Πόσα μαγαζιά την Αττική μπορούν να περηφανεύονται πως όχι μόνο αντιστέκονται στην φθορά του χρόνου αλλά παραμένουν επίκαιρα για πάνω από 40 χρόνια; Τα μετράμε στα δάχτυλα ενός χεριού και το ένα -δάχτυλο- το αφιερώνουμε στο Ουζερί του Λάκη.
Το Ουζερί του Λάκη είναι από εκείνες τις διευθύνσεις που δεν χρειάζονται συστάσεις. Στα μετόπισθεν της πλατείας Βικτωρίας, στον μικρό πεζόδρομο με το όνομα "Ελπίδα", συνεχίζει αθόρυβα –και πεισματικά– να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα: να τιμά την ψαριά της ημέρας.

Έρχονται στο τραπέζι σεμνά, χωρίς φιοριτούρες. Μικρά, γυαλιστερά, αλευρωμένα όσο πρέπει και βουτηγμένα σε καυτό λάδι με ακρίβεια δευτερολέπτου. Το τηγάνι της Άννας είναι σχολείο: λεπτή, τραγανή κρούστα, σάρκα ζουμερή που σχεδόν λιώνει, καθόλου περιττό λάδι. Τα τρως με το χέρι, στύβεις λίγο λεμόνι, πίνεις και μια παγωμένη γουλιά ούζου και για λίγα λεπτά η πόλη θαρρείς και σωπαίνει.

Δίπλα τους θα βρει και μεζέδες που μυρίζουν θάλασσα και νοικοκυροσύνη: σουπιές, γαλέοι, καλαμάρια με ζυμαρικά, πιάτα που αλλάζουν ανάλογα με το τι επιφυλάσσει η ψαριά της ημέρας. Στον Λάκη, εκτός από τις καθόλα προσεγμένες γεύσεις, βρίσκουμε περισσότερες από 110 ετικέτες ούζου, τσίπουρα, ρακή, τσικουδιά αλλά και ψαγμένες ετικέτες κρασιών απ' όλη τη χώρα.
Ο Γιώργος Λάμπρου, που κρατά σήμερα το τιμόνι στο Ουζερί του Λάκη, ανεβάζει καθημερινά την ψαριά στο Facebook και τα τηλέφωνα παίρνουν φωτιά, καθότι τα μπαρμπούνια δεν περιμένουν. Επομένως, δράστε με αμεσότητα για τηλεφωνικά "κλεισίματα" των ψαριών που σας δελέασαν.

Ελπίδος 16, πλ. Βικτωρίας, 2108213776, FB: Το Ουζερί του Λάκη, IG: @ouzeri_tou_laki

