Απόσταγμα... Καισαριανής

Μικρά το δέμας, αλλά χωράνε πολλούς και καλούς μεζέδες. Για ούζα και τσίπουρα πήγαμε στην περιποιημένη «Οινοθήρα» και για ρακές στο νεανικό «Ρακάκι».

Απόσταγμα... Καισαριανής

Μικρά το δέμας, αλλά χωράνε πολλούς και καλούς μεζέδες. Για ούζα και τσίπουρα πήγαμε στην περιποιημένη «Οινοθήρα» και για ρακές στο νεανικό «Ρακάκι».

…της θάλασσας

Απόσταγμα... Καισαριανής - εικόνα 1

Στο μαγαζί υπάρχει πλέον και η επιλογή των κρεατικών, αλλά οφείλω να ομολογήσω ότι όταν έφτασε εκείνος ο –πιο φρέσκος δεν γίνεται– αχινός, που πήραμε μαζί με το πρώτο τσίπουρο, δεν ξανασκέφτηκα τη συγκεκριμένη προοπτική δεύτερη φορά. Συμπύκνωση θαλάσσης· ανάρπαστος έγινε. Αρκεί να σας πω ότι δύο φορές ζητήσαμε… refill το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου. Η ταβέρνα «Οινοθήρα», στο μικρό και φροντισμένο χώρο της, πίσω από την εκκλησία (εκεί βγάζει τραπέζια το καλοκαίρι), κρύβει κι άλλα ωραία: η σαλάτα που μπλέκει ψιλοκομμένες ψητές μελιτζάνες, κολοκύθια και μανιτάρια είναι λεπτοδουλεμένη, οι μπακαλιαροκεφτέδες με την απαλή σκορδαλιά είναι νοστιμότατοι, στεγνοτηγανισμένα έρχονται το ψιλό μαριδάκι και οι κουτσομούρες, ωραία ψημένο το φαγκρί. Το ψητό καλαμάρι και τα αχνιστά μύδια δεν ήταν σπουδαία, αλλά το σύνολο κερδίζει τα εύσημα της γενικής συνέπειας. Και συνέχειας: είναι δεκατέσσερα χρόνια στο πόστο του κι η σχέση ποιότητας-τιμής εξηγεί το γιατί.

…της στεριάς

Απόσταγμα... Καισαριανής - εικόνα 2

«Σφηνάκι για στρουμφάκια», χαμογέλασε η φίλη μου η Βίκυ με το που έφτασε η πρώτη –κερασμένη– ρακή. Απίθανα αυτά τα χρωματιστά λιλιπούτεια κεραμικά ποτηράκια στο «Ρακάκι». Σε ξεγελάνε και πίνεις κομμάτι παραπάνω, τριγυρισμένος από «ασπρόμαυρη» Κρήτη στα κάδρα, ενώ ενδιαμέσως παρελαύνουν ορεκτικότατα καλτσούνια με στεγνό, τραγανό φύλλο, ντολμάδες με ευχάριστα πικάντικη γέμιση, πατάτες τσικαλάτες και μερακλίδικο απάκι. Εντάξει, ο ντάκος ήταν μάλλον αδιάφορος (το απλό μπορεί να αποβεί… πιο δύσκολο) και στους μπουμπουριστούς χοχλιούς ήταν υπερβολική η αίσθηση του ξιδιού, βαριά στο στόμα, και το δεντρολίβανο λειψό. Αλλά το τρυφερό οφτό αρνί στο φούρνο και ο κρασάτος κόκορας με τις χυλοπίτες είχαν την ομορφιά του σπιτικού μαγειρευτού και το γαμοπίλαφο, σε ιδιαίτερα πλούσια μερίδα, στεκόταν στο ύψος του. Όσο για τα καραφάκια, πηγαινοέρχονταν ακούραστα μέχρι την ώρα του γλυκού. Εκεί αντιλαμβάνομαι το λόγο ύπαρξης του σουφλέ σοκολάτας, όμως, μετά τα παραπάνω, μια πίτα σφακιανή «λέει» πιο πολύ.

Περισσότερες πληροφορίες

Οινοθήρα

Εθν. Μακαρίου 13 & Χρ. Σμύρνης, Πλ. Καισαριανής
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Ρακάκι

Μοσχονησίων 2-4, Καισαριανή
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Μαρίνα Φλοίσβου: 5 στάσεις για φαγητό, ποτό και γλυκό δίπλα στη θάλασσα

Από εστιατόρια με θέα και spots για χαλαρό ποτό, μέχρι παγωτό για το κλείσιμο της βόλτας, ξεχωρίσαμε 5 μαγαζιά στη Μαρίνα Φλοίσβου που αξίζει να βάλετε στη λίστα σας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΒΙΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ
12/08/2026

Αυτό δεν είναι απλά ένα ακόμη εστιατόριο δίπλα στη θάλασσα

Έξι τραπέζια πάνω στα βράχια, με τη θάλασσα να χαϊδεύει τα πόδια των θαμώνων και το κάρβουνο να πιάνει το κόκκινο του ηλιοβασιλέματος, χτίζουν το σκηνικό του "Zolotas Beach", πάνω στο οποίο ο Θοδωρής Παπανικολάου στήνει την επιστροφή του στην αθηναϊκή σκηνή με τον καλύτερο τρόπο: επιστρέφοντας στα στοιχειώδη, με εξαιρετική πρώτη ύλη στη φαρέτρα του και τη νοστιμιά της φλόγας στα ατού του.

Αυτό το εστιατόριο στο Φάληρο σερβίρει κάθε μέρα εδώ και 10 χρόνια ό,τι βγάζουν τα δίχτυα

Οι "Ψαράδες", το ψαροφαγικό εστιατόριο του Φαλήρου όπου εδώ και 10 χρόνια το μενού το γράφει η θάλασσα.

Σε άλλα νέα, ο Μπερλίν από το La casa de papel τρώει σε αυτό το μαγειρείο στα Εξάρχεια

Ο Πέδρο Αλόνσο βρίσκεται στην Αθήνα για διακοπές και, αντί για fine dining και κοσμικές παραλίες, φαίνεται πως προτίμησε τα Εξάρχεια.

Zolotas Beach

Αν επισκεφθείτε ένα μόνο μέρος στην αθηναϊκή ριβιέρα φέτος, ας είναι το "Zolotas Beach" του Four Seasons Astir Palace, όπου ο σεφ Θοδωρής Παπανικολάου επιστρέφει στην εστιατορική σκηνή της χώρας, περνώντας signature πιάτα και νέες δημιουργίες του απ’ την κάψα του κάρβουνου και την αγριάδα της φωτιάς.

Mavro Restaurant: Το νέο γαστρονομικό του "τέμπο" είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του

Στο all black deck του Mavro Lounde Bar-Restaurant στη Σαντορίνη, ο chef Μάνος Δερμιτζάκης και η ομάδα του στρέφουν το τιμόνι σε μια βαθιά νόστιμη, σύγχρονη ελληνική κουζίνα "κλειδώνοντας" τη νέα τους ταυτότητα εκεί ακριβώς όπου το τραπέζι μοιάζει να αιωρείται.

Τα πιο δροσερά σορμπέ της Αθήνας για τις πιο καυτές μέρες του καλοκαιριού

Λιγότερο πλούσιο από το παγωτό, αλλά εξίσου απολαυστικό, το σορμπέ είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής του ελληνικού καλοκαιριού και σε αυτά τα μέρη το απολαμβάνουμε.