Πώς μεταφράζεται η γαστροταβέρνα Θεσσαλονίκης στα αθηναϊκά;

Το «Σεράμικο» του Κεραμεικού έχει μια πολύ καλή απάντηση, το αδερφάκι του διάσημου θεσσαλονικιώτικου «Σέμπρικου», δηλαδή, που μιξάρει παρεΐστικη ατμόσφαιρα, επιλεγμένη πρώτη ύλη και μαγειρικούς νεοτερισμούς. Διαβάστε την κριτική μας!

Εστιατόριο Σεράμικο στον Κεραμεικό

Έχει μια ωραία αύρα καφενείου το "Σεράμικο", ζεστή και φιλόξενη, που βγάζει γλυκιά οικειότητα σα να έχει καρυκευτεί με μια πρέζα Θεσαλονικιώτης χαλαρουίτας. Λογικό, άλλωστε, μια που η αυτή η γαστροταβέρνα του Κεραμεικού είναι το μικρό αδερφάκι του διάσημου "Σέμπρικο": το σημείο – μηδέν για τη γέννηση της μοντέρνας γαστρονομικής σκηνής της Θεσσαλονίκης. Ο σεφ, του, Γιώργος Μποϊδάνης, πάλι στη Θεσσαλονίκη ανδρώθηκε μαγειρικά, έχοντας αποκτήσει τα γαλόνια του στην κουζίνα του "Μαμαλούκα" – άλλο μαγαζί - σταθμός στη σκηνή της πόλης αυτό. Πώς να μη φέρει κάτι από τη βασίλισσα του Βορά μαζί του στην πρωτεύουσα, λοιπόν;

ο σεφ Γιώργος Μποϊδάνης στο Σεράμικο του Κεραμεικού

Εδώ στην Αθήνα, πάντως, ο Μποϊδάνης υπογράφει ένα μενού που κινείται στο φάσμα της μοντέρνας ελληνικής κουζίνας με comfort χαρακτήρα, μιξάροντας παρεΐστικη λογική της μοιρασιάς, επιλεγμένη πρώτη ύλη και μαγειρικούς νεοτερισμούς στη φιλοσοφία της γαστροταβέρνας. Αρκετά από τα πιάτα, μάλιστα, έρχονται κατευθείαν από το συνταγολόγιο του "Σέμπρικου", ίδια κι απαραλλάχτα, όπως λόγου χάρη η πληθωρική παστουρμαδόπιτα, που φτάνει στο τραπέζι με τραγανό το φύλλο και πλούσια τη γέμιση από νόστιμο, ποιοτικό κασέρι και εκφραστικό, τσαμπουκαλεμένο παστουρμά, έτσι που κάθε μπουκιά να ξεχειλίζει από γενναιόδωρη βορειοελαδίτικη νοστιμιά.

Διαβάστε περισσότερα στην κριτική μας!

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Στο Ελ. Βενιζέλος, για ένα εστιατόριο-έκπληξη

Γνώριζες πώς μπορείς να απολαύσεις πιάτα που αντλούν έμπνευση από την ελληνική παράδοση, μέσα από μια σύγχρονη, εκλεπτυσμένη ματιά, παρατηρώντας αεροπλάνα να πηγαινοέρχονται;

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΝΔΡΩΝΗ
19/11/2025

Ένα κεράκι στην τούρτα για το Bagatelle Athens

Το διάσημο global spot γιορτάζει 1 χρόνο παρουσίας στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, τo Σάββατο 22 Νοεμβρίου.

Ολόφρεσκο μενού στο πιο προνομιούχο "Balcony" με θέα την Ακρόπολη

Κομψό μπαλκόνι στο Κουκάκι "μαγειρεύει" καινούργιες προτάσεις μοντέρνας ελληνικής κουζίνας.

Η νοσταλγία της παλιάς Αθήνας μαγειρεύεται στην πλατεία Αγίας Ειρήνης

Φλοράλ ταπετσαρίες, βίντατζ έπιπλα, παλιά πορσελάνινα πιάτα και εκείνη η θαλπωρή που θυμίζει σπιτική κουζίνα.

Ο Λευτέρης Τσούγκας "καταλαμβάνει" το "Brera" για brunch

Ο σεφ με τη βραβευμένη με δυο αστέρια Michelin ομάδα του κάνει ένα pop-up takeover και υπογράφει ένα brunch menu, για τρεις ακόμα Κυριακές.

Στο Μαρούσι, για μια αστική νότα ελληνικής κουζίνας

Ο ιδιόκτητος λαχανόκηπος στην Παιανία προσφέρει εκλεκτή πρώτη ύλη, που συναντά κι άλλα εξαίρετα υλικά, τα οποία μεταμορφώνεται σε πιάτα με οικειότητα και νοστιμιά.

Το πιάτο της εβδομάδας: Αρνίσιος σβέρκος Βόνιτσας με χόρτα φρικασέ στο 'Vezené'

Κάθε εβδομάδα, ένα μέλος της γευσιγνωστικής ομάδας του 'α', ξεχωρίζει ένα από τα πιάτα που δοκίμασε στα εστιατόρια της πόλης.