Πώς μεταφράζεται η γαστροταβέρνα Θεσσαλονίκης στα αθηναϊκά;

Το «Σεράμικο» του Κεραμεικού έχει μια πολύ καλή απάντηση, το αδερφάκι του διάσημου θεσσαλονικιώτικου «Σέμπρικου», δηλαδή, που μιξάρει παρεΐστικη ατμόσφαιρα, επιλεγμένη πρώτη ύλη και μαγειρικούς νεοτερισμούς. Διαβάστε την κριτική μας!

Εστιατόριο Σεράμικο στον Κεραμεικό

Έχει μια ωραία αύρα καφενείου το "Σεράμικο", ζεστή και φιλόξενη, που βγάζει γλυκιά οικειότητα σα να έχει καρυκευτεί με μια πρέζα Θεσαλονικιώτης χαλαρουίτας. Λογικό, άλλωστε, μια που η αυτή η γαστροταβέρνα του Κεραμεικού είναι το μικρό αδερφάκι του διάσημου "Σέμπρικο": το σημείο – μηδέν για τη γέννηση της μοντέρνας γαστρονομικής σκηνής της Θεσσαλονίκης. Ο σεφ, του, Γιώργος Μποϊδάνης, πάλι στη Θεσσαλονίκη ανδρώθηκε μαγειρικά, έχοντας αποκτήσει τα γαλόνια του στην κουζίνα του "Μαμαλούκα" – άλλο μαγαζί - σταθμός στη σκηνή της πόλης αυτό. Πώς να μη φέρει κάτι από τη βασίλισσα του Βορά μαζί του στην πρωτεύουσα, λοιπόν;

ο σεφ Γιώργος Μποϊδάνης στο Σεράμικο του Κεραμεικού

Εδώ στην Αθήνα, πάντως, ο Μποϊδάνης υπογράφει ένα μενού που κινείται στο φάσμα της μοντέρνας ελληνικής κουζίνας με comfort χαρακτήρα, μιξάροντας παρεΐστικη λογική της μοιρασιάς, επιλεγμένη πρώτη ύλη και μαγειρικούς νεοτερισμούς στη φιλοσοφία της γαστροταβέρνας. Αρκετά από τα πιάτα, μάλιστα, έρχονται κατευθείαν από το συνταγολόγιο του "Σέμπρικου", ίδια κι απαραλλάχτα, όπως λόγου χάρη η πληθωρική παστουρμαδόπιτα, που φτάνει στο τραπέζι με τραγανό το φύλλο και πλούσια τη γέμιση από νόστιμο, ποιοτικό κασέρι και εκφραστικό, τσαμπουκαλεμένο παστουρμά, έτσι που κάθε μπουκιά να ξεχειλίζει από γενναιόδωρη βορειοελαδίτικη νοστιμιά.

Διαβάστε περισσότερα στην κριτική μας!

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Στο "Κάρδαμο" η παράδοση φοράει τα καλά της

Γεύσεις Μεσσηνίας με σύγχρονη ματιά, κάτω από τα δέντρα του Σταθμού.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
01/07/2025

Ένα εστιατόριο που 'πετάει' στις Galeries Lafayette

Έως τις 20 Αυγούστου 2025, η Air France ανοίγει ξανά τις πόρτες του pop-up εστιατορίου της στο The Rooftop των Galeries Lafayette Paris Haussmann.

Στην Κουρούτα υπάρχει ένα από τα πιο sui generis εστιατόρια της Ελλάδας

Ναι, στην Κουρούτα. Εκεί ακριβώς συναντάς μία από τις πιο ξεχωριστές γαστρονομικές εμπειρίες που παίζουν στη χώρα.

Yphes: Eclectic eatery

Στο κέντρο της Αθήνας ο Νίκος Ζερβός δημιουργεί γεύσεις που πρέπει να δοκιμάσεις.