
Ο θεσμός των World’s 101 Best Steak Restaurants εμφανίστηκε το 2019 και αποτελεί μία ετήσια κατάταξη που εξελίχθηκε ραγδαία όσον αφορά τους ναούς του ποιοτικού κρέατος σε κάθε γωνιά του κόσμου. Πέρα από απλός οδηγός, πρόκειται για μια ουσιαστική αναγνώριση αριστείας (εξετάζοντας τεχνική μαγειρικής, αφοσίωση στη βιωσιμότητα, συνολική εμπειρία που προσφέρει ένα εστιατόριο) και μια κατάταξη δημιουργείται με έμφαση στην αντικειμενικότητα, τη διαφάνεια και τον σεβασμό προς τους επαγγελματίες του χώρου, μετά από μια αυστηρή διαδικασία αξιολόγησης, όπου τίποτα δεν αφήνεται στην τύχη. Το ίδιο έκανε και φέτος και κάπως έτσι προέκυψαν τα καλύτερα μπριζολάδικα του κόσμου για το έτος που διανύουμε.
Τα κορυφαία Steak Restaurants του 2025
Στο νο.1 της φετινής λίστας συναντά κανείς το Don Julio από το Μπουένος 'Άιρες, που πριν λίγους μήνες αναδείχθηκε και κορυφαίο εστιατόριο στη λίστα των Latin America’s 50 Best Restaurants.
Υπάρχει άραγε συγκεκριμένη συνταγή επιτυχίας για την αργεντίνικη parrilla και το εστιατόριο που από πολλούς θεωρείται ο... Messi του ψησίματος; Στο Don Julio εκτρέφουν δικά τους μοσχάρια, που μέσω βιώσιμων μεθόδων παραγωγής, δίνουν εξαιρετικής ποιότητας κρέας. Κι έπειτα, έρχεται το ψήσιμο αλλά και η φανταστική λίστα κρασιών που συνοδεύει, με την υπογραφή του φανταστικού Pablo Rivero και της ομάδας του. Ο Rivero άνοιξε το Don Julio το 1999, όταν ο ίδιος ήταν λίγο πάνω από 20 ετών, στην περιοχή Palermo, στα βόρεια της πρωτεύουσας της Αργεντινής. Το εστιατόριο ξεκίνησε σαν μία parrilla της γειτονιάς, ένα ψητοπωλείο ή μπριζολάδικο αν προτιμάς.

Πλέον, έχει εξελιχθεί σαν μία από τις μεγαλύτερες γαστρονομικές συγκινήσεις της νότιας απέναντι του Ατλαντικού όχθης, μία οικογενειακή επιχείρηση που αποτίνει φόρο τιμής στις γεύσεις και τα terroirs της ιδιαίτερης χώρας - μεταξύ άλλων βραβευμένο και με ένα αστέρι Michelin καθώς και με το πράσινο άστρο του κόκκινου οδηγού, για την επιμονή στα τοπικά προϊόντα και τις βιολογικές προσεγγίσεις σε οτιδήποτε.
Στη δεύτερη θέση των World's 101 Best Steak Restaurants υπάρχει το Margaret, από το Σίδνεϊ της Αυστραλίας. Για ακόμη μια χρονιά, το εν λόγω μέρος συνεχίζει να λάμπει ως ένας από τους σημαντικότερους γαστρονομικούς προορισμούς της Αυστραλίας – ένα εστιατόριο που ισορροπεί αβίαστα την κομψή πολυτέλεια με τη ζεστή φιλοξενία. Βρίσκεται στη συνοικία Double Bay και αποτελεί τη ναυαρχίδα του θρυλικού Αυστραλού σεφ Neil Perry, έχοντας εδραιωθεί ως μία βιτρίνα για τα καλύτερα που έχει να προσφέρει η Αυστραλία, τόσο από τη γη όσο και από τη θάλασσα.

Στο Margaret, το μοσχάρι και τα θαλασσινά δεν ανταγωνίζονται αλλά συνυπάρχουν ως κεντρικά σημεία σε ένα προσεγμένο μενού που βασίζεται στην πρώτη ύλη. Η διαχρονική αφοσίωση του Perry στην προέλευση και τη βιωσιμότητα είναι ολοφάνερη εδώ, και κάθε πιάτο αποπνέει τη σιγουριά ενός σεφ που βρίσκεται για δεκαετίες στην κορυφή της αυστραλιανής γεύσης.

Οι επιλογές στο κρέας είναι πραγματικά παγκόσμιας κλάσης, με τις καλύτερες ράτσες και κοπές από κορυφαίους Αυστραλούς παραγωγούς, όπως το Blackmore Wagyu (σημείο αναφοράς για την ποιότητα του αυθεντικού Wagyu στην Αυστραλία) και το CopperTree Farms, με βοδινό κρέας από πρώην γαλακτοπαραγωγικές αγελάδες Holstein-Friesian. Όλα μαγειρεύονται με εκπληκτική ακρίβεια σε ξυλόφουρνο.
Το τοπ-3 για το έτος που διανύουμε κλείνει με το Laia, που σερβίρει από την παραλιακή πόλη Hondarribia, στην Ισπανία και τη Χώρα των Βάσκων. Υπό τη διεύθυνση της οικογένειας Ayala, προσφέρει μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία που συνδυάζει τις παραδοσιακές βασκικές μαγειρικές τεχνικές με σύγχρονες, καινοτόμες πινελιές. Το μενού του Laia αποτελεί έναν ύμνο στη γαστρονομική κληρονομιά της Χώρας των Βάσκων, με ψησίματα στη σχάρα και έμφαση σε τοπικά προϊόντα και εποχικές πρώτες ύλες. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στα ποιοτικά κρέατα, με αποκορύφωμα το Côte de Boeuf που έχει ωριμάσει για 60 ημέρες – προερχόμενο από τοπικές φυλές – το οποίο ψήνεται με αξεπέραστη ακρίβεια, αναδεικνύοντας όλα τα χαρακτηριστικά του. Η δημιουργικότητα της κουζίνας ξεχωρίζει σε πιάτα όπως το "riz avec palourdes" (ρύζι με αχιβάδες) και τα ψητά χτένια.


Αυτό που διαφοροποιεί το Laia δεν είναι μόνο η κουζίνα του, αλλά και η άψογη εξυπηρέτηση υπό την καθοδήγηση της Arantza, αδερφής του μάστερ του γκριλ και επικεφαλής σεφ, Jon. Επιπλέον, το εστιατόριο διαθέτει μια προσεκτικά επιλεγμένη λίστα κρασιών που συνοδεύουν άψογα τα πιάτα, περιλαμβάνοντας τοπικές και διεθνείς ετικέτες.
Η ελληνική παρουσία
Η λίστα των World's 101 Best Steak Restaurants 2025 κλείνει με μια αθηναϊκή παρουσία, καθώς στο νο.101 αυτής υπάρχει το Brutus Tavern στο Κολωνάκι. Όπως αναφέρεται στο επίσημο σάιτ του θεσμού, το κομψότατο αθηναϊκό εστιατόριο "επαναπροσδιορίζει την εμπειρία ενός εστιατορίου με κρέας, συνδυάζοντας αρμονικά τις κλασικές γαλλικές μαγειρικές τεχνικές με τις τολμηρές γεύσεις εκλεκτών κρεάτων. Προσφέρει ένα γαστρονομικό ταξίδι που είναι ταυτόχρονα εκλεπτυσμένο και βαθιά ικανοποιητικό".


"Το μενού του Brutus Tavern παρουσιάζει μια επιλεγμένη ποικιλία από ώριμα και ειδικά κομμάτια βοδινού, όπως το διάσημο ταρτάρ από μοσχάρι ωρίμανσης 40 ημερών, το ribeye Ισπανικού Black Angus και τη μπριζόλα Tomahawk από Wagyu που έχει τραφεί με ελιές. Κάθε πιάτο παρασκευάζεται με σχολαστική προσοχή στη λεπτομέρεια, ώστε να αναδεικνύονται και να ενισχύονται οι φυσικές γεύσεις του κρέατος. Συνοδευτικά όπως ο βελούδινος πουρές πατάτας και τα σοταρισμένα εποχιακά λαχανικά προσθέτουν ακόμη περισσότερη απόλαυση στο γεύμα", συνεχίζει το ίδιο κείμενο.
> Μπορείς να δεις αναλυτικά τη λίστα με τα καλύτερα μπριζολάδικα του κόσμου για το 2025 εδώ.
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.