
Δεν αποτελεί κάποιου είδους γαστρονομικό μυστικό πως οι Αθηναίοι ανέκαθεν λάτρευαν τα ιταλικά και ιταλόστροφα εστιατόρια. Βλέπεις, η απλότητα και η οικειότητα του φαγητού, η αυθεντικότητα που αγκαλιάζει την παράδοση, η συχνά καινοτόμα προσέγγιση και η ικανότητα ισορροπίας ανάμεσα σε comfort και λίγο πιο high end, καθιστούν εξαιρετικά δημοφιλή την εν λόγω γευστική κουλτούρα. Διόλου τυχαία, εμφανίζονται πάντοτε νέα ιταλικά εστιατόρια στην Αθήνα.
Συγκεντρώνουμε κάποια εξ' αυτών, διαχωρίζοντας αυτή τη λίστα σε new entries αλλά και σε κάποια που ήδη υπήρχαν και ανανεώθηκαν αισθητά τους τελευταίους μήνες.
GiO
Σταθερό σημείο αναφοράς στην Αθηναϊκή Ριβιέρα από το 1960, το The Margi δεν αποτελεί μόνο ένα σημείο υψηλού επιπέδου φιλοξενίας. Βλέπεις, το πολυτελές ξενοδοχείο φημίζεται (και) για τις εκλεπτυσμένες γαστρονομικές εμπειρίες που προσφέρει στον επισκέπτη - μεταξύ των οποίων το βραβευμένο με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin, Patio.


Δίπλα στο τελευταίο αλλά και στο αξιόλογο Malabar -όπως επίσης στα υπόλοιπα κόνσεπτ γεύσης- έρχεται πια να προστεθεί μία νέα εστιατορική πρόταση που ακούει στο όνομα GiO. Το φρέσκο ιταλικό εστιατόριο μετρά μόλις εβδομάδες ζωής και συνδυάζει την αυθεντική κουζίνα της γείτονος με σύγχρονη κομψότητα και τη διαχρονική φινέτσα, υπό τον εξαίρετο σεφ Παναγιώτη Γιακαλή.
Osteria Mamma
To Osteria Mamma πιάνει πόστο στον πεζόδρομο της Σαλαμίνος και απλώνεται σε έναν χώρο σχεδόν κινηματογραφικό, εδώ και περίπου 2,5 μήνες. Ανοιχτόκαρδο, από εκείνα τα σημεία που σε κερδίζουν με την πρώτη. 'Ένα σύμπαν που μοιάζει να χωρά εικόνες και λεπτομέρειες από όλα τα ταξίδια των δημιουργών του (σεφ Ελένη Σαράντη, Βασίλης Στεφανάκης) σε Ρώμη, Μιλάνο, Μπολόνια, Πάρμα, Μόντενα και Σικελία.


Το αυτό ισχύει και για τις γεύσεις. Περιεκτικό -12 πιάτα όλα κι όλα- μενού με προτάσεις σπάνιες σαν τη cima alla Genovese με άγρια μανιτάρια και τα μοσχαρίσια ρολάκια saltimbocca που πλαισιώνονται με gnocchi alla Romana. Αν είσαι τυχερός, θα πετύχεις σε πιάτο ημέρας μία από τις κορυφαίες cacio e pepe της πόλης.
Massaria Italiana
Ο χώρος που μέχρι πρότινος φιλοξενούσε το δημοφιλές στη γειτονιά της Νέας Σμύρνης Bar B.Q. ανανεώθηκε και υποδέχτηκε πριν λίγους μήνες -άνοιξε στις αρχές Σεπτεμβρίου- ένα ολόφρεσκο ιταλικό εστιατόριο, που βαδίζει στις κλασικές γευστικές απαρχές της κουζίνας της γείτονος.


Το Massaria Italiana επενδύει σοβαρά στη ναπολιτάνικη πίτσα που καταφθάνει απευθείας από τον ξυλόφουρνο και προκύπτει από εξαιρετικό ζυμάρι ωρίμανσης 72 ωρών αλλά και στη φρέσκια πάστα, που συναντάς σε εύρος επιλογών. Υπάρχει επιπροσθέτως και το πεδίο του κρέατος, με τις καρνιβορικές προτάσεις να κοιτούν προς την Ιταλία.
Dal Professore Gastro Bar
Μετά τα Dal Professore της Κηφισιάς και Νάξου, το νέο project του δραστήριου σεφ Νίκου Δημητροκάλη, που μιλά άπταιστα τη γλώσσα της κουζίνας της Μπότας, αριβάρει αυτή τη φορά στην καρδιά της Αθήνας και δίνει βήμα στο fine drinking.


Το φρεσκο-αφιχθέν στην πιάτσα της Πραξιτέλους Dal Professore Gastro Bar, έχει όλα τα φόντα να εξελιχθεί σε ένα από τα δημοφιλέστερα στέκια της πρωτεύουσας για after office συναντήσεις διαθέτοντας δυνατή μπάρα και γουστόζικα πιάτα για brunch και μεσημεριανό. Το βράδυ βέβαια, οι ρυθμοί αναβαίνουν και η ατμόσφαιρα ενισχύεται με πιο fun τόνους, ό,τι δηλαδή ζητάς για τη νυχτερινή σου έξοδο.
Armando
Αδερφό μαγαζί με την εξαιρετική Osteria Mamma και έτερο εστιατορικό παιδί της ομάδας της (μαζί με μερικούς ακόμη συνεργάτες/ φίλους), η πιτσαρία Armando καταφθάνει εδώ και λίγες ημέρες στον Κεραμεικό και την οδό Σαλαμίνος. Το απόλυτο comfort food τίθεται στο επίκεντρο της δημιουργικά γευστικής δραστηριότητας, με το έξοχο νεο-ναπολιτάνικο ζυμάρι της σεφ Ελένης Σαράντη να είναι η βάση των πάντων.

@the_black_salami_microbakery

Valtezziana 2.0
Το απόλυτο χιτ του αθηναϊκού σάντουιτς, Black Salami, ψήνει σοβαρή πίτσα, σε ένα νέο χώρο της Βαλτετσίου. Και πάλι στα Εξάρχεια και το χώρο που φιλοξενούσε την αρκετά αξιόλογη Valteziana, το κόνσεπτ παραμένει το απόλυτο comfort food, που όμως τίθεται υπό το γευστικό πρίσμα της Δήμητρας Κορδονούρη. Η πίτσα της Valtezziana 2.0 έχει νέο, διαφορετικό ζυμάρι που δουλεύεται εδώ και μήνες και μεταφράζεται σε κάτι παραπάνω από 10 προτάσεις, περίπου στα ναπολιτάνικα πρότυπα αλλά με μερικές μικρο-διαφοροποιήσεις όπως την τραγανότητα του πράγματος.
Με φρέσκο πρόσωπο
Mercato

Το ιταλικό εστιατόριο του "Four Seasons Astir Palace Hotel Athens" έχει έρθει σε μια φάση αισθητής ανανέωσης το τελευταίο διάστημα, με τη σεφ Μάγκυ Ταμπακάκη ως νέα επί κεφαλής της κουζίνας του. Η ταλαντούχα γευσιπλάστρια φρεσκάρει το μενού του με ιταλιάνικες σταθερές και signature δημιουργίες της, για να επανασυστήσει το μέρος ως φιλόξενο προορισμό για comfort νοστιμιά, με σπιτική θέρμη στα προσεγμένα πιάτα. Από τα highlights, το πληθωρικότατο τραπέζι του Σαββατοκύριακου.
Nolita

Μετά από λίγους μήνες απουσίας από τα της πόλης εστιατορικά δεδομένα, το Nolita έχει κάνει δυναμικό restart (από τα τέλη του περασμένου φθινοπώρου) στην πιάτσα του Ψυχικού, με ανανεωμένο, πιο χαρούμενο και φωτεινό χώρο, απευθυνόμενο σε κάθε είδος επισκέπτη. Διατηρεί ατόφιο τον χαρακτήρα του κοσμοπολίτικου all day ιταλικού εστιατορίου ενώ η κουζίνα του παρουσιάζεται φορμαρισμένη, με επικεφαλής τον Γιάννη Λιόκα. Ο τελευταίος αποδεικνύει κι εδώ πως ο ιταλισμός του ταιριάζει αρκετά, με μια κάρτα που πατά σε κλασικές συνταγές της γείτονος και παρασκευές ακριβείας στις περισσότερες των περιπτώσεων.
Migliore Pizza & Wine
Στη νέα του εποχή, υπό καινούρια διεύθυνση, το ιταλικού γευστικού προσανατολισμού spot συστήνει με φρέσκια ματιά την κουζίνα της Μπότας και είναι ιδανική πρόταση για ένα απολαυστικό γεύμα μετά από μια γεμάτη μέρα στο γραφείο (αλλά σίγουρα όχι μόνο για τη συγκεκριμένη περίσταση).

Ριζικά ανανεωμένο, φωτεινό και ανοιχτόκαρδο, με προσεγμένη αισθητική, το γουστόζικο και κομψό αυτό πόστο προτείνει τη δική του εκδοχή της σύγχρονης ναπολιτάνικης πίτσας, με ζύμη κρύας ωρίμασης 48 ωρών, ψημένη στον ξυλόφουρνο σε θερμοκρασία άνω των 400 βαθμών, και πιάτα φτιαγμένα με επιλεγμένα ιταλικά υλικά. Το μενού, που υπογράφει ο chef και pizzaiolo Λευτέρης Μπαρμπάνης, είναι φυσικά αφιερωμένο αποκλειστικά σε σπεσιαλιτέ που τιμούν τις πρώτες ύλες και την κουλτούρα της γείτονος.
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.