
Σουξέ της Θεσσαλονίκης από την πρώτη μέρα που άνοιξε μέχρι και σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά, η Signora Trattoria τσεκάρει όλα τα κουτάκια που χρειάζονται, για να μπορέσεις να απολαύσεις στ’ αλήθεια τη νοστιμιά που έχει να προσφέρει μια ιταλική τρατορία. Κι είναι μια ειδική συνθήκη αυτή. Πρέπει η διάθεση να είναι αλέγρα και χαλαρή, η ατμόσφαιρα χουχουλιάρικη και οικεία, το περιβάλλον ζεστό και φιλικό. Κι ύστερα οι γεύσεις: να είναι απλές, καθαρές και γαλαντόμες, η πρώτη ύλη να "μιλάει" από μόνη της και να έχει πράγματα να πει, η τεχνική να την αναδεικνύει κι όχι να την καπελώνει. Πρέπει όλα να συνωμοτούν ώστε στο προσκήνιο να βγαίνει η ομορφιά της απλότητας. Κι αυτό δεν είναι καθόλου απλό. Άλλο αν οι άνθρωποι σ’ αυτό το μικρό ιταλικό στο κέντρο – απόκεντρο της Θεσσαλονίκης, το κάνουν να μοιάζει έτσι.
Ιδιόχειρα σημειώματα στα ρεζερβέ και φρέσκα λουλουδάκια στα τραπέζια, παρέα με φρεσκοτυπωμένα μενού και χειρόγραφους καταλόγους με τα πιάτα ημέρας, δίνουν στο εστιατόριο τη γλύκα του χειροποίητου και του αγαπησιάρικου, τα σύνεργα των pizzaioli στους τοίχους και οι φιάλες από τον ιταλικό αμπελώνα στα ράφια βάζουν στίγμα στην ατμόσφαιρα, ενώ το σβέλτο, φιλικό σέρβις, που ελίσσεται ανάμεσα στα τραπέζια της μικρής μακρόστενης εσωτερικής σάλας, και του απλόχωρου al fresco καθιστικού στο άνετο πεζοδρόμιο της οδού Παλαιών Πατρών Γερμανού, σιγοντάρει τη ζωηρή ενέργεια που συγκεντρώνει στο μαγαζί το μοδάτο και σοφιστικέ κοινό της πόλης, για πίτσες και ζυμαρικά με comfort νοστιμιά.

Τι δοκιμάζουμε εδώ; Αperitivi και spritz με την τεχνογνωσία της ομάδας "Apallou" είναι το γκαραντί για ξεκίνημα που φτιάχνει τη διάθεση, κι ύστερα δίνουμε βάση στο μενού που υπογράφει ο σεφ Θάνος Πήχας κι εστιάζουμε στα antipasti: το vitello tonnato με αφράτο μοσχαράκι φιλέτο, έχει τόσο εκφραστική τη σάλτσα τόνου που θα ήθελες να έχει άλλη τόση επάνω για να χαθείς στη νοστιμιά της, το arancini tartuffato με ριζότο μανιταριών σε τροφαντή τραγανή κρούστα έχει για αστέρι του την κρέμα παρμεζάνας με τρούφα που πλουτίζει τη μπουκιά, ενώ το μοσχαρίσιο ταρτάρ με μαγιονέζα τρούφας πάνω σε τραγανό νιόκι, συνδυάζει δάγκωμα αέρινο και στακάτο, με το λεμονάτο μαρινάρισμα στο κρέας να δίνει δροσιές.

Η πίτσα, που γίνεται με ναπολιτάνικο αλεύρι και ζύμη 48ωρης ωρίμανσης για αφράτο και μαστιχωτό δάγκωμα, αν και δεν έχει τα αρώματα του ξυλόφουρνου, έρχεται με απλόχερα τα toppings που φέρνει στην πλειονότητά τους η ομάδα απ’ ευθείας από την Ιταλία (όπως, για παράδειγμα, η μπολονέζικη μορταδέλα που δοκιμάσαμε συνδυασμένη με εκφραστική σάλτσα από ντοματίνια San Marzano, πληθωρικό pesto φιστικιού και stracciatela) το κλου της υπόθεσης, όμως, είναι τα ζυμαρικά.

Φτιαγμένα αποκλειστικά με pasta di Gragnano, αυτή τη ναπολιτάνικη πάστα με την ιστορία χιλιάδων ετών, που στεγνώνει αργά και φυσικά στο ήπιο κλίμα του οροπεδίου Gragnano, τα πιάτα με ζυμαρικά του "Signora Trattoria" είναι ένας αυτόνομος λόγος επίσκεψης εδώ, αφού τόσο τα paccheri που δοκιμάσαμε με σάλτσα carbonara, όσο και τα rigatoni Amatriciana, είχαν έξοχο το al dente στο τροφαντό τους ζυμαράκι.

Φυσικά, το μενού περιλαμβάνει και ιταλικές σπεσιαλιτέ για πιο προχωρημένες ορέξεις, όπως το κλασικό εσκαλόπ Μιλανέζε, η μοσχαρίσια ταλιάτα ή τα σιγομαγειρεμένα μάγουλα με ριζότο Milanese, ότι κι αν κάνετε όμως, φροντίστε να κρατήσετε χώρο για την αέρινη tiramisu και τη σοκολατένια pana cotta με κάστανα, για να δώσετε ιδανικό επίλογο σ’ αυτό το ταξίδι στην Ιταλία μέσω… Θεσσαλονίκης.
Παύλου Μελά 38, Θεσσαλονίκη, 2310238233