το εμπορικό σήμα, σε κάθε φρούτο ξεχωριστά, και πλέον όλα τα μήλα και τα παραγόμενα προϊόντα επιφέρουν αυτοκόλλητο γνησιότητας με το εμπορικό σήμα. Ειδικό αυτοκόλλητο με το εμπορικό σήμα επικολλάται στα βιολογικής καλλιέργειας προϊόντα.

Ο Συνεταιρισμός σήμερα, διακινεί το σύνολο των παραγόμενων προϊόντων από το 99% των καλλιεργητών της Δημοτικής Ενότητας Ζαγοράς

Το κύριο προϊόν της Οργάνωσης είναι τα μήλα, εκ των οποίων η κύρια ποικιλία είναι η starking delicious. Παράλληλα καλλιεργούνται και διακινούνται μήλα των ποικιλιών golden delicious, φιρίκια, gala, fuji, reinette du Canada, και jonagold. Ο Συνεταιρισμός σήμερα ξυπηρετεί συνολικά περισσότερα από 800 μέλη και τα Π.Ο.Π. μήλα Ζαγοράς Πηλίου με το εμπορικό σήμα ZAGORIN, χαρακτηρίζουν την περιοχή σε όλη τη χώρα και στο εξωτερικό. Διακινεί επίσης κάστανα, αχλάδια, κεράσια, ακτινίδια και άλλα προϊόντα από δενδρώδεις καλλιέργειες της περιοχής.

Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου
Παράλληλα με την ποικιλία starking delicious καλλιεργούνται και διακινούνται μήλα των ποικιλιών golden delicious, φιρίκια, gala, fuji, reinette du Canada και jonagold

Δεν είναι τυχαίο το ότι τα μήλα συστήνονται από τη συντριπτική πλειοψηφία των παιδιάτρων, ως η πρώτη στερεά τροφή που εισάγεται στο διαιτολόγιο των βρεφών αφού είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, φλαβονοειδή (πολυφαινόλες) και φυτικές ίνες και έχουν από τα υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικής δράσης, συγκριτικά με άλλα φρούτα. Μάλιστα, μια σειρά μελετών αποδεικνύει τις θετικές επιδράσεις των φλαβονοειδών στην υγεία, όπως είναι η καταπολέμηση των φλεγμονών, η προστασία της καρδιάς και η καλή λειτουργία των πνευμόνων.

Τα μήλα ως φρούτα, έχουν κατά μέσο όρο 80 θερμίδες και περίπου 84% νερό, συνεπώς η κατανάλωσή τους συμβάλλει σε μια ισορροπημένη διατροφή, απαραίτητη για ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα

Επιπλέον, η βιταμίνη C, οι βιταμίνες του συμπλέγματος B, η βιταμίνη A και το β- καροτένιο, η βιταμίνη Ε, η βιταμίνη Κ, το κάλιο που περιέχονται στο μήλο, συμβάλουν στην καλή λειτουργία του νευρικού και μυϊκού συστήματος, στη βελτίωση της αντιοξειδωτικής και αντιθρομβωτικής του ικανότητας

Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου
'Όλα τα μήλα και τα παραγόμενα προϊόντα του Συνεταιρισμού επιφέρουν αυτοκόλλητο γνησιότητας με το εμπορικό σήμα.

Η ευρεία δραστηριότητά του Συνεταιρισμού σε κοινωνικό και οργανωτικό επίπεδο όπως και τα αποτελέσματά της, επέφερε 100 χρόνια μετά την ίδρυση της Οργάνωσης, τη καταχώρηση στον εθνικό κατάλογο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς  της Ελλάδας. Σημειώνεται ότι όλα τα προϊόντα καλλιεργούνται υποχρεωτικά με τη μέθοδο της ολοκληρωμένης διαχείρισης ή εναλλακτικά  της βιολογικής διαχείρισης της παραγωγής ενώ ο Συνεταιρισμός ακολουθεί όλα τα σύγχρονα πρότυπα πιστοποίησης όπως το AGRO 2, το GLOBALGAP/G.R.A.S.P. και το ISO 22000 αλλά και ιδιωτικά πρότυπα που έχουν δημιουργήσει αλυσίδες του αγροδιατροφικού τομέα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Ένας "Πρίγκιπας" που γίνεται βασιλιάς της γεύσης

Το δημοφιλές σποτ των Εξαρχείων μεγαλώνει και εξελίσσεται, παραμένοντας μία θαυμάσια πρόταση για πριν και μετά από την πλησιέστερη θεατρική παράσταση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
27/03/2023

Bio Festival 2023: Τα πάντα για τα βιολογικά προϊόντα στην Τεχνόπολη

Βιολογικά προϊόντα φαγητού και ποτού, ομορφιάς και υγείας αλλά και μια σειρά από ομιλίες και workshops θα παρουσιαστούν στο φεστιβάλ που τιμά τη βιολογική παραγωγή.

Δυο νέες αγαπημένες γεύσεις από τη Nespresso Professional

Αρώματα βανίλιας και καραμέλας γεμίζουν την καθημερινότητά μας, με τις νέες αρωματικές γεύσεις Caffé Vanilio και Caffé Caramello, που εξελίσσουν δυο παλιά αγαπημένα φαβορί ραφινάροντας τη γευστική τους απόλαυση.

Η Nico Lazaridi καλωσορίζει τα μονοποικιλιακά κρασιά Cavalieri

Ένα ολοκαίνουριο κρασί από Merlot και η νέα εσοδεία για το Assyrtiko έρχονται να εμπλουτίσουν την οικογένεια μονοποικιλιακών οίνων Cavalieri.

Τι ετοιμάζεις στο "Chicken Picnic", Παύλο Κυριάκη;

Το επιτυχημένο project που κάνει γευστικό focus στο κοτόπουλο ενώνει τις δυνάμεις του με τον βραβευμένο σεφ.

Ο Ερβέ Προνζάτο είναι πλέον fusion και ανοίγει ένα νέο street-φουντάδικο στα Πετράλωνα

Ο πολυβραβευμένος Γάλλος σεφ, πολιτογραφημένος στη γαστρονομική Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια, δηλώνει ενθουσιωδώς κοσμοπολίτης, λατρεύει το street food και ανοίγει στα Πετράλωνα το ψαγμένο street-φουντάδικο "Hawker".