
Μας είχαν πει να περιμένουμε το απρόσμενο, όμως η εμπειρία που υπέγραψε ο Gaggan Anand στο Sani Gourmet 2025 ανέτρεψε ακόμη κι αυτό. Σεφ του #6 εστιατορίου στον κόσμο και #1 στην Ασία για τα World’s 50 Best 2025, και ίσως ο μοναδικός που μπορεί να πετάει "καντήλια" ανάμεσα στα πιάτα και να τα κάνει να μοιάζουν μέρος του σέρβις, ο αιρετικός Ινδός, γνωστός για το αναπολογητικό χιούμορ, την εκρηκτική ζωντάνια και την απροκάλυπτη δημιουργικότητά του, άφησε φέτος βαριά την υπογραφή του στο Sani Gourmet 2025, σε μια one-night-only εμφάνιση που θύμιζε περισσότερο οπερετικό performance, παρά ένα κλασικό tasting menu. Ναι, κάτι τέτοιο περιμέναμε, αλλά η ζέση και η ένταση με την οποία το βιώσαμε, ήταν κάτι που δεν μπορούσαμε ούτε να φανταστούμε.
GAGGAN ANAND 16x9 from Sani Resort on Vimeo.
Μια punk rock βραδιά
Το πρόγραμμα ήταν σαφές: το δείπνο θα ξεκινούσε στις 8 και θα μετρούσε 15 πιάτα, όλα τους επιλεγμένα από το μενού 25 σταδίων του εστιατορίου "Gaggan", του πρώτου εστιατορίου που κέρδισε αστέρι Michelin στην ιστορία του Μπανγκόκ. Όμως, δύο ώρες πριν το σέρβις, ο Ινδός σεφ εμφανίστηκε στην κουζίνα και τίναξε το πρόγραμμα στον αέρα, αλλάζοντας σχεδόν όλα τα πιάτα για να ενσωματώσει τα υλικά που βρήκε στην περιοχή, στις δύο ημέρες που τη γύρισε, τη μύρισε, τη γεύτηκε. "Μην περιμένετε και πολλά απ’ όσα θα δείτε τυπωμένα εδώ", μας ανέφερε μειδιώντας ο σερβιτόρος μας και δείχνοντας το μενού καθώς μας τακτοποιούσε στο τραπέζι: "ο σεφ έχει κάνει αλλαγές ακόμη και στις αλλαγές που έκανε το απόγευμα"!


O Gaggan, άλλωστε, δεν κινείται με προγράμματα. Κινείται κάπου ανάμεσα στο χάος και τη χορογραφία, εκεί όπου η υψηλή γαστρονομία αγκαλιάζει την ανατροπή: εκεί όπου παρέσυρε κι εμάς, μαζί με άλλους ογδόντα τυχερούς που εξασφάλισαν μια θέση στο ατμοσφαιρικό εστιατόριο "Elia" του ξενοδοχείου Porto Sani. Και μας προσέφερε κάτι που περιγράφεται μόνο ως αδρεναλινικό τραινάκι συγκινήσεων: μια αλληλουχία αλησμόνητων γεύσεων, με πιάτα πολλών αστέρων να σερβίρονται κατά ριπάς, σε ατμόσφαιρα punk rock.
Η παρέλαση των γεύσεων
Το παραδοσιακό γκεβάρ με chili cheese σε εκδοχή κάθε άλλο παρά παραδοσιακή, το εκφραστικό χταπόδι με λωρίδες αφράτου καλαμαριού σε σάλτσα από το μελάνι του, το βελούδινο curry, από το προσωπικό μείγμα μπαχαρικών του σεφ Gaggan, ταιριασμένο με ανάλαφρο, σχεδόν συννεφένιο αστακό και ρύζι μπασμάτι, ήταν μερικά μόνο από τα πιάτα που ετοίμασε η κουζίνα, ισορροπώντας ανάμεσα στο σχέδιο και τον αυτοσχεδιασμό, την εμπειρία και την περιέργεια, την τεχνική και την έμπνευση.



Όσο για το πιάτο που έμεινε περισσότερο χαραγμένο στη μνήμη μου; Το θρυλικό "Υoghurt Εxplosion” — το πιάτο του ενός εκατομμυρίου δολαρίων, όπως τα χαρακτήρισε ο ίδιος ο σεφ στην παιχνιδιάρικη παρουσίασή του: πρόκειται για το πρώτο signature πιάτο του "Gaggan", φόρος τιμής στο "El Bulli", το εστιατόριο που βοήθησε τον σεφ να βρει το δικό του μαγειρικό στίγμα. Κι ένα πιάτο που, ακόμη και σήμερα, 15 χρόνια μετά την πρεμιέρα του, παραμένει πιο φρέσκο από ποτέ. Σφαιροποιημένο γιαούρτι με μυρωδικά, μπαχαρικά και διαστημική νοστιμιά, ήταν ένα μικρό, εκρηκτικό μανιφέστο, παιχνιδιάρικο, τεχνικά αψεγάδιαστο και απροκάλυπτα ινδικό.
Η κουζίνα στα κόκκινα
Κι όσο εμείς απολαμβάναμε την εμπειρία στην αίθουσα, στην κουζίνα η ατμόσφαιρα ήταν ηλεκτρισμένη. Έκοβες τον ενθουσιασμό με το μαχαίρι. Η κουρδισμένη στην εντέλεια ομάδα του Gaggan δούλευε με απόλυτη συγκέντρωση και ενέργεια. "Δεν είναι η πρώτη φορά που ο σεφ τους αλλάζει το μενού τελευταία στιγμή" ακούστηκε να λέει κάποιος, "είναι συνηθισμένοι στα κόκκινα", καθοριστικό ρόλο όμως έπαιξε η μεγάλη και εξαιρετικά ικανή μπριγάδα του Sani Resort, που υποστήριξε το event.


Ο ενθουσιασμός στις κουζίνες του resort, δε, ήταν τέτοιος που μάγειρες και βοηθοί είχαν συρρεύσει από όλα τα ξενοδοχεία και τα γαστρονομικά outlets του Sani, μόνο και μόνο για να παρακολουθήσουν τη μαγεία εν τη γενέσει. Να δουν από κοντά πώς κινείται στην κουζίνα ένας από τους κορυφαίους σεφ του πλανήτη, να κλέψουν λίγη από την εμπειρία, τον ρυθμό και τη φλόγα που τον συνοδεύουν.
Ένας θεσμός με ιστορία
Αυτό είναι ακριβώς, όμως, είναι το Sani Gourmet: ο τόπος συνάντησης της κορυφαίας παγκόσμιας κουζίνας με τους παθιασμένους θαυμαστές της. Ένας θεσμός που φέτος μετρά 18 χρόνια ζωής και αποτελεί το επιστέγασμα της σταθερής και συνεχούς επένδυσης του Ομίλου Sani/Ikos στη γαστρονομία. Μέσα σε αυτά τα χρόνια, άλλωστε, το Sani Gourmet έχει καταφέρει να φέρει στη χώρα μας μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της διεθνούς γαστρονομίας: από τον Massimo Bottura και την Hélène Darroze, μέχρι την Clare Smyth και τον Antonio Anduritz. Φέτος, δε, το ραντεβού με την παγκόσμια γαστρονομία συνεχίζεται, με τους κουρφαίους Virgilio Martínez (1 Αυγούστου), Daniel Boulud (8 Αυγούστου) και Emma Bengston (22 Αυγούστου) να συμπληρώνουν το εξαιρετικό lineup του Sani Gourmet 2025.
Η ομάδα πίσω από την επιτυχία
Κι αν η λάμψη βρίσκεται στους σεφ που φιλοξενούνται, η καθημερινή επιτυχία των resorts του Ομίλου χρωστά πολλά στη δουλειά της Culinary Committee του ομίλου Sani / Ikos: των Νίκου Παπαστεργίου, Θάνου Κάππα, Δημήτρη Τοζακίδη και Νίκου Χαντζόπουλου που, μαζί με μια dream team εκατοντάδων chefs, sous-chefs και κορυφαίων επιτελείων, φροντίζουν ώστε κάθε μπουκιά —από το πρώτο κρουασάν του πρωινού, μέχρι το τελευταίο σοκολατάκι μετά το δείπνο, και όλα τα ενδιάμεσα— να ανταποκρίνεται στα υψηλά standards που έχει θέσει ένας από τους κορυφαίους ομίλους πολυτελούς φιλοξενίας της Μεσογείου. Ένας Όμιλος που αριθμεί δεκάδες εστιατόρια στα resorts του και μόνο στο Sani Resort προσφέρει περισσότερες από 25 επιλογές, από τα ξενοδοχεία μέχρι το Sani Marina – όλα τους ανοιχτά στο κοινό, είτε διαμένοντες είτε επισκέπτες του Sani Resort.

Το 2025 έχει ήδη καταγραφεί ως η χρονιά του Gaggan, και όσοι βρεθήκαμε εκεί ξέρουμε καλά πως ζήσαμε κάτι που δύσκολα θα επαναληφθεί. Ένα δείπνο που απέδειξε ότι η γαστρονομία μπορεί να είναι ταυτόχρονα τέχνη, αφήγηση, παιχνίδι και επανάσταση. Το Sani Gourmet, όμως, σταθερά εδώ και 18 χρόνια, παραμένει η σκηνή όπου όλα αυτά μπορούν να συμβούν. Βάλτε το στο καλοκαιρινό σας πρόγραμμα!