Τα πιο φρέσκα ιταλικά εστιατόρια της Αθήνας

Αφίξεις, αλλαγές και νόστιμες ζυμώσεις περιλαμβάνει η nuova identità των γεύσεων της Μπότας στην πόλη.

Τα πιο φρέσκα ιταλικά εστιατόρια της Αθήνας

Δεν αποτελεί κάποιου είδους γαστρονομικό μυστικό πως οι Αθηναίοι ανέκαθεν λάτρευαν τα ιταλικά και ιταλόστροφα εστιατόρια. Βλέπεις, η απλότητα και η οικειότητα του φαγητού, η αυθεντικότητα που αγκαλιάζει την παράδοση, η συχνά καινοτόμα προσέγγιση και η ικανότητα ισορροπίας ανάμεσα σε comfort και λίγο πιο high end, καθιστούν εξαιρετικά δημοφιλή την εν λόγω γευστική κουλτούρα. Διόλου τυχαία, εμφανίζονται πάντοτε νέα ιταλικά εστιατόρια στην Αθήνα. 

Συγκεντρώνουμε κάποια εξ' αυτών, διαχωρίζοντας αυτή τη λίστα σε new entries αλλά και σε κάποια που ήδη υπήρχαν και ανανεώθηκαν αισθητά τους τελευταίους μήνες.

GiO

Σταθερό σημείο αναφοράς στην Αθηναϊκή Ριβιέρα από το 1960, το The Margi δεν αποτελεί μόνο ένα σημείο υψηλού επιπέδου φιλοξενίας. Βλέπεις, το πολυτελές ξενοδοχείο φημίζεται (και) για τις εκλεπτυσμένες γαστρονομικές εμπειρίες που προσφέρει στον επισκέπτη - μεταξύ των οποίων το βραβευμένο με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin, Patio.

GiO: Νέο ιταλικό εστιατόριο στο The Margi

gio

Δίπλα στο τελευταίο αλλά και στο αξιόλογο Malabar -όπως επίσης στα υπόλοιπα κόνσεπτ γεύσης- έρχεται πια να προστεθεί μία νέα εστιατορική πρόταση που ακούει στο όνομα GiO. Το φρέσκο ιταλικό εστιατόριο μετρά μόλις  εβδομάδες ζωής και συνδυάζει την αυθεντική κουζίνα της γείτονος με σύγχρονη κομψότητα και τη διαχρονική φινέτσα, υπό τον εξαίρετο σεφ Παναγιώτη Γιακαλή.

Osteria Mamma

To Osteria Mamma πιάνει πόστο στον πεζόδρομο της Σαλαμίνος και απλώνεται σε έναν χώρο σχεδόν κινηματογραφικό, εδώ και περίπου 2,5 μήνες. Ανοιχτόκαρδο, από εκείνα τα σημεία που σε κερδίζουν με την πρώτη. 'Ένα σύμπαν που μοιάζει να χωρά εικόνες και λεπτομέρειες από όλα τα ταξίδια των δημιουργών του (σεφ Ελένη Σαράντη, Βασίλης Στεφανάκης) σε Ρώμη, Μιλάνο, Μπολόνια, Πάρμα, Μόντενα και Σικελία.

To ιταλικό εστιατόριο Osteria Mamma στον Κεραμεικό 5

Osteria Mamma 3
© Μπάμπης Δούκας / @its_the_duke_dude

Το αυτό ισχύει και για τις γεύσεις. Περιεκτικό -12 πιάτα όλα κι όλα- μενού με προτάσεις σπάνιες σαν τη cima alla Genovese με άγρια μανιτάρια και τα μοσχαρίσια ρολάκια saltimbocca που πλαισιώνονται με gnocchi alla Romana. Αν είσαι τυχερός, θα πετύχεις σε πιάτο ημέρας μία από τις κορυφαίες cacio e pepe της πόλης.

Massaria Italiana

Ο χώρος που μέχρι πρότινος φιλοξενούσε το δημοφιλές στη γειτονιά της Νέας Σμύρνης Bar B.Q. ανανεώθηκε και υποδέχτηκε πριν λίγους μήνες -άνοιξε στις αρχές Σεπτεμβρίου- ένα ολόφρεσκο ιταλικό εστιατόριο, που βαδίζει στις κλασικές γευστικές απαρχές της κουζίνας της γείτονος.

Το ιταλικό εστιατόριο Massaria Italiana στη Νέα Σμύρνη 2

Το ιταλικό εστιατόριο Massaria Italiana στη Νέα Σμύρνη 1

Το Massaria Italiana επενδύει σοβαρά στη ναπολιτάνικη πίτσα που καταφθάνει απευθείας από τον ξυλόφουρνο και προκύπτει από εξαιρετικό ζυμάρι ωρίμανσης 72 ωρών αλλά και στη φρέσκια πάστα, που συναντάς σε εύρος επιλογών. Υπάρχει επιπροσθέτως και το πεδίο του κρέατος, με τις καρνιβορικές προτάσεις να κοιτούν προς την Ιταλία.

Dal Professore Gastro Bar

Μετά τα Dal Professore της Κηφισιάς και Νάξου, το νέο project του δραστήριου σεφ Νίκου Δημητροκάλη, που μιλά άπταιστα τη γλώσσα της κουζίνας της Μπότας, αριβάρει αυτή τη φορά στην καρδιά της Αθήνας και δίνει βήμα στο fine drinking.

Dal Professore Gastro bar ιταλική κουζίνα

Dal Professore Gastro bar ιταλική κουζίνα

Το φρεσκο-αφιχθέν στην πιάτσα της Πραξιτέλους Dal Professore Gastro Bar, έχει όλα τα φόντα να εξελιχθεί σε ένα από τα δημοφιλέστερα στέκια της πρωτεύουσας για after office συναντήσεις διαθέτοντας δυνατή μπάρα και γουστόζικα πιάτα για brunch και μεσημεριανό. Το βράδυ βέβαια, οι ρυθμοί αναβαίνουν και η ατμόσφαιρα ενισχύεται με πιο fun τόνους, ό,τι δηλαδή ζητάς για τη νυχτερινή σου έξοδο.

Διαβάστε Επίσης

Armando

Αδερφό μαγαζί με την εξαιρετική Osteria Mamma και έτερο εστιατορικό παιδί της ομάδας της (μαζί με μερικούς ακόμη συνεργάτες/ φίλους), η πιτσαρία Armando καταφθάνει εδώ και λίγες ημέρες στον Κεραμεικό και την οδό Σαλαμίνος. Το απόλυτο comfort food τίθεται στο επίκεντρο της δημιουργικά γευστικής δραστηριότητας, με το έξοχο νεο-ναπολιτάνικο ζυμάρι της σεφ Ελένης Σαράντη να είναι η βάση των πάντων.

Η πιτσαρία Armando στον Κεραμεικό
© Λεωνίδας Τούμπανος

Η νέα πιτσαρία Valtezziana 2.0 στα Εξάρχεια και την οδό Βαλτετσίου
@the_black_salami_microbakery
Valtezziana 2.0

Το απόλυτο χιτ του αθηναϊκού σάντουιτς, Black Salami,  ψήνει σοβαρή πίτσα, σε ένα νέο χώρο της Βαλτετσίου.  Και πάλι στα Εξάρχεια και το χώρο που φιλοξενούσε την αρκετά αξιόλογη Valteziana, το κόνσεπτ παραμένει το απόλυτο comfort food, που όμως τίθεται υπό το γευστικό πρίσμα της Δήμητρας Κορδονούρη. Η πίτσα της Valtezziana 2.0 έχει νέο, διαφορετικό ζυμάρι που δουλεύεται εδώ και μήνες και μεταφράζεται σε κάτι παραπάνω από 10 προτάσεις, περίπου στα ναπολιτάνικα πρότυπα αλλά με μερικές μικρο-διαφοροποιήσεις όπως την τραγανότητα του πράγματος.

Με φρέσκο πρόσωπο

Mercato

Το brunch στο Mercato του Four Seasons Athens 4

Το ιταλικό εστιατόριο του "Four Seasons Astir Palace Hotel Athens" έχει έρθει σε μια φάση αισθητής ανανέωσης το τελευταίο διάστημα, με τη σεφ Μάγκυ Ταμπακάκη ως νέα επί κεφαλής της κουζίνας του. Η ταλαντούχα γευσιπλάστρια φρεσκάρει το μενού του με ιταλιάνικες σταθερές και signature δημιουργίες της, για να επανασυστήσει το μέρος ως φιλόξενο προορισμό για comfort νοστιμιά, με σπιτική θέρμη στα προσεγμένα πιάτα. Από τα highlights, το πληθωρικότατο τραπέζι του Σαββατοκύριακου.

Nolita

Το ιταλικό εστιατόριο Nolita στο Ψυχικό 5

Μετά από λίγους μήνες απουσίας από τα της πόλης εστιατορικά δεδομένα, το Nolita έχει κάνει δυναμικό restart (από τα τέλη του περασμένου φθινοπώρου) στην πιάτσα του Ψυχικού, με ανανεωμένο, πιο χαρούμενο και φωτεινό χώρο, απευθυνόμενο σε κάθε είδος επισκέπτη. Διατηρεί ατόφιο τον χαρακτήρα του κοσμοπολίτικου all day ιταλικού εστιατορίου ενώ η κουζίνα του παρουσιάζεται φορμαρισμένη, με επικεφαλής τον Γιάννη Λιόκα. Ο τελευταίος αποδεικνύει κι εδώ πως ο ιταλισμός του ταιριάζει αρκετά, με μια κάρτα που πατά σε κλασικές συνταγές της γείτονος και παρασκευές ακριβείας στις περισσότερες των περιπτώσεων. 

Migliore Pizza & Wine

Στη νέα του εποχή, υπό καινούρια διεύθυνση, το ιταλικού γευστικού προσανατολισμού spot συστήνει με φρέσκια ματιά την κουζίνα της Μπότας και είναι ιδανική πρόταση για ένα απολαυστικό γεύμα μετά από μια γεμάτη μέρα στο γραφείο (αλλά σίγουρα όχι μόνο για τη συγκεκριμένη περίσταση).

Migliore Pizza and Wine

Ριζικά ανανεωμένο, φωτεινό και ανοιχτόκαρδο, με προσεγμένη αισθητική, το γουστόζικο και κομψό αυτό πόστο προτείνει τη δική του εκδοχή της σύγχρονης ναπολιτάνικης πίτσας, με ζύμη κρύας ωρίμασης 48 ωρών, ψημένη στον ξυλόφουρνο σε θερμοκρασία άνω των 400 βαθμών, και πιάτα φτιαγμένα με επιλεγμένα ιταλικά υλικά. Το μενού, που υπογράφει ο chef και pizzaiolo Λευτέρης Μπαρμπάνης, είναι φυσικά αφιερωμένο αποκλειστικά σε σπεσιαλιτέ που τιμούν τις πρώτες ύλες και την κουλτούρα της γείτονος. 

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Περισσότερες πληροφορίες

Mercato

Ξεν. «Four Seasons Astir Palace Hotel Athens», Απόλλωνος 40, Βουλιαγμένη
  • Ethnic κουζίνες

Dal Professore Gastro Bar

Πραξιτέλους 14, κέντρο
  • Ethnic κουζίνες

Valtezziana 2.0

Βαλτετσίου 4, Εξάρχεια
  • Εστιατόρια

Gio

The Margi Hotel, Λητούς 11, Βουλιαγμένη
  • Ethnic κουζίνες

Osteria Mamma

Σαλαμίνος 64 και Παραμυθιάς, Κεραμεικός
  • Ethnic κουζίνες

Migliore Pizza & Wine

Λεωφ. Αγίας Βαρβάρας 105A, Παλαιό Φάληρο
  • Ethnic κουζίνες

Armando

Σαλαμίνος 43, Κεραμεικός
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Όλα τα νέα εστιατόρια και τα φρέσκα σενάρια της σεζόν στην Αθήνα

Νέα εστιατόρια και μπόλικα microbakeries, φρεσκαρισμένα κόνσεπτ και ταβέρνες, street food αφίξεις και καινούριες λιχουδιές για το κοινό της πρωτεύουσας, προσεχώς.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΛΣΑΜΗς ΔΟΥΚΑΚΗς
15/09/2025

Για απογευματινό τσάι στον Πύργο Βασιλίσσης

Μία αριστοκρατική παρουσίαση με θέμα την παράδοση του απογευματινού τσαγιού κατά το Βρετανικό έθιμο.

O "Κάβος 1964" στα Ίσθμια είναι η ψαροταβέρνα στα καλύτερά της

Κρυμμένη στις παρυφές της παλιάς Ε/Ο Κορίνθου - Επιδαύρου, η κλασική ψαροταβέρνα της οικογένειας Βλάσση παραμένει στον αφρό της ψαροφαγίας χάρη στην αγαπησιάρικη ατμόσφαιρα και την κορυφαία πρώτη ύλη, την οποία δε διστάζει να δει και με μοντέρνα ματιά.

Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας 2025: Save the date για τη μεγάλη γαστρονομική γιορτή!

Το "α", οι Χρυσοί Σκούφοι, τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας και η Τράπεζα Πειραιώς σάς προσκαλούν στον πιο δημοφιλή γαστρονομικό θεσμό της χρονιάς, για να γευτείτε προκλητικά μενού σε ειδικές τιμές στα βραβευμένα εστιατόρια της Ελλάδας!

O 'Armando' βγάζει την πίτσα του… out of the box

Μια σειρά από αναπάντεχα pop ups φιλοδοξούν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε την πίτσα, στον πεζόδρομο της Σαλαμίνος.

Πώς το Μαμαλούκα εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο δημοφιλή εστιατόρια της Θεσσαλονίκης

Όλη η Ελλάδα στο πιάτο, με θέα τον Θερμαϊκό, σε ένα sui generis γευστικό σποτ.

Agora Paths στο Σύνταγμα: Η αρχαία αθηναϊκή αγορά γίνεται πιο σύγχρονη από ποτέ

Πάγκοι με τοπικά προϊόντα, γευσιγνωσίες και κρασί στην καρδιά της Αθήνας, στις 13 και 14 Σεπτεμβρίου.