
Τον Ιούλιο που μας πέρασε, μέσα στην καρδιά του ελληνικού καλοκαιριού, ο πολυσύχναστος δρόμος της Ασκληπιού στολίστηκε με μία νέα άφιξη. Πρόκειται για το Alouatou, ένα all-day spot που υπακούει στην αθηναϊκή τάση ποτού και ζύμης και υπόσχεται να αποτελέσει μία φρέσκια πρόταση για τον κάθε περαστικό, είτε εκείνον που βρίσκει το μαγαζί στην πρωινή βόλτα του είτε τον νυχτοπερπατητή που ψάχνει για το επόμενο στέκι.

Το όνομα alouatou σημαίνει ‘ζύμωση’ στα βλάχικα και είναι σίγουρα η λέξη-κλειδί για το τι ακριβώς συμβαίνει εδώ. Άλλωστε ο αρτοποιός Θεοδόσης Μάντεσης είναι ο ίδιος Βλάχος και οι δημιουργίες του έχουν σαφείς αναφορές την κουζίνα της Ηπείρου. Το χειροποίητο ψωμί φυσικά μοστράρει περήφανα στη βιτρίνα, όμως σύμφωνα με τη δημιουργική ομάδα πίσω από το εγχείρημα, πρωταγωνίστριες είναι οι πίτες.
Φτιαγμένες ακολουθώντας τις συνταγές των γιαγιάδων τους, οι πίτες ψήνονται με χωριάτικο, παραδοσιακό φύλο πάνω σε μεγάλα ταψιά καθόλη τη διάρκεια της ημέρας και είναι το προϊόν που θα ‘φύγει’ πιο γρήγορα από τα ράφια. Θα βρεις κλασική τυρόπιτα με φέτα και γραβιέρα, κιμαδόπιτα, σπανακοτυρόπιτα, κοτόπιτα αλλά και την ιδιαίτερη (και πολύ νόστιμη) μακαρονόπιτα.


Μπορείς επίσης να απολαύσεις τον καφέ σου με ιταλική pinsa, εξαιρετικά σάντουιτς με τσιαπάτα και φυσικά ψωμί, σταρένιο και πολύσπορο, φτιαγμένο με προζύμι 16 χρόνων που ωριμάζει για 24 ώρες. Αν περάσεις από το Αlouatou το Σάββατο, το πιο πιθανόν είναι να βρεις και λαχταριστές πίτσες.
Όταν βραδιάζει, ο φούρνος μετατρέπεται σε ένα μικρό, γοητευτικό μπιστρό το οποίο σερβίρει κλασικά κοκτέιλ με την υπογραφή του Στέφανου Κουρή και πιάτα ελληνικής παραγωγής αλλά διεθνούς έμπνευσης. Δοκιμάσαμε μοσχαρίσιο ταρτάρ, κολοκυθάκια στα κάρβουνα, χειροποίητα νιόκι, σαλάτα με αμπελοφάσουλα αλλά και κολιό με κρέμα από αγκιναράκι Τήνου και σάλτσα σόγιας με τσίλι. Ως επιδόρπιο την προσοχή μας τράβηξε σίγουρα επίσης, η γαλατόπιτα με ξινοτύρι ενώ αρκετά αξιοπρόσεχτο ήταν και το cheesecake. Όταν επιστρέψουμε, το πιο πιθανό είναι το μενού να έχει αλλάξει, ακολουθώντας την εποχικότητα των υλικών.

Η λίστα κρασιών που έχει επιμεληθεί ο Στέφανος είναι μικρή αλλά μερακλίδικη: περίπου 18 ετικέτες από τον ελληνικό αμπελώνα — Σαντορίνη, Βόρεια Ελλάδα, Σάμος, Σύρος. Περιλαμβάνει φυσικές και vegan ετικέτες όπως Syrah της Βρυνιώτη, Ξινόμαυρο Νάουσας και Αγιωργίτικο–Μαυροδάφνη, με επιλογές και σε ποτήρι και τα παιδιά θα σε βοηθήσουν να κάνεις την επιλογή που ταιριάζει καλύτερα με τα φαγητά που έχεις επιλέξει.


Στα ‘παρασκήνια’ του alouatou βρίσκονται τέσσερα αγόρια, ο Σπύρος Γαβαθάς και ο αδερφός του Γιάννης, ο Στέφανος και ο Θεοδόσης, οι οποίοι μετά από χρόνια φιλίας και συνεργασίας αποφάσισαν να δημιουργήσουν κάτι μαζί και δηλώνουν πως το νέο microbakery είναι ‘το παιδί τους’.
Εμείς του ευχόμαστε καλή σταδιοδρομία.

Info:
Ασκληπιού 87, Εξάρχεια
Τηλ. 6942 933506
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.