Στα κινέζικα του Μεταξουργείου και του Κεραμεικού: Πού και τι τρως στην αθηναϊκή Chinatown

Από αστεράτα baos, αφράτα Kung Paos και μπαμπάτσικα dumplings, μέχρι πόδια κοτόπουλου σε πικάντικο τουρσί, αλλά και noodle spots που θα ζήλευε κι ο Anthony Bourdain, αυτή η λίστα είναι ο οδηγός που δεν ήξερες ότι χρειαζόσουν, για το ανεξερεύνητο σινικό στομάχι των Αθηνών.

Στα κινέζικα του Μεταξουργείου και του Κεραμεικού: Πού και τι τρως στην αθηναϊκή Chinatown

Κινέζικα εστιατόρια στην Αθήνα λοιπόν. Περισσότεροι από 10 χιλιάδες είναι οι Κινέζοι που ζουν στην ελληνική πρωτεύουσα. Όλοι αυτοί κάπου δεν πρέπει να τρώνε; Αυτό σκεφτήκαμε και κατηφορήσαμε στη γειτονιά τους, την όχι ιδιαίτερα επίσημη, ούτε ιδιαίτερα εξωστρεφή Chinatown του Κεραμεικού και του Μεταξουργείου, αναζητώντας αυθεντική κινέζικη γεύση, ελεύθερη πανασιατικών προσμίξεων και τουριστικών στρογγυλεμάτων.

Και μολονότι πολύ θα θέλαμε η τόσο ανεβασμένη και περιπετειώδης εστιατορική πιάτσα της Αθήνας, να μπορεί υποστηρίξει έναν γαστρονομικό ναό αφιερωμένο τόσο στη σινική γαστρονομία, ώστε να μη διστάζει να εξερευνήσει την απανατολίτικη νοστιμιά της σε μεγαλύτερο βάθος από τα στανταράκια του γλυκόξινου με το τηγανητό ρύζι, ύστερα απ’ αυτό το ρεπορτάζ σας διαβεβαιούμε ότι αυτή η ανεξερεύνητη γαστρονομική πιάτσα του Κέντρου, προσφέρεται για εξίσου συναρπαστικές ανακαλύψεις.

Οι άνθρωποι που ζουν και δουλεύουν εδώ, δεν είναι πολύ μαθημένοι να βγαίνουν για φαγητό. Ή τέλος πάντων είναι περισσότερο μαθημένοι, όταν δε βρίσκονται στο σπίτι να βρίσκονται στα μαγαζιά τους, και μοιράζουν τα γεύματά τους στο ενδιάμεσο, χρησιμοποιώντας πολύ το delivery από τα εστιατόρια των πατριωτών τους. Έτσι, τα περισσότερα από τα μαγαζιά που θα δείτε στην παρακάτω λίστα, είναι σχεδόν γυμνά από διακόσμηση και θυμίζουν λιγότερο αρτιμελή εστιατόρια και περισσότερο ένα υβρίδιο αποθήκης τραπεζοκαθισμάτων για δεξιώσεις και προέκταση των σπιτιών των ιδιοκτητών τους.

Αυτά τους τα εστιατόρια, όμως, διατηρούν – έστω και σε επίπεδο συνοικιακού μαγέρικου – την αυθεντικότητα της γεύσης, χωρίς κάποια ιδιαίτερη ανάγκη να νερώσουν τα πιάτα τους προς τέρψιν δυτικών περαστικών, ή να φτιασιδωθούν για να ταιριάξουν με την  ανεβασμένη τους γειτονιά – διάολε, πολλές φορές οι αγγλικοί κατάλογοί τους δε βγάζουν καν νόημα. Όχι, ο σκοπός τους είναι άλλος: να προσφέρουν στους working class heroes της κινεζικής κοινότητας της Αθήνας μια γεύση από το σπίτι τους.

Οπλίστε, λοιπόν, το Google Translate και φύγαμε.

Στο Bao Bao για dim sum

Κινέζικο στο Μεταξουργείο Bao Bao
Ιωσήφ Πρωϊμάκης / @o_proimakis

Αν κάτι λείπει απ’ την πόλη περισσότερο από μια οργανωμένη, σηματοδοτημένη και εξωστρεφή Chinatown, αυτό είναι ένα καλό εξειδικευμένο μαγαζί για σοβαρό dim sum: αυτές τις φανταστικές, αιθέριες λιχουδιές ατμού, που αποτελούν σήμα κατατεθέν της καθημερινής κινεζικής γαστρονομίας. Την πιο κοντινή λύση σ’ αυτό τη βρήκαμε στο Bao Bao. Πλασαρισμένο σε σημείο – βιτρίνα στην Ιερά Οδό, είναι ιδανική φιλική είσοδος για τον αμύητο στο κινέζικο σύμπαν της πόλης, τόσο λόγω του διασκεδαστικά μεγαλόπρεπου διάκοσμού του (ένα κανονικό Ταζ Μαχάλ μπροστά στα υπόλοιπα κινέζικα της γειτονιάς), όσο και χάρη στο μενού του, που έχει για κράχτες του τα Bao Buns, όπως προδίδει και το όνομά του.

Είναι ομολογουμένως απ’ τα καλύτερα της πόλης αυτά τα Baos, αφράτα, νόστιμα και ζουμερά, μην περιοριστείτε όμως μόνο εκεί: το μενού έχει κι ένα σωρό άλλες ατμιστές σπεσιαλιτέ, από τίμια dumplings με γαρίδα, ή Xiaolongbao με χοντρή, ψωμένια ζύμη, γεμιστή με χοιρινό, μανιτάρια και λαχανικά, μέχρι bunny buns, τα ultra fun ατμιστά ψωμάκια με κρέμα καρύδας που αγαπούν οι Κινέζοι για επιδόρπιο. Εκτιμήσαμε ιδιαιτέρως και το νόστιμο κι αφράτο Kong Pao Chicken (τo γλυκόξινο κοτόπουλο με τα φιστίκια και τις πιπεριές), με τη σάλτσα ανάλαφρη, χωρίς αυτή τη λιγωτική γλύκας που συναντάμε συχνά.

> Info: Ιερά Οδός 26, τηλ. 210 3410828

Στο Xin Hua Lou για τηγανητά noodles

Κινέζικο στο Μεταξουργείο Xin Hua Lou
Ιωσήφ Πρωϊμάκης / @o_proimakis

Μαγαζί γωνία σε έναν από τους λιγότερο δημοφιλείς δρόμους της γειτονιάς, σε καλωσορίζει με ένα μεγάλο πλαστικό μπονζάι στην είσοδο που σου θυμίζει ότι, τόσο που έχουμε πνιγεί στην Αθήνα από πλαστικές μπουκαμβίλιες και ιαπωνικές κερασιές, καμιά φορά ξεχνάμε τη χάρη του μικρού και τριανταφυλλένιου κιτς σ’ αυτήν την πόλη. Μπαίνουμε στη μεγάλη άδεια σάλα, χαιρετάμε τον ιδιοκτήτη, τη γυναίκα του, την τετράχρονη κόρη τους με τα παιχνίδια της, τα χρυσόψαρα που πηγαινοέρχονται στο ενυδρείο της γωνίας.

Στο ψυγείο, φρουτοποτά με ιδεογράμματα. Πιάνω ένα που, εκ του χρώματος, ίσως να περιέχει ακτινίδιο. Τελικά είναι πεπόνι. Στον κατάλογο τα πιάτα είναι γραμμένα στα αγγλικά, με μετάφραση στα ελληνικά και χειρόγραφες προσθήκες στα κινεζικά. Παραγγέλνουμε, ο άντρας χάνεται στα ενδότερα κι αρχίζει να ακούγεται λάδι που τσιτσιρίζει.

Μπαμπάτσικα τα dumplings, με τίμια γέμιση από χοιρινό κιμά κι ωραίο δάγκωμα στο χοντρούλικο ζυμάρι, τρυφερό και με ωραία τραγανή κρούστα το γλυκόξινο κοτόπουλο, αλλά η σάλτσα μάλλον έχει βγει από βάζο. Κι ύστερα έρχονται τα τηγανητά noodles. Με ωραίο δάγκωμα στο ζυμαρικό και τόσο όσο καψάλισμα στο wok, βάζουν το guilty δίπλα στο comfort, κι όλα είναι ωραία στον κόσμο.

> Info: Αγησιλάου 71, τηλ. 210 3454798

Στο Peninsular Gourmet για προχωρημένους παίκτες

Στα κινέζικα του Μεταξουργείου και του Κεραμεικού: Πού και τι τρως στην αθηναϊκή Chinatown - εικόνα 3

Πιθανά μετά από αυτήν την εμπειρία, όλες οι υπόλοιπες της λίστας να σας μοιάζουν απλές οδοντόκρεμες. Κρυμμένο πίσω από μια σχεδόν speakeasy είσοδο, στρυμωγμένη ανάμεσα σε μαγαζιά με ρούχα, στον πρώτο όροφο μιας πολυκατοικίας στην οποία πιθανά θα χρειαστεί να χτυπήσετε κουδούνι για να μπείτε, βρίσκεται το πιο κρυφό, αλλά και πιο προχωρημένο χαρτί της αθηναϊκής Chinatown. Το "Peninsular Gourmet", με τη γυμνή του αίθουσα, τα τραπέζια με το κόκκινο πλαστικό τραπεζομάντηλο και την τηλεόραση που παίζει κινέζικα σίριαλ κι ύστερα ειδήσεις, έχει 4-5 τραπέζια όλα κι όλα, η κουζίνα όμως δουλεύει σε ανεβασμένο ρυθμό για να ταΐσει σε take away πολλούς από τους εργαζόμενους της γειτονιάς, με εδέσματα που πηγαίνουν πολύ πιο βαθιά από τα διεθνή φαβορί της κινεζικής συνταγογραφίας. Άλλωστε, τα μενού εδώ είναι δύο: ένα για τους περαστικούς κι ένα για τους ρέκτες.

Οι δύο περιποιημένοι, διαφορετικοί μεταξύ τους κατάλογοι (ο ελληνοαγγλικός έχει εξώφυλλο μια κιτς σύνθεση με τη Σαντορίνη και ο κινέζικος το παλιό λιμάνι της Μυκόνου) έχουν τα φαγητά σε φωτογραφία. Εκτός από classics όπως κοτόπουλο, πάπια, χοιρινό και μοσχάρι, βρίσκουμε μεγάλη κολεξιόν από εκλεκτά θαλασσινά εδέσματα που αγαπούν ιδιαίτερα οι Κινέζοι, όπως ποταμίσιες καραβίδες, μπλε αστακούς, καβούρια, γαρίδες, κι αμμοσωλήνες, αλλά και πολύ ιδιόρρυθμες σπεσιαλιτέ, εν πολλοίς άγνωστες στους Ευρωπαίους: πόδια κοτόπουλου σε πικάντικο τουρσί, πόδια πάπιας, κοιλιές από σκορπίνες και άλλα παρόμοια. Αν αισθάνεστε τολμηροί, εδώ είναι το μέρος για να κερδίσετε τα γαλόνια σας. Μην ξεχάσετε όμως να τσεκάρετε και τα καλούδια ημέρας που κρύβει το ψυγείο.

> Info: Κολοκυνθούς 7, τηλ. 21 1 4099424

Στο 相遇面馆 (ή XianGyu, αν προτιμάς) για ράμεν

Αν ο μακαρίτης μύθος που ακούει στο όνομα Anthony Bourdain είχε προλάβει να κάνει τις γύρες του στην Αθήνα, πιθανότατα να περνούσε μια βόλτα από το μικρό noodlάδικο που ακούει στο όνομα XianGyu - σύμφωνα τουλάχιστον με όσα μας είπε ο συμπαθής κυριούλης της σάλας του. Κι αυτό γιατί το σκηνικό στην περίπου καντίνα του Μεταξουργείου ταιριάζει άψογα με πολλά από τα αντίστοιχα μέρη που ο γαστρονομικός αντιήρωας και μάστορας storyteller είχε επισκεφθεί κατά τις ασιατικές του εξορμήσεις. 

Το κινέζικο εστιατόριο XianGyu στο Μεταξουργείο 2
© Μπάμπης Δούκας / @its_the_duke_dude
Η κουζίνα του XianGyu...
Το κινέζικο εστιατόριο XianGyu στο Μεταξουργείο 3
© Μπάμπης Δούκας / @its_the_duke_dude
...και άποψη από το εσωτερικό του.

Στο 2 της Ακαδήμου, μια ανάσα από την Πειραιώς, βρίσκεται αυτό το ιδιαίτερο σημείο με την περίπου open kitchen, τους ανοιχτόχρωμους ξύλινους πάγκους, τα παλιομοδίτικα κάδρα με τις τοπικές σπεσιαλιτέ από την επαρχία της Κίνας όπου έλκουν την καταγωγή οι δημιουργοί του. Ειδικεύεται στα πολύ καλά νουντλς, που καθημερινά φτιάχνονται εδώ και σερβίρονται εντός σούπας σε 14 προτάσεις: Από μοσχάρι και ψάρι μέχρι χοιρινά εντόσθια και πόδι γουρουνιού. 

Στην τελευταία φωτό του καρουζέλ, προσπαθούμε με τον Ιωσήφ να μιμηθούμε την iconic φωτογραφία του Bourdain με τον Obama στο Bun Cha Huong Lien του Ανόι. Δεν τα καταφέραμε.

By the way, ακριβώς δίπλα (Ακαδήμου 4), υπάρχει το A-Xi Zao Dian που φημίζεται για τις κινέζικες ζύμες και πολλοί το προτιμούν για πρωινό.

> Info: Ακαδήμου 4

Διαβάστε Επίσης

Στο Fulihua για πάπια

Δεν μπορώ να πω με σιγουριά αν στο Fulihua τρως κινέζικο φαγητό όπως στην Κίνα -καθότι η μοίρα δε με έχει βγάλει προς τα εκεί, έως τώρα τουλάχιστον- αλλά σίγουρα η εμπειρία είναι ταξιδιάρικη και εξόχως νόστιμη. Στο εστιατόριο με την καλτ είσοδο και το true εσωτερικό -Ιάσωνος και Λεωνίδου γωνία, σε ένα παλιό κτίριο του Μεταξουργείου- ο επισκέπτης μπαίνει απευθείας στο κόλπο αφού ανέβει τα σκαλιά μέχρι τον πρώτο όροφο, δεχτεί το καλωσόρισμα των εξαιρετικά φιλόξενων και πρόσχαρων ανθρώπων του μαγαζιού, βρει το σποτ του στη μικρή σάλα με τις καρέκλες υπερπαραγωγή και πατήσει το κουμπί της παραγγελίας (ναι υπάρχει τέτοιο στον τοίχο). 

Fulihua 1
© Μπάμπης Δούκας / @its_the_duke_dude
Θέλεις να παραγγείλεις; Πάτα το κουμπί. 
Fulihua 2
© Μπάμπης Δούκας / @its_the_duke_dude
Τα dumplings στο Fulihua.
Fulihua 3
© Μπάμπης Δούκας / @its_the_duke_dude
Η πάπια στο Fulihua.

Δοκιμάζεις χωρίς φόβο και πάθος τα dumplings, που ξεχωρίζουν ωσάν καλοβγαλμένα και φουσκωτά τηγανητά πιτάκια ζύμης γεμιστά με μοσχάρι αλλά το highlight εδώ είναι η πάρα πολύ καλή, old school, τραγανή πάπια. Αν θέλεις να πιεις το οτιδήποτε, απλά πας μέχρι το ψυγείο και το παίρνεις μόνος σου. 

> Info: Ιάσωνος 25, τηλ. 210 5245688

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Στη Μαργαρώ ζει ακόμα η παλιά ψαροταβέρνα της γειτονιάς

Ξεκίνησε σαν ταβερνάκι για τον κόσμο του λιμανιού, έφτασε να είναι προορισμός. Η Μαργαρώ προσφέρει εκείνη την απλή, καθημερινή "έξοδο για ψαράκι" που έχει λείψει καιρό τώρα από την πόλη, Κι αυτό στηρίζει τη διαχρονική επιτυχία της.

ΓΡΑΦΕΙ: ΝΤΙΝΑ ΓΚΡΟΥΜΟΥΤΗ
14/06/2025

S. Pellegrino: Μας υποδέχεται στο "Sissitio Rhodes Fine Art, Taste & Culture"

Στην καρδιά της μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου, το ανανεωμένο στέκι-σημείο αναφοράς στο νησί των Ιπποτών για την ολιστική εμπειρία εξόδου που προσφέρει, ανοίγει διάπλατα και φέτος τη γαστρονομική του βεντάλια, πλήρως συντονισμένο με τις διεθνείς τάσεις της αγοράς.

Καλοκαίρι στην πόλη: Για ψαρικά και δροσερές σαλάτες στην Τζουζούκα

Το μενού και το περιβάλλον της Τζουτζούκας θα σε μεταφέρουν σε ένα ελληνικό νησί χωρίς να έχεις φύγει από την Αθήνα.

Maiolica restaurant Sifnos: Παλίρροια γεύσης με oriental τέμπο στη Σίφνο

Με φόντο το απέραντο γαλάζιο του Πλατύ Γιαλού στη Σίφνο, το "Maiolica" υπογράφει μια γευστική εμπειρία με μεσογειακό ταμπεραμέντο και ανατολίτικες πινελιές, παντρεύοντας τοπικές πρώτες ύλες με κοσμοπολίτικη φινέτσα σε ένα από τα πιο ξεχωριστά τραπέζια του Αιγαίου.

Anthes

Ελληνική γεύση με γαλλικές βάσεις και ιαπωνικές επιρροές φέρνει στο νέο bar resto του Κέντρου ο Ιπποκράτης Αναγνωστέλης, που μετά από σχεδόν 20 χρόνια απουσίας επιστρέφει στην αθηναϊκή σκηνή με γαστρονομική πρόταση υψηλών οκτανίων.

Υπάρχουν λόγοι που το κεμπάπ του Θανάση έχει φανατικούς οπαδούς

Καραμελωμένες ντομάτες, διάφανες φετούλες κρεμμυδιού και ζουμερό, αρωματικό κεμπάπ. Από το 1964 παρακαλώ.