Στο Signora Trattoria για ταξίδι στην Ιταλία μέσω... Θεσσαλονίκης

Το μικρό ιταλικό της Θεσσαλονίκης με τη ζεστή ατμόσφαιρα συνοικιακής τρατορίας, συνδυάζει πολύ καλή πρώτη ύλη με αγάπη για την αυθεντική γεύση της ιταλικής κουζίνας, σε χουχουλιάρικο χώρο που σε κάνει να νιώθεις ότι τηλεμεταφέρεσαι από το κέντρο της Θεσσαλονίκης σε κάποιο γραφικό χωριό της Μπότας.

Signora Tratoria Θεσσαλονίκη

Σουξέ της Θεσσαλονίκης από την πρώτη μέρα που άνοιξε μέχρι και σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά, η Signora Trattoria τσεκάρει όλα τα κουτάκια που χρειάζονται, για να μπορέσεις να απολαύσεις στ’ αλήθεια τη νοστιμιά που έχει να προσφέρει μια ιταλική τρατορία. Κι είναι μια ειδική συνθήκη αυτή. Πρέπει η διάθεση να είναι αλέγρα και χαλαρή, η ατμόσφαιρα χουχουλιάρικη και οικεία, το περιβάλλον ζεστό και φιλικό. Κι ύστερα οι γεύσεις: να είναι απλές, καθαρές και γαλαντόμες, η πρώτη ύλη να "μιλάει" από μόνη της και να έχει πράγματα να πει, η τεχνική να την αναδεικνύει κι όχι να την καπελώνει. Πρέπει όλα να συνωμοτούν ώστε στο προσκήνιο να βγαίνει η ομορφιά της απλότητας. Κι αυτό δεν είναι καθόλου απλό. Άλλο αν οι άνθρωποι σ’ αυτό το μικρό ιταλικό στο κέντρο – απόκεντρο της Θεσσαλονίκης, το κάνουν να μοιάζει έτσι.

Ιδιόχειρα σημειώματα στα ρεζερβέ και φρέσκα λουλουδάκια στα τραπέζια, παρέα με φρεσκοτυπωμένα μενού και χειρόγραφους καταλόγους με τα πιάτα ημέρας, δίνουν στο εστιατόριο τη γλύκα του χειροποίητου και του αγαπησιάρικου, τα σύνεργα των pizzaioli στους τοίχους και οι φιάλες από τον ιταλικό αμπελώνα στα ράφια βάζουν στίγμα στην ατμόσφαιρα, ενώ το σβέλτο, φιλικό σέρβις, που ελίσσεται ανάμεσα στα τραπέζια της μικρής μακρόστενης εσωτερικής σάλας, και του απλόχωρου al fresco καθιστικού στο άνετο πεζοδρόμιο της οδού Παλαιών Πατρών Γερμανού, σιγοντάρει τη ζωηρή ενέργεια που συγκεντρώνει στο μαγαζί το μοδάτο και σοφιστικέ κοινό της πόλης, για πίτσες και ζυμαρικά με comfort νοστιμιά.

Signora Trattoria στη Θεσσαλονίκη

Τι δοκιμάζουμε εδώ; Αperitivi και spritz με την τεχνογνωσία της ομάδας "Apallou" είναι το γκαραντί για ξεκίνημα που φτιάχνει τη διάθεση, κι ύστερα δίνουμε βάση στο μενού που υπογράφει ο σεφ Θάνος Πήχας κι εστιάζουμε στα antipasti: το vitello tonnato με αφράτο μοσχαράκι φιλέτο, έχει τόσο εκφραστική τη σάλτσα τόνου που θα ήθελες να έχει άλλη τόση επάνω για να χαθείς στη νοστιμιά της, το arancini tartuffato με ριζότο μανιταριών σε τροφαντή τραγανή κρούστα έχει για αστέρι του την κρέμα παρμεζάνας με τρούφα που πλουτίζει τη μπουκιά, ενώ το μοσχαρίσιο ταρτάρ με μαγιονέζα τρούφας πάνω σε τραγανό νιόκι, συνδυάζει δάγκωμα αέρινο και στακάτο, με το λεμονάτο μαρινάρισμα στο κρέας να δίνει δροσιές.

Signora Tratoria Θεσσαλονίκη

Η πίτσα, που γίνεται με ναπολιτάνικο αλεύρι και ζύμη 48ωρης ωρίμανσης για αφράτο και μαστιχωτό δάγκωμα, αν και δεν έχει τα αρώματα του ξυλόφουρνου, έρχεται με απλόχερα τα toppings που φέρνει στην πλειονότητά τους η ομάδα απ’ ευθείας από την Ιταλία (όπως, για παράδειγμα, η μπολονέζικη μορταδέλα που δοκιμάσαμε συνδυασμένη με εκφραστική σάλτσα από ντοματίνια San Marzano, πληθωρικό pesto φιστικιού και stracciatela) το κλου της υπόθεσης, όμως, είναι τα ζυμαρικά.

Signora Tratoria Θεσσαλονίκη

Φτιαγμένα αποκλειστικά με pasta di Gragnano, αυτή τη ναπολιτάνικη πάστα με την ιστορία χιλιάδων ετών, που στεγνώνει αργά και φυσικά στο ήπιο κλίμα του οροπεδίου Gragnano, τα πιάτα με ζυμαρικά του "Signora Trattoria" είναι ένας αυτόνομος λόγος επίσκεψης εδώ, αφού τόσο τα paccheri που δοκιμάσαμε με σάλτσα carbonara, όσο και τα rigatoni Amatriciana, είχαν έξοχο το al dente στο τροφαντό τους ζυμαράκι.

Signora Tratoria Θεσσαλονίκη

Φυσικά, το μενού περιλαμβάνει και ιταλικές σπεσιαλιτέ για πιο προχωρημένες ορέξεις, όπως το κλασικό εσκαλόπ Μιλανέζε, η μοσχαρίσια ταλιάτα ή τα σιγομαγειρεμένα μάγουλα με ριζότο Milanese, ότι κι αν κάνετε όμως, φροντίστε να κρατήσετε χώρο για την αέρινη tiramisu και τη σοκολατένια pana cotta με κάστανα, για να δώσετε ιδανικό επίλογο σ’ αυτό το ταξίδι στην Ιταλία μέσω… Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε Επίσης

Παύλου Μελά 38, Θεσσαλονίκη, 2310238233

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Η Λήμνος "κατεβαίνει" στην Αθήνα και πιάνει τραπέζι στον 'Τσίφτη'

Mια μοναδική βραδιά αφιερωμένη στη γαστρονομία της Λήμνου, την Τρίτη 11 Νοεμβρίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
03/11/2025

Μια παριζιάνικη ταβέρνα στρώνει τραπέζι μαζί με τον Οικονόμου

Η Taverna Paris έρχεται σήμερα από την Πόλη του Φωτός στα Άνω Πετράλωνα και την Ταβέρνα Οικονόμου, σε ένα άχαστο gathering.

Σε ένα από τα πιο cool ιταλικά της Αθήνας στήνουν μια πραγματική γιορτή γεύσης

Brunch all’italiana με θέα το Σαρωνικό και νέο μενού που σε ταξιδεύει από τη Νάπολη ως το Τορίνο.

Μια ιταλική κουζίνα του Κεραμεικού κάνει ακόμα και τους δύσπιστους να λένε ‘Mamma Mia!’

Ιταλική φινέτσα και arty ατμόσφαιρα, εκεί όπου η γεύση συναντά την υψηλή αισθητική.

Σε έναν από τους ομορφότερους χώρους της Αθήνας σερβίρουν νέο μενού

Μία προνομιακή βεράντα με την Αθήνα στο πιάτο, έμφαση στην τέχνη και ωραίες γεύσεις.

'Spit Jack' και την Κυριακή στο Golden Hall

Οι Κυριακές αποκτούν γεύση μέσα από την εμπειρία του Spit Jack στο Golden Hall.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ξινόμαυρου στα εστιατόρια της Αθήνας

Μερικές προτάσεις για να την περάσεις φίνα, στη γιορτή του ελληνικού Νεμπιόλο.