Στο Alouatou, τον φούρνο που γίνεται μπιστρό στα Εξάρχεια

Πίτες, φοκάτσιες και κάθε είδους ζύμωση στο νέο hot spot της Ασκληπιού, με το φρέσκο microbakery να αλλάζει πρόσωπο όταν τα φώτα χαμηλώσουν, με ένα προσεγμένο βραδινό μενού.

Στο Alouatou, τον φούρνο που γίνεται μπιστρό στα Εξάρχεια

Τον Ιούλιο που μας πέρασε, μέσα στην καρδιά του ελληνικού καλοκαιριού, ο πολυσύχναστος δρόμος της Ασκληπιού στολίστηκε με μία νέα άφιξη. Πρόκειται για το Alouatou, ένα all-day spot που υπακούει στην αθηναϊκή τάση ποτού και ζύμης και υπόσχεται να αποτελέσει μία φρέσκια πρόταση για τον κάθε περαστικό, είτε εκείνον που βρίσκει το μαγαζί στην πρωινή βόλτα του είτε τον νυχτοπερπατητή που ψάχνει για το επόμενο στέκι.

;
Λεωνίδας Τούμπανος

 Το όνομα alouatou σημαίνει ‘ζύμωση’ στα βλάχικα και είναι σίγουρα η λέξη-κλειδί για το τι ακριβώς συμβαίνει εδώ. Άλλωστε ο αρτοποιός Θεοδόσης Μάντεσης είναι ο ίδιος Βλάχος και οι δημιουργίες του έχουν σαφείς αναφορές την κουζίνα της Ηπείρου.  Το χειροποίητο ψωμί φυσικά μοστράρει περήφανα στη βιτρίνα, όμως σύμφωνα με τη δημιουργική ομάδα πίσω από το εγχείρημα, πρωταγωνίστριες είναι οι πίτες.

Φτιαγμένες ακολουθώντας τις συνταγές των γιαγιάδων τους, οι πίτες ψήνονται με χωριάτικο, παραδοσιακό φύλο πάνω σε μεγάλα ταψιά καθόλη τη διάρκεια της ημέρας και είναι το προϊόν που θα ‘φύγει’ πιο γρήγορα από τα ράφια. Θα βρεις κλασική τυρόπιτα με φέτα και γραβιέρα, κιμαδόπιτα, σπανακοτυρόπιτα, κοτόπιτα αλλά και την ιδιαίτερη (και πολύ νόστιμη) μακαρονόπιτα.

α
Λεωνίδας Τούμπανος

α
Λεωνίδας Τούμπανος

Μπορείς επίσης να απολαύσεις τον καφέ σου με ιταλική pinsa, εξαιρετικά σάντουιτς με τσιαπάτα και φυσικά ψωμί, σταρένιο και πολύσπορο, φτιαγμένο με προζύμι 16 χρόνων που ωριμάζει για 24 ώρες. Αν περάσεις από το Αlouatou το Σάββατο, το πιο πιθανόν είναι να βρεις και λαχταριστές πίτσες.

Όταν βραδιάζει, ο φούρνος μετατρέπεται σε ένα μικρό, γοητευτικό μπιστρό το οποίο σερβίρει κλασικά κοκτέιλ με την υπογραφή του Στέφανου Κουρή και πιάτα ελληνικής παραγωγής αλλά διεθνούς έμπνευσης. Δοκιμάσαμε μοσχαρίσιο ταρτάρ, κολοκυθάκια στα κάρβουνα, χειροποίητα νιόκι, σαλάτα με αμπελοφάσουλα αλλά και κολιό με κρέμα από αγκιναράκι Τήνου και σάλτσα σόγιας με τσίλι. Ως επιδόρπιο την προσοχή μας τράβηξε σίγουρα επίσης, η γαλατόπιτα με ξινοτύρι ενώ αρκετά αξιοπρόσεχτο ήταν και το cheesecake. Όταν επιστρέψουμε, το πιο πιθανό είναι το μενού να έχει αλλάξει, ακολουθώντας την εποχικότητα των υλικών.

ρ
Λεωνίδας Τούμπανος

Η λίστα κρασιών που έχει επιμεληθεί ο Στέφανος είναι μικρή αλλά μερακλίδικη: περίπου 18 ετικέτες από τον ελληνικό αμπελώνα — Σαντορίνη, Βόρεια Ελλάδα, Σάμος, Σύρος. Περιλαμβάνει φυσικές και vegan ετικέτες όπως Syrah της Βρυνιώτη, Ξινόμαυρο Νάουσας και Αγιωργίτικο–Μαυροδάφνη, με επιλογές και σε ποτήρι και τα παιδιά θα σε βοηθήσουν να κάνεις την επιλογή που ταιριάζει καλύτερα με τα φαγητά που έχεις επιλέξει.

πο
Λεωνίδας Τούμπανος

ε
Λεωνίδας Τούμπανος

Στα ‘παρασκήνια’ του alouatou βρίσκονται τέσσερα αγόρια, ο Σπύρος Γαβαθάς και ο αδερφός του Γιάννης, ο Στέφανος και ο Θεοδόσης, οι οποίοι μετά από χρόνια φιλίας και συνεργασίας αποφάσισαν να δημιουργήσουν κάτι μαζί και δηλώνουν πως το νέο microbakery είναι ‘το παιδί τους’.

Εμείς του ευχόμαστε καλή σταδιοδρομία.

δ
Λεωνίδας Τούμπανος


Info:

Ασκληπιού 87, Εξάρχεια

Τηλ. 6942 933506 

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Στην Πεύκη, για μία από τις καλύτερες πίτσες της Αθήνας

Πώς μια μικροσκοπική πιτσαρία με ιντριγκαδόρικο όνομα κατάφερε να γίνει ένα από ζυμαρένια σουξέ της πρωτεύουσας.

Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας: Τα κορυφαία παρεΐστικα εστιατόρια της Αθήνας σε σπέσιαλ τιμές

Από το Ex Machina και το Pharaoh μέχρι τις Σεϋχέλλες, τον Τηλέμαχο ή τον Τραβόλτα, αυτά τα βραβευμένα εστιατόρια της Αθήνας είναι ιδανικά για να απολαύσετε το πιο δημοφιλές γαστρονομικό χάπενινγκ της χρονιάς, με ειδικά μενού σε εξαιρετικές τιμές και παρεΐστικη ατμόσφαιρα.

Ένα από τα πιο cool street food της Θεσσαλονίκης ήρθε και στην Αθήνα

Χεράτο φαγητό με τις δικές του νόρμες και ωραία vibes επί της οδού Αρτέμιδος, σε μία άρτι αφιχθείσα πρόταση.

Ταβέρνες με ιστορία: Η Κληματαριά στη Βυτίνα κατέχει ένα σπάνιο ρεκόρ

Κοντά 95 χρόνια συνεχούς λειτουργίας από την ίδια οικογένεια μετράει η ταβέρνα Κληματαριά στη Βυτίνα, ένα σπάνιο ρεκόρ που δηλώνει συνέπεια, ποιότητα και, βέβαια, αγάπη…

Τρεις ιωδιούχοι λόγοι για φθινοπωρινή απόδραση στη Λευκάδα

Ακροβολισμένα σε τρία διαφορετικά σημεία του νησιού, αυτά τα εστιατόρια σηκώνουν ψηλά τη θαλασσινή παράδοση της Λευκάδας, συνδυάζοντας εξαιρετική πρώτη ύλη και μαγειρική φινέτσα σε ατμοσφαιρικά σκηνικά.

Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας: Αποκαλόκαιρο στην Πάρο με κορυφαίες γεύσεις σε τιμές - έκπληξη

Τα καλύτερα εστιατόρια της Πάρου που κατέκτησαν τις γαστρονομικές κορυφές της χρονιάς, μας καλούν να αποχαιρετήσουμε το καλοκαίρι με ειδικά μενού σε μειωμένες τιμές, χάρη στο πιο δημοφιλές γαστρονομικό χάπενινγκ της χρονιάς